icon

Krstili by ste dieťa?

30. mar 2025

Ahojte prosim o nazor co by ste spravili v nasej situacii.mame 3 rocneho syna ktoreho sme dali pokrstit ako babatko. Krstni rodicia neboli z rodiny ale nasi velmi dobri kamarati, bohuzial potom sa vsak rozhadali moj manzel a krstny otec. Zaroven sa aj prestahovali na inu cast republiky, nekomunikujeme, nie sme v kontakte a o nasho syna nejavia zaujem ze aspon fotku ze aky je velky proste nulovy kontakt a zaujem.
Teraz sa nam narodil druhy syn a rozmyslame ci ho dat pokrstit. To co ma na tom trapi ze ked sa s dalsimi krstnymi budeme stretavat (v zmysle ze mladsi syn ich aj bude oslovovat krstny/krstna) tak aby sa starsi syn netrapil ze kto su jeho krstni a preco on nema nikoho atd. Takze zvazujeme ze to nechame na mladsieho nech sa rozhodne v buducnosti sam.
Alebo by ste to vyriesili inak? Starsi syn je citliva povaha tak nechcem aby mu to ublizilo, asi sme spravili chybu ze mu jeho krstnych nespominame, ale nevidel ich 2 roky takze su mu cudzi.

Strana
z3
zuzinka888
30. mar 2025

Tak dovod krstu by mal byt iny- nie to ci syn bude smutny ze" nema kontakt na krstnych rodicov.

klarissa25
30. mar 2025

Dieta sa krsti z inych dovodov ako ty pises…

pribinak
30. mar 2025

Áno krstila by im aj mladšieho, však ste veriaci

Akože keď sa raz syn poháda s kamosom tak čo preložíš ho do inej skoly? Ucitelka mu dá poznámku…tak das vyhodiť učiteľku ?

Nemôžeš pred ním umelo zametať chodnicek. Tak týchto druhych bude volať krstní a hotovo

Život prináša rôzne situacie. Mojej sestre zomrela Krstna keď bola v škole a naši má dali pokrstiť
Sestra to nijako neriešila

simona1998
30. mar 2025

Ja mám krstnú maminu kamosku , ktorá býva na druhej strane sveta pomaly a popravde ? Je ni jedno, že nemám krstnú pri sebe a nenavstevujeme sa 😆 k čomu mi to je .

jana_eyre_2
30. mar 2025

Podstatná otázka je, či ste veriaci, alebo riešite krst len preto, lebo sa to má..

autor
30. mar 2025

@simona1998 ale nemas 3 roky a nie si citlive dieta ze?

autor
30. mar 2025

@jana_eyre_2 sme veriaci

vierka1603
30. mar 2025

Samozrejme, že by som ho dala pokrstiť. Krst je o niečom inom. A starší syn môže volať krstnými rodičmi aj krstných mladšieho dieťatka. Aj u nás je to tak.

zuzkaa1991
30. mar 2025

My to iste riešime kedze som druhýkrát tehotná moja sestra s jej bývalým manželom su krstni starsej....ked sa rozviedli dcera ma len krstnu kedze byva vedla nas akrstneho si vôbec nepamäta alebo raz za rok ak náhodou vidi foto na fb jej povieme.ze to je krstný nic viac a teraz pri druhom mame dilemu koho dat kedze sestra nemoze byt oficiálne krstna moze bytle. Svedok nema birmovku a vôbec ma nenapadlo take ze starsia nema krstneho tak nedame pokrstit.dalsie aj tak by nepreslo cez svokru 😁😁 ale urcite dáme. Aj tak aj ked hladame nových krstných😇

kavasmliekom
30. mar 2025

Ja keby som bola krstná niekomu a ten druhy by mal krstných bez záujmu, veľmi rada by som bola krstnou aj jemu, aj keď nie oficiálne, ale viesť k viere a nejaká pozornosť aj pre neho by ma nezabila.

michelle567
30. mar 2025

Áno krstila by som lebo som veriaca. Keby sa raz nedajbože niečo stalo ved to by som si ani neodpustila že som ho nedala pokrstiť a nemá tieto veci narovnako ako zvyšok rodiny

pribinak
30. mar 2025

3 ročne Dieťa sa k tomu postaví presne tak ako sa k tomu postavíte vy, ty a muž

majlo1234
30. mar 2025

Ak ste veriaci, mali by ste rozumiet dovodu krstu, potomcje tvoja otazka bezpredmetna

autor
30. mar 2025

@kavasmliekom no z takeho uhla som sa na to veru nepozrela ze by dalsi krstni boli radi aj za dalsie krsna….asi lebo nemame na vyber takych krstnych tam bude asi ten problem

