icon

Mali ste svadbu doma len s najbližšími?

sofia193
10. mar 2025

Ahojte dievčatá, mali ste tu niektorá svadbu doma len s najbližšími? Myslím tak, že sobáš v kostole a potom obed atď doma na dvore (záhradná svadba)? Zaujímalo by ma či, by ste do toho išli znova a koľko cca vás to vyšlo? Ďakujem 🙂

adonish
11. mar 2025

@sofia193 my sme mali mat svadbu obrad a obed v reštaurácii (20 nas bolo). Obed sa natiahol do 22 😂 cize sme sa aj dobre najedli, zabavili, nemuseli sme umyvat riady, obsluhovat, o nic sa starat. Obed si kazdy vybral podla svojho uvazenia (dali sme im jedálny listok a 3 dni pred svadbou som odniesla zoznam do restauracie), veceru nam potom dorabali na mieste, kedze sme to natiahli a bolo to uzasne, spontanne, uvoľnené.
Zavisi aj co ocakavas. My sme sa v nedelu rozhodli, v pondelok riešili matriku a v sobotu bola svadba.

ema22270
11. mar 2025

My sme mali taku malu svadbu asi 25 nas tam bolo aj s detmi, nebolo to nic velke, mali sme to v takom penzione, ale mali tam taku peknu miestnost, uz si nepamatam kolko nas to vyslo celkovo, ale za jedlo, nejaku vyzdobu..a noclah pre nas len, plus este jedna izba, to sme platili 2000e aj s nealko pitim, vino sme si priniesli. Mali sme veceru a potom svedske stoly. Ale nebolo to do rana, asi do pol tretej. Nakolko viaceri isli skor domov, tak sme to potom ukoncili v najlepsom. Ale bolo to uz pred 7 rokmi. Samozrejme dalsie naklady su fotograf, oblecenie, kytica, kolace...atd

oblecenie99
11. mar 2025

Takto no... Akokoľvek sa rozhodnete, komunikujte jasne s hosťami, aby naozaj vedeli, kam idú, ako sa obliecť, už len taká blbosť. Alebo aby mali náhradné oblečenie, čo si dajú po obrade, lebo tak predpokladám, že na obrad sa každý oblečie formálnejsie. Ak je to chatovica či guláš/grilovačka, aby sa vedeli zariadit. Ak je to niečo klasickejsie, Rataj s tým, že budeš mať oveľa viac starosti, aj celá rodina. Naháňať príbor, taniere, stoličky, chladničky. Variť, vypekat. Kalkulovať pri zakúpení surovín, aby toho bolo dost. Nejaká výzdoba, budeš asi zdobiť sama.. Kto bude obsluhovať? Plán B v prípade zlého počasia.

Ak chceš niečo také komornejsie, ale na štýl amerických filmov, že catering a pod. U vás doma, tak kľudne sa môže stať, že vás to vyjde cca na rovnako, ako keby ste boli dakde v sále. Tam ja vyššiu cenu vidím iba v nájme svadobnej sály, ktorú sme my už napr. mali gratis. Moja kamoška za svadbu dala v kulturaku na krajnom juhovýchode SR napokon viac, ako ja v Hiltone v centre Košíc, lebo ich stalo oveľa viac energie a peňazí z toho kulturaku vyčarovat niečo pekné a ešte doň zohnať slušne jedlo s obsluhou. Niekedy sa oplatí porovnať si tie ceny. Čo sa na prvý pohľad zdá, že veľa, ak preratas všetko so všetkým, tak budeš prekvapená, že vlastne ani nie.

