icon

Mám na Vianoce pozvať problematickú sestru?

5. nov 2025

Začali sme s priateľom riešiť Vianoce a to, či pozveme aj moju sestru. V skratke minulý rok sa rozviedla a skončila sama s tromi deťmi... dvoma tínedžermi a škôlkarom. Veľmi ju obdivujem za to, ako to všetko zvláda, ale zároveň si uvedomujem, že je dosť ťažká povaha. Je mi jasné, že ak ju pozveme, skončí to úplne rovnako ako minulý rok. (Vtedy bola krátko po rozvode a ani ma nenapadlo ju nepozvať.)
Neznáša filé, a keďže jej nestačil vyprážaný syr, tesne pred večerou si ešte klepala rezne. Vianoce sú pre ňu iba o darčekoch, žiadne tradície ani atmosféra. Dala deťom darčeky, spravila fotky na Facebook a išla spať. My s priateľom sme teda presedeli celý Štedrý večer pri pozeraní kreslených rozprávok. Skritizovala ma za všetko od výzdoby až po večeru. Jednoducho všetko musí byť tak, ako ona povie. Toto mali byť s priateľom naše prvé spoločné Vianoce, ktoré sme chceli stráviť LEN my dvaja. Asi to však nevyjde, pretože sestra očakáva, že ju privítame aj tento rok. K rodičom ísť nechce, nemajú dobrý vzťah, a ak by som ju nechala samu na Vianoce, asi by so mnou tak skoro neprehovorila. Priateľ ju mimochodom toleruje, ale aj on by bol radšej, keby sme boli sami. Nechcem byť sebecká, viem, že to má ťažké a že Vianoce sa majú tráviť s rodinou... Aký máte na to názor?

sense
7. nov 2025

Bez ohľadu na to či bez bola problematická alebo nie, by som ju nepozval. Máš právo ,aj ty aj partner mať Vianoce trap štedrý večer o vás dvoch. Ju ak by si silou mocou chcela pozvi 25 alebo 26.

drahomirrra
7. nov 2025

Na Štefana by som ju pozvala na obed a tým by som to považovala za vybavené.

ivec16
7. nov 2025

ja by som ju asi predsalen pozval, dopredu sa nejak nastavila, ze vsak ked po veceri hned odide spat tak vy mate este cely vecer pred sebou ;) a aj rezen by som jej urobila ak by som vedela,ze ho musi mat… ste mlady, jes uz budete mat svoje deti budete samy byvat na vianoce… aspon my sme
to
tak
mali, ze kym sme
boli bez deti tak
sme boli vzdy s rodinou… tiez to
bolo ze ci s jeho
ci s mojou, ci u nasich ci u sestri…

mikadooo
7. nov 2025

@anonym_autor "ona očakáva"? Trošku pomýlené vzorce máte vo vašej rodine. Ty nie si zodpovedná za jej očakávania, nie si jej matka a ona nie je neplnoleté decko, nemáš voči nej nejaké záväzky. Dvihni telefón a normálne ľudsky sa s ňou porozprávaj ako rovnocenný s rovnocenným. Trebárs, Rozhodli ste sa s priateľom, že Vianoce oslávite vo dvojici. Pozvite ich trebárs na prvý sviatok vianočný. Predpokladám, že aj s deťmi si jej stále pomáhala, že ich máš rada a ona bude citovo vydierať a možno ťa aj odstrihne. Je to na tebe, či to znesieš a si ochotná znášať následky, toto my ti nevieme posúdiť, ako ďaleko je sestra ochotná zájsť kvôli tomu, že ty jej nejdeš zachraňovať riť s vianocami. Evidentne ste na toto správanie obe zvyknuté...🤷. Takže vy si to musíte vykomunikovať a dohodnúť a ty sa musíš rozhodnúť, či ti to za to stojí. No a ak áno, tak snáď máš kontakt aj na deti (aspoň tie staršie), tak tým by som zaželala aspoň veselé Vianoce a niečo na štýl, že darčeky ich u vás čakajú, keď prídu na prvý sviatok vianočný, alebo inokedy, keď to bude mamke vyhovovať a dohodnete sa na návšteve 🤷. Nech vedia, že si sa na nich úplne nevysrala.

