Ktorý kňaz pokrstí dieťa, ktorého rodičia nie sú zobratí?
myslim vobec, ani uradne... a navyse mama dietata nie je krstena ... je vobec nadej ze by sa taky knaz nasiel alebo nemusim ani dufat?
ja myslim,ze by s pokrstenim nemal byt az taky problem,mozno to nebude prvy farar,ktoreho sa opytas ale urcite sa taky najde...my sme v rovnakej situacii,akurat ja som aj neveriaca aj nepokrstena. Moj mily to riesi a prvy knaz,ktoreho oslovi bude od Salezianov v Petrzke,pridu nam celkom pristupni... Tak vela stastia 😉
@katkanova no skuste sa spytat do nejakeho rimsko-katolickeho alebo pripadne unitarianskeho - to je taka zvlastna viera, nie su to ani protestanti ani nic podobne ...tam viem ze kamosi krstili , a pritom viem ze oni do kostola nechodia, nie su zosobaseni, a myslim ze jeden z nich nema ani krst..(maju svadbu buduci rok a bude civilna) Ono je to velmi tazko, chapem ked byvate v zlej oblasti..ale predsa mate este hadam nejaky cas (nemas uvedene ako velke dieta mas) poobebzerat sa po inych ...to v ktorej oblasti byvate? ako chapem ze kde je vysoke percento azijskych a cernoskych obyvatelov je to horsie ... a na druhej strasne chapem ze za sukromnu ozaj platit nechcete 😖 😖
@katie555 problem je v tom ze cele mesto je jedna velka diera - stoke on trent - maly ma este len 2 takze casu sice je, ale zaoberam sa tym uz rok a nejako na nic mudreho neprichadzam ... tu je praveze najvacsi problem s anglickou spodnou vrstvou, a ani nie s inymi etnickymi skupinami ... keby sme mali len jedno tak sme nad tou sukromkou aj uvazovali lenze tiez je dalej a navyse teraz je na csete druhe ...
@katkanova no len sukromne su fakt palka ...ako 10tis rocne minimum..to si ani mnohi anglicania nemozu dovolit (teda vacsina) Jaj to taki na benefitoch co z toho maju lifestyle ...
A co moznost teda isst byvat inam s tym ze ty si urobis vodicak?
a este ma napdlo k teme, aj je jeden z vas pokrsteny, tak kludne na svk rimskokatolicky by mal - aj ked bez reci to maloktory urobi..jednoducho treba naokolo kde byvate , vzdy sa aspon jeden najde. Ja viem ze u nas na dedine myslim ze chodili az do nitry tam sa jeden nasiel
@katie555 ironia osudu je ze vodicak uz mam :D ale mam proste paniku zo soferovania, stale sa vidim natreta niekde na dialnici, ako ma zoskrabavaju do vreca a neviem sa toho zbavit 😒 naucila som sa jazdid na slovensku v meste kde nemame ani len semafor a to aka je premavka tu ma vyvadza z miery ... prave teraz v auguste to chcem este raz skusit, zaplatit si nejake lekcie, ale neviem neviem - asi skor psychiatra by mi bolo treba 🙂 no skusim sa povypytovat este tu aj v it odkial je priatel a uvidme kde budeme mat stastie - hlavne ma zaujimalo ci to vobec je mozne alebo len marne dufam
@katkanova ja si myslim ze vela fararov ma len kopec reci okolo toho, ale treba si uvedomit ze v dnesnej dobe uz to nie je ziadna 'vynimka' - je kopec parov ktore sa rozhodnu nevziat sa lebo jednoducho to nechcu riesit, ale dieta pokrtit chcu ...ako posli mamu spytat sa, nech sa draheho mama popyta tiez. Ja poznam u nas tiez vela parov co nie su zosobaseni ale dieta pokrstene maju ..Neber to tak tragicky, najdu sa taki co budu tvrdit ze to nie je mozne a bla bla bla...ale ved len tu na MK je kopec deti co nie su zobrani a dieta pokrstene maju ...
s tym soferovanim - zober si kamosku a na tiche miesto.. Plus skus si zaplatit par kondicnych - na groupone, living social atd vzdy mas 4 prve lekcie za par libier ...a jednoducho akoby si bola nova...akurat ze nebudes musiet robit skusku na konci ...Mna po havarke drahy tlaci na pass plus - skratka ja mam paniku z dialnic...a to soferujem denne (jednak do prace a aj s malou)
@katie555 my by sme sa aj vzali ale tym ze su do toho zmotane 3 krajiny je to strasne komplikovane ... dufam ze mas pravdu a budeme mat stastie, idealne by bolo najst niekoho tu
ja uz som si lekcie aj platila jednym casom ale neviedlo to nikam - prvy vylet bez instruktora a bolo po srande 😀 a tu sa bez dialnice nedostanem doslova ale doslova nikam ... tak apson niekto ma chape 🙂
@katkanova urcite vyskusaj v uk, my sme krstili v katolickom v uk a nepytali sa nas na to ci sme sobaseni al. krsteni (otec dietata nie je katolik), ani krstny rodic (zo SK) nepotreboval ukazat ziaden papier ze je pokrsteny, ale museli sme malemu vymysliet dalsie meno podla svateho (aj ked je uz zakon ze by mal pokrstit hocijake meno).. co sa tyka skoly u nas je katolicka s outstanding rating ale to ze je pokrsteny neznamena ze bude automaticky prijaty.. treba si pozriet stranku skoly ake su presne kriteria.. tato nasa katolicka prijima aj deti inych nabozenstiev, nemoze diskriminovat, ale presne priority na prijimanie ma zverejnene na internete..
