icon

Ktorý kňaz pokrstí dieťa, ktorého rodičia nie sú zobratí?

katkanova
26. júl 2013

myslim vobec, ani uradne... a navyse mama dietata nie je krstena ... je vobec nadej ze by sa taky knaz nasiel alebo nemusim ani dufat?

Strana
z3
zrka
26. júl 2013

ahoj, myslim ze knaz moze pokrstit dieta aj takych rodicov, co nie su zobrati, ak vidi ze dieta budete vychovavat vo viere a aj viest k viere. Ak napriklad knaz vidi, ze chodite pravidelne na nedelne sv.omse, tak by dieta urcite pokrstil.

lucianka222
26. júl 2013

Gréckokatolícky kňazi by s tým nemali mať problém, ale ani rímskokatolícky myslím, musíš sama skúsiť sa opýtať, ako špekulovať na MK. Opýtaj sa, uvidíš, navštív viac farností. Držím palce. 😉

igiana
26. júl 2013

@katkanova urcite sa najde, u nas bezne knazi krstia take deti. Ale aky dovod mas, ze ho chces dat pokrstit? Lebo tym sa zavazujes vychovavat ho vo viere, stane sa clenom Cirkvi, dodrzis to? Akym mu pojdes prikladom?

xenicka13
26. júl 2013

normalny knaz pokrsti, ved dieta za to nemoze, normalne sa krstia deti rozvedenych, ked poziadaju, tak preco nie 😉

katkanova
autor
26. júl 2013

@igiana odsudte ma ak chcete, ale kvoli skole - zijeme v uk, vo velmi zlom meste, je tu obrovsky problem najst skolu kde sa denne nebudem bat aby mi dieta nedoslo domov s rozmlatenou hlavou lebo je cudzinec, alebo lebo jednoducho niekoho doma zmlatil otec tak to poda dalej ... jedine dobre skoly su katolicke a chcem pre svoje dieta to najlepsie

smarianka
26. júl 2013

Ahoj, aj moja segra nie je vydatá a dieťatko im pokrstili, myslím, že sa netreba hneď vzdať, len treba nájsť toho s väčším srdiečkom. 🙂 Aj oni sú len ľudia. :D

stardust
26. júl 2013

nechapem, na co chcu taki rodicia svoje dieta krstit...ked uz neziju nabozensky, nech nechaju svoje dieta rozhodnut sa neskor same, ci chce alebo nie.

henikav
26. júl 2013

@katkanova nam sice malu nechcel pokrstit, nie sme zobrati v kostole, ale ked sme nasli ineho knaza, ktory bol ochotny, nakoniec aj ten nas farar zmenil nazor a zabku nam pokrstil 😉

igiana
26. júl 2013

@katkanova zijeme vo svete, ktory v nas vzbudzuje hrozu, ale aj napriek tomu, ze nam Niekto ponuka cestu lasky a pokoja, Ho odmietame. Namiesto lietaniu s orlami, zobeme so sliepkami.

sunny170
26. júl 2013

Preto si vyberas krstnych rodičov, aby ak nie ty , tak aby oni dohliadli na to, že dieťa bude vychovávane vo viere. Tak to nám vysvetlil farár. Rimokatolicky.

katkanova
autor
26. júl 2013

@stardust kusok vyssie som to vysvetlila, nesud situaciu o ktorej nic nevies - on sa bude moct rozhodnut - priatel ktory je pokrsteny v boha neveri, ja co nie som verim, takze o tom to asi nebude ...

terezka1947
26. júl 2013

@katkanova ...jasne,ze pokrstia...vies,ono je logickejsie,ze automaticky preferuju,aby sa aj rodicia zosobasili a vlastne boli vsetci rodina...a spolu vo viere aj vychovavali deti...ale dieta ak pokrstit chcete,este som sa nestretla s tym,ze by to knaz odmietol.

zigzag
26. júl 2013

krstit moze kazdy, kto je pokrsteny, takze nemusi to byt vobec knaz,moze to byt kludne jehootec, ktory ho pokrsti hoci aj cistou vodou.... neviem naco ludia potrebuje niekoho kto to urobi za nich, cirkev je len institucia rovnako ako vlada, ci parlament, alebo nieco take,,,,

malapepka
26. júl 2013

@zigzag krstiť každý môže len v prípade ohrozenia smrti. Takže v tomto prípade to musí urobiť kňaz, aby to bolo platné. Tak ako ty si môžeš vedľa cesty dať značku napríklad povinná 40, ale je to nelegálne, musia to urobiť cestári. (Toto sa zrovna stalo nedávno u známych, že si niekto vycapil vlastnú značku)
@katkanova kňazi preto trvajú na sobáši rodičov, lebo tým žijú legálnym manželstvom. Aby boli dieťaťu príkladom, spolu chodili do kostola. Ale sú aj takí, ktorí krstia aj tú druhú skupinu. Pýtaj sa známych, rodiny a podľa toho uvidíš.

