icon

Krst nemanželského dieťatka

marthinna7
4. jan 2012

Moj priatel je rozvedeni... ja som slobodna, ale zijeme spolu... chcem sa opytat ci nevie niekto, ci mi babatko pokrstia bez problemov, alebo nastanu nejake komplikacie... mate s tym niekto skusenosti??? Ja chcem velmi aby bolo moje babo pokrstene... a budem sa preto stanizit urobit vsetko preto... dakujem a pridajte sa do diskusie...

zuzikkaa
5. jan 2012

ja osobne som veriaca-no svojim sposobom.do kostola nechodim uz pekne daaavno... v podstate som tam vzdy chodila skor koli rodicom...
su to vsetko len same prikazy,,zakazy...na volaco si pomyslis a aby si uz utekala na spoved - pekna sprostost!!! 😠 😠 😠
rada by som svoje dieta mala pokrstene,,no nehrozi kedze sme s manzelom zobrati "iba" na urade a pre cirkev to znamena ze zijeme v hriechu 😀 😀 😀
neviem ci je pre cirkev dolezitejsie spokojne manzelstvo alebo mame byt rozhadani koli svadbe v kostole...

macamac
5. jan 2012

@kuriatko7 mne je prirodzenejšie učenie Ježiša 🙂
lebo-pardon za slová-Cirkev je už tiež "skorumpovaná"
a tiež sa v nej robili zverstvá a ťažké hriechy
Ján Pavol II. sa svetu ospravedlnil za minulosť Cirkvi. to bol pre mňa PÁPEŽ
a príklad-za celibát môže tiež len bývalý pápež-lebo zistil,že mu za ženou chodia druhí...a potom-Cirkev sa nechcela deliť o peniaze,majetky a moc s dedičmi predstavených......
a je toho veľa. nechcem bočiť od témy
skrátka-kde sú prachy, je veľká moc, túžba po moci, bohatstve, spájanie s politikou....ach -ako ďaleko to má od Ježišovej skromnosti 😔

a vieš čo? tiež nechápem,načo niekto chce vychovávať deti vo viere,ktorou nie je presiaknutý
napr.: syn bol na 1.sv.prijímaní a mne tam jedna mamina povedala: ja som mu povedala,choď na 1.sv.prijímanie,lebo nikdy nevieš,či si nenájdeš veriacu a nebude sa chcieť vydávať v kostole 😅 😀 😝 😒
že aké dôvody na prijatie sviatostí 😕

lenka311
5. jan 2012

@kuriatko7 lenže podľa viery pokiaľ nie je dieťa pokrstené a niečo sa mu nedajbože stane, tak nepôjde do neba... - je zaťažené dedičným hriechom - a tu máš hlavnú odpoveď na otázku prečo chcú matky aby bolo ich dieťa pokrstené... aj keď podľa pravej viery nežijú... V prípade zakladateľky prípevku by sa mala rozísť s partnerom a odchovať dieťa sama, prípadne sa vydať za iného muža, ktorý nemá sobáš už predtým v kostole... a to sa mi nezdá správne... Tebe hej? Takže je to aj s časti o tých predumrelých farároch ako si napísala...

lubecka
5. jan 2012

moja skusenost: ja evanjelicka a manzel rim.-kat., sobas v evanj., deti krstene v evanj., krstni rodicia jeden rim.kat, druhy ev.av., pri krste v ev. staci aby jeden krstny bol ev. druhy moze byt neveriaci, rim.kat.. ale, manzel nemoze byt krstni v rim.kat., farar nepovolil, ked ho svagrina chcela za krstneho, len preto ze sme mali sobas v ev..ale myslim, ze iny farar povolil.. v meste, kde sa kazdy s kazdym nepozna.. na dedine je to skor o tom, "co povedia ludia"... viem, ako iny krstili v rim.kat.- v jednej dedine fara nechcel, isli o dve dalej a tam pokrstil...