milanemila
7. nov 2025

@anonym_autor nie nevolala by som ju, nebude sama bude so svojimi detmi.

enusamt
7. nov 2025

24.12 sami a ich pozvat az na druhy den

miniatura14
7. nov 2025

Tiež by som ju nepozvala, nie je to tvoja povinnosť ju pozývať, lebo ona sa rozviedla. Inak ja ako žena a mama, aj keby som bola sama, snažila by som sa urobiť deťom pekné Vianoce doma a skôr by ona mala pozvať teba, ako ty ju. Nečakala by som od svojej bezdetnej sestry, že bude hostiť mňa a moje 3 deti. Pozvi ju na návštevu 25., bude to taký kompromis a snáď sa neurazí 🙂

renatka84
Autor odpoveď zmazal
derdia
7. nov 2025

@anonym_autor ahoj musis si to pozriet z druhej strany....
Keby teba rovedenu pozve sestra, snazila by si sa spravat pekne, nepokkoazit dotycnym vianoce, mala by si v ucte veceru, cas straveny z rodinou.
Minuly rok sa sama rozhodla vam vianoce pokazit...
Teraz ju nechaj nech si ich spravi podla seba. Absolutne to neries. Nie si zodpovedna za jej zivot. Ona zodpovedna je, tak sa tak mala spravat.
Ja sa tiez nestykam s ludmi ktory mi skodia...
A este jedna vec, musis si uvedomit aj do buducna, ten kto s ta nevazi, si nezasluzi tvoje jemne zaobchadzanir plus aby si ty koli tomu cloveku nezila svoj zivot...a ako sa ma citit tvoj priatel? Vobec sa nrboj zastat sa samej seba. Mozno tvoja sestra potrebuje presne niekoho kto jej ukaze ze sa sprava zle... Pokial nebude nikoho kto jej to ukazr nezmeni sa to...

anonym_01065a
7. nov 2025

@anonym_autor bože žena ! Nie nekaz si Vianoce na čo? Fakt akože povedz mi na čo ? S priateľom si urobte pekne.viaboce a na ňu kašli , veď vy dvaja ste rodina ona nech je doma s deťmi

sova7
7. nov 2025

Prečo chces tráviť sviatky s takýmto človekom? Buďte s priateľom urobte si pekne sviatky podľa seba sestra je síce rodina ale ak sa takto sprava nie si povinná jej robiť program. Ma deti sama nebude.

s1m.one
7. nov 2025

Na seba budes mysliet kedy?

anonym_fbb156
7. nov 2025

Ty a priateľ začínate budovať svoju rodinu. Normálne povedz sestre, že tento deň chcete stráviť sami a môže prísť na druhý alebo tretí deň. Prestaň sa prispôsobovať ľuďom ktorí tvoju snahu nevedia oceniť. Ak sa sestra urazí tak to bude jej problém, nie tvoj. Máš svoj život,svojho partnera a Vianoce si budujte podľa seba. Ja som takto porušila rodinné navštevovanie na druhý deň po Vianociach. Jednoducho nás nebavilo cestovať pomaly 200km cez sviatky a deti si pomaly ani darčeky nemohli užiť. Takto sme 24-25.12. doma a ostatné dni máme určené pre rodinu 🙂

staromodna
7. nov 2025

Všetky ste sa zhodli, avšak málokto dokáže byť empaticky. Je to jej sestra, vlastná rodina a že je aká je, veď bola čerstvo po rozvode! Trosku súcitu. Ako bolo písané vyššie, priateľ raz priateľom byt už nemusí, ale ak máš ty ako sestra dobrý vzťah so sestrou, tak si ten vzťah vazte a šetrite si ho. Nevravím, že musíte byť spolu presne na 24., ale určite ju nenechávaj samu a nedavaj jej pocítiť, že ona už nie je dôležitou súčasťou tvojho života, pretože máš priateľa. A že nie sú dobré vzťahy rodičov a dospelej dcéry, po pravde sa ani nečudujem. Máloktory rodič si dokáže vytvoriť vzťah so svojím dospelým dieťaťom, obzvlášť ak sa jedná o prvorodené dieťa. Priatelia odídu, sestra je pravdepodobne len jedna a môžete byť v živote skvelé priateľky. Kto toto ma, nech to nestráca