Čo sa týka nákladov, nám sa vrátili (mali sme 50 ľudí aj s nami dvoma, a platili sme ju, šetrili sme na ňu). Ak sme aj boli v mínuse, tak to bolo absolútne nepatrné, ale spomínam si tak, že sa to dorovnalo na daroch, z toho sme potom išli na svadobnú cestu.

kvoli
11. mar 2025

@sofia193 áno mala a áno išla, z jediného dôvody z mojej strany mám veľmi malú rodinu a v čase svadby bola ešte menšia ( medzitým pribudli partneri a deti)

betulinka1
11. mar 2025

@sofia193 u nas svadba mala byt tiez doma ale ked sme zacali ratat stravu, prenajom stolov, stoličiek, riady, čašníčky, co by obsluhovali a upratovali, plus priprava nakup aby bolo vsetko, plus milion otazok co kto chce a tak, skoncili sme v restike 35 ludi, miestny fotograf, hudbu mali v restike, Cize sme si doma pripravili tanečné kolá a to sa púšťalo. Mali sme hlavne jedlo a potom švédske stoly. Ludi som obmedzila iba na ludi s ktorymi sa stretávam a som v pravidelnom kontakte. Cize nieco bola rodina a nieco boli kamosi. A kludne som isla tak, ze jedna teta Ano s tou sme v kontakte skoro kazdy druhy den a druha teta nie, tu som nevidela roky. Cize vyslovene iba nasi ludia som to nazvala. Bolo to malinké a stalo to tolko co doma ale nemala som ziadne starosti. A hlavne to upratovanie pred a po 🙈

mamocka
11. mar 2025

@sofia193 ja so
m mala na úrade len dvaja svedkovia a večer party na záhrade asi 20 ľudí.Nemenila by som a nedala by som také prachy za veľkú svadbu.Sesterka mala v kostole a potom len obed v restike 15 ludi.Dnes úplne normálne,každý sa rozhodne ako chce.My sme dali peniaze do bývania.

margitaf
11. mar 2025

Obrad na úrade ,potom obed v reštaurácii 14ludi, všetko komplet aj so šatami,muzova košeľa (do nohavíc sa zmestil z predošlej svadby 😃)poplatok za iný ako svadobný deň ,brali sme sa v piatok 20€ bolo 500€,o 15:00 sme boli doma 😃 a večer sme susedov našich dobrých pozvali na grilovacku na terase doma ,takto sme to chceli a tak sme to mali

ronie338
11. mar 2025

Sestra mala cez koronu v kostole svadbu a na chate oslavu. Bolo tam asi 20 ľudí a bolo super. Bratranec sa zenil len o 2 svedkoch na úrade a potom bol guláš na záhrade. Mal požičany stan. V ten deň bolo najskôr pekne a potom hrozna búrka. My riešime teraz, mame asi 60 ľudí aj s deťmi, ak by sme robili klasickú svadbu. Ja som dala návrh aj na menšiu ako keď mal syn krstiny to by nás bolo asi 26, polovička ue bud veľká alebo len my a svedkovia. Ale to by nám zase naše mami neodpustili. On je jediný syn a moja mamka by bola nešťastná. Tiež rozmýšľame co a ako. Obrúčky som zrušila pri tých cenách, kúpime si strieborné alebo podobne, vyjdu omnoho lacnejšie. Šaty mam od sesternica, ale mamka robí v salóne čiže možno požičiam ale uvidím. Co som pozerala u nás v okolí cena jedla vyjde okolo 60 eur na osobu aj s kolacmi. Uvidíme co spravíme. Ale určite aj keď by bola malá bola by v reštaurácii.

fairyy
11. mar 2025

@sofia193 ja som.mala prvu svadbu tu naklasickejsiu najpompeznejsiu so vsetkym co existuje a este plus aj s tym co neexistuje bolo tam milion ludi milion kolacov milion vsetkeho .... a bolo to podla toho ako chcela moja rodina ... bolo to pre mna rovnako hrozne ako aj zivot s tym muzom... nic z toho co tam bolo nebolo podla mna ani tie saty co som mala na sebe... druhu som.mala len s najblizsimi na chate vydavala som sa v ciernobielych satach s platenymi teniskami na nohach a kozenou bundou na satach, tancovali, spievali, hrali, jedli, pili sme vkuse dva dni 😀😀 a nelutujem nic mozno len to, ze sme mali ist na tyzden a nie na vikend 😅