kuriatko7
6. jan 2012

macamac ak mame sudit cirkev... a nesuhlasime s tym, aka je,naco nechame nase deti vstupit do nej?????? Krst -to nie je len nejaka vstupenka do neba pre nase deti..... to nie je poistka, ze co ak... to nie je len to, ze aby bolo vsetko na poriadku.... pri krste sa nase dieta stava Bozim dietatom, clenom Cirkvi, ... krstni rodicia maju garantovat vychovu v danej viere... preto by to mali byt katolici,ktori ziju svoju vieru.... ako moze garantovat katolicku vychovu niekto, kto to nezije.... ak zena chce dat pokrstit svoje dieta, cirkev od nej ocakava,aby dala do poriadku svoj zivot v sulade so svojou vierou.... to nie je o tom,ze cirkev "si mysli", ze niekto zije v hriechu... preco takyto vysmech? Naco krst, ked sa popiera ucenie Krista, ucenie Cirkvi? Lenka 311 myslis, ze niekoho trapi dedicny hriech???? ked pre svoju dusu nerobia nic? ved vacsina ani nevie, co je dedicny hriech! a co sa tyka tvojej otazky, ak zena zije v nevysporiadanom vztahu (nie v manzelstve uzavretom v chrame- ak je pokrstena) , ano, mala by sa usilovat dat svoj vztah do poriadku. V prvom rade sa zacat modlit za to, aby sa to poriesilo, modlit sa za svojho partnera, prebrat to s nim, hladat riesenie.... viem,ze to nie je jednoduche,ale ked s tympride za knazom.... ze riesi svoj zivot a chce dat pokrstit svoje dieta, je to ine, ako ked len hlada farara,ktory by jej ho pokrstil... ved kde je tu svedomie?...
Aby som to nejako zhrnula, bavime sa o mnozstve veci, ktore nie je mozne naraz poriesit.... tz... viera v zivote ludi,ucenie cirkvi,pristup knazov k ludom, krst deti, vychova vo viere ....atd.
Preto kazdy , kto tu nieco prida, moze matsvoju cast pravdy,ale dolezite je pozerat sa na to ocami viery.... ked verim a zijem svoju vieru, beriem veci inak , ako ked len ocakam,ze sa veci budu diat podlamojich predstav...
Dolezita vec je nedat sa ovplyvnovat mediami, televiziou, tym, ze vsade sa kyda na Cirkev a vytahuje sa len to najhorsie....
Moj nazor je ...ak chcem dat pokrstit svoje dieta, uvedomujem si svoje a babatkove povinnosti a prava z pohladu cirkvi.... to nie je ako ze mu kupime kocik, vybavicku,dameho do skoly... tak ho dame aj pokrstit.... krst je len zaciatok zivota s Bohom v cirkvi, v spolocenstve.... tam kde su ludia, je aj hriech, ale uvedomit si treba, ze vsetci sme hriesni....lebo vsetci sme ludia....asi tolko

helena56800
6. jan 2012

@kuriatko7 velmi pekne si to napísala a plne s Tebou súhlasím..... niektoré mamičky si neuvedumú načo vlastne ten krst slúži.... to nieje len hľadať vyhovorky.... niesme zosobašení, môj je neveriaci.....môj je rozvedení... atď. ale treba si uvedomiť či verím alebo neverím a snažiť sa podľa toho podľa možnosti aj žiť. Ďať krstiť dieťa len preto, že čo ak sa niečo stane..... to je podľa mňna len vypočítavosť a nemá s vierou nič spoločné......

