Mám odmietnuť krstiny?
Dobrý deň teta má požiadala aby som jej šla krstiť bábätko lenže sa nenavštevujeme len sem tam málinko keď je čas keďže bývame každá inde.Neviem čo mám spraviť mám s tým súhlasiť alebo odmietnuť neviem táto otázka ma prekvapila keďže sa ozaj nenavštevujeme ani nič netravyme spolu voľný čas
Je mi luto,ze tie krasne spolocenske styky pomaly sa vymieraju alebo kazdemu su uz na obtiaz.starocia to tak bolo ze koho zena za mlada vybrala za najlepsiu kamaratku isla za krstnu.byt krstnou je cest a zodpovednost. Ide o to ze kd sa rodicom barco stane kym dieta sa nedospeje bude ich vo vsetkom zastupovat radit pomahat.aj financne samozrejme.dnes sa to uz uplne prehodnotilo.tak ak sa citis.ja napriklad som nemohla dat pokrstit moje dcerky lebo ludia kt.by prisli do uvahy boli vsetci katolici.tak chodia do kostola prezivaju svoju vieru aj tak ostali pohani.mozno ani teta nema nikoho vhodnejsiu kandidatku.ale treba to premysliet.este raz je to cest ale aj zodpovednost a zavazok
@bajjka kym sa rodinna situacia u mojich krstnych nezmenila a boli sme male ich dcera a ja, tak boli navstevy, oslavy narodiek meniny atd...cize bol tam ten vztah..takto, ked o seba ani nezakopnete tak neviem...ako niekto si myli krst s bankomatom, ze krstni musia nakupovat a investovat atd..ale je to o viere primarne...zvaz podla mna na co sa citis
myslím, že ak nechceš isť za krstnú - necítiš to tak, tak nechod... nie je to povinné a každý to dnes musí pochopiť, nebudeš snáď krstnou z donútenia.... slušne sa ospravedlň, že sa na to necítiš, nebývate blízko seba, nemala by si ako byť jej nápomocná, ak by potrebovala, aby skôr hľadala niekoho v svojom okolí a s kým sa častejšie stretávajú.... ak je rozumná, pochopí to a neurazí sa, ak nie, tak žiaľ to už nie je Tvoja vec...
Ja mam trochu iny nazor, podla mna to, ze ta niekto oslovi, aby si isla za krstnu je urcita pocta a cest a nie ziadost o sponzorstvo. Nemusite sa navstevovat kazdy tyzden, ale na druhej strane prave tie krstiny mozu znovu obnovit vase vztahy a budete sa navstevovat o nieco viac. Nam tiez kamaratka odmietla ist za krstnu a trochu sa ma to dotklo. Samozrejme nechala som to tak a vobec som sa k tomu nevracala, ale nepacilo sa mi to. Ja osobne som krstnych nikdy nebrala ako sponzorov a ani terajsi krstni mojej malej nic extra nikdy nekupili a nic od nich neziadame ani neocakavame, staci ked sa raz za cas stretneme.
👍
@bajjka tak dnes je naozaj ťažké nájsť niekoho so sviatosťami, ktoré pre krstných sú vyžadované, tak možno nikoho iného nenašla, tak oslovila teba. Ja mám ten istý problém, ale s tým, že neviem nájsť nikoho, kto by bol môjmu synovi birmovným rodičom. Jedna je rozvedená, druhá nevydatá a má dieťa a žije s partnerom, nie manželom. Iná má síce všetky sviatosti, ale do kostola už nechodí atď. Takže možno je to práve takto... ale ak to tak necítiš a nevieš sa s tým stotožniť, tak odmietni, robiť niečo nasilu tiež nie je asi dobré... Tiež sa ale nestotožňujem s názorom, že každý hneď vidí peniaze a sponzorstvo. Mojim deťom krstná nedáva absolútne nič hmotné a ani nič nečakám...
@mariposita palec hore. Nie každý vidí to zlé... Byt krstnou je pocta! Nie každý očakáva drahé dary.
Moja krstná je vzdialená príbuzná, ale máme sa veľmi radi a ešte aj túto nedeľu sme boli spolu. Keď máme čas a chuť často sa stretneme v nedeľu aj s mojimi rodičmi pri koláčiku a káve, pokecáme. Jej deti už majú vlastné deti, ale aj s nimi máme pekný vzťah a sme v kontakte keď sa dá.
Takže sa jej priamo opýtaj prečo ty? A ak máš ich rodinu rada tak ich začni navštevovať alebo sa o nich aspoň zaujímať. Zavolaj im, opýtaj sa ako sa má dieťa a tak.
Nasmu synovi je krstna moja babka. Ma 85 rokov. Preco ona? Lebo je pre mna jedna z najdolezitejsich osob v zivote. A tiez preto,lebo ona viedla od mala pekne k viere,k Bohu,k laske. Ukazala mi vela dobra,ako ho vidiet a ako ho sirit dalej... Aj ked viem,ze tu mozno nebude do synovej dospelosti (kiezby ano), tak prave jej slova,jej skutky budem synovi odovzdavat dalej.... A takto bude navzdy s nami.
