icon

Krstili by ste dieťa?

30. mar 2025

Ahojte prosim o nazor co by ste spravili v nasej situacii.mame 3 rocneho syna ktoreho sme dali pokrstit ako babatko. Krstni rodicia neboli z rodiny ale nasi velmi dobri kamarati, bohuzial potom sa vsak rozhadali moj manzel a krstny otec. Zaroven sa aj prestahovali na inu cast republiky, nekomunikujeme, nie sme v kontakte a o nasho syna nejavia zaujem ze aspon fotku ze aky je velky proste nulovy kontakt a zaujem.
Teraz sa nam narodil druhy syn a rozmyslame ci ho dat pokrstit. To co ma na tom trapi ze ked sa s dalsimi krstnymi budeme stretavat (v zmysle ze mladsi syn ich aj bude oslovovat krstny/krstna) tak aby sa starsi syn netrapil ze kto su jeho krstni a preco on nema nikoho atd. Takze zvazujeme ze to nechame na mladsieho nech sa rozhodne v buducnosti sam.
Alebo by ste to vyriesili inak? Starsi syn je citliva povaha tak nechcem aby mu to ublizilo, asi sme spravili chybu ze mu jeho krstnych nespominame, ale nevidel ich 2 roky takze su mu cudzi.

mironka
30. mar 2025

Ja a moja sestra máme krstnu, s ktorou roky nie sme v kontakte. Naši krstní otcovia majú manželky, ktoré voláme krstnými mamami a hotovo. Prepáč, ale toho staršieho syna ste si asi postavili na piedestál a jeho citlivosti teraz budete všetko podriaďovať..? Blbý dôvod odoprieť krst mladšiemu. Na toho nemyslíte? Aby starší netrpel kvôli strate ,,krstnych rodičov,,. Ale že mladšieho pripravíte o iné milosti....veď aj moje deti oslovujú krstnych aj tých, ktorí nimi oficiálne nie sú...
môj muž je krstný neterke,ja nie,ale i tak ma neterka oslovuje krstná a snažím sa starať sa o ňu rovnako ako o moje oficiálne krsňatá...to je najmenej vysvetliť dieťaťu...a umožniť mu oslovovať krstný/krstná aj tých neoficiálnych. A keď príde vhodný čas, postupne sa mu to bude vysvetľovať....a dieťa si zvykne... myslíš, že trojročný si tak bude pamätať, kto mu bol ,, pôvodným,, krstným rodičom?

mironka
30. mar 2025

To je akoby sa ten váš starší syn raz v budúcnosti rozviedol a keďže je citlivý, tak by bolo najlepšie,aby sa ani ten mladší syn radšej nikdy neoženil,pretože starší by ťažko znášal to pekné manželstvo svojho brata...

prasiatko30
30. mar 2025

To nie je staranie sa o starsieho syna. To je total blbost. Dieta si to mozno ani nevsimne ked vy z toho nebudete robit kauzu. A ako hovorim ak tento krat dobre vyberiete mozno ziskate ludi, ktori sa budu zaujimat o oboch. Cize kym sa neozeni starsi tak mladsi radsej ani nech o tom ani nerozmysla. Alebo nieco v blizssej buducnosti - Ked bude musiet ist starsi do skolky v 5r ale mladsi ostane doma tak ho nechate na home schooling lebo vsak nebude moct ist do skolky ked je mladsi doma a bude to zle prezivat?? To je proste zivot, ze sa stavaju veci a udalosti, s ktorymi sa musime ucit zit. Vobec mu nerobis ziadny favor tomu starsiemu ked ho chces chranit pred nejakym buducim utrpenim, ktore sa este ani neuskutocnilo a mozno ani neuskutocni

autor
30. mar 2025

@mironka hej to je to iste ..3rocne dieta a dospely muz. A ked sa tu stretlo tolko krestaniek tak by si o rozvode ani nemala pisat…ci vtedy uz viera nie je dolezita?

radostka
30. mar 2025

moji krstni rodicia su moja teta a jej manzel. Cely zivot ich oslovujem menom, neviem si predstavit ze by som ich volala krstna.. rovnako ako nevolam otcovho brata stryko.. tykame si a oslovujeme sa menami

kamatopo
30. mar 2025

Rodina je na prvom mieste v takejto dôležitej veci, to na margo vášho výberu. Čo sa týka krstu druhorodeneho tak áno krstila by som. Je to otázka viery nie citlivosti staršieho. Keď mu to nevysvetlis teraz prečo on nemá a druhý má tak sa zrúti z každej prekážky ktorá ho v živote stretne. A ešte ma tak napadlo, tí čo idú teraz na krst ako krstni sú dúfam už z rodiny i keď ani to niekedy nie je záruka, no možno po dákej dohode by mohli robiť krstných aj staršiemu. Aspoň mňa keby niekto požiada nemala by som s tým problém.