macamac
7. jan 2012

@kuriatko7ja som sa nedala ovplyvniť médiami 😉 ja som počúvala aj slová Jána Pavla II. a teda,ak som dobre počúvala,ospravedlňoval sa za Cirkev a zverstvá,ktoré páchala /aj synovraždy.../ ale to je jedno
ja verím v učenie Ježiša-písala som, bezvýhradne 😉
Cirkev- to je už iná kapitola, ju tvoria ľudia-a bohužiaľ, aj túžiaci po moci
pozri-ja poznám xy ľudí aj z rodiny, čo sú neveriaci-a môžu nám byť v mnohom príkladom. ako trpezlivo a spokorou mesú svoj kríž....atď.
ja som nejak vnútorne už dlhšie presvedčená, že v nebi bude najmenej katolíkov 😉

svoje deti chcem vychovávať vo viere v Boha
ale určite sa nebudem tváriť,že som "nechápavá", keď dospejú a prídu na to,že v Cirkvi nie je všetko kóšer. že mnohokrát vodu kážu a víno pijú.
proste-aj kňazi a predstavení sú len ľudia,majú svoje chyby /občas do očí bijúce/,ale do kostola nechodíme pre nich,ale za Ježišom. Jemu dôverujem. Cirkvi nie bezhranične 🙂

irriss
7. jan 2012

@macamac
UPLNE SOUHLASIM (jako vzdy 😉)
Ziju v zemi Papeze jiz 20 let...mozna jedinym zijicim Jezisem byl pro mne prave (spiritualni otec) GianPaolo secondo - Jan Pavel II.
Na jeho odchod nikdy nezapomenu...prozivala jsem jeho odchod celou noc...Behem jeho hospitalizace v nemocnici jsem mu s detmi poslala do nemocnice Telegram (forma poesie), ktery verim, ze mu byl precten a je a bude navzdy uchovan ve Vatikane 🙂 .
Probuzeni po jeho odchodu bylo pro mne velkym tichem, bohuzel i vnitrnim, tezko ho nekdo nahradi...zadny "otec" nemuze byt nahrazen....Ukazal mi mnoho cest, ukazal mi omyly nejen me, ale i "jeho" sameho...
Nase okoli je doslova obsypano knezi . ale jsou to JEN lide...a vetsina z nich vyuziva "plast" k zahaleni svych hrichu a vydavanim se za prostrednika mezi nebem a zemi..za zprostredkovatele Bozich slov...mam spatne zkusenosti s temito "zahalenymi" lidmi..
Uprednostnuji "nahe" lidi s viditelnou dusi.. 😉

kuriatko7
7. jan 2012

macamac teraz neviem... ty si za to aby sa deti krstili alebo nie?

kuriatko7
7. jan 2012

nikoho nikto nenuti, aby bol v cikrvi... ked s nou nesuhlasi.. len potom naco ten krst pre deti? sak verit sa da aj bez toho...

lucinocka
7. jan 2012

@irriss nas nechceli zosobasit ,lebo som nemala birmovku..a donutili ma odprisahat , ze si ju po svadbe urobim..ze to bude len formalita..a teraz ma farar nuti chodit na tie stretka s detmi..comu sa uspesne zatial vyhybam, ale stale ma blbe poznamky, ked ma stretne.. nechcem birmovku a hotovo, sak nas pre to hadam nerozvedu 😀

macamac
7. jan 2012

@kuriatko7 ale jasné,že som za to 😵 ja mám obe detičky pokrstené-a snažím sa žiť podľa viery,syn už má aj 1.sv.prijímanie 🙂dcéra je ešte malá-ale všetko bude 🙂
ja patrím do rodiny,ktorá si pre vieru dosť vytrpela....a nikdy sme ju nestratili 😉
ja len chcem týmto povedať, že veriť Ježišovi a veriť Cirkvi je u mňa trošku rozdiel 😉

macamac
7. jan 2012

@irriss krásne napísané 😵
pápež Ján Pavol II. zomrel na moje narodeniny 😔
bol to ČLOVEK, ktorý pohol svetom a uznávali ho aj mnohí štátnici-aj tí,ktorí v Ježiša neveria.dokázal neuveriteľné veci. jeho posolstvo je pre mňa posvätné-ako posolstvo samotného Ježiša

