Mám dať synčekovi meno Štefan?
So svokrou mám dobrý vzťah, ale teraz sa ma snaží presvedčiť, aby sme tretoemu diťaťu dali meno podľa jej manžela Štefan. Manžel by chcel po sebe zase Miloš. Nepáči sami ani jedno. Niektoré retro mená sa mi páčianapr. František, Anton, Milan, Vojtech, ale tie dve a niektoré ďalšie nie. Aký názor máte vy?
@danuta1414 ja som citala, ze by sa nemali davat detom mena, kt. uz su v blizkej rodine. t.j. mama, otec, babka, dedko. Aton, Milan- lahko vyslovitelne. Ak pojde ditko v buducnosti do zahranicia, nedolame si nikto na tom jazyk. 😉
@danuta1414 pkial sa ti meno Stefan nepaci, tak ho syncekovi nedavaj. dieta ma mat meno, ktore sa paci obom rodicom, ktorym ho budu oni oslovovat laskyplne a pri ktorom nebudu mat ani jeden z nich blbe spomienky na to, ako boli k tomu menu dotlaceni. ja ked som cakala deti, tiez som pocuvala, ze mali sa musi vola po otcovi Frantisek, lebo proste u nich je to tak. moj muz bol uz 3. v poradi aj som povedala, ze len cez moju mrtvolu. nie sme ziadna dynastia ani nic podobne. nakoniec sa mi narodila dcera. 😀 a po nej dalsie dve. ale menom ma uz nik neotravoval. detom sme vyberali mena s muzom, take ktore sa pacia nam obom. nie ty si mas zvykat na meno, ktore das dietatu, ale vase okolie. matka a otec vyberaju a ostatni to maju akceptovat. 😉
@danuta1414 ...to aj u nas padali mena, ktore nieze sa mi nepacili, ale aj sa mi fakt oci pretacali... 😠 ...vyriesila som to pekne natvrdo...vsetkym som oznamila, ze ja si to porodim a ja si to aj pomenujem... 😀
A tak sa aj stalo 😀 ...ale nakoniec boli vsetci spokojni... 😝 😉 ...a ktori neboli /ako svokra/, zvykli si... 😉
V našej kultúre meno deťom dávajú rodičia, nie starí rodičia. Nemá Ti kto čo do toho hovoriť, nedaj sa do ničoho tlačiť. S manželom zvoľte meno a svokre ho povedzte až keď sa malý narodí. Meno je na celý život, svokra za chvíľu pôjde a čo vy so Štefanom? 🙂 Alebo ak jej chceš veľmi vyhovieť, dajte to ako druhé meno, čiže oslovovať ho tak nebudeš... PS: Môj otec je tiež Štefan, ale mne sa to meno nepáči aj tak 🙂
@danuta1414 tak mu daj meno Milan, to je skoro ako Milos 😉 A svokra mohla mat napad, na tom nic nie je zle, ale to este neznamena, ze si nezvykne aj na ine alebo ze by si ju musela posluchnut, ked sa Ti take meno nepaci.
samozrejme,že si dajte meno podľa svojho uváženia...ja mám syna Štefana /po ockovi/,už v brušku bol Števko/to som ani netušila ešte,že chlapec bude/ a potom by manžel aj Šimona či Davida chcel,ale už som bola tak navyknutá na Števka,že ostalo tak....už má 8r. a ani iné meno si k nemu neviem predstaviť 😉 posledné slovo čo sa mena týka má mať žena,ona dieťa predsa vynosí aj porodí a dať meno,ktoré by nebolo jej ušiam krásne je voči žene nespravodlivéa neúctivé,u nás manžel navrhoval,ale rozhodla som ja.../síce ho svokra prehovárala,aby bežal zmeniť meno z Lucie na Barboru,ale našťastie neposlúchol 😀
Nedala by som a ani som nedala, hoci môj manžel aj svokor je Štefan 😉 Dieťa ti za to nebude vďačné. Bude sa trápiť so svojim menom pre nejaké svokrine uspokojenie? Čudné mi to príde...Hlavne, ak ty s tým nie si stotožnená.
u mna tuto otazku za mna vyriesila svokra, za co som jej velmi vdacna 😀 - totiz moj svokor je Stefan, jeho otec bol Stefan, jeho dedko bol Stefan atd.... Svokra sa vzoprela, synovi (mojmu muzovi) dala meno Rasto, aj ked jej svokor bol riadne nahnevany.