sofia193
autor
11. mar 2025

@ronie338 tiež by naši rodičia veľmi neboli nadšení zo svadby iba na úrade.. hlavne priateľova mamina by chcela pozvať celú rodinu, keďže je to jej najstarší syn a ako prvý sa ide ženiť... Preto sme s rodičmi zatiaľ takúto alternatívu svadby ani nepreberali. Musíme sa zatiaľ sami rozhodnúť a ja teda zatiaľ vôbec neviem ako to spraviť aby sme všetci boli spokojní. Viem, že svadba je o nás dvoch.. zatiaľ ale ani my dvaja nevieme akú svadbu chceme. Samozrejme obaja sme chceli mať veľkú so všetkým a celou rodinou ale po zistení cien ( hlavne jedla) to je nereálne. Preto som si sem prišla po skúsenosti iných báb.

margitaf
12. mar 2025

@sofia193 tak keď chce pozvať celú rodinu má v úmysle to aj celé platit?ono je to dosť otázka peňazí ,a spokojní nikdy nebudú všetci ,ty nemôžeš za pocity ostatných ľudí ,to že sa niekto urazí je jeho problem ,do te tak ako vy chcete ,ostatní to musia akceptovať,ak nie,je to ich problém

adusik8
12. mar 2025

@sofia193 prvú svadbu som mala tak, len obrad na úrade a k nám domov šli rodičia a súrodenci v tom case sme mali uz s vtedajším manželom dve deti. Celé nás to vyšlo do 500€ bolo to pred 8 rokmi. Deň po svadbe som rozmýšľala na čo trebalo vyhodiť toľko peňazí na nič. Ja osobne nerozumiem veľkým svadbám. Tie peniaze môžte minút predsa aj na niečo iné a užitočnejšie. Druhú svadbu som už mala ozaj mini, my dvaja, moje deti a dvaja svedkovia. Doma u nás sme si dali kávu a koláče. Nesťažujem sa absolútne na nič. Rodina sa o svadbe dozvedela až po. Pre nás oboch to bola ale už druhá svadba.

sofia193
autor
12. mar 2025

@margitaf nežiadali sme rodičov aby nám platili svadbu. Ale teda naši sa vyjadrili, že chcú pomôcť finančne a priateľova mamina zatiaľ ráta len ľudí 😁 nevyjadrila sa k peniazom... Ale ona je ešte stará škola a chcela by aby na svadbe bola celá rodina a teda ich je veľa... Priateľ má dvoch bratov a každý z jeho rodičov má 4 súrodencov+ ich rodiny. Takže dajme tomu, že je to všetko najbližšia rodina ale u nás v našej rodine sa už dávno takto nechodí na svadby.... Tak hľadáme nejaký kompromis. Ja som tiež vždy chcela všetkých na svadbe ale nie za také peniaze, aké to dnes všetko stojí... Čím som staršia tým viac rozmýšľam nad tým že o to ani nejde mať veľkú svadbu aj keď je raz za život. Hlavne aby bol šťastný život po tej svadbe...

ronie338
12. mar 2025

@sofia193 moja nádejná svokra toto nerieši, ani moja mamka len teda chcú byť na svadbe, ale jedna aj druhá nezávislé od seba ze je to náš deň. Ak by som mala tak požívať ze kto si ako predstavuje tak len ja by som mala 70 ľudí. A to sa s polovicou ani nerozpravam. Mam v plane pozvať len jednu sesternicu a 2 bratrancov ale s nimi som bola najviac, sesternica jr mi ako sestra druhá my sme spolu vyrastali lebo jej rodicia sú naši krstný a naši zase ich.

