Pokrstia nám dieťa, keď som rozvedená?

13. máj 2022

Som rozvedena a moj druhy manzel nie je pokrsteny. Pokrstia nam dieta?

Dalsia vec je ze manzel tym ze nie je pokrsteny nechce dat pokrstit ani dieta. Ja by som chcela. On nie je uplne proti, len vzdy povie ze keby sa mal rozhodnut tak on neda. Ja ho o tom nejak neviem presvedcit preco by sme ho mali dat pokrstit. Viete poradit?

anjelicek26
13. máj 2022

Nuz dieta pokrstia, ale najprv sa vy dvaja musite rozhodnut, ci to vobec chcete. Krst nie je nic, co dieta nutne potrebuje do zoznamu "to do list" na prvy rok zivota... je to o viere, sposobe vychovy, hodnotach a cieloch do buducna... ked s tym muz nesuhlasi, nebude viest dieta tymto smerom, tak by som krstit nedala (aj keby si o tom presvedcena, proste ste dvaja s odlisnym nazorom a krst sa spät vziat neda). Ak tlaci rodina - treba spravit doma krasnu oslavu "uvitanie do zivota", vsetkych pozvat, catering, torta, to staci bohate... netreba na to "krst"... ked sa dieta neskor same rozhodne, ze ho nabozenstvo zaujima, da sa pokrstit dodatocne... to je fakt najmenej. Ja by som sla touto cestou...Ved ani ty nemas dostatocne argumenty, ze preco ho chces krstit teraz ...

jaskolka
13. máj 2022

Dieta pokrstia, krstni rodičia potrebujú mať tie sviatosti (krst, birnovka atď).
Ale skôr problém je ze vy mate rozpor medzi "áno a nie". Dohodnite sa vy dvaja, lebo aký význam má krst, ak muž s tým nesúhlasí, a v podstate to odmieta?A ty nemáš ani argumenty, prečo to chceš dat urobiť.
To nie je len o tom obrade ale aj o celom ďalšom spôsobe života.

sense
13. máj 2022

A prečo ho chceš dat pokrstiť? Máš sviatosti, chodíš do kostola, správaš sa ako kresťan a chceš k tomu viesť aj dieťa? Alebo chceš krstit dieťa lebo sa to patri

My sme boli obaja pokrstení aj všetky ostatné sviatosti mame a dieťa sme krstit nedali

autor
13. máj 2022

@anjelicek26 dakujem za nazor, ja aj mam dostatocne argumenty len manzelovi nejak nestacia. Na druhej strane nie som zastanca toho aby si dieta vyberalo co chce, nepoznam nikoho kto nebol pokrsteny a z vlastneho presvedcenia sa pokrstil v dospelosti. Preco aj by to robil, ked nema k tomu vztah. Vztah k tomu sa vytvara dlhodobo a pravidelne.

autor
13. máj 2022

@sense ano mam vsetky sviatosti a do rozvodu som aj fungovala krestanskym pravidelnym zivotom.. Aj teraz idem niekedy do kostola a moj manzel ide so mnou vzdy ale nemodli sa len pocuva a stoji pri mne.. No dieta pokrstit nechce.

anjelicek26
13. máj 2022

Ano vztah k viere sa vytvara dlhodobo a pravidelne. Ty mozes dieta viest k viere a chodit s nim do kostola, aj ked este pokrstene nebude, ak ti na tom zalezi. To, ze nepoznas nikoho, kto sa dal neskor pokrstit - ja ich poznam viac, pred birmovkou u dcery boli viacere deti, co dali krst a rok na to uz birmovku a to su 14 rocne deti, proste chceli... Mozno sa len ludia o tomto zrovna nebavia o takychto temach... Nesla by som do toho, keby tvoj muz nie je s tym stotozneny. Presne s dovodu, ze vratit sa to neda. A rodicia ste obaja. A krst ma cas.

autor
13. máj 2022

@sense nechcem krstit lebo sa to patri ale skor preto ze chcem aby niekam patrilo, teda aby patrilo do krestanskej komunity... A aby verilo ze existuje nieco viac nez len pozemsky zivot. Tak som bola vychovana aj ja.. U nas su pokrsteny vsetci aj v manzelovej rodine. Jedine on nie je pokrsteny a ani nevie preco.