macamac
7. jan 2012

@irriss fakt super si to napísala
a je mi ľúto,že mnohí Ježišovi nasledovníci vlastne už dávno Ho nenasledujú...ale pošli svojou cestou...
škoda,že katolícka cirkev nežije viac príkladom,ale uprednostňuje slovo pred činom
lebo-slová sú mnohokrát zbytočné,ak sa nežije podľa nich
zato žiť príkladným životom a mať v sebe ŽIVÚ vieru-to osloví aj bez slov

vejula
7. jan 2012

napriek tomu že som pokrstena a vychovavane silno v katolickej viere, a moje prve dieťa je tiež pokrstene(vtedy som o tom ešte neuvažovala tak ako teraz) rozmyšlam či je vôbec dobre krstiť male deti. KEdže mnohe z pokrstených deti už v dospelosti s cirkvou nechcu mať čo dočinenia.
KEd krstil Jan krstitel tak tiež krstil dospelých ludi ktorí sa sami dobrovolne rozhodli prijať ježiša.
A neverim tomu že by JEžiš robil rozdiely medzi dieťaťom nepokrsteným a pokrsteným, ak by nedajbože povolal k sebe skôr. Deti su svate či pokrstene či nepokrstene, si myslim ja 🙂

eaka
7. jan 2012

@vejula To si mi napísala z duše, ak je pán boh aj s Ježišom taký dobrý a ak existuje nebo, neverím tomu, že by doň nepustili novorodenca alebo bábätko alebo dieťatko, čo také zlé by to dieťa muselo spraviť... dedičný hriech je pre mňa najnepochopiteľnejšia vec na celej cirkvi. Jeden dobrý boh nemôže odmietnuť prijať dieťatko, ktoré nemalo poliatu hlavu, pretože vraj kedy strááášne dávno si nejaká žena a nejaký muž vzali nejaké zakázané jablko...
A inak súhlasím s tým, že krstiť by mali svoje deti ľudia, ktorí svoju vieru žijú a budú v nej vychovávať svoje deti. A keby krstili takí, tak by samozrejme mali aj všetky sviatosti a neboli by vôbec takéto diskusie a už vôbec nie príspevky, že "je..úť farárovi krucifixom"... Na čo chce taká osoba krstiť dieťa???
Ja som svoju dcéru pokrstiť odmietla a mali sme pre to doma strašné hádky, mladý krstiť chcel, ale ja nevidím dôvod, ja ju do kostola v živote nevezmem a on tiež nie, nemodlíme sa ráno, večer, pred jedlom,nikdy, nebudem podstupovať cirkevný obrad len preto, že "SA TO TAK ROBÍ".. a že "KEBY DAČO"

vejula
7. jan 2012

@eaka je to strašne naročne na pochopenie, všetky tie pravdy a to čo je vlastne "dedičny hriech" URčite už nechcem slepo prijimať vysvetlenie od ty "osvietenych", ktorý vysvetluju celu bibliu. Sama som ešte vôbec nedozrela k tomu aby som pochopila čo je tym myslene.... Ale jedno viem isto Boh je laska preto sa ho netreba bať ale milovať. Čo by to bolo za milujuceho otca, ktorý by si nechal vziať svoje milujuce dieťa, ktore sa dajme tomu ešte ani nenarodilo. KEdže človek dostava dušu už pri splodení, tyka sa ho večný život. Ak by dedičny hriech mali už ludia od začiatku bytia znamenalo by to že potratene detičky nebudu spasene, čo je podla mna uplna somarina. KEdže to dieťa nestihlo spraviť ešte nič zle, teda vôbec nič, neverim že milujuci otec by ho nechal zatratiť len preto že nebolo pokrstene... Ak je Boh laska, toto určite nedovoli.

macamac
7. jan 2012

@kuriatko7 a ešte takto-k tomu "vstúpeniu do Cirkvi"
ja svoje dieťa krstím preto, lebo chcem,aby vstúpilo do Božej rodiny 😉 aby malo bližšie k Ježišovi 🙂 a budem ho učiť žiť podľa Božích prikázaní
ja až tak doslovne neriešim,že má vstúpiť do cirkvi-z dôvodov vyššie spomenutých
pre mňa je Boh Láska, Čistota, Pravda
a tieto kritériá pre mňa Cirkev nespĺňa na 100%
ale Boh áno 🙂

digysa
7. jan 2012

Ja citam vase prispevky o cirkvi...a srsi z nich iba negativita, zle skusenosti, neznasanlivost, cinizmus a odpor....