prasiatko30
30. mar 2025

Pokial si veriaca a tvoj muz tiez tak asi dovod na nekrstenie druheho dietata preto, lebo prvi krstni rodicia sa nestaraju nie je dovod na nekrstenie🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ to ste co za veriaci, aleboa ku vieru vyznavate, ze podla takehoto kriteria si vyberate ci budete krstit alebo nie.
Btw - tiez je mozne, ze ak dobre vyberiete tento krat tak ziskat krstnych aj pre starsieho. Pripadne vyberajte medzi rodinou a bude to v rodine

svetlonos
30. mar 2025

@kavasmliekom
presne tak sme to mali aj my. Mne je krtna sestra mamina. Mojej sestre zase mamin brat som zenou. Oni aj mali záujem, aj ich sestra volala krstnimi no aj moju krstnu a krstného tiez 🙂 bolo sme spolu takmer denne, byvali sme oproti sebe.
Takže sa nikto ani nehnevaj ani neriesil a bolo to v pohode. Tiez by som tak odporučila autorke 🙃 nech sú novi krstni aj tomu staršiemu, o ked neoficiálne.

autor
30. mar 2025

@prasiatko30 no dakujem za odsudzovanie, divam sa aj na syna ako sa bude on citit aj to je sucastou mojej viery ze sa staram aj o starsieho syna

januska12323
30. mar 2025

Krstí sa kvôli viere a nie nejakým kamarátom. Vychovávate staršieho vo viere? Ak áno budeš mu to aj vedieť neskôr vysvetliť.

xena0
30. mar 2025

Dôvod krstu je úplne inde....pokiaľ pre vás krst není dôležitý tak nedávajte krstiť ale to potom mladšiemu nebude čudné prečo staršieho ste pokrstili a jeho nie?! Alebo naopak zase aby staršiemu nevadilo že bol pokrstený a mladší nie pri tejto logike..neviem, čudné 🙂

Inak fakt prečo nedať niekoho z rodiny krátkych rodičov s prečo sa nedohodnut aby aj starší ich oslovoval krstná/krstný?!

nika23t
30. mar 2025

Nekrstit mladšieho, aby starší nebol smutný kvôli krstným rodičom... No teda. A potom bude mladší smutný, keď nebude pokrstený, či? Prečítaj si, čo je krst a o čom to je. Potom sa rozhodni.

7komorova
30. mar 2025

Krstnych by som dala z rodiny - bratranca, sestru,… a ked budu krstny rodicia mladsieho syna tak mozu brat ze aj toho starsieho sú.

maminkadeticiek
30. mar 2025

Zmysel krstu je uplne iny a to ze to dospela zena nevie je absolutne divne.Skoda vysvetlovat.

janage
30. mar 2025

By som doplnila otázku. Ste aktívne veriaci či raz za čas podľa vášho uváženia sa zúčastníte či nie?
Lebo ak by si verila, že krst je nevyhnutný pre spásu duše tvojho dieťa takúto otázku nepoložíš.
Teda otázka znie, prečo chcete krstiť a co to pre vás znamená? Ak ceremoniu s obedom a darčekmi, ktorá v zásade nijako život syna neovplyvní, nechajte to fakt na potom. Len ako budeš riešiť, keď druhý syn bude smutný, lebo prvý ide na prijímanie a on ísť nemôže lebo nemá krst.
O osude druhého dieťaťa v závažných otázkach hlavne ma rozhodovať rodič, nie malý súrodenec

cukroska
Autor odpoveď zmazal
janage
30. mar 2025

A jeho pocity.
Keď ti starší bude plakať a bude smutný lebo mladší chodí na plávanie, ale on nemôže napr.kvoli zdraviu, zrusis aktivitu mladšieho syna, aby mladší nebol smutný? No nechápem, prepáč
Aj citlivými dieťaťu môžeš citlivo ukázať, že nie všetko ide akoby sme chceli.
Krstiť rodicia sa majú vnprvom rade starať o duchovný rast dieťaťa.

mironka
Autor odpoveď zmazal
simona1998
30. mar 2025

Ale raz som tie 3 roky mala , či som ich preskočila ?

lindous
30. mar 2025

Mne je krstnou moja teta, ktorá sa ku všetkým neteriam/synovcom z rodiny sa správa rovnako, bez ohľadu na to či im je krstnou mamou alebo nie... dobre vyberte krstných, nech medzi nimi nerobia rozdiely a čo sa týka už toho oslovenia, z toho by som drámu nerobila... ale úprimne, ja ako človek neveriaci, by som ocenila, keby bolo toto rozhodnutie ponechané na mňa, takže to nepovažujem za zlý nápad... len teda nie pre ten dôvod, na ktorý si sa pýtala...

marca12
30. mar 2025

Ja som krstna 5 detom a ani jedno ma nevola krstna. Vsetci ma volaju menom. Tak si to aj vy tak zauzivajte v rodine a nebude starsi syn smutny.

mimuska328
30. mar 2025

A presne pre toto by som nikdy nedala dieťaťu krstných rodičov obyčajných kamarátov ale len rodinu..

Strana
z3