Krstiny a sobáš

11. sep 2023

Zdravím, plánujeme krstiny a zároveň by sme chceli sobáš v kostole. Pred 5. rokamy sme sa zobrali na úrade ale boli tam iba svedkovia takže sme to chceli takto spoločne osláviť s najbližšou rodinou (cca 50 osôb). Na svadbe a krstinách som nebola 100 rokou a už vôbec nie na takejto malej oslave.

Keď ste boli na takejto oslave, prosím, napíšte mi, ako to vyzeralo. 🙂 Zaujíma ma najviac atmosféra, napríklad, aká hudba bola (ak bola), samotná organizácia (koľko to asi trvalo, čo sa tam zaujímavé dialo).

Úprimne, myslela som si, že pôjdu všetci hostia s nami do kostola a potom sa stretneme v reštaurácii, občerstvenie, jedlo, posedenie a koniec. Včera mi teta povedala, že čo si namýšľam, že všetci pôjdu do kostola... že tam majú ísť len rodičia a svedkovia a nie že tam všetkých budeme vláčiť. 🤔

melanta
11. sep 2023

Ja nie som veriaca, ale dovolím si vyjadriť sa. Tete príde v poriadku ísť sa najesť a napiť do reštaurácie, ale na sobáš a krstiny nie? Takú tetu by som nepozvala. Do reštaurácie a teda na oslavu by som pozvala iba tých, ktorý považujú za samozrejmé, že ak sú pozvaní na oslavu, tak prídu aj na obrad (jeden aj druhý) do kostola. Veď ak to s nimi chcete osláviť, tak asi aj preto, že ich chcete aj pri tom obrade. Nikdy mi nenapadlo, keď sme boli takto pozvaní, že by sme do kostola neprišli a len rovno do reštaurácie.

viestta
11. sep 2023

Ako sa rozhodnes, tak budes mat. Ked ich pozves do kostola, tak pridu do kostola (mozno nie vsetci), ked len do restauracie pridu len tam ale mozno pridu do kostola aj taki, co potom na hostinu nepojdu.

ivik4
11. sep 2023

Mali sme svadbu v kostole a za obradom nasledoval krst nasho syna. V kostole boli normalne vsetci nasi pozvany hostia na svadbu
Nic sa neriesilo , ani nerozumiem velmi otazke. Po svadbe a krste sme sli do penzionu kde bola hostina atd

michellemary
11. sep 2023

Ja som bola pred pár rokmi spievať na takomto sobáši, a prebiehalo to presne tak, ako píše
@ivik4

thereisabear
11. sep 2023

Teta je nejako mimo...

januska12323
11. sep 2023

Všetko ako pri ostatných svadbách v kostole, len sa k tomu pridá krst. Na pozvánku napíšeš čas obradu a hostiny tomu kto je pozvaný aj tam. Kto už príde je na jeho zvážení. Teta nech si kecá do svojej svadby.

autor
11. sep 2023

No hlavne tá otázka bola taká že, keď nepojdu všetci do kostola tak ked npr prídeme do reštaurácii na ten obed/večeru tak ako "zabaviť" hostí?
Nie je to klasická svadba ktorá trvá od rána do nasledovného rána, bude to iba také posedenie hlavne aj kôli bábätku.
Treba riešit na tých pár hodín nejakú hudobnú skupinu nech sa tam dostane ten pocit svadby alebo to nie je nutné?
Na poslednéj veľkéj svadbe čo som bola tak npr tam boli družičky, im sa dávali darčeky pre mladomanželov.
Družičky riešit nebudem tak že ako poriešiť preberanie darov...
Ako hovorím, nebola som na takejto oslave a neviem si to vobec predstaviť ako by to mohlo byť 😊

autor
11. sep 2023

@thereisabear zhodujem sa, divná je.
Je to mamina sestra tak že bude povolaná a na jéj hlúpe poznámky sme už zvyknutí všetci😏

ivik4
11. sep 2023

Moja naj kamoska ma svadbu teraz v piatok ,tiez nema druzicky a dary budem zbierat ja ako jej svedok

autor
11. sep 2023

@ivik4 to mi nenapadlo 😊 a ako ste mysleli? Budeš na vchode a hned aj vítať hostí, či? 🙂

jaskolka
11. sep 2023

Je úplne normálne, ze ti ľudia, ktorí sú pozvaní, idú aj na obrad, ved tam je podstata, hostina a posedenir sú oslava tej udalosti, nie ze je to "hlavná udalosť". To bolo možno za čias korony, ze len minimum ľudí, ale inak je to bežný zvyk, ze všetci hostia idú aj na obrad.
No a keď je to len také malé posedenie, ze len obed, atd, tak v podstate nič tam vám netrebs, ako zábavu. Veď prídete, možno na začiatku nejaký prihovor, ak chcete, gratulácie, pri nich vám dajú dary a serviruje sa obed,zakusok,kava, debatujete a rozchádzajú sa potom všetci. Nič extra nemusíte vymýšľať, ak nechcete. Neviem, akúas predstavu, lebo od vás to záleží, co chcete ci nechcete