Ja som bola tiez nutena chodit do kostola...ma to tam nebavilo...babky na mna pozerali s nozmi v ociach, ked som sa coilen otocila hned ma buchli do pleca, farar trepal nezmysli, ktore mal napisane na papieri...chlapi, ktori sa ta zbozne modlili smrdeli od palenky a zeny boli vyfintene, nosy hore a z pohladu im vychadzala veta: "pozri sa na moj novy kabat" 😒
Som si ista, ze taketo zazitky nic k dobremu menu cirkvi nepridaju.....

Dnes zijem v USA a do kostal sa hrniem len taka radost....deti sa tiesia tiez...
Rano prichadzame do kostola-je nedela ...stretnem sa s fararkom, ktory vita ludi hned pred kostolom a pyta sa ako sa mame podavajuc nam ruku... pomocnici-dobrovonici nas vedu na miesto, kde je volne sedenie, ludia su usmiati-prijemni, srsi z nich spokojnost, jedna pani si presadne na uplne inu lavicu, aby nas ako rodinu nechala spolu sediet 😵 ...vidim deti sediace s rodicmi na stolickach (neposednejsie si citaju nejaku knizku, alebo si kreslia na papier, tie nechodiace cucaju nejaky napoj, alebo sedia mame/ocovi na rukach)
Omsa sa zacala...farar vyzve vsetkych aby si prisediaci podali ruky a predstavili sa jeden druhemu...kazen sa zacala, pocuvam ju velmi pozorne,lebo viem, ze sa zase nieco zaujimave a nove dozviem....dokonca pridal aj nejaky vtip aby sa ludia zasmiali,.....po kazni, pocas omse vyzve vsetky deti aby prisli dat "do zvonceka" nejake drobne.....zrazu sa kostol zmeni na "mravenisko plne detureniec" , ktore sa snazia co najrychjesie prist az k oltaru...stastne, usmiate sa vracaju naspat, ze sa im podari ich uloha 🙂
Po omsi su vsetci pozvani do kafeterie na kavu a kolac, kde mozes ale nemusis prispet do kosika na obcerstvenie. Vacsinou sa tam zoznamime s nejakou rodinou, lebo hlavne ti pridu na kavu a dat detom nejaku tu sladkost... posedime, podebatujeme.....a odchadzame domov s tym, ze sme dnes opat mohli navstivit chram Bozi...vypoculi si zaujimavu kazen a deti pomalicky ziskavaju skusenosti s kostolom a Bohom....

Odlhiadnuc od tej velke afery ( kde farari zneuzivali malych chlapcov na urcitych farnostiach, tusim uz aj v nemecku a anglicku boli nejake pripady...urcite sa najdu vo viacerych statoch ) sa moja osobna skusenost s cirkvou v USA a na Slovensku ani neda porovnat....

SOm si ista, ze by som asi zanevrela na cirkev, keby som chodila do kostola na Slovensku...
A preto je aj tento obrovsky problem v Europe, ktora bola silno veriaci kontinent......ale z cele Europy su najvacsi veriaci muslimi 😢

@marthinna7 ku tvojej otazke...ak chces dieta vychovavat vo viere, tak by to nemal byt problem. Moj manzel bol tiez rozvedeny a este k tomu aj inej viery....sice sme mali par papierovaciek...vysvetloval svoj rozvod, preco bol potrebny a pod....ale obe deti mame pokrstene.
Ak to chces len tak....tak v tom ti neporadim....nedava mi to ziadny zmysel...skor strata casu.