mironka
30. mar 2025

To bol len príklad s rozvodom na ilustráciu....samozrejme že je viera dôležitá a ja verím, že vaše deti budú požehnané...ale zjavne asi nechcete pochopiť, kam som tým obrazom mierila..

prasiatko30
30. mar 2025

@mironka ani sa nerozculuj toto je vymyslena tema - niekto sa zase zabava

mironka
30. mar 2025

Podstata je... Dať pokrstiť aj druhého syna. Časom sa to utrasie.

autor
30. mar 2025

No dobre zeny dakujem vam za nazory ale zacina sa to tu uz opakovat. Myslela som ze MK je v prvom tade forum MAM a dufala som ze tu najdem pochopenie od nejakej co ma doma tiez vysoko citlive dieta a chape ze niekedy treba nad urcitymi vecami pri takomto dietati rozmyslat 10 krokov dopredu a ako vedia byt aj “obycajne” situacie narocne a vedia taketo dieta vykolajit. Ale namiesto toho je to momentalne forum krestaniek a teda niektore z vas tu dali len odsudzujuce komentare takze zvlastnu vieru vyznavate. Ja sa na to musim divat aj ako mama a urcite by “ten hore” pochopil moje ciny ako mamy a chapal by preco k nemu mladsieho “privediem” o nieco neskor.

autor
30. mar 2025

@kamatopo rodina…nemam surodencov. Muz ma brata ktory je ZTP. Nie kazdy ma na vyber z 50 sesternic. Nie kazdy v rodine je veriaci.
Dokonca uz aj odsdzovanie lebo sme nedali niekoho z rodiny super…

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
evkamotka
30. mar 2025

Vsak novi krstni rodicia co bude mat mladsi mozu byt neofic krstni aj starsiemu. Dohodni sa s krstnymi, ci si mozu starsieho takto duchovne adoptovať

morusha
30. mar 2025

Keby si bola naozaj veriaca, tak krst pre tvoje dieťa by bol pre teba samozrejmosťou a prioritou bez ohľadu na všetko ostatné.

kamatopo
30. mar 2025

Ja nepoznám tvoj rodokmeň iba u mňa je priorita rodina. ( ani ta nie je vždy záruka ako správna voľba) Neodsudzujem. Ak chceš krstiť druhé tak si dobre rozmysli koho si vyberieš. Pýtala si sa ci by sme krstili. A ja som odpísala ze áno a poprosila by som druhých aby boli,, krstní,, aj prvému. No teraz by som si dala veľmi dobrý pozor na vyber😉

radostka
30. mar 2025

@autorka mame doma vysoko citlive dieta, napriek tomu si neviem predstavit, ze by mal problem s tym, ked mu poviem, ze jeho krstni rodicia byvaju daleko… viem si predstavit ze by mal problem neskor, ak by mladsi od tych svojich dostaval velke dary a starsi nic, ale aj to by som sa snazila riesit inak ako nepokrstenim mladsieho, napr. by som poprosila ksrtnych rodicov, aby kupili veci pre oboch (spolocenska hra a pod.) Vzdy bude v zivote vasho syna nejaka nespravodlivost, ale je na vas, aby ste to synovi primerane veku vysvetlili.

mironka
30. mar 2025

Nikto vás neodsudzuje, a áno, som kresťanka, praktizujúca, ale hriešna, preto sa snažím vyznávať v spovedi zo svojich hriechov...určite nechcem útočiť,no píšem vám ako matka štyroch detí, z ktorých tiež určite jedno je vysoko citlivé.....

nevenka
30. mar 2025

@mironka presne tak

hefo
30. mar 2025

Dať krstiť dieťa by mal jedine ten, ktorý si túto otázku vôbec nekladie...

elanor
30. mar 2025

a aky je problem, aby aj starsi hovoril "novym" krsnym tiez krsny a krsna. Pokial to budu aspon trosku normalni, chapavi a empaticki ludia, budu ich mat radi oboch, a budu ich tak aj vnimat.
Ale pre tentokrat vyberaj rozvaznejsie.

