Meno Frantíšek pre dieťa
Caute babi.prosim poradte mi. Za dva dni mam termin a nemam meno pre mojho syna. Ja chcem dat mneo Jakub a otecko trva na meno po seba a to je Frantisek. Prosim vyjadrte sa na meno frantisek ci v dobrom aj v zlom. Chcem vediet nazory ludi na toto memo v dnesnej dobe. A prosim rychlo nech to stihneme 🙂 . Dakujem vam.
@jarmilka86 je to len na zaklade pocitu, nieco podobne je v tomto uryvku z knihy o vyznamoch, vibraciach mien atd. z uvodu, mozno by som to cele naformulovala chlp inak, ale podstate suhlasim, a kedze som leniva pisat, skusim to sem prilepit...
U nas som prve meno vybrala ja, potom som povedala ze uzviac nebude, tak nech si vyberie muz 🙂 clovek mieni... tretie sme vybrali spolocne aj s detmi.
Ale ak citis ze sa ma dieta neako volat, tak to muzovi vysvetli, to dieta si moze priniest meno same... ako vraj ja ked som sa narodila, mama povedala ze detom prinesie malu Andrejku, ale nakoniec bola Daniela
A urcite by som nedavala meno ako kazde druhe dieta bude mat... Ale rodinne meno som chcela zachovat, skoda ze sa nedalo koli pohlaviu a aj keby manzel nesuhlasil, asi by som to presadila.
@horana zaujímavý článok,,,v tom prípade by sa moje dieťa malo volať František, lebo tak som ho začala volať asi v 3.mesiaci, ale čo keď je to dievča? 🙂
mne sa sice nepaci ani Jakub, ani Frantisek, ale pri takejto dileme by som volila meno Jakub Frantisek - vlk syty, ovca cela ....
no moj nebohy otec bol Frantisek,brat je tiez stale ho volame Ferko a moj starsi syn je Jakub
@heiny Skús to nechať na pocity, ktoré budeš mať ked Ti dajú malého do náručia 🙂 a vtedy uvidíš. Takto od stola sa mi páči kombinácia mien od @sisaka - teda Jakub František. Dieťa sa naučí reagovať na obidve mená, to sa neboj. Síce môj bratanec, volali ho Martinko a ako trieskal hrncami a jeho mama po ňom zvrieskla: Martin, prestaň už konečne, on sa rozplakal, že on je Martinko 🙂
hm, František je normálne meno, stále sa vyskytuje aj medzi mladšími chlapcami. Trochu karmicky zaťažené, ale len, ak veríš na numerológiu. Môj dedko, krstný, aj bratranec nosia toto meno a pohoda. Jakub je celkom pekne, aj keď Feri, či Kubo znie tak dosť zajedno 😀 . Jakub sa dnes volá každé druhé bábo pomaly. Ide o to, čo sa páči Tebe. Respektíve, ktorému z Vás záleží na tom jeho mene o trošičku menej a dokáže ustúpiť.
@sashabb to, ako budu ludia oslovovat tvoje dieta, ovplyvnis len pokial mu budes stale nablizku a budes ludi opravovat, aby ho volali tak, ako si to ty predstavujes...potom to bude na tvojom dietati, ako usmerni ludi okolo seba...a vobec to nemusi byt meno, ktore ste vybrali vy...a to, ze sa nejakemu Frantiskovi nepaci jeho meno, koho je to vina? jeho rodicov? ty si si ista, ze sa tvojmu dietatu bude v dospelosti pacit meno, ktore si mu vybrala/vyberies?...toto predsa nikto nikdy nemoze dopredu vediet....
a nechapem, ako niekto nechape, ze doma funguju prezyvky, ktore mimo rodiny nefunguju...podla mna je to uplne normalne a bezne... 😉
@bajana Myslela som oddelene, niekto Jakub a niekto František. Ved to je bežné aj teraz, niekto hovorí Martinko, niekto Maťko a dieťa sa naučilo reagovať. Teda skôr reaguje na zvuk hlasu, napr na ah autíčko nezareagovalo, ale na Maťko od otca áno, mama mu hovorila Martinko a reagoval. Naučil sa rozoznávať.