autor
13. máj 2022

@anjelicek26 niekto by mohol povedat ze ak on nie je veriaci tak potom to prenho ani nema ziadny vyznam. Takyto krst.. Je to len fakticke naliatie vody na hlavicku.. Pre mna to vyznam ma.. Uz sa o tom bavime od zaciatku tehotenstva, maly sa uz aj narodil a stale sme to neuzatvorili.. Mrzi ma ze ja jemu musim dat dovody preco ano a on mne nie preco nie.

anjelicek26
13. máj 2022

Mozno by si konecne mala prestat na to tlacit, ked on proste nechce. Neznamena to, ze ty ho musis presvedcit a on nutne musi ustupit, kde to zijeme? Ustupok od teba by bol - pockame, kym to dieta chce/nechce same... to neznamena, ze nepokrstite nikdy... ako pisem, krst sa spät vziat neda... a smerujeme v dalsich rokoch k odluceniu cirkvy a statu, s toho bude casom vyplyvat aj financny zavazok voci cirkvi, netreba si to idealizovat.

autor
13. máj 2022

@anjelicek26 ja na to netlacim len preco mam ustupit ja? Vies ono sa to da oj opacne. Co ked ja proste chcem.. To mas tak. Zijeme na Slovensku a tak ako pisem vysie nebudem dieta vychovat stylom ze nech si robi co chce. To by potom ani neupratovalo ani sa neucilo ani nemalo autority ale zato by malo mega velke sebavedomie.. Ale uz odbocujem od temy. Faktom je ze tiez sa nepozeram na vec vypocitavo ze co ak mi to raz nebude vyhovovat lebo budem musiet platit. Respektive co ak mi to nebude vyhovovat lebo sa nieco stane. Clovek nemoze zmyslat sposobom co ak raz lebo to by potom nemohol fungovat v nicom. A aj z cirkvi sa da vystupit alebo prejst na inu ak by si to niekedy rozmyslel.. A v takom pripade prenho krst nebude nic znamenat.

anjelicek26
13. máj 2022

Preco mas ustupit ty?

Krst je nezvratny - takze dieta aj keby to nechce, nemoze to zobrat spät.
Pokrstit sa da dodatocne - takze dieta ak to chce, moze sa tak rozhodnut kedykolvek.

Vystupit s cirkvi nie je vobec jednoduche a ten krst "zostane" proste ukon bol vykonany. Tlacis, velmi na to tlacis. A porovnavat ucenie sa a upratovanie s tym, ze sa ho rozhodnes pokrstit (aj ked si to jeho otec nezela), nuz to je skvela baza do buducna...

Moje deti su pokrstene vsetky, ale my sme to chceli obaja. Obom nam na tom zalezi. Chapem tvoje pocity, ale nikdy by som nesla za tym stylom, ze ja musim "vyhrat", ked je jednoducha moznost - pockame a uvidime.

autor
13. máj 2022

@anjelicek26 podla mna sa da z cirkvy vystupit velmi jednoducho, tu poznam ludi co vystupili a nebol s tym ziaden problem. A tiez je neskutocne mnozstvo rozvedenych ktory vlastne sa mozu doma modlit ked chcu ale cirkev im neda rozhresenie, nemozu prijimat sviatosti atd.. Prakticky ani taky uz nie su sucastou cirkvy. Krst pre neveriaceho neznamena nic. Nie je to ziaden zasah do organizmu ako napriklad obriezka. A ten clovek si to ani nepamata. Ak neskor nebude verit tak to prenho nebude mat ani vyznam. Co je take nezvratne na krste pre neveriaceho cloveka?
Nie je to porovnavanie je to o tom ze sa nebudem dietata pytat co chce a co nie v urcitych dolezitych veciach by malo robit to co chce rodic, lebo ved my sme zakonny zastupcovia, ja som za jeho cinny zodpovedna. Vidis presne o to ide ludia si vyberaju jednoduchsie cesty pockat a rozhodovat sa co bude a vypocitavo cakat ci sa to oplati alebo nie. A ja nerozumiem naco ved chcem dieta pokrstit a vychovavat vo viere tak to spravim. Je podla mna sebecke ked kazdy chce mat svadbu v kostole lebo je to pekne ale krst co je tiez sviatost to ludia uz nechcu.