U nas meno mojej prvej dcery ofrflal moj otec, meno druhej sa nepacilo mojej mame, tak ked sme cakali tretiu, kazdemu sme povedali ze bude "diky Brona" - vtedy ficala ta reklama a ako sa bude volat naozaj, sa vsetci dozvedeli az ked sa narodila. a komu sa nepaci, nech si trhne labkou....
No niektoré svokry si nezvyknú na meno vnúčaťa 🙂 moja volá nášho Simoneho priezviskom 🙂 Múčka :( ale čo už. Keď je malý mrchavý tak mu poviem že pôjde k Múčkovej a basta ;) daj meno ktoré sa páči obom Vám rodičom! Mne sa meno Štefan tiež nepáči, príde mi to jak pre dákeho dedka. Pišta.... Ach jááááj svokra...
povedz svokre že ona už mala príležitosť vymyslieť krásne mená pre svoje deti , teraz si na rade ty a dáš si také ako sa tebe a tvojmu mužovi páči. Ja to fakt nikdy nepochopím ako si niektorí ľudia dobrovoľne dajú od iných zasahovať do vecí ktoré sa ich vôbec netýkajú
Ja pozna, Stevka , ktoreho volaju "Stifo" , urob ako chces, ja som chcela Ondrika,po muzovom starom otcovi a kazdy ma odhovaral, ze ake meno ...ze ked chcem postarom otcovi.. tak po mojom Vincent a to sa mi nepacilo vobec, tak teraz mam Branka ...mne sa Branko vzdy pacilo, rozhodla som sa az v porodnici pred porodom 😉 nakoniec osm zistila, ze sa narodil na vyrocie smrti starkeho Ondreja ak sa ti to meno nepaci nedavaj ho, nedaj si do toho hovorit
@danuta1414 ani jedno meno sa mi nepaci.svokra uz mala prilezitost na svojich detoch
@danuta1414 mám názor taký, že dietatu dám meno, také aké sa páči mne aj manželovi. A nech si hovori, kto chce čo chce. Je to predsa tvoje dieťa, teda vaše s manželom, a nikdy proste nepochopím ludi, ktorí dávaju zastarale mená svojim detom po dedkoch, babkách, lebo sa to patrí a lebo svokra to tak chcela. No akurát.
Takže trvaj si na svojom a vyberte s manželom meno podľa seba. Ak sa tebe nepáči ani Miloš, tak predsa existuje kopec dalšich mien a je možné, že sa manželovi nejaké zapáči.
Osobne sa mi tiež nepáči, ked sa deti volaju tak ako rodičia...
Presne aj u nás to tak bolo , bolo mi akože povedané, že prvý vnuk syn z manželovej strany je vždy ján , no priznám sa mne sa to meno strašne ale strašne nepáčilo . No akosi som sa teda prispôsobilla, ale našťastie sa nakoniec tesne pred pôrodom zistilo, že čakáme dievčatko. Druhá švagriná mala tesne po nás syna a odignorovala toto nepísané pravidlo, takže keď som čakala syna už som mala argument.Nakoniec ani tretia švagriná nechcela a to sa jej muž tak volal. Dala som si meno po svojom. Pri treťom by som už aj dala, ale nakoniec tiež bolo dievča. mne sa meno ján nepáčilo a zároveň sa tak volal švagor, tak mne to jednoducho nepasovalo . Ja by som určite tak meno nedávala pokiaľ sa to Vám obom nepáči.
každé meno je pekné,v okolí mám chlapčekov,ktorí sa volajú Štefan,volajú ich Števko.Ale určite si vyberte meno,ktoré sa páči vám,bez ohľadu na to či sa to nebude páčiť niekomu inému.Súhlasím s ostatnými názormi,moje dieťa,môj výber mena.
mňa tiež svokra "trápila" ....strašne chcela....aby sme malej dali meno JOHANKA....čo bolo pre mňa nepredstaviteľné.....našťastie som mala na svojej strane manžela...kt. bol tiež proti........ale keby to tak nebolo....tak sa môže aj na mihálnice postaviť.....proste keď sa mi to meno nepáči tak nebude....ona už mala šancu dávať meno dieťatku....tak nech teraz nechá šancu tebe 😉
A čo má svokra spoločné s tým, aké dáte s manželom meno? Dajte také, aké sa páči vám obom, nie svokre. Ty to dieťatko vynosíš, ty máš právo sa rozhodnúť, dokonca ešte väčšie právo, ako má tvoj muž. Jednoznačne. 😉 My sme napríklad dali meno po manželovi, hoci sa mi nikdy nepáčilo keď sa volali deti po rodičoch, a teraz to niekedy trošku aj ľutujem, lebo musíme riešiť či volám Maťka starého alebo mladého. Keby sa volal inak, taký problém nemáme. Vyberte meno, ktoré sa nedá skomoliť, tak, aby raz nemal problém v kolektíve, lebo ho volajú tak alebo onak....
