icon

Kto neoslavuje Vianoce a prečo?

27. dec 2023

Ahojte su medzi vami aj také žienky u ktorych sa vianoce neoslavuju?.ze to beriete ako bezne dni..?

janka1011
27. dec 2023

@bmolko no tak tebe je už úplne zbytočné niečo písať...

freepalestine
27. dec 2023

@fem co?

freepalestine
27. dec 2023

@fem prepac, za “co?”
To len moja prvotna reakcia ked som sa snazila najst logiku v tom, co pises…

nafka0483
27. dec 2023

@atinkaa Ja som to pochopila ze jej deti vobec nemaju vianoce, nie ze ich doteraz oslavovali a zrazu s tym sekla. Podla toho som sa vyjadrila.

A ze moslimov vo viedni fascinuju trhy - ved preco nie, ak by som zila v inej krajine a ucj kultura alebo vyznanie by malo vyznamnt sviatok a slavili ho napr vyzdobou a trhmi, tak toez by ma to fascinovalo a isla by som sa pozriet atd ale to neznamena ze by som aj doma zacaka robit to iste a slavila ten sviatok.

hendikep
27. dec 2023

@freepalestine kde sa prosim Ta pise v biblii ze sa stromceky nemaju zdobit? precitala som ju 2x ale toto som tam veru nevidela .. vzhladom nato ze v dobe pisania biblie najskor nepoznali slovanske zvyklosti …

atinkaa
27. dec 2023

@nafka0483 skus ozaj nevytrhnut pol vety z kontextu, na ktoru potom reagujes a citaj cele. Potom je divne, co som napisala viz vyssie a aj podlozila clankom, ze aj krajina ako Taliansko ma pomaly bojovat o svoj sviatok s x- storocnou tradiciou, vraj aby sa ziaden priselec neurazil, ked sa neuraza, lebo tam korzuje jak prvy, teda ze na to nie je dovod. K tomu to bolo.

Ozaj ked niekto napise par viet, tak ty nemozes vybrat dve slova, ktore ta nejak zaujmu a ist po nich v reakcii. Pretoze to co som ti skopirovala, tak to odpovedala autorka priamo tebe, teda uz na prvej strane si mala jasne zodpovedane, ze dovtedy to slavili a iba poslednych 5 rokov sa mama sama bez dohody s ostatnymi uz relativne velkymi clenmi rozhodla, ze tomu bude inak. A ano, aj deti to mozu nejako citit.

Ozaj to aspon skus citat poriadne. Ludia sa radi hadaju a pritom by sa stacilo len trochu pocuvat, v tejto teme to citim a vnimam ako este dolezitejsie napisat to.

freepalestine
27. dec 2023

@hendikep vid screenshoty (jeremias 10)

hendikep
27. dec 2023

@freepalestine uz som si to vyhladala co si posielala screenshot, tym vyrastene v lese sa mysli drevo z ktoreho tesali sochy nie stromcek 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ ved je to uplne jasne z toho textu .. ze sa zdobil zlatom, striebrom sa mysli zlatenie, striebrenie…

hendikep
27. dec 2023

@freepalestine “ dielo vytvorene rukou umelca ..” to logicky asi stromcek nebude, stromceky sa zacali zdobit niekedy 16-17. storocie v nemecku

freepalestine
27. dec 2023

@hendikep co je to biblia? Slovo bozie.. a Boh je vseveduci.. to k tomu, ze ci v case biblie poznali slovanske zvyky

nafka0483
27. dec 2023

@atinkaa Prepac ake kde pise ake stare ma deti? Pise ze 5 rokov neoslavuje a ze vadi to detom. Co ak maju deti 5-6 rokov??

freepalestine
27. dec 2023

@hendikep ok, vysvetlit sa to da aj tak, ze sa jedna o sochy. Aj ked, tie stromceky co tu na mk zeny postuju su priam umelecke diela 🎄
Aku suvislost ma vianocny stromcek a narodenie Jezisa?