autor
11. sep 2023

@jaskolka ved aj ja som to brala ako samozrejmosť že tých 50 ludí by šlo snamy aj do kostola, lebo to je podstatné ale zostala som zaskočená keď mi to tak povedala že tam idem "vláčiť ludí".
Ďakujem za podrobný opis, tak som si nejak predatavovala aj bez hudby len neviem že čo sa patrí 😊

cacianka
11. sep 2023

Patrí sa to, čo chcete vy dvaja. nedaj na blbé reči nejakej tetky, ked dobre vieš, čo všeličo je schopná vypustiť z huby.
stanovte termín, miesto sobášu a krstín, miesto na posedenie. (to už asi máte)
urobte si nejaké pekné oznámenia a rozošlite, nič viac len oznámenie. že sa beriete vtedy a vtedy, tam a tam., bud pod tento text alebo na druhú stranu, alebo hoci aj druhú kartu urobte v štýle, že pri tejto slávnostnej príležitosti oznamujete aj krst /privítanie vášho dieťaťa Jožka -noveho člena cirkvi.
Napr. Katarína a Juraj vám oznamujú, že dňa 37.10. 2023 uzatvoria stav manželský, požehnané im bude v kostole svätého Jána v obci Lehota o 11,00
to sú len oznámenia, nič viac, kto, kedy a kde . kto chce príde na slávnostný obrad, donesie kvietok, možno darček a vybavené.
potom si urob aj jednoduchú malú kartu pozvanie k slávnostnému stolu na malé posedenie po obradoch. tie pribal do obálky /podaj do ruky len tomu , koho chceš pozvať na hostinu. kľudne tam môžeš uviesť aj že ide obed posedenie od - do, ( že je to kvôli kvôli kľudu a režimu bábätka pochopí každý normálny človek, volovi to vysvetľovať nemusíš). na obálku napíš Ujo Fero teta Eva, nech vedia komu to patrí, a pre koľko osob platí. nech sa nedovalia 5 aj so susedom.
Napr. Katarína + Juraj a Jožinko Vás pozývajú na malé posedenie pri príležitosti ich slávnostného dňa.
reštaurácia penziónu "Adela", dňa 37.10. 2023 13,00 - 18,00
inšpiruj sa na stránke Moja svadba, alebo Sashe, ako vyzeralo oznámenia a pozvánky v takomto móde.
Do kostola môžu prísť aj náhodní okoloidúci, cirkevníci, kamaráti, kolegovia. tak sa chodí na obrad a potom gratulovať, ľudia sa rozídu a iba pozvaní pojdete do reštiky.
Gratulácie, Kvety a darčeky bude to po obrade, ktoré prebieha vonku pred kostolom. Koho poprosíš o pomoc, ten bude preberať, aby ti uvoľnil ruky. Svedkovia, setra, brat, krstní rodičia. V reštike by mohol byť prípitok, zvyčajne svedkovia, alebo krstní rodičia, ak zvládnete, jeden z vás poďakuje hosťom že prišli na slávnostné obrady, za kvety a darčeky, zaželáte dobrú chuť k jedlu a príjemné chvíle. Hudbu možno pustí reštika, nejaký podmaz, alebo niekto zdatný pustí z netboku. alebo aj DJ či kapelu možete mať, ak sa citite na tanečky, a máte €.

autor
11. sep 2023

@cacianka no akože odpadnem za takúto podrobnú odpoveď 😊 ďakujem za Váš čas a pomoc😊😊

zorkahorka
11. sep 2023

Bola som na takomto krste. Nikto ale netusil, ze rodicia dietata sa zosobasia, bolo to prekvapko. Boli sme tam len najblizsia rodina, isli sme do restiky, dali si slavnostny obed, trochu si pokecali a isli domov. Novomanzelia o velku slavu ani nestali, chceli to takto skromne

rorino
13. sep 2023

Teta je riadne mimo,ak nechce ísť na obrad nech nejde ani na hostinu,😂😂😂😂

rorino
13. sep 2023

Ty nie si povinná hosťom oznamovať kde bude hostina,aj keď je to napísané pravidlo,že to všetci vedia,tak tetka,keď nechce ísť na obrad nech stojí aj dve hodiny pred budovou a čaká vás😂každý normálny pozvaný hosť na obrad pride

krasolienka1
30. sep 2023

Ja som mala svadbu z najbližšími nakoľko mi 5 mesiacov pred svadbou zomrel ocko
Mali sme sobáš potom sme isli do reštaurácie
Mali sme pustené pesničky iba z radia v pozadí
A Krstny nám vymyslel hru kde sa nás pýtal otázky a my sme odpovedali našimi topánkami ja som mala svoju a mužovu a muž tiež moju a svoju
On nám dával otázky napríklad kto je viac výbušný keď som si myslela že ja tak som dvihla moju topánku
Išlo o to že v koľkých veciach sa zhodneme ako dobre aa pozname