Ja vždy premyšlam ako ho budu volať ine deti v kolektive..a to ti vždy najdu tu najhoršiu variantu 🙂 Napr. Ščefo by ma ako dieťa moc netešilo 😒
Myslím, že všetky mená sú pekné, ak ich správne a pekne vyslovíme. Napr. moje krstňa sa volá Antonka a veľmi sa mi to páči. Ale si aj myslím, že o mene by mali rozhodovať rodičia a nie niekto iný. Dobrý nápad je použiť dve mená.
@danuta1414 Ak sa meno nepáči Tebe a dokonca ani Tvojmu manželovi, tak ho určite nedávaj. Môj synček Viliam má tiež meno po dedovi, dávno mŕtvom svokrovi, ja teda neznášam pomenovávanie detí po predkoch, ale to meno sa mi hneď zapáčilo. No aj tak som to hneď od začiatku odmietla. Ale ešte keď sme ani nevedeli, čo to bude, volali sme dieťatko Vilko, brala som to ako dočasné označenie môjho tehotenského brucha. A tak sme si na to zvykli, že už mu to zostalo. 🙂
Aj u nas je to podobne dlhe roky meno stefan. Ale bude to moje dieta a ja si veru do toho radit nedam. Ale ani neprezradim ako sa bude volat az ked sa narodi aby ma neovplivnovali.len jej manzel povedal ze to stefan nebude. Netreba to s nimi rozoberat a hotovo 🙂
Nieeeee🙂
@danuta1414 Osobne nerozumiem filozofií, na základe ktorej je nevyhnutné dávať deťom mená podľa iných žijúcich alebo zosnulých príbuzných. Dieťa má predsa vlastnú identitu a akože čo z identity toho inkriminovaného príbuzného sa naň prenesie? Alebo je to len o tom sentimente - žijúci príbuzný si takto potrebuje dokazovať, že má rešpekt, no a v prípade zo snulého by to mohla byť číra spomienka alebo čo ja viem? Aj tak nerozumiem, čo s tým všetkým má čerstvo narodené dieťa.
No ale keď sit ot ak predstavím, že by mne meno dali napr. podľa starkej, to by som sa volala Irma, no a aj náš vzťah bol pomerne chladný, takže volať sa podľa nej z rozmaru akéhosi príbuzného, um?
Čo takto sadnúť si s manželom a spísať si zoznam mien, ktoré sa páčia, resp. nepáčia obom a niečo z nich vybrať? Ja by som to určite riešila takto a podotýkam, bez zahrnutia príbuzenských a iných cudzorodých náhľadov.
@danuta1414 do vyberu mena svokra nema co hovorit. manzel uz ano 😉, tak sa skuste dohodnut na nejakom, co sa vam bude pacit obom🙂
Stefan je podla mna velmi pekne meno. Ale nech mam svokru akokolvek rada, dieta je moje a meno vyberam ja s muzom! Keby som pocuvala svokru, mala by som doma Kingu, keby svokra tak Krisztinu..noo jedno lepsie ako druhe 😀 😀
@bejbinka S tym zmensovanim a zvacsovanim si ma teda rozosmiala 😀
@bonaqa2013 lepsie zuzka ako ninka napríklad, tych je ako maku teraz.. ;)
@gabi1234 ja že také mená už nedáva nik. Moja nebohá suseda bola Antónia a všetci ju volali Tóna. ach jaj.

ahoj ak sa vam s muzom to meno nepaci tak ho nedavajte a uz vobec nie koli svokre. 😝 prejdite si s muzom kalendar alebo menny zoznam a urcite najdete nieco pekne co sa vam bude pacit a co sa bude malickemu hodit. p. s. štefan neni taky hrozne aj mne sa to meno celkom paci .