toscania
13. mar 2025

@sofia193 my sme mali v nedeľu 1.2.2015 o 13 hod obrad v kostole a potom pre všetkých pozvaných naozaj malé pohostenie v altánku na dvore za kostolom ( napriek tomu, že bolo vtedy ozaj kopa snehu, lebo piatok predtým bola snehová kalamita v BA) - tradičné rozbitie taniera, zametanie, prípitok, dali sme napiecť minitrdelnicky, so všetkými sme prehodili slovo, pofotili sa a hotovo....domov prezliecť a hneď na svadobnú cestu ná dva týždne, vôbec neľutujeme😉

doda3103
13. mar 2025

Áno mala som svadbu doma. Bolo to pred cca 13rokmi. Mali sme krásne spravený stôl aj s výzdobou na stoličkách biele návleky a veľké mašle. Mala som šaty ak som chcela a muž oblek,pred obradom sme sa vyše 2hodiny boli fotiť s fotografom,ráno kaderníčka a kozmeticka.Bolo nás cca 10 ( v Tom čase už bol aj syn 1,5rocny takže my 3, svokra,ružová teta,svokrina sesternica s mužom,mužom brat s frajerkou,moja svedkyňa)mali sme po obrade obed predjedlo,polievka hlavné jedlo,objednaní tortu aj zákusky +vysluska. Večer po 20h prišli kamaráti ale 6 q mali sme grilovačku doma na záhrade. Mali sme svadbu v lete. Výzdobu kvetinovú nám robila bývalá švagriná má kvetinárstvo aj auto vyzdobila. Nám to takto vyhovovalo. Cena tak pred 13rokmi nás to vyšlo 1300€ zo všetkým.

brona235
13. mar 2025

@sofia193 my sme mali v kostole a následne obedo-veceru v reštaurácii, ale bolo nás len 20. Vyšlo to do 500€. Brali sme sa vo štvrtok, a v piatok sme išli do obľúbeného baru s kamošmi, bratrancami, sesternica mi, strykami atď. To nás bolo asi 35. A tam sme sa ( nie na šrot ) opili, zabavili, zatancovali... To vyšlo cca 250 - 300 € ( 13 rokov dozadu ). A teda určite by som nemenila za klasickú svadbu. Išla by som do toho znova. 👌🏻👍🏻

vivuska666
13. mar 2025

Svadba pred 2 tyzdnami na urade. Uradu sme dali 130eur lebo sme to nemali v sobotu 🙂 obed 8 ludi 370 eur v restike. Najdrahsie boli obrucky.

stanusenka
13. mar 2025

@sofia193 my sme mali na úrade a obed v obľúbenej reštaurácii, bolo nás 11 (z toho 2 malé deti) a vyšlo nás to niečo cez 200 €, do 300. Oslava pokračovala doma do večera, tam už nerátam, čo to vyšlo, popravde neviem😀

3petka
13. mar 2025

@sofia193 Ja s mužom sme mali na úrade cca + 14 ľudí ale obed sme mali normálne v reštike, kde sme boli cca do 22:00 a potom sme šli domov a zábava pokračovala tam.
vtedy nás to vyšlo možno 600 Eur,.

dooscoby
13. mar 2025

@sofia193 roky dozadu sme mali svatbu v kostole a potom posedenie v restauracii a domov. Ale tak my mame malu rodinu ja som jedinacik, moja mama tiez a babka ma len sestru. Cize z mojej strany aj s kamoskou nas bolo malinko. Viac bolo z muzovej strany. A v tom case uz dcera mala 18 mesiacov. Ja nelutujem ani som od nikoho doteraz nepocula kritiku. Ja som povahovo viac introvert, nizsie sebavedomie a na klasickej svatbe ani svojej by mi bolo nie trapne, ale necitila by som sa svoja pri dakych hrach, cepceni, tancovani az do rana. Takze mi sme to poriesili len posedenim v restauracii. Tortu, zakusky sme malu vlastne, to sme si mohli priniest, menu bolo s hostami dopredu odsuhlasene a na mieste si uz kazdy vybral pitie, naco mal chut.