vejula
7. jan 2012

@macamac ja zas neviem či chcem aby bol mojim deťom od malička podavany obraz Boha a mnohych vecí, ktore predklada KATOLICKA cirkev akofakty nad ktorými sa ani netreba zamyšlať lebo oni to tak povedali a teda maju už všetko vysvetlene v rôznych knižkach...
Niesom mod stotžnena so všetkymi dogmami a všetkymi proste faktami ktore sa normalne na omšiachprezentuju ako jedina pravda ktorým ked neuveriš nie si spravny kresťan. Tieto veci nad ktorými som sa v minulosti ani nerozmyšlala pretože jednoducho o nich pochybovať nemožem mi velmi prekažaju a nedokažem sa uprimne snimi stotožnovať a učiť tomu aj moje deti. Uprmine chcem aby milovali boha a pochopili podstatu ktoru nas chcel naučiť Ježiš a nie nepodstatne možno i nepravdive omačky ktorými sa zaobera cirkev a rozobera ich vo svojich knižkach omšiach naukach

teada
7. jan 2012

myslim, ze mali by pokrstit dieta rozvedenych rodicov.rozdiel by bol, ak by boli slobodni , nic im nebranilo uzavriet manzelstvo a nechceli by a krst by chceli len aby mohli kocikovat dieta..co sa tyka cirkvi a Boha , viete mi vysvetlit aky je tam rozdiel, ti ktori ste tak proti cirkvi??????ak verite Kristovi, verte i Cirkvi, ked jej i Kristus veri, ci???sme nieco viac, aby sme sudili?ano papez sa ospravedlnil za chyby cirkvi ale???aj my sme v cirkvi, aj my robime chyby, aj za nas by sa trebalo ospravedlnit, ci my sme bez viny a vidime iba tych druhych????

vejula
7. jan 2012

@teada skusenosti z minulosti nam jasne ukazali či je cirkev bezchybna. URčite nieje , teda nemam dôvod bez rozmyslu veriť tomu čo povie. Nesudim ju, len vravim že cirkev tvoria ludia ktorí su všelijakí, dobrí aj zlí. Vela vecí ktore hlasa nenachadzam nikde v Biblii, vela dogiem, ktoré vzišli neviem z čoho.
Vieš to jak pred prvym prichodom Krista ked si zakonici a farizeji mysleli že oni su tí spravni, ked dodržiavaju Mojžišove zakony, a najviac kritiky od krista išlo prave im - spravodlivym, Myslim že keby teraz prišiel kristus, bolo by to možno podobne, a prave tí ktorí si myslia že žiju podla Božich zakonov by boli velmi prekvapení a možno prave oni by najviac brojili proti nemu lebo sa dovolil postaviť ich vierouke.
Nidky som nepovedala že som spravodliva či dobra, pretože to nieje pravda, ale to neznamena že musim uznavať zakony LUDI ktore prijali za dogmy nad ktorými my nemôžme uvažovať ale slepo ich prijimať aby sme boli spasení, aby sme sa pačili Bohu

teada
7. jan 2012

@vejula sama hovoris, ze nie si spravodliva, to nie je dokonaly asi ziaden clovek, priznajme si, zalezi ako sa kto snazi atd atd..ale co to znamena?ze do tej cirekvi logicky patrime aj my, tak ako aj ti, ktorich tu kritizujeme, takze nechajme sa aj my skritizovat...co by robil Kristus teraz?odvaha tvrdit to co si tvrdila, ale najdi si v Bibli aky ma Kristus vztah k tej Cirkvi, ktoru tu nielen mnohi ohovaraju ale aj osocuju...ak JU Kristus, ktoreho uznavame, uznavate oznacil za svoju nevestu, tak asi vie preco...urcite kazdy snubenec, keby utocili na jeho nevestu, by sa asi tomu nesmial a nepritakaval, tak neviem, preco by som mala dychtit lešn po jej nedokonalostiach....co by mi na to povedal jej Snubenec?????dogmy???nuz co zviazes na zemi bude zviazane v nebi a co rozviazes na zemi bude rozviazane aj v nebi....ci???mam moc byt mocnejsi od Boha, aby som jeho Cirkev neuznaval?to co je nedokonale v cirkvi, su prave ludia, to co je vnej bozske, urcite nedokonale nie je..ak som aj ja nedokonala, tiez spinim svoju cirkev, tak ako aj ti, ktori su v mnohych ociach "najhorsi"