anjelicek26
13. máj 2022

Tvoj muz je tiez rodic a on to nechce. Myslim, ze dalej je to len o presviedcani a ustupkoch a tlaceni a argumentacii, ze "pre neveriaceho to nic neznamena a prakticky mu tym neublizim", tak nam to dovol... Je to vlastne smutne, ze nevies pockat... syna vychovavat vo viere vies totiz aj bez toho... a cas ukaze, mozno to spojite rovno zo svatym prijimanim, ked sa budu deti chystat... ked ti na tom zalezi, tak bude aj dietatu...len drviva vacsina rodicov pokrstenych deti to ma hlboko... to je to...

autor
13. máj 2022

@anjelicek26 ok dakujem za rady, hmm len skor som chcela asi radu ako ho presvedcit a aky argument by zabral. Nez radu ze mam cuvnut.. Urcite nie som jedina co toto riesila

anjelicek26
13. máj 2022

Isteze nie si jedina, ale najdi v sebe tu volu ku kompromisu. Budete spokojny vsetci. Teraz spravte krasne uvitanie do zivota, ide leto, da sa spravit krasna oslava s celym pribuzenstvom v zahrade a ten zvysok prijde casom. Viem o pripadoch, kde sa krstilo, lebo "babka chcela", "svokra chcela", "rodina tlaci", "jeden partner tlacil" a vyslo s toho aj tak len to, ze papier je - a doma nikto neveri a a vieru neriesi a nebude... u vas to bude naopak, budes dieta podporovat v tom verit a zavrsite to krstom..podla mna je to tak dokonca krajsie. Rodine sa to da tiez krasne vysvetlit, ze chcete, aby si dietatko vybralo same svoju cestu. Prajem vsetko dobre.

autor
13. máj 2022

@anjelicek26 lenze to je to ze ja s tym spokojna a stotoznena nebudem. A z rodiny nemusim nikomu nic vysvetlovat jednoducho by som chcela pokrstit dieta lebo to tak citim.. Nieco mi vravi ze je to tak spravne.

xena0
13. máj 2022

Ja by som dieťa pokrstiť dala, keď to chceš a mužovi to je jedno tak prečo nie? Viesť ho k viere budeš ale asi primárne ty...

kratucka
13. máj 2022

ono treba sa v tomto dohodnut ako chapem aj jednu stranu aj druhu, kedze kazdy ma ine presvedcenie. staci to tak citit, ak to tak citis, tak ho daj pokrstit, kazda ovecka je prinosom

martaniana
13. máj 2022

určite daj, neváhaj, muž si zvykne a dieťa budeš viesť k viere tak ako to cítiš, nič krstom nepokazíš len získaš.

sense
13. máj 2022

Pozri ked ti ide o to aby dieta niekam patrilo a vy ako rodicia sa neviete dohodnut, tak to nechajte na dieta, ked bude vacsie nech sa rozhodne ci do tej komunity chce patrit aleno nie.... ty ho mozes predsa viest k viere alebo mu ukazat tu komunitu aj bez pokrstenia, este sa mi nestalo zeby nas niekto vyhodil z kostola alebo sa nas pytal ci platime cirkvy dane...lebo dovod ze vsetcia sme pokrsteni je velmi slaby dovod pre mna.

Inak dcera od ex sa dala pokrstit az v dospelosti a aj ostatne sviatosti.

martaniana
13. máj 2022

môj muž teda je katolík, ale na omšu nechodí, deti vediem k viere ja, chodíme spolu, neviem si predstaviť že by som ich nechávala doma len tak a sama by som chodila, odmala si privyknú časom im to celé bude dávať zmysel a to je podstata..

makova333
13. máj 2022

Ja len, ze tymto sposobom "posobenia" vo vztahu mozes byt zachvilu rozvedena aj druhy krat. A k tvojej otazke. Neexistuje sposob ako ho presvedcit ak on nebude chciet. Neexistuju zazracne argumenty, po ktorych on ostane v nemom uzase a len ticho zasepka wow, to som nevedel, podme teda krstit. Existuje len kompromis alebo ustupok. Bud ustupis ty (co nechces) alebo ustupi on (co nechce) alebo to nechate na dieta a krst zatial odlozite.

janetinka27
13. máj 2022

pokrstia, len vy dvaja sa musite dohodnut. skus mu vysvetlit, ze je to pre teba dolezite.

autor
13. máj 2022

@makova333 preco by som preto ze chcem pokrstit dieta mala byt rozvedena druhy krat? Nerozumiem aku to ma spojitost. S manzelom sme vysokoskolsky vzdelany ludia ani raz sme sa kvoly tomuto nehadali. Normalne sa o tom dokazeme rozpravat ako aj o inych veciach. A tiez spolu chodime do kostola ked chcem.. Moj manzel nema nic proti krestanom a uznava ich ale nema k tomu vztah lebo od mala jednoducho nemusel mat k tomu vztah.