merlinja
27. dec 2023

@bmolko nerozumiem, kde som písala o stromčeku v Biblii? Prvú zmienku o jeho zdobení si tiež dokážem vygoogliť. A kto povedal, že Ježiš bol židovský kráľ? To, že to prikázal "nejaký Riman" napísať na jeho kríž z neho židovského kráľa neurobilo. Ježiš sa za kráľa nikdy neoznačil a keď sa pýtali nejakých popredných židov, či ho majú omilostiť, lebo je ich kráľ, tuším povedali - nemáme kráľa, iba cisára (toho, komu platili dane)!

mapa
27. dec 2023

@lenkakravcova
@freepalestine ale o com tu tocite? O bozkavani obrazkov a soskach ako modlach... to su take stereotypy o katolikoch, ako ja mozem pokojne tvrdit, ze vsetci moslimovia mlatia zeny a vyhadzuju do vzduchu civilistov v ramci dzihadu. Nemusi to byt to pravda, ale na potvrdenie vlastnej "pravdy" to asi staci.. tak si odpustite tieto zvasty, lebo ako katolicku, ktora neuznava modly a absolutne chape ako Kristocentricka tato viera je, ma to uraza. To ze si nejaka fanaticka skupinka po svojom vysvetluje tradicie nerobi dobre ako krestanom, tak ani moslimom...

hendikep
27. dec 2023

@freepalestine ved nema to suvislost, to je jasne…ale ako praktizujuca krestanka nevidim nic zle na tychto dekoraciach okolo toho ak povodny zmysel je zachovany …. a to je priprava svojho vnutra na prichod spasitela … co sa mi uz paci menej je vypekanie 10 druhov kolacov, 10kg zemiakoveho salatu, 5kg reznov… pratanie celeho obydla atd. atd. a toto davat na piedestal pred svatou spovedou a modlitbou…

hendikep
27. dec 2023

@mapa presne… tak isto ako reci neveriacich “ ak by bol Boh ludia by netrpeli “ atd. atd. to len vypoveda ze o krestanstve nevedia absolutne nic … a Boha si predstavuju ako deduska ktory na oblaciku dozera aby sme mali plne bruska, peniazky zdravie a vsetkeho dostatok … proste cele zle, akoby tento zivot bol vrchol vsetkeho

freepalestine
27. dec 2023

@hendikep 👍🏻

freepalestine
27. dec 2023

@mapa pomotala si vela veci v komentari..
takze: bozkavanie sosiek je realita. Mozno nie vo vsetkych kostoloch, ale v tom, kam som ja ako dieta chodila to realita bola. Modlenie sa k svatym, rozne svate obrazky, sosky, atd je modlarstvo..
To, ze ta to urazilo, za to ja nemozem, pretoze ak neuznavas modly, tak vlastne mame rovnaky nazor.

Co myslis touto vetou: “ To ze si nejaka fanaticka skupinka po svojom vysvetluje tradicie nerobi dobre ako krestanom, tak ani moslimom...”?

timilv
27. dec 2023

Naši známi. Úprimne netuším prečo, nikdy sme to s nimi nerozoberali. Majú dve deti- školáka a škôlkara, neviem ako to chápu ich deti, resp ako im to vysvetlili ale všetci vyzerajú že sú s tým ok. A nie je to z finančných dôvodov, oni majú peňazí viac než dosť...

h2
27. dec 2023

@lenkakravcova Píšeš "@h2 Tak neusudzuj, keď tak sa opýtaj ako to bolo, nemám problém vysvetliť." Ale veď som usudzovala správne, ako si mi aj potvrdila, keď si napísala, že si jej to povedala. Tak kde je problém? Nemám usudzovať niečo, čo je mne z napísaného jasné, lebo to z toho priamo vyplýva, ale mám sa ťa opýtať, ako to bolo, aby si mi potvrdila, že to bolo presne tak, ako mi to bolo jasné už z predošlého príspevku? 🙃 Nejako mi v tom chýba logika.