zigzag
26. júl 2013

@malapepka lenze je ine zakon a ine je akoze duchovno, takze ja si stojim za tym, ze krstit moze kazdy, hocikde, ale jasne nie je to v kostole s celou tou slavou okolo toho, kto povedal, ze iba v ohrozeni smrti? a kto posudi, obiektivnost ohrozenia smrtou? cele je to iba hra so slovami, ako cela cikrev, 😉

majulino
26. júl 2013

@katkanova v rimo ani neskusaj greko alebo pravoslany urcite ak nieste zobrati no ak nieje mama pokrstena netusim asi ju bude chciet najprv pokrstit

terezka1947
26. júl 2013

@zigzag respektujem tvoj nazor...len ta trsku poopravim,cirkev krst nevymyslela...krst ma hlbsi duchovny vyznam....

malapepka
26. júl 2013

@zigzag srandovná osoba musíš byť 🙂

zigzag
26. júl 2013

@malapepka tak mozno som srandovna, ale nie som ovca 😉 rob toto, lebo pan farar povedal, nerob toto lebo pan doktor povedal, aki pani ??? ta doba je davno prec, ale niektori sa este neprebudili, tak kludne, podporujete pupkatych fararikov a lezte im do zadku, ved co, fararik ma postarane, plat berie, byvat ma kde, dozit tiez, nemusi sa starat, za omsu dostane, za pohreb dostane, za krst dostane, aj za svadbu dostane, tak co by nie , urcite najdu, takeho zastupcu cirkvi, ktory pokrsti , lebo bude cakat ze mu z toho nico kvapne, v pohode ... len v tom vsetkom sa stratila podstata boha sameho a ide iba o dodrziavanie pravidiel, ktore spisal neaky clovek a s bohom samotnym nemaju nic spolocne, lebo vera v boha sa neda kupit ani krstom,ani birmovkou, ani nicim takym... 😉

matrix87
26. júl 2013

@katkanova urcite niekoho najdes, u nas bola tiez taka situacia, teda nejaki znami tiez chceli pokrstit dieta a neboli manzelia a nakoniec nasli... ale to bol evanjelicky farar...

zigzag
26. júl 2013

@terezka1947 a kto vymyslel krst? ako viem "vymyslel" ho Jezis a krstil v rieke a nie v katedralach, a nechcel za to nic, a krstil dospelych ludi, ktori si uvedomovali o co ide a nie kojencov, ktory nemaju ani dudu co sa deje, a knazi si este aj vyberu ci vobec pokrstia, ci sedi meno, lebo,ked sa faravi nepaci mneo, tak ani neporsti, to duchovno toho sa stratilo,ked sa farari zacali predavat ....tolko moj nazor 😉 ale neberiem ti ani ten tvoj, kazdy ma na vyber 😉

ninamaria2013
26. júl 2013

určite sa nájde, môj brat nie je ženatý no ma priateľku češku a ta nie je ani pokrstena a keď sa im narodili detičky išli sme za kňazom v rimokatolickom kostole dali sme mu 20 eur a bez problémov pokrstil......... 😀 Osobne si myslím že je to o charaktere kňaza keď chce pokrsti keď nie tak nie a nie o tom či je niekto zosobášeny alebo nie.
🙂

demo
26. júl 2013

@katkanova A. Srholec (rim.kat.) v Bratislave. Mily clovek, nekonvencny knaz. Nebude patrat po pricinach a obrad je taky pekny, ze oslovi aj neveriacich 🙂

demo
26. júl 2013

@zigzag pretoze autorke ide o papier z fary, ktory krst dolozi. Ak si precitas jej zdovodnenie, takpochopis, ze rada "moze krstit ktokolvek" nie je pouzitelna...

eva_beva
26. júl 2013

pokrstil nie je dovod preco nie, ja som rozvedena katolicka, priatel je evanjelik, katolicky krst sme mali bez akychkolvek problemov a znamosti. akurat krstny rodic musel byt zarukou, ze dieta bude vychovavane vo viere a samozrejme katolik.

vvia
26. júl 2013

@katkanova ano moje krsna je tak pokrstene. pisem za rim.-kat

katkanova
autor
26. júl 2013

@demo dakujem ani sa mi to nechcelo pisat, furt sa kazda diskusia dako zvrtne kam nema 🙂 uz klasika

katie555
26. júl 2013

@katkanova a v uk by vam tu nepokrstili? ved su tu katolicke kostoly a tu je uplne bezne ze ludia nie su zosobaseni..neskusali ste taku moznost? Pripadne ked to chcete riesit len koli skole , nerozmyslali ste nad prestahovanim sa ? ci to nie je mozne?

zigzag
26. júl 2013

@demo ale je to alternativa, kazdy sa tu ohana duchovnom a zrazu ibe iba o papier ktory nieco potvrdi, to su krestania 😀

katkanova
autor
26. júl 2013

@katie555 aj to zvazujeme, len sme nad tym zacali premyslat len dnes tak sondujem kde by to bolo najjednoduchsie. co sa stahovania tyka je to komplikovane kedze nesoferujem a sme velmi obmedzeni v tom kam sa (ne)mozme prestahovat - tie lepsie skoly su tu len na "dedinach" co je od nasej prace tak daleko ze je prakticky nemozne rozvazat deti rano a poobede 😒

Strana
z3