radacak
13. mar 2025

@sofia193 my sme mali tak .obrad na úrade tam sme boli my dvaja/svedkovia+dcéra a moja mama a moji 3ja súrodenci..svokra ísť nechcela a bratia manžela žijú mimo sk ..jeden brat bol svedok
Potom sme mali doma také ,,posedenie,,tam bola ešte aj svagrova priateľka a prišiel jeden kamarát,a môj ocino ...(On nechcel ísť na úrad)my sme to takto vymysleli
Znami mali potom počas covidu svadbu doma na dvore (oslavu)tam nás už bolo viac aj sme sa zabavili (rodina , priatelia)nás to veľa nevyšlo a mala som aj pekné šaty aj dcérka ♥️ale ja by som to už takto nechcela ...ja som nikdy nechcela veľkú svadbu ale chcela som svadbu zo všetkým čo k tomu patrí ale manžel to tak nechcel tak sme to mali nakoniec takto 🤷

17alexis
13. mar 2025

@sofia193 pri sto ludoch sa ti ta svadba zaplati sama. Samozrejme, ak to nie su zgrlosi, co ti daju za 4-clennu rodinu 50€.

mentolka12
13. mar 2025

keď som ja mala svadbu mali sme v pláne len obrad, obed a domov, ale mne to srdce nedovolilo. chcela som sa zabávať, vidieť rodinu ako sa zabávajú a s odstupom času (10 rokov) by som to zas tak spravila...mne sa svadba spája s oslavou, tancom a keby sme to mali na záhrade tak je s tým takisto dosť starostí, predsa aj hostí chceš ponúknuť koláčom, dať im najesť, vypiť...a toto všetko za nás zariadila reštaurácia

kvietok1990
13. mar 2025

@sofia193 ahoj, ja som mala svadbu v kostole, potom vecera v restike. Bolo nas 16. Najblizsia rodina. Nasi najprv frflali ale potom mi povedali ze najlepsia svadba… vsetci boli spokojni, nemusela som riesit ohovaracky dalsich 100 ludi s cim boli nespokojni, kto sa urazil a pod. Samozrejme ak chce niekto na svadbe 150 hosti je to jeho volba a vobec to nesudim. Kazdy par by sa podla seba mal zariadit. 🙂

natalka13
13. mar 2025

ano sobas 11.00, obed v restike a potom doma rifle tricko pohoda.

vajanika27
13. mar 2025

@sofia193 moja švagriná tak mala, na chate svadbu za mňa to bolo nedôstojne. My sme mali malú svadbu, ale všetci si užili...my sme si neuzili nič z tej svadby. Ja kebyže si zavolám najbližších do 15 ľudí tak by som zaplatila hosťom aspoň obed v restike, není to taka horibilna suma a potom ísť v teplákoch na chatu. Predsa donesú vám najbližší dar, kvety tak aspoň sa kultúrne najesť by sa patrilo podľa mňa.

1aduliatko1
13. mar 2025

Ja som mala svadbu na urade s 2 svedkami...rodicov sme potom zavolali posediet k nam domov. Ja som nikdy nechcela velku svadbu, a vsetko kolo toho. Muz uz bol raz zosobaseny v kostole, tak sme mohli uz len na urade. Preto sme to spravili takto. Ale ja to nelutujem.

lienulik
13. mar 2025

@sofia193 my sme mali obed nemali sme ani hudbu iba z cdcka bolo to fajn
Bola iba najbližšia rodina

nika523
13. mar 2025

My sme mali svadbu 10 ľudí najbližších, svedkovia manželia naši najlepší kamaráti, obrad potom obed v reštaurácii a potom sme išli k nám domov, chlebíky, koláče také pohostenie ako oslava. Bola som veľmi spokojná, nemienim vyhodiť 10 000 e za jednu noc aby som si kus potancovala alebo aby niekto bol spokojný, už dávno neriešim kto si čo myslí a o čo odo mňa očakáva a nebojím sa že niekoho sklamem. Robím podľa seba čo je pre mňa najlepšie a čo mne vyhovuje a peniaze čo by sme minuli na svadbu sa dajú 100x lepšie využiť