anonym_0e1369
7. nov 2025

Urcite s tebou prehovori a vies preco? Lebo ju nenechas na Vianoce samu- ma 3 deti tak sama isto nebude a zaroven bude so svojou rodinou- ONA+3 deti
Ty bud s priatelom a ked budes mat chut tak ju zavolaj 25/ 26, alebo niekedy medzi sviatkami a budete spolu 🙂 Ak sa nebodaj nastve tak ta cakaju krasne Vianoce bez cloveka, ktory ti ich ma tendenciu pokazit a ona bude cele sviatky s detmi.
Tadaaaaa vyriesene 👍 Hlavne si ty uzi krasne sviatky a nedovol nikomu, aby ti ich kazil 🙂

sova7
7. nov 2025
@staromodna

Všetky ste sa zhodli, avšak málokto dokáže byť empaticky. Je to jej sestra, vlastná rodina a že je aká je, veď bola čerstvo po rozvode! Trosku súcitu. Ako bolo písané vyššie, priateľ raz priateľom byt už nemusí, ale ak máš ty ako sestra dobrý vzťah so sestrou, tak si ten vzťah vazte a šetrite si ho. Nevravím, že musíte byť spolu presne na 24., ale určite ju nenechávaj samu a nedavaj jej pocítiť, že ona už nie je dôležitou súčasťou tvojho života, pretože máš priateľa. A že nie sú dobré vzťahy rodičov a dospelej dcéry, po pravde sa ani nečudujem. Máloktory rodič si dokáže vytvoriť vzťah so svojím dospelým dieťaťom, obzvlášť ak sa jedná o prvorodené dieťa. Priatelia odídu, sestra je pravdepodobne len jedna a môžete byť v živote skvelé priateľky. Kto toto ma, nech to nestráca

@staromodna to je síce pekné ale ak je sestra neprisposobiva a robí problémy kaziť si s ňou štedrý deň nie je povinnosť výhoda dospelosti je ,že trávim cas len s ľuďmi co mi nesposbuju starosti a jedno či to je rodina.

amorleo
7. nov 2025

nie! nestoji to zatu nenavist a preklinanie. nepozyvam k sebe ani svoju negativnu matku.

nela82
7. nov 2025

@anonym_autor sama nebude,ma deti-to je jej najbližšia rodina.S nimi sa musí naučiť tráviť sviatky.
Áno,rodina ma byt spolu na Vianoce-no rodina,ktorá si rozumie.

nicoll212
7. nov 2025

@anonym_autor nepozvala by som ani ja...

barbie2023
7. nov 2025

Všetko sú to uhly pohľadov. Nie je sama lebo ma deti. Ďalej, ak vieš ,že všetko kritizuje tak môžeš očakávať takéto správanie a povzniesť sa nad to a zavolať ju 🤷

vierkainka
7. nov 2025

@anonym_autor nečítala som všetky komentáre, ale napíšem to takto: Určite nepozyvat!!!A určite jej to oznámiť cim skôr,aby sa nestalo,ze sa ti bez pozvania dovali aj s deťmi.Vytvaraj si s priatelom uz svoje pohodlie, vaše spoločné spomienky a vianočné zážitky.Sestra ma deti,nech si urobia aj oni pekné Vianoce v pohodlí svojho domova.

ivanka33
7. nov 2025

@anonym_autor ak máš sestru rada a bude ťa ešte 3 mesiace trápiť,že si ju nepozvala,tak sa dopredu dohodnite ako si kto Vianoce predstavuje,čo pripravíte "spoločne"...rezne aj rybu (ja robím vždy,lebo jedni chcú rezeň, druhí rybu)...aké koláče, niečo ona ,niečo ty...a keď to nevyjde ,tak niet pomoci a viac ju nevolaj...je to len jeden deň,ešte vám s priateľom ostane zvyšok sviatkov...možno tento rok už bude viac vysporiadaná s tým rozvodom a bude v pohode.

oriesocek
7. nov 2025

my sme zacali pozývat svagra - potom co svokra zomrela by bol sám - príde (aj s prespatím), slušne komunikuje, všetko pochváli... nie je extremne komunikatívny, ale Vianoce prebiehaju v pohode, bol 2x a dopadlo to dobre...

