icon

Mali ste svadbu doma len s najbližšími?

sofia193
10. mar 2025

Ahojte dievčatá, mali ste tu niektorá svadbu doma len s najbližšími? Myslím tak, že sobáš v kostole a potom obed atď doma na dvore (záhradná svadba)? Zaujímalo by ma či, by ste do toho išli znova a koľko cca vás to vyšlo? Ďakujem 🙂

Strana
z3
vespertine
13. mar 2025

Ja nie som fanúšik tradičných svadieb, kde je milión ľudí, ktorí sa navzájom nepoznajú, ale svadbu som chcela peknú a myslím, že vyšlo. Najskôr na úrade (ale ono to bol taky malý akoby kaštielik, čiže pekné miesto), potom obed v reštaurácii, mali sme jednu miestnosť, cca 40 ľudí, v podstate naši rodicia a ich súrodenci, naši súrodenci s rodinami a za nás 2 najbližší priatelia. Hudbu som vybrala ja, išla ako podmaz. Spravili sme tam detsky kutik s hračkami pre decká, netancovali sme, lebo na to vôbec nie sme. Ale ľudia boli dlho, bavili sa ,rozprávali sa, jedli...vôbec nám nechýbali tie šaškárny, kedy musíš stopnúť zábavu, aby si sa išla čepčiť či čo. Šaty som mala z požičovne a ako dary sme dostali najmä peniaze, čiže investícia sa nám aj vrátila. Bolo to už pár rokov dozadu, ale vyšlo to celkom fajn, v podstate iba konzumácia všetkého a od určitej hodiny večer sa už platilo aj za servis/ čašníkov, keďže mali po záverečnej. My sme boli spokojní, bolo to oslávené, a ľudia sa tiež zabavili.

blumchen2
13. mar 2025

Bola som na svadbe, kde bolo cca 20 ľudí. Bolo to normálne v reštaurácii, aj si všetci zatancovali, boli aj všetky svadobné zvyky.

sofia193
autor
13. mar 2025

@vespertine
@blumchen2 dievčatá ďakujem a akou formou je zabezpečená hudba v reštaurácii? Asi sprostá otázka ale vôbec neviem ako to funguje, ak by sme zvolili túto možnosť... určite by som chcela aby sa aj tancovalo.

vespertine
13. mar 2025

@sofia193 Ja som si priniesla svoj notebook a púšťala hudbu z neho, v podstate ako rádio...repráky tam mali, iba sme to prepojili. Bol to ale teda len podmaz.

sibrez
13. mar 2025

@sofia193 Ahoj my sme mali svadbu na urade, sobas bol o 16:00 a potom spolocnu veceru s rodinou v jednej restauracii kde sme mali taku mensiu salu prenajatu, sucastou bol detsky kutik ( pre nase 2 deticky), bola pustena prijemna hudba ( vybavila restauracia), pekna vyzdoba, menu sme si vybrali bola klasicky polievka a druhe, mali sme 2 take mensie torty a par kolacov, dokopy nas bolo okolo 20. Nemenila by som., rodina sa rozpravala. Pre nas to bola prilezitost ako spojit rodinu dokopy. O 22:00 sme boli uz doma vsetci.

risolino
13. mar 2025

@sofia193 my sme mali svadbu v utorok... v kostole o 16tej... pozyvali sme najblizsiu rodinu, ale sme obe strany velka rodona, takze nas bolo cca 45. Do kostola prislo veeeelmi vela ludi, vsetci po praci... az sme boli prekvapeni, hlavne moja strana rodiny, lebo prisli z druheho mesta. A potom vecera v restike, sme objednali, kto chcel mohol aj tancovat, na hudbu z magiča... a planovali sme okolo 23koncit 🙂 nakoniec domov sme prisli okolo pol 3, kym sme vsetko poupratovali v sale 🙂 vobec nelutujeme, bolo to super, ziaden redovy, ziaden prvy tanec... bola to len oslava, ako pri narodeninach. Nemenila by som.

blumchen2
13. mar 2025

@sofia193 Mladí mali len DJa.

cimage
13. mar 2025

My sme mali svadbu v zahranici, len my dvaja. Svedkovia boli fotograf a svadobna koordinatorka z hotela. Mali sme to hned aj so svadobnou cestou 😁. Doma sme mali grilovacku s rodinou. Vacsina rodiny by to riesila podobnym stylom a uz by klasicku svadbu nerobili. Ja tiez nelutujem a co si kto mysli je jeho vec. Nikdy vsetkym nevyhovies, ani ked budes mat svadbu s celou rodinou, ani ked budete len 2 a svedkovia. Je to o vas a ako sa vy rozhodnete, ostatni sa musia prisposobit.

bessie12
13. mar 2025

@sofia193 svadbu budeme mat v reštaurácii. Rezervovali sme si sálu. Budeme mat DJ a fotografa. Ešte je potrebné vybrať menu, výzdobu a zistit kolko ludi príde. Koláče, alkohol a nealko, tak to už máme spísany zoznam. Ale ziaden redovy tanec a ani čepčenie nebude. A pravdepodobne ani žiadne hry. Proste voľná zabava.