autor
13. máj 2022

@makova333 a okrem toho.. To ze chcem nieco ine nez manzel neznamena ze sa pre to musime rozviest. Pokial to nie je nic zle co druhemu ublizuje tak je to uplne normalne chciet nieco ine.

terina25
13. máj 2022

Dieta ti pokrstia. A to ze manzel nesuhlasi... Ja by som dala aj tak pokrstit. Ako si napisala.preco mas ty ustupit a nie on? A tieto reci typu- ze dieta si samo vyberie🤦predtym sa krstilo po porode a nikto na nic necakal. To len teraz niektori z toho toto robia. Zbytocne veci komplikuju.a potom ked dieta vyrastie este musi riesit aj to,ze nema krst.

simca06022011
13. máj 2022

to preco mas ustupit ty si musis vydiskutova s manzelom, nemusis, ved povedal ze nie je uplne proti. Tak to vybav daj ho pokrstit a dohadovat sa budete potom, ako doteraz.
Druha vec ak ti to teda nevadi, a neublizuje, tak to neries a nechaj to tak. Dieta vo viere aj tak viest nebudete podla mna. On teda urcite nie.
Inak pises, ze si nezazila ze by sa niekto starsi daval krstit, no u nas v rodine je to uplne bezna vec. Presny opak je tiez velmi casty, ze deti pokrstene uz nikdy v zivote do kostola nevstupili, resp. ano.. povinne, kym boli mensie a ked uz mali svoj vek, povedali ze nejdu a bolo vymalovane. Zaidne casom im to davalo zmysel nenastalo, prave opacne pripady. Aj ja cim som starsia a cim viac som si to nastudovala, vsetky viery, nie len katolicku, tym viac nechapem, na co je to vobec dobre v tejto dobe, ale to je ina tema... (samozrejme nikoho nepresviedcam o nicom, moja dcera ked chec do kostola ide s babkou,neriesim, ked sa bude chciet dat pokrstit da sa, u nas na mna tlacili tiez s krstom, nedala som a teda bolo to len pre tu "paradu" a rodinnu oslavu a nic s vierou by to u nas nemalo)
A tvoja predstava ze syn bude mat k tomu vztah lebo od mlada bude musiet, je velmi mylna. NEmusi to tak vobec byt, a moze to mat presne opacny efekt.

@terina25 malo to dovod prco sa zacalo krstit hned... a nebolo to preto "ze robi teraz niekto vedu z toho". Verilo sa totiz ze nepokrstene deti nepojdu do neba a kedze vysoka umrtnost deti bola, necakalo sa. A ako dieta v dospelosti musi riesit ze nema krst? Sused si nasiel krestanku velku, za par mesiacov mal vsetkov ybavene, krst, birmovku a neviem co vsetko mozne... rozhodol sa a isiel do toho. takze neviem aky problem...

stanulienkat
13. máj 2022

Vidiet, ze hovoris o niecom, o com nemas ani potuchy. Vystupit sa neda tak jednoducho, takze neverim, ze ty poznas vela ludi, co odisli z cirkvi. Ty chces aby verilo-to je sice pekne, ze TY to chces, ale dieta musi uverit samo a nie tym, ze mu urobis obrad o ktory nestoji. Opat TY chces, aby niekam patrilo. Ale ved patri. Ma rodinu, rodicov... A robit muzovi napriek,...hlavne ked ty absolutne nevies, co je to krestanstvo a hlavne nezijes podla toho a ocividne sa ani neriadis.
Ale napokon je to tvoja sukromna vec.

@simca06022001 pekne napisane

maribell
13. máj 2022

Ja ti odpoviem z druhej strany, na ktorej stojí tvoj manžel... U mňa by neuspel žiadny argument prečo krstiť.
Myslím, že pekne ti to vysvetlila @anjelicek26 ... Hrozne tlačíš.. pýtaš sa prečo musíš ustúpiť ty? A prečo by mal tvoj manžel?

autor
13. máj 2022

@maribell pretoze napriklad on mi nedal este ani jeden dovod preco nie. Vzdy len povie ze z toho nie je nic. Co je prenho ako neveriaceho fakt. Nic z toho nema.. Veriaci ma.