Mám na Vianoce pozvať problematickú sestru?
Začali sme s priateľom riešiť Vianoce a to, či pozveme aj moju sestru. V skratke minulý rok sa rozviedla a skončila sama s tromi deťmi... dvoma tínedžermi a škôlkarom. Veľmi ju obdivujem za to, ako to všetko zvláda, ale zároveň si uvedomujem, že je dosť ťažká povaha. Je mi jasné, že ak ju pozveme, skončí to úplne rovnako ako minulý rok. (Vtedy bola krátko po rozvode a ani ma nenapadlo ju nepozvať.)
Neznáša filé, a keďže jej nestačil vyprážaný syr, tesne pred večerou si ešte klepala rezne. Vianoce sú pre ňu iba o darčekoch, žiadne tradície ani atmosféra. Dala deťom darčeky, spravila fotky na Facebook a išla spať. My s priateľom sme teda presedeli celý Štedrý večer pri pozeraní kreslených rozprávok. Skritizovala ma za všetko od výzdoby až po večeru. Jednoducho všetko musí byť tak, ako ona povie. Toto mali byť s priateľom naše prvé spoločné Vianoce, ktoré sme chceli stráviť LEN my dvaja. Asi to však nevyjde, pretože sestra očakáva, že ju privítame aj tento rok. K rodičom ísť nechce, nemajú dobrý vzťah, a ak by som ju nechala samu na Vianoce, asi by so mnou tak skoro neprehovorila. Priateľ ju mimochodom toleruje, ale aj on by bol radšej, keby sme boli sami. Nechcem byť sebecká, viem, že to má ťažké a že Vianoce sa majú tráviť s rodinou... Aký máte na to názor?
@anonym_autor nepozvala by som ju
Nevďačníkov nepozývam nikam a určite som si nimi nenechala skaziť Vianoce.
Ja osobne by som ju nepozvala. Ak totiz idem k niekomu na navstevu a obzvlast na Vianoce, tak sa snazim respektovat ako to domaci chcu, maju, co mi daju jest, ake zvyky maju...spravanie tvojej sestry bolo maximalne neslusne 🤷♀️ takze bud sa s nou otvorene porozpravaj comu sa chces vyhnut a ak pochopi pozvi ju a ak nepochopi alebo nechces sa rozpravat, tak ju proste nepozvi.
Ak si chce rozbalit darceky a spat, tak to zvladne aj sama.
Nepozvala by som. Nie je sama. Ma 3 deti. Nech si spravia Vianoce doma.
Ja by som ju nepozyvala. Nevidim na to najmensi dovod, ked vies, ako sa sprava a toto spravanie ty tolerovat nechces. A ani nemusis. Moze si urobit Vianoce s detmi podla svojich predstav.
Nepozyvame ani svokru, hoci je na Vianoce sama. Necitim vinu. Je to vysledok jej spravania. Vazim si ju ako matku svojho manzela, ale nie je s nami kompatibilna. (s nikym). Navstevy az 25.12.
P.S. Ako dieta som raz pocula vetu: Len zli ludia zostavaju sami. Toho som sa drzala cely zivot.
To ju mienišnpozyvat kazdy rok kym si nenajde chlapa? Mozno si nenajde nikdy..Ked budes mať trebars o rok na vianoce dieťa aj vtedy ona " bude očakavať“?
Bez mihnutia oka oznamim.ze Vianoce bude travit kazda rodina sama vo svojom domove.Ona rodinu má a ty tiež.Stači sa spravat asertivne.
Nie si povinna pozyvat niekoho, hoci blizku rodinu, kto je nevdacny. Ona predsa sama nebude. Nech sa kludne urazi, ale mysli na vas dva, o vase pekne spolocne chvile a nemaj ziadne vycitky. Uz to, ze nepojde k vlastnym rodicom, o niecom hovori..
Raz som bola aj ja sama na Vianoce, urobila som si vlastnú atmosféru. Netrpela som ani nič zle mi nebehalo hlavou. Pohoda. Čiže aj tvoja sestra môže mať sama s deťmi Vianoce. Je to väčšinou o deťoch. Ona sa asi na to pozerá svojou nevdacnou optikou.
Ty si urob s mužom
svoje Vianoce. Nie si za ňu zodpovedná. Urob si krásne sviatky. Nemusí ťa zaujímať či sa bude s tebou baviť alebo nie. Ty nemusíš tancovať ako ona píska.
@anonym_autor ja by som ju nepozávala ani minulý rok, prečo? Veď má deti, nie je sama a keď Viancoce vníma len ako pár dní voľna, žiadne tradície, nič, tak nevidím v tom zmysel. Ty si uži Vianoce s priateľom
Nie, prečo by si si mala kaziť sviatky? Aj tak pre ňu nič neznamenajú, hundrať a otvoriť darčeky môže aj so svojimi deťmi.
určite nie . načo si kaziť sviatky.
Na Štedrý večer určite nie, možno na 2. sviatok
...keby žila sama, tak to je iné, ale veď predsa ona má s kým tráviť Vianoce. Každá máte iný "vkus" čo sa vianoc týka, tak načo zbytočne robiť rozbroje.
My sme stále samí Štedrý deň. Potom 1. 2. sviatok sme s rodinami
Tak v tvojom prípade by som ju nepozvala a to z dôvodu, ako sa správala vlani a ak by sa na dôvod opýtala, tak by som nemala problém jej ho povedať.
A ked chcete byť sami, tak buďte sami. S rodinou sa môžete stretnúť aj inokedy.
@anonym_autor veď sestra má svoju rodinu - tri deti, tak nech spraví vianoce také, aké sa jej páčia, sama nebude. Alebo ak jej je málo - môže pozvať ona teba s priateľom. A ak sa chce nechať pozvať, tak potom nech rešpektuje to čo je a ticho šúcha nohami.