luccija
7. nov 2025

@anonym_autor pozvi ju ďalší deň, ale nerozumiem veď mohla na revanš pozvať vás tento rok.Tak možno minulý rok bola ešte znechutená z rozvodu a primerane k tomu bola aj nálada.Normalne povedz čakáme vás 25-26

miskakyblik
7. nov 2025

Neviem ako vyzerá vaša komunikácia a vzťah za bežných okolností tak budem vychádzať z toho ako by som to komunikovala svojej sestre ja. Neviem z čoho súdis že očakáva pozvanie, bavili ste sa o Tom ? Čo si jej na to povedala ? Ak si to len myslíš, proste by som nepozvala. Ak máš strach že to ostane nepochopené až do vianoc a potom ostane ona bez vianoc a ty so zlým pocitom tak by som tu tému nahodila napr. By som sa jej spýtala že odkiaľ bude tento rok brať stromček alebo aké pečivo bude piecť či bude skúšať niečo nové napríklad alebo niečo na ten spôsob , že aby bola téma vianoc. Možno by som sa jej aj spýtala že ako si tento rok pllanuju Vianoce, či bude mať deti a tak. Ak by povedala že ich plánuje u teba tak by som jej povedala , že som si myslela že jej moje Vianoce nevyhovujú vzhľadom na minulý rok a nechceš ju aj tento rok otravovať prispôsobovanim sa tvojim vianociam a tak si s ňou nerátala, navyše tento rok sú to vaše prvé Vianoce spoločne s partnerom a tak si to chcete užiť vo dvojici ale že sa môžete dohodnúť na niektorý sviatok vianočný alebo pôjdete niektorý deň spolu pozrieť rodičov, verím že aj keď nemajú top vzťahy návštevy absolvujú ... Proste by som jej dala najavo že vieš že ani ona sa necítila na vianoce u vás dobre ( vzhľadom na kritiku a doklepkavanie rezňa) a že určite aj jej deti by ocenili stabilitu domova že by si mali urobiť Vianoce na aké budú spomínať deti že si určite urobia krájsie Vianoce sami ako sa niekde prispôsobovať a nútiť do niečoho už i tak majú deti toho asi dosť z rozvodu ...tak nejak by som to uhrala že ti ide o jej pohodlie a pohodlie a pekné Vianoce pre decká..

strelkyna1
7. nov 2025

Zahrala by som sa na blbu. By som sa jej telefonicky opytala, ze ci by jej vadilo, keby JA NEPRIDEM KU NEJ, na navstevu na Vianoce, aj ked to asi ocakava, kedze minule bola ona s nami. Ale ze by som chcela s priatelom romantiku, ale ak by jej to vadilo, tak sa hecneme a predsa len prideme aspon na dve hodinky, zjest rezne a kolacik.

anonym_8ed57b
7. nov 2025
@strelkyna1

Zahrala by som sa na blbu. By som sa jej telefonicky opytala, ze ci by jej vadilo, keby JA NEPRIDEM KU NEJ, na navstevu na Vianoce, aj ked to asi ocakava, kedze minule bola ona s nami. Ale ze by som chcela s priatelom romantiku, ale ak by jej to vadilo, tak sa hecneme a predsa len prideme aspon na dve hodinky, zjest rezne a kolacik.

@strelkyna1 to je inak veľmi dobrá taktika 😂😂

basska_b
7. nov 2025

Jak ze samu na Vianoce? Sak ma 3 deti 🤦🏻‍♀️ tak nech si s nimi spravi Vianoce s rezňami. Inak , asi pre toto chodia niektori na vianocny pobyt, hotel , chata. Moj brat tak isiel, mama bola zduta, ale mal pokoj

basska_b
7. nov 2025

Inak uz to zacina, tieto predvianocne temy 😃 ja uz chystam varenie "tienovej kapustnice", lebo moje deti nechapu tu maminu mliecnu bezmasitu...

vecicky1805
7. nov 2025

@anonym_autor uprednostni priateľa jednoznačne pozvať na obed a podobne ju možete aj ďalšie dni predsa nemusí byť s Vami každé Vianoce zas ďalší rok možno pozvete, ona nech trávi čas s deťmi hlavne aj keď podľa tvojho opisu..