Kazdy knaz pokrsti dieta. Ja tiez nie som vydata, a knaz mi k tomu povedal iba, ze dieta zato nemoze. A pokrstil bez reci.Dnes je taka doba.
my mame pokrstene babo a nie sme svoji,dokonca aj svagrina ma uz druhe a tiez nie su svoji..aj kamoska krsti v sobotu a nie su svoji..vsetko ide ak sa chce,len treba ist za duchovny pekne ho poprosit,vysvetlit situaciu..on bude rad ze ma dalsiu ovecku...a ,,nieco do zvonceka,,
Určite Ti pokrstia, žiadny kňaz by nemal odmietnuť pokrstiť dieťa. Ja som sa pýtala asi 2 mesiace dozadu kňaza , že či nám pokrstia bábätko kedže ja som rozvedená, priatel slobodný a sobášený nie sme. Povedal mi, že žiadny problém nie je a pokrstia, len krstný rodičia musia splnať podmienky, lebo na nich sa bude prísne dohliadať, čiže musia mať krst, príjmanie, birmovku a ak sú sobášený musia byť v kostole.
Ak vies po spanielsky poslem ti odkaz od papeza co povedal v Rio de Janero odkaz pre veriacich...preco nepokrstit dieta jednej matky co nieje vydata??jeho odpoved a odkaz mali by sme si brat z nej priklad nie odsudzovat ju...mala ine moznosti ale sa rozhodla pre dieta...a on nie je tu aby odsudzoval....ale toto na slovensku neviem ci farari pochopia...lebo tam este vela ludi zije ako pred 100r
Skus hned u prveho co ti povie...aspon budes vediet ci sleduje odkazy a poucenia od papeza
Inak my sme tiez krstili v spanielsku a nepotrebovali sme nic...ja rodim v pondelok dvojicky teraz v nemecku a som zvefava ci mi ich na sk pokrstia..viete co pytal farar odomna za svadbu na sk 300 eur do vacku...a bolo po svadbe..
no jasne ze pokrstia, ALE, krstom sa zavazujete vychovavat dieta vo viere, co zahrna aj aktívny, príkladny, krestansky manzelsky zivot rodicov a krstnych rodicov.. alebo ako ho budes vychovavat, rob si co chces, ved si pokrsteny? ak tam je nejaka prekazka pre uzavretie manzelstva, tak dostanete prislusne poucenie..
len to tiez treba spravne povedat tomu knazovi.. krst vybavuje otec s krstnym listom.. presne vysvetli danu situaciu, vacsinou sa zaviazete, ze sa da zivot "na poriadok" .. nie ze poslete prababku a ta nic nevybavi, len odkaze, ze takto sa to nerobi..
@janinah no hej krstit moze kazdy, ine sviatosti uz netreba?
@smuhyta papez mal na mysli zenu, ktora sice s muzom spodila dieta, ale dalej s nim nezije.. a urcite su zaujimave aj dovody.. u nas je ten problem, ze sa mladi neberu z vypocitavosti, slobodna mamicka ma viac vyhod, a uvidime, ci to vobec bude fungovat.. a co hovori papez na spolocny zivot dvoch ludi mimo sviatostneho zvazku? vies, co uz povie ten knaz pripadom, ktori este nie su svoji, ale uz im ma pokrstit druhe dieta? ked to nie je v sulade s vierou..? strasne situacie pre knaza,.. jasne, ze ich pochvali, ze nesli na potrat, ale nedaju detom pravu rodinu a dobry priklad..
Nam pokrstili obe deti, len svedkovia museli zit v stave manzelskom a aspon jeden z nich musel mat vsetky sviatosti, cize aj birmovku.
@prahaxx nie je vsetko mat sobas..kmotra sa vydala porodila muzovi deti pokrstili ich cela rodina v prvej rade v kostole a doma ju nie ze bil ale mlatil a na synovi 7r klacal a mlatil ho tak pravidelne...takze moj nazor detom mozes ukaz ako treba zit v ucte a laske respekt a v vieru v boha aj ked nie ste manzelia a mam cely clanok co odkazuje papez a po spanielsky rozumiem velmi dobre ..mozno na sk to prekladaju inak podla seba
A este jedna vec krsny rodic mojej dcery bude muz- gay ..a je pokrsteny aj zosobaseny ale to na sk tiez neprejde