Krst rozvedenej matky
Ahojte neviete mi prosim povedat ak sa rozvediem s muzom ci mi pokrstia dieta? Dakujem za odpoved.
@mb2021 my mame v rodine aj cirkevný rozvod, ale samozrejme vola sa to nulita manželstva a za tým druhý sobáš opäť v kostole 🤣 tak moc by som sa tu nerozkrikovala o tom, že sa rozviesť nedá.. Normálne je v Žiline diecézny cirkevný sud bobačik 😂 posielali to až niekde k najvyššiemu predstavenemu hneď druhému pod Ježišom
@mb2021 podla mna to tak bolo v 19.storoci. Kazdy normalne zmyslajuci clovek si povie, ze toto by istotne Boh nechcel aby ludia trpeli spolu, alebo sa nechali otlkat, trpiet svoje deti.... Ved to je na hlavu. Tak to bolo volakedy, ked ludia nedovideli dalej
@mb2021 tu ale ide o dieťa, o jeho život vo viere, ku ktorej ho môžu viesť aj rozvedení rodičia, ono s ich rozvodom nič nemá
@mb2021 rozvod nie je možný,to je fakt.
Lenže pri vážnych problémoch v manželstve sa skúma,či bol vôbec platný manželský súhlas,teda,či vôbec k manželstvu došlo.
Pokiaľ nebol,nie je manželstvo.
Pokiaľ sa niekto dal otlkat pred svadbou,videl sa opíjať do nemoty priateľa a🥺napriek tomu si ho vzal,tak je hlupák. A takému asi ťažko sa bude riešiť neplatný manželský súhlas. Čiže áno...ten si to musí už vyriešiť sám v sebe.
Cirkev ideológia nie je,no a ty si síce pokrstená,lenže nikto si ťa nikde neupisal. Neveríš,tak neveríš. Je to tvoja vec. Tak ako je vecou veriacich,že veria.
Nepohrdaj niečím,čím nezijes.
Ľahko súdiť a vysmievať sa,no tváriť sa,že ja nič....
@nadazdi a co bolo dovodom anulity vo vasej rodine? Ze ziadosti vyhoveli? Dakujem.
@mb2021 ? Dnes som ti dala 4 liky v inej diskusii. Tu by som ti dala milión dislikov. To sa majú nechať ženy otĺkať, urážať a pod.? Kde v boblii máš toto napísané? Ja som veriaca, ale neviem o tom, že by sa žena nemohla rozviesť ak si ju muž neváži. Dokonca sa dá manželstvo aj anulovať, ale aj bez anulácie, pokiaľ má dôvod na rozvod (čo žena s malým dieťaťom asi že má že?), tak aj na príjmanie chodí normálne.
@mb2021 pred Bohom si vieš obstáť pomyselnú anulitu, aj bez cirkevných inštitúcií. Len Boh vie, vidí, súdi a má právo súdiť.
@mb2021 sa zobuď!!! Žena sa má podriadiť ak ju muž mláti? Deti sa na to dívajú? To ti ktorý kňaz toto povedal??? Nekázal Ježiš náhodou o vážení si seba samého?
@mb2021 Viera nekaze, ze sa ma zena podriadit a trpiet. Existuje anulacia manzelstva, ale ak sa anulovat neda, existuje tzv. odlucenie. Manzelia nemusia zit spolu, akurat si uz nemozu najst noveho partnera. Blbe je, ze tak ako teraz ty, casto vysvetluju krestanske ucenie ti, co tomu vlastne nerozumeju a nemaju to nastudovane, tak potom sa siria nepravdice inrofmacie. A co sa tyka krstu, aj rozvedeny rodic moze viest dieta k viere, pripadne stary rodic, ak aj rodic nechce alebo len jeden z partnerov. Niektori knazi tak sice krstit odmietaju, ale to by robit nemali a pokrstit by mali vsetky deti, kde rodicia prejavia zaujem a niekto sa zaviaze, ze ich k viere bude viest.
Ak by nahodou Vas knaz odmietol (nemal by, ale je par takych), tak sa nenechajte odradit a najdite si ineho, ktory Vam babo pokrsti.
O rozvodoch tu pisat nejdem, naozaj existuje anulita (sobas bol neplatny, pre nejaku dovodnu vec - napr to v tej chvili nemysleli vazne, ale boli dotlaceni k sobasu, alebo jeden nechce dieta, ale nepriznal sa pred svadbou, alebo zatajil vazne skutocnosti a tak podobne, dnes uz je miernejsie a rychlejsi proces anulacir, ako to bolo par rokov dozadu), aj rozluka (manzelia mozu byt rozvedeni pred svetom, ale pred Bohom su stale svoji, len spolu neziju a nemaju mat inych partnerov), ale to nie je dovod, aby nepokrstili babatko (aj ked knazi su fakt rozni, pocas mojho gymka sme mali knaza, ktory bol schopny zdrbat ludi, ze v nedelu sli az na vecernu omsu a napr na nasej stuzkovej na omsi (cirkevne gymnazium) na nas v kazni tak nakydal, ze sa to ani pocuvat nedalo, rok po nas si radsej cez jeho kazen vo videu nechali pustit hudbu, aby to zas nik nemusel pocuvat). Este musia povedat nieco, ked krstia nezobrati rodicia, a pokusaju sa ich usmernit, aby sa vzali, ale pokrstit by mali v kazdom pripade.
Jaj ukludnime sa prosim to co sa tu deje. 😃 ja som sa nerozviedla este ale manzel sa chce somnou rozviest resp. chce aby som to podala ja a tlaci ma k tomu psychickym vydieranim a ano tym ze si ma nevazi. Tipujem ze ma druhu podla jeho spravania. Je to na velmi dlho ale mame malinke babo a rada by som ho pokrstila kedze som veriaca a zial mrzi ma to co sa deje ale neovplyvnim to…zdravie a zivot mame iba jeden.
@mb2021 ale ale dá sa aj cirkevne rozviesť 🙂 teda manželstvo anulovať. Takže je človek rozvedený aj cirkevne. Apropo dieťa za to že sa rodičia rozvedú nemôže ;)
A autorka pokrstia. Neter nemá ani otca v RL a je pokrstená🙂
@janulik2008 rozvod v katolíckej cirkvi neexistuje.
Je buď odluka,čo nie je klasický rozvod. Alebo sa skúma,či bol platný manželský súhlas,ak nebol,nebolo manželstvo. Tu sa skúma veľa veci,kt.niekto pred svadbou zatajil,či boli skryté a rozvinuli sa v manželstve,ale neboli z nejakého dôvodu zjavne pred svadbou.
Ale len tak si zmysliet,že sa dozviesť a rozvedu má,toto neexistuje.
Keď raz muž,či žena pili,bili,či podvádzali pred svadbou,tak budú aj po nej. Tu je to o hlúposti toho dotyčného,že si ich vzal. V tomto prípade by prichádzala do úvahy odluka.
@terezka1947 u nás suseda vraj riešila to že bola vydatá a rozviedla sa tak aby mohla na sv prijímanie ísť tak vraj sa dala aj cirkevne rozviesť ale skúsenosť nemám 😀
@janulik2008 to sa tak "hovorí" že rozviesť.
Inak môže mať po svetskom rozvode napr. Dispenz a prijímať sviatosti,akurát nemôže žiť s niekým v partnerskom živote,čiže musí dodržiavať celibát.
Ale nie je to cirkevný rozvod,ani anulácia manželstva.