pralinka25
30. mar 2025

moje deti svoju krstnu oslovuju menom. ja som svoju tiez vzdy volala menom. aj to je urcitym sposobom riesenie.

miriamzba
30. mar 2025

Osobne by som nekrstila alebo ak, tak až časom. Pokrstit sa dá vždy, kolki aj v dospelosti prijali krst. Ani ja nemám najmladsiu pokrstenu, síce to plánujeme ale nijako to neponahla, tiež máme na to svoje dovody.

wiccawicca
30. mar 2025

Asi by som dala aj mladšieho pokrstiť, mňa napríklad synovec volá krstná lebo sestra chcela aby som bola ale nemohla som z určitých dôvodov byť a nikto sa akosi nehodil, tak oficiálne sú krstní moji rodičia teda jeho babka a dedko ale pre neho som ja s mužom on to nerieši asi to ani nevie . Mojej dcére je krstná jej sesternica z mužovej strany, tá jediná "vyhovovala" pravidlám

haraburdova
30. mar 2025

Dieťa nemusí mať krstných rodičov na to aby bolo pokrstené, stačí aj svedok krstu, to je asi taký formulár ako svedok na svadbe. Druhé dieťa dám pokrstiť bez ohľadu na to či nájdeme krstných rodičov alebo nie (v našej farnosti žiadajú birmovanie a teda nemám veľa ľudí v okolí čo majú birmovku). Krst nie je o tom aby dieťa malo krstných rodičov, to je len bonus, ak sú.

44janica44
30. mar 2025

O bože, ďalšia ktorá polozi otázku a keď jej 95% žien nedá zapravdu tak sa urazí.
1) opakujem sa ale krst je fakt o inom ako o krstných, darčekoch... ženy ti tu dali rady ako to vyriešiť.
Mužov brat je ako ztp keď nemôže byť krstný? Pokiaľ ma burmovku tak by som do toho šla.

2) dokedy budeš život druhého dieťaťa prispôsobovať prvému iba preto ze je citlivé? Nerobíš ho svojim správaním ešte viac precitlivele? Treba to s nim odkomunikovat a nie mu všetko iba prispôsobovať....to sa nedá robiť večne... príde škôlka, škola tam sa mu nebudú všetci prispôsobovať preto ze je citlivy.
A co keď bude mladší ešte citlivejší a bude mu vadiť ze nie he pokrstený ako ostatní?

euka210
30. mar 2025

To nie je dovod nedat pokrstit dieta.
Nase deti neoslovuju ako krstnych, ale normalne ujo, teta, takze ako zavediete, tak bude.

autor
31. mar 2025

@44janica44 tu nejde o to ze som sa urazila ale že sa tu opakujú názory od zien ktoré doma nemaju vysoko citlivé dieťa. A aj podľa tvojho komentára netušís co je to za diagnózu inak by si nepísala ze treba to odkomunikovať alebo ze sa mu nebudú v škôlke prispôsobovať.
Je rozdiel precitlivene a vysoko citlivé dieťa.

jaskolka
31. mar 2025

Ako sa teda správa to,podľa teba vysoko citlivé dieťa? Lebo ver tomu,že trojročnému dieťaťu je v tom veku lauter jedno,či má krstného rodiča,alebo nemá a keď je potom staršie,tak to sa mu dá aj normálne vysvetliť.
A nekrstit len preto mladšieho je pre mňa,nic v zlom,ale úplne hlúposť

kamatopo
31. mar 2025

Prosím ťa a to je aké,, vysoko citlivé dieťa,, ??? To sa ako prejavuje??? Ja mam dve, možno som niečo prehliadla... Tak teraz po 26 rokoch materstva sa naučím niečo nové... To ti ktorý doktor dal takúto diagnózu? A teraz si nerobím srandu, možno budem chytrejsia pri vnúčatách.

44janica44
31. mar 2025

Tak daj vysvetlenie....a neodpovedala si na orazky co mensi ak bude tiez vysoko citlivy a bude mu vadit ze nie j e krsteny?
A co muzov brat? To ze je ztp neznamená ze nemôže byť krstný ( samozrejme. Záleží od diagnozy)
to je konkrétna diagnózata vysoka citlivost? Urcena lekarom? Ako budes riešiť školu a škôlku keď toto je problém?
Evidentne sa tu s tým ženy ešte nestretli.
Moje dieťa má 3 a keď je tatko na služobke tak slzy v očiach, ze chce tata... porozprávame sa, pochopí za 5 min vybavené.