Kto neoslavuje Vianoce a prečo?
Ahojte su medzi vami aj také žienky u ktorych sa vianoce neoslavuju?.ze to beriete ako bezne dni..?
@chillibubble a nie je tam, že traja králi priniesli jezuliatku dary ?
A ja som sa bála, že podobná téma tohtoročné Vianoce neprišla a to som si ju len nevšimla 🤪 ešte že ste ju zvýraznili, nech sa ženy po sviatkoch hádajú trocha dlhšie..
@jana_eyre_2 len sa dohadujú, ktorá je lepší a hodnotnejší človek 🙈
@nyusika a to ludia pochopili tak, ze male dieta co sa prave narodilo vie lietat/zjavovat sa a nosi teda dary ostatnym detom a ludom? a na vianoce, nie na narodenie? a na kazde vianoce nie len na tie prve? ked sa dieta narodi, tak asi kazda navsteva mu nieco donesie...
@chillibubble ja neviem 🙂 naozaj na bibliu nie som odborník
Len mi to tak napadlo ..že toto mohol byť podnet
@barbie2023 K islamu sa v roku 2011 prihlásilo 1 934 obyvateľov, celkový neoficiálny počet veriacich sa v roku 2007 odhadoval asi na 5 000 obyvateľov, čo predstavuje menej ako 0,1 % obyvateľov. Podľa sčítania ľudu z roku 2021 žije na Slovensku celkovo oficiálne: 3 862 slovenských muslimov.
@nyusika uši mi to reze 🤣🤣🤣
@barbie2023 aj mne, strašný výraz.
A nikde v hre som nenašla, že by to bolo takto oficiálne.
Nejak mi ten zdroj (islamonline.sk) tejto informácie nepríde seriózny. Pretože ani v oficiálnom Slovníku cudzích slov sa to ako dvojtvar neobjavuje.
Ale klasika - všetko sa dá prispôsobiť "svojej pravde"
Tie, ktoré píšete, že máte len stromček a večeru a darčeky, tak aj tie ho predsa oslavujete.
U nás to nie je žiadna veľká slávnosť, ale oslavujeme. Smutné, že si Tvoja známa nechala ,znechutiť, Vianoce a hoci sa jej veľa zlých veci stalo počas Vianoc, tie za to nemôžu. A hlavne škoda že svoje deti oberá o chvíle, ktoré by pre nich všetkých mohli byť veľmi príjemné a mohli by na nich s radosťou spomínať.
Ja som veriaca aj oslavujem Vianoce.
Ja zasa nerozumiem tomu cirkusu okolo.
Za mna stromcek a obrus a stačí.
Ludia sa idu zblaznit z upratovania, z pečenia, z varenia, nakupy neskutocne, z darcekov, z vianočnej výzdoby, kadejake sviecky ikebany svetielka od vymyslu sveta. Je mi to uplne cudzie.
@lienka0078 prečo by to bolo hrozné a prečo by to bolo odopieranie? Napr u nás, moje deti na to kašlú. Vôbec im nechýba prežieranie, milión koláčov, výzdoba, kopec odpadu, strojená večera, darčeky nasilu.
Keď verili na Ježiška, tak sme mali aj stromček a do hotela sme bravali taký malý stromček a počas večere som dobehla na izbu akože na záchod a dala darčeky pod stromček, ale už na Ježiška neveria, darčeky nepotrebujú, tak načo hrať divadlo. Ja nemám rada strojené veci nasilu. A môj muž je úplne spokojný, odbremenený od nezmyselného zháňania darčekov, ja si neviem predstaviť, že by chodil po obchodoch a uvažoval, čo by mi kúpil, chudák 🙊🤣.
Je mi luto deti tvojej rodiny, dospeli nech si robia ako chcu, ale kvoli detom by som aspon ten stromcek postavila a par darcekov im tam dala. Nemusim sa ucastnit humbuku aby som urobila vianoce svojim detom. Osobne sa nezucastmnujem humbuku v obchodoch pred vianocami, nenavidim to, objednam z domu vsetko co sa da. Vadí mi, ked idem si v juli kupit nafukovacku a tam miesto nafukovacky vanocne gule /realita tohto roku v tedi na SK i v Makarskej/. Vecne dieta ostanem asi v tom, ze mne sa ten stromcek a svetielka na vianoce proste pacia a budem ich mat pokial budem vladat 😂 Bez ohladu na to ci je to krestansky a ci pohansky sviatok - to sa zrejme spojilo aj z prakticckych dovodov ..co sa tyka darcekov, zvyknem vianoce sebecky vyuzit a kupit si nieco po com som tuzila dlhsie a viem ze bude mat vyuzitie do buducna...tento rok to bol novy keyboard ...ked ma nastvu, zavrem sa a idem si zahrať 😂
@h2 presne tak
Kym som nemala deti nemala som rada Vianoce. Rodicia mi voci nim urobili uplny odpor.
Kedze deti milujem viac ako seba, mame Vianoce zo vsetkym.
Darceky kupujem uz od jary a v November koncim. Stres s upratovania neni, staci priebezne. Pecivo je s obchodu, alebo od babky. Ak stihneme potom urobime aj domace. Jedlo mame kapustnicu, teda okrem mladsieho syna.
Nik sa nemusi nikam hnad, da sa to s kludom a radostou.
Je to menej stresu ako napr. Narodeniny.
Len jej to nehovor, lebo zakaze detom aj tie 😉
Deti podla mna tuzia po stromceku a darceku, nez si bude nahovarat co chce. Robi extrem, lebo jej pocity su najdolezitejsie. Mozno ma traumu, ci odpor s casu, ked bola dieta.
Moj nazor, ak nemozes pomoct ignoruj to.
Vianoce nie sú ani o stromčeku ani o darčekoch. Ak sa nezíde rodina, ktorá sa rada vidí, je medzi nimi klišé láska, tak žiadne trblietko nezaplata dieru toho, čo chýba. Neoslavovat Vianoce je podľa mňa protest proti nutenemu šťastiu. Všade sa hovorí o rozziarenych detských očiach a šťastí ale pre veľa rodín to tak nie je. Nemôžeme byť nasilu šťastní, ak sme pohadani, nemáme sa radi . Chápem to, ale netreba tvrdiť, že je to v poriadku.
😉… keď som bol dieťa, tešil som sa ani nie tak na vianoce, ale darčeky… postupom som ich práve ohľadom nielen darčekov prestával mať rád… stali sa, žiaľ “konzumom”. Nepotrebujem žiadne sviatky na stretávanie sa alebo “obdarovanie” pozornosťou…
Ohľadom viery: “žiadny extrém nie je dobrý” v žiadnej.
@andigab akože mne je to jedno ako kto ma, ale zaujalo ma, že vy u seba doma ako kresťania ste sa nemodlili s ohľadom na neho - jedného návštevníka 🤷♀️. Divné. Neverím, že u jeho rodiny by sa nemodlili k Alahovi len preto, že tam sedí pri nich nejaký kresťan.

@barbie2023 no ja som tiež tak vedela, že spisovne je iba moslim.
Ale nedávno tu (nie v tejto diskusii) dal niekto link, že je to dvojtvar.
Skúšam to nájsť, zatiaľ som našla iba to, že v slovníku cudzích slov sa to považuje za dvojtvar.
Ty si dala screenshot z Wiki, to len vysvetľuje význam výrazu moslim.
No... osobne si ale tiež myslím, že moslim je jediný spisovný výraz a niekto si proste prispôsobuje aj pravidlá slovenského pravopisu tak, ako jemu vyhovujú.