Aj keby nebola taká aká je, aj tak by som ju nepozvala. Načo. Veď ona s deťmi sú rodina a majú tráviť Vianoce spolu. Čo vy s tým. Nepoviem, iný deň návšteva, ake jeden rok ona k vám a ďalší vy k nej. Ak to jednoducho neutneš teraz, budeš ju tam mať každé Vianoce aj keď už bude sama bez detí 😂.
@anonym_autor naplánujte si cez sviatky výlet, čo ja viem "Vianoce v Paríži", lyžovačka v horách... Oznámte to sestre, ak by sa nejako drzo dožadovala pozvania. No a keď to na poslednú chvíľu nevyjde, tak čo už, budete sami dvaja doma 🙂
lenže ten vzťah nebol asi ok ani predtým - veď to ste museli mať vyjasnené ako tie sviatky u vás prebiehajú, kto čo je a čo neje a ako sa rozdávajú darčeky a podobne ...
my sme traja - a každoročne sviatkujeme aj s mojou mamou aj mojim bratom (otec už nežije) ... keď bol brat ženatý mali vianoce oni ako rodina, po rozvode ale začal chodiť k nám - a varím čo vyhovuje všetkým - a zvyky dodržiavame tiež tak podľa všetkých ...
raz dokonca takmer prišla k nám na vianoce aj mamina kamoška - tiež je vdova a deti ďaleko, nakoniec jeden syn dostal dovolenku a zohnal letenku na poslednú chvíľu, takže nebola sama - inak by bola u nás ...
vianoce čisto iba dvaja nechápem - ale ak vy máte takú potrebu, rob podľa seba ... ale pre mňa rodina znamená veľa ...
Kym mala manzela a ty si bola single chodila si k nim na vianoce ? Ak ano aj tak to nie je povinne pozyvat ju teraz k sebe . Ved uz si ju mala minule vianoce a aby si z toho mala teraz traumu 50 dni do vianoc ? Normalne by som jej povedala ze tieto vianoce chcete byt s frajerom Sami a mat romantiku . Nech nema zbytocne ocakavania a ty stress z toho .
lenže ten vzťah nebol asi ok ani predtým - veď to ste museli mať vyjasnené ako tie sviatky u vás prebiehajú, kto čo je a čo neje a ako sa rozdávajú darčeky a podobne ...
my sme traja - a každoročne sviatkujeme aj s mojou mamou aj mojim bratom (otec už nežije) ... keď bol brat ženatý mali vianoce oni ako rodina, po rozvode ale začal chodiť k nám - a varím čo vyhovuje všetkým - a zvyky dodržiavame tiež tak podľa všetkých ...
raz dokonca takmer prišla k nám na vianoce aj mamina kamoška - tiež je vdova a deti ďaleko, nakoniec jeden syn dostal dovolenku a zohnal letenku na poslednú chvíľu, takže nebola sama - inak by bola u nás ...
vianoce čisto iba dvaja nechápem - ale ak vy máte takú potrebu, rob podľa seba ... ale pre mňa rodina znamená veľa ...
ja by som nepozyvala, tiez mam podobne svojsky sestru a myslim, ze nie si povinna ju pozyvat za to ze je rozvedena. Po sviatkoch sa stretnitr, kludne, ale vianoce si vychutnaj podla seba s rodinkou svojou a hotovo.😉
@monulienka81 ja nepíšem že je povinná ... ale je možné že budúci rok frajer nebude frajerom a vzťahy medzi najbližšími budú v keli ...
Pozri ju s detmi ked tak 25teho ak Ti ma pocas Vianoc vadit ona a jej spravanie
Ved mozno budu deti u Ex... pozvi ju 25ho alebo 26ho na obed,, 24ho budte len ako vy rodina...
NIE. vôbec. celé sviatky.
Nemala by tento rok ona pozvat vas? To teraz budete kazdy rok riesit vianoce za nu? Ma deti, takze sama nie je a ma teenegarov, ktori jej uz pomozu, tak ani nemoze povedat, ze je na vsetku pripravu sama.
Uzite si Vianoce vo dvojici a popripade 1, alebo 2sviatok mozete mat spolocny obed, kava+pecivo ale tam to haslo, ziadne celodenne obskakovanie.
Nepozvala by som, ja mám takú svokru. Všetko ofrflala , koláče zle, mala som od inej cukrárky kúpiť, výzdoba zle, polievka zle uvarená, stromček mal byť živý a nie umelý, ešte pred deťmi povedala keď si darčeky otvárali " to načo si im takú sprostosť kúpila" tiež sme ju už viac nepozvali... Inak mala som tu vtedy o tom aj príspevok a celkom ma pobavilo, že od jednej komentujúcej som dostala taký náklad, že čo som to za človeka, že už viac nechcem pozvať svokru s priateľom . Je to rodina a jeden deň predsa vydržím ... A teraz ty máš byť podľa tej komentujúcej byť asertívna , každá rodina vo svojom domove 😃🙄
Sranda. Raz tu písala žena, ci ma zavolať strýka svojho muža, ťažkého alkoholika, od ktorého odišla žena, deti sa s nim nebavia za posrate detstvo a alkoholicke Vianoce, pije jak dúha, im iž pokazil pár vianoc ozraty a reklamoval všetkoa tak 2/3 ze áno,pozvi ho, dopredu mu povedz co nie co hej a tu sestra nieee. 😄

@anonym_autor nepozývať. A vysvetliť, že chcete byť osamote. Takýmto spôsobom môže byť na vianoce aj sama