cukricek8998
7. jan 2012

ahojte...ja som slobodna mamicka,podotykam veriaca,takto vo viere vychovavana este babickou..priznam sa do kostola nechodim..ale to neznamena ze neverim..vieru mam v srdci.Pravdaze som chcela aby bolo moje dieta pokrstene ako aj ja,aj ked nam to s priatelom nevyslo a ostala som ako slobodna mamicka.Tak som isla na faru ci mi ju pokrstia,najprv mal kecy ze som slobodna atak,ale slusne som mu vysvetlila ak mi ju nepokrsti..pojdem inam ze mne je to jedno a niekde mi ju urcite pokrstia.Nakoniec mi ju pokrstil bez reci.

teada
7. jan 2012

@macamac iba ta posledna veta bola dobra, to je citat z biblie sak??

teada
7. jan 2012

@cukricek8998 som veriaca ale....podmienkova viera nie je ozajstna, alebo prava viera..asi ide o nieco ine, nie o vieru, asi len zvyk???ci ako sa to vola?

cukricek8998
7. jan 2012

@teada a ka je ozajstna viera podla teba?

macamac
7. jan 2012

@teada moja posledná veta? v ktorom príspevku? neviem teraz,čo myslíš 😉

macamac
7. jan 2012

takto, ja netvrdím,že sme všetci bezchybní
sme hriešni
a áno-ja možno trošku cirkev oddeľujem od Boha
a nie preto,že vidím,že sa v nej dejú veci,ktoré s vierou a učením Krista mnohokrát nemajú nič spoločné,ale preto,že cirkev nie je ochotná si u seba upratať, niesť za svoje činy zodpovednosť....len tutlať,zahmlievať,klamať,......
vrcholom je pre mňa navrhovanie potratov milenkám kňazov 😔 je toho veľa, vie sa o tom...a cirkevní predstavitelia? pošlú kňaza do inej farnosti-a basta. žiadne radikálne riešenie, výluka z pastorácie, nič....nepostihnuteľní....nechce sa k tomu nik postaviť zodpovedne a upratať tak,ako sa má.....
nesúdim, ale vidím. a žijem v pravde. neospravedlňujem- ale čakám za také činy pokánie a nie tvárenie sa,že také niečo tu nie je.
a prečo ma to trápi? no preto,lebo toto správanie je v rozpore s tým, čo cirkev hlása!
a preto sa mnohokrát pri týchto škandáloch zabúda aj na to dobré,čo cirkev robí.
bohužiaľ, je to tak. nebudem slepo a hlucho nasledovať niekoho, kto zo svojich ovečiek robí hlúpych baranov.
opakujem-keby ma to vytáčalo v iných rozmeroch,tak do kostola nechodím. ale ja chodím-lebo tam chodím za Ježišom. lebo to je dom Boží. a preto cirkev nejak neriešim.
každý má právo spadnúť /padať/ ...vždy sa dá vstať.oprášiť kolená, ošetriť rany. nie ich prekryť špinavou handrou.

teada
7. jan 2012

@cukricek8998 podla mna je tou pravou vierou ta, ktora je nasim zivotom.no,taka co ju aj ja zijem alebo tuzim zit, ale nie zit ako to prave vyhovujemne, ale prave t ak ako uci cirkev, alebo ako preklada cirkev, ktora preklada len ucenie Kristovo, cize ako to Kristus nam ukazuje..tam je cirkev neodmyslitelnou sucastou, zda sa mi cudne, ked ja vylucim cirkev....tak to urobili jehovisti alebo ine sekty...ak sa mylim, mi kludne povedz, ale ja nemozem simysliet ze moje ucenie je spravne, ked je vlastne odlucene