hendikep
27. dec 2023

a inak co sa tych modiel tyka v tom mate pravdu… ono cirkvou to nie je myslene zle.. svatci by mali byt prostrednikmi k Bohu a Ježišovi Kristovi …problém ale nastáva keď sa babky začnú klaňať priamo svätcom a modliť sa len k nim samotným … ( bez nejakého úmyslu aby svätec orodoval u Boha ) osobne odkedy som prečítala bibliu kde v novom zákone je jasne napísané že všetko na zemi dokonal Ježiš a k tomu už nič nové pridané nebude … som značne skeptická aj k panne Márii o svätcoch nehovoriac .. preto sa modlím len k Bohu, Synovi a Duchu Svätému … tým sa nič nedá pokaziť …. a čo sa týka medailónov atď tak áno, tam tiež prichádza problém ak si veriaci neuvedomuje že medailón len niečo reprezentuje … ale samotný medailón neochráni …. takisto napríklad ruženec v aute … ak človek nežije sviatostným životom nejaký ruženec v aute ho neochráni pred nehodou napríklad. 🤷🏼‍♀️

hendikep
27. dec 2023

@h2 Tvoj posledný príspevok je že:
😂😂

freepalestine
27. dec 2023

@hendikep presne 👍🏻
Ale pomoz mi pochopit:
Modlis sa k Bohu, Synovi a Duchu sv
Ku komu sa modlil Jezis (Syn)?
Kto stvoril Jezisa (Syna) a Ducha sv?

trinityf
27. dec 2023

🍿

freepalestine
27. dec 2023

@trinityf 😂 trinity si priniesla 🍿 lebo sa o nej pise ⬆️

h2
27. dec 2023

@hendikep Áno, priznám sa, že to bolo tak trochu cieľom. 😂 Ale ona mi vytkne, že usudzujem a že som sa mala opýtať a pritom to bolo presne tak, ako som usudzovala. No tak čo na to napísať? 🤷‍♀️

h2
27. dec 2023

@freepalestine 😂👍

hendikep
27. dec 2023

@freepalestine v Biblii sa píše že Syn bol akoby “ zamýšľaný” už pred stvorením sveta kedže Boh vie všetko … vedel ako dopadne stvorenie človeka :D Duch je tešiteľ ktorého nám na zem poslal Ježiš aby sme vedeli rozlišovať a mať akési “ vedenie “ v tomto živote… spomína sa ale aj v starom zákone … keď napríklad Dávid tancoval pred archou zmluvy ( to ako sa to tam popisuje pripomína akési vytrženie ako keď na človeka zostúpi Duch ) alebo viac krát sa spomína že proroci prorokovali skrze Ducha … možno že rozdiel je v tom že odkedy Ježiš zvíťazil nad diablom je duch akoby “dostupnejší aj pre bežného veriaceho” ak to môžem takto laicky povedať … Ježiš sa modlil k Bohu otcovi samozrejme … keď sa v písme citujú jeho modlitby ( napríklad v Getsemanskej záhrade tak vždy sa modlil k Otcovi … ale zároveň mal Ducha .. ( kedže sú tajomná svätá trojica ktorú my podľa mňa nedokážeme pochopiť ) lebo keď prišli vojaci spomína sa tam že keď Ježiš povedal “ Ja som” / ako v starom zakone Boh povedal Mojžišovi “ som ktorý som”/ tak vojaci popadali na zem … čo je tiež prejav Ducha … ja napriklad keď počúvam chvály a cítim prítomnosť Ducha svätého tak plačem … proste mi idú slzy a to je napríklad tiež prejav … viac Ti to vysvetliť neviem … tajomstvo svätej trojice proste podľa mňa človek nedokáže uchopiť … a už vôbec nie ich “ hierarchiu” resp. vzťah medzi nimi

hendikep
27. dec 2023

@h2 hej na 3ti krat som to pochopila co si tym chcela povedat :D to len tak na odlahcenie tychto tazko teologickych debat 😂

hendikep
27. dec 2023

@freepalestine cize vlastne aby som odpovedala podla mna Duch bol od pociatku sveta … akoby Boh cez Ducha vnukol stale nejakemu prorokovi svoje ucenie alebo svoju volu pre ludi…. a Jezisa stvoril Boh Jeho narodenim… ale tak si to vysvetlujem ja, nie je to stanovisko Cirkvi 😂