natalka81
13. mar 2025

@sofia193 ja o takej snívam. Po sobáši doma na dvore. Catering teple jedla hudba a zopár najbližších ľudí. A do noci ruka hore

veronicka1901
13. mar 2025

My mame velmi siroku rodinu, na svadbe sme mali len rodicov, starych rodicov, krstnych rodicov, surodencov a bolo nas aj tak 35. Bola to komorna svadba, aj s hudbou, aj so vsetkym. Ale este teda v roku 2007, ked nebolo vsetko tak hrozne drahe. Ale nemenila by som, vsetci sa porozpravali, potancovali.

eskop
13. mar 2025

@sofia193 my sme mali sobáš o 15tej na úrade a potom večeru v restike o 21 sme boli už doma . 20hosti

jabuducanevesta
13. mar 2025

@sofia193 my sme v kostole mali s dvomi svedkami a fotografom a potom aj s farárom, čiže šiesti, na obed...o týždeň na chatu s celou partiou na víkend sme šli.. 11rokov dozadu stalo nás to 1100eur a z toho 400 obrucky

jany149
13. mar 2025

My sme mali takú svadbu- obrad na mestskom úrade, večera v reštaurácii, len so svokrovcami mojou starou mamou ( žiaľ ja už som tom čase nemala ani jedného rodiča) s našim v tom čase 10 mesačným synom a 2 svedkami.

tojuska
13. mar 2025

@sofia193 ahoj my sme mali iba doma, svadba spojená s krstinami ( 2021 rok) z mojej strany boli 4 ľudia, z mužovej 7 ľudí 🙂 nikdy som nechcela veľkú svadbu, nevidím dôvod pozývať ľudí, ktorí sú sice rodina ale ako je rok dlhý tak o seba ani nezakopneme... Koľko nás to vyšlo už fakt netuším, nemenila by som

evkatk
14. mar 2025

Keďže nerada som stredobodom pozornosti, rozhodla som sa pre jednoduchú svadbu doma, sobáš bol (povinný) na úrade v 70. rokoch. Rodičia mi našetrené peniaze na veľkú svadbu (aké mali súrodenci) dali v plnej výške. Rozhodovala som, či si za ne kúpiť auto alebo byt. Auto stálo 63 000 , bolo naň treba 20 000 doplácať a novučké byty rôzne. Tie lacné 3 - izbové, s bytovým jadrom z umakartu, priečkami z tenkého panelu za 17 - 22 000 Kčs ( 565 Eur - 730 Eur) a luxusnejšie v 3 bytovkách za 37 000 Kčš, t.j. 1228 Eur. Tie však nemali steny z tenkých priečok, ale všetky z hrubých panelov, umakartové jadrá neexistovali, ale aj medzi WC a kúpelňou hrubé panely, kúpelne vykachličkované po strop, v izbách bukové parkety so vzorom ihličnanov, šatník, pivnica, logia, celková plocha aj s logiou a pivnicou 95 štvorákov, vnútro obytnej plochy 87 štvorákov v 3 - izbovom byte. Rozhodla som sa pre tento družstevný byt a ešte mi zvýšilo aj na zariadenie. Tieto byty po 25 rokoch sa prepísali do osobného vlastníctva spolumajiteľov (družstevný byt sa platil tak, že 1/3 celkovej hodnoty platil kupujúci, 1/3 platil štát a 1/3 sa platila ako splátka v nájomnom, tzv. anuita 23 rokov bezúrokovo kolo 100 Kčs mesačne. Po vyplatení anuity na požiadanie majiteľa štát svoju tretinu daroval tomu majiteľovi a byt sa prepísal na katastri na toho majiteľa (dovtedy bol iba družstevník) iba za poplatok za prepis, okolo 300 Kčs. Je smutné, že tieto byty sa toho času, ktoré stáli spolu s poplatkom od 570 Eur do 1230 Eur, predávajú za takmer 200 000 a viac Eur. No teraz ich nie je toľko ako vtedy. Za jediný rok v našom meste rástli sídliská a pribudlo vyše 5 000 bytov. V 70. rokoch ani veľa nebolo treba čakať. Asi 1 rok na lacnejšie a hneď boli k dispozícii tie drahšie, o ktoré pre ich vysokú cenu bol malý záujem. Vďaka takto zvolenej svadbe, toho času mám byt v trhovej hodnote na sídlisku v centre mesta toho času za takmer 300 000 Eur z pôvodných 1230 Eur. Svadba doma sa vyplatila aj do budúcna.

sofia193
autor
14. mar 2025

@evkatk tak to ste naozaj veľmi dobre vymysleli 🙂 bodajby to aj teraz tak bolo .. ale teraz si nemôžeme dovoliť ani tie svadby doma, niektorí, nie ešte byty 😁

Strana
z3