Vraj by sa to nemalo odmietnuť... ani keby ťa požiada cudzia osoba....Ale fakt je to čudne vybrať niekoho s kým sa nestretávam.
Ten kto pise, ze byt krstnym je len o peniazoch, tak asi sam peniaze ocakav ad krstnych svojich deti. Ja to beriem ako poctu, ze si ma niekto vybral, ako druhu mamu svojich deti. Ja som krstna detom mojej sesternice (ta si ma vybrala prave kvoli uz spominanemu, ze nemala nikoho ineho so sviatostami) Nestretavame sa, takze ani ziadne dary nekupujem. A som krstna aj mojim synovcom (deti mojej setry) aj ona mojim. Sme z jedneho mesta, stretavame sa casto a aj detom kupujeme, narodeniny, meniny, vianoce, velka noc... K narodeninam a meninam kupujem aj ostatnym detom z rodiny. Vsetci robime oslavy pri tychto prilezitostiach
byť krstnou mamou má aj duchovný odkaz ktorý si asi málokto uvedomuje no biblicky je to prázdny rituál, ktorý nijako neochráni to pofrkané bábo, ono ničomu nerozumie, prečítaj si b biblii čo o krste píše Boh
@bajjka a nerozmýšľala si nad tým, že teta tým, že Ťa oslovila, tak si Ťa na základe niečoho vybrala a neverím tomu, že kvôli peniazom a teda ak si Ťa vybrala, tak na Teba asi myslí a možno je to jej spôsob ako sa s Tebou zblížiť?
Na druhú stranu, polož otázku sama sebe - si ochotná sa o to malé postarať, ak sa s tetou niečo stane? Ak áno, tak to vezmi - toto jej ten pravý dôvod toho, prečo byť krstnou mamou. A áno, je to česť a ako mne hovorievala moja babka - i žobrač ak Ťa požiada o to byť krstným rodičom, je Tvoja povinnosť tento post riadne zastať.
Kto Ti káže, že máš dávať peniaze, či kupovať drahé dary?
.. Postarat sa o dieta ak sa rodicom nieco stane.... To nie je prava uloha krstnych... To sa len tak traduje u nas.. Krstny rodic ma byt rodicom napomocny viest a vychovavat dieta k viere! Nie dary, nie opatrovat a ine dovody....
Len je otazne,ci o to vobec rodicia stoja ..ci krst neberu len ako cosi nutne a ideme dalej....
ak sa na to necitis z akehokolvek dovodu, radsej uprimne povedat dovod a slusne odmietnut. Ale aj ti, co vyberaju krstnych, by si to mali premysliet najskor, koho zavolaju a z akych dovodov. Volat niekoho s tym, ze ten koho skustocne chcem dat nema sviatosti urobene, tak chceme teba ako nahradu, sa mi nepaci. Kvoli tomu som ja osobne raz odmietla.
Byt krstnou je pocta a nemas to odriknut ... ved sa hovorilo ze kolko krstnych deti mas tolko schodov mas do neba...ja som bola dvakrat a manzel ma 4
@stellasweet aj ja som pisala volaco take ale som nemyslela,presne tak ze su akeze rodicia do "talonu".ak nedajboze rodicom vy volaco stalo, urcite ich ujme najblizsia rodina.ja som to myslela tak ze krstny rodic ma stat pri rodicoch a pri vojom krstnatkovi ze "tu som,ak ma budete k barcomu potrebovat"
Ďakujem za rôzne názory;) obnoviť rodinné vzťahy ?? My máme dobré vzťahy ale keďže bývam mimo domova a cestujem k nasim a tam kde je celá moja rodina raz do mesiaca tak sa to nedá udržiavať nedá sa za víkend všetko stihnúť aj našich aby si dcéra uzila a aj ostatné tety sesternice atď...Kebyže bývam v tom istom meste neváhala by som ale takto neviem ja svojho muža k našim dotiahnem len na sviatky a oslavy pretože jej pracovné vytazeny a to ledva lepime vseliake a neviem si predstaviť ešte plus ďalšie oslavy atď...
Ja riešim tiež túto otázku. Veľmi sa mi do toho nechce, keďže viem, že mi mama bábätka ho nikdy nedovolí kočíkovať, celkovo dieťa "odloží" pomerkovať radšej babke, sestre, len nám nie, ako by sme ani neexistovali. Môžeme ho vidieť len na oslavách. Tak mi je to vždy lúto a pýtam sa na čo byť krstnou dieťaťu, ktoré ledva vidime. 😏

Asi jej ide len o peniaze-z vlastnej skúsenosti.Bohužiaľ, ľudia sú takí...