Tak ako ked otec bude hovoriť František a matka lásenka moja, miláčik, bobáčik, dieťa stále bude vedieť, že tým myslia jeho.
moj brat sa tak vola, po otcovi a to meno mu sadne/neviem si predstavit ine meno/ 🙂
@heiny ja mam doma kubka, takze je jasne, ake meno by som vybrala... osobne sa mi meno frantisek nepaci, ale zase zalezi aj od priezviska...aj od toho, ako to citis... taky nejaky vnutorny pocit, ze ake meno by na tvojho malickeho mohlo sediet... ja som napriklad nikdy neuvazovala o mene jakub, proste ani by mi to nenapadlo, ze sa tak moj syn bude volat.... uvazovala som o samkovi, timeovi a podobne.a ked som sa dozvedela, ze budeme mat chlapceka, nejako spontane to prislo, ze by to mal byt jakubko....citila som, ze to meno je pre neho stvorene 😉
Môj syn mal byť Marek, no už keď som ho nosila v brušku, tak ho každý volal Mareček, z čoho mi bolo na bľutie, nechápala som, prečo to každý zdrobňuje, Marek sa mi páčilo práve preto, že sa veľmi nezdrobňuje, neohýba, proste by bol iba Marek, či malý, alebo starý..., no ale nakoniec týždeň pred pôrodom došiel tatino s nápadom na Dominika, tiež je dosť časté, ale už nie až tak, tiež som sa bála, ako ho budem volať, aj keď Dominik sa páči, no a dnes voláme ako príde, Dominik, Domčo, Domi, človek si zvykne a už to vôbec nerieši. Teraz čakáme druhé, ešte nevieme, čo to bude, pre chlapca meno nemáme, ale dievčatko bude Olívia, čo tiež vybral tatino a ja som odklepla a už teraz viem, že ju budem volať Livka, ešte ale neviem, či to nakoniec nedám len ako Líviu, aj to sa mi páči a keď ju mám volať Livka, tak načo tam to O. 😀 Ešte to musím prekonzultovať s tatinom. 😉
Meno František sa mi páči, ale Ferko už veľmi nie, ale ako som písala, človek si zvykne a okolie tiež a vôbec to nerieši, určite sa mi páči viac ako Hugo či Max, napr. Sebastián je krásne meno, ale keď počujem ako po ňom volajú Sebo, tak je to hrozné, nikdy by som ho nedala práve preto, lebo ho každý tak bude volať a rovnako Jakub, krásne meno, no Kubo, neviem, možno nie všade, ale u nás sa hovorí, keď niekto niečo dobabre, že ...ty si taký kubo..., tak už len pre to by som to meno nikdy nedala, nezniesla by som, aby mi ho niekto volal Kubo, Kubko, proste sa mi to nepáči. A opravujte celé okolie večne dookola, že ho má volať Jakub, prípadne Jakubko, no to sa proste nedá, na to by som nemala nervy. To isté Kristián, nádherné meno, ale Kiko, des. No vždy je to na človeku, čo sa mu páči a okolie ho nemusí zaujímať, mňa to teda nezaujíma ani trochu, ja sa volám Lenka a kamarátka mi povedala, že jej sa to meno vôbec nepáči, mala by som sa cítiť dotknutá? Prečo? A koľko detí povie svojim rodičom v neskoršom veku, ...prečo ste mi dali také meno?..... vôbec sa mi nepáči, nevieme, či sa mená, ktoré vyberieme, budú páčiť aj našim deťom, zvlášť v puberte s týmto majú dosť často problém, ako som spozorovala, potom ich to prejde a je im to zasa jedno, ako keď sú malé. 🙂
@heiny Mne osobne sa meno František páči a úplne pokojne by som ho dala, ak by sa mi páčilo najviac. Ale z Tvojho príspevku cítim, že sa Ti nepáči a nechceš ho dať, tak v tom prípade ho nedávaj. Ale ešte k menu Jakub, tých je ako maku, myslím, že je to momentálne najčastejšie dávané meno, týmto smerom by som v Tvojom prípade tiež nešla. Hm, asi som veľmi neporadila, čo? 😒
@bajana predstav si, že moje dieťa oslovujú tak ako je napísané v rodnom liste a nemusím mu byť za zadkom, ani nemusí nikoho opravovať 😎 Vybrala som také meno, aby ho jednoducho nechomolili 😝
Ja chápem prezývky, ale nechápem zámenu mien. Pretože napr. to dané Ajka (čo bol ako príklad) je podla mńa od mena Andrea? a to nemá nič spoločné s Máriou 😉 ale tak mne je to jedno, nech si hovorí aj Hortenzia
Jednoznačne Jakub 🙂
chudacik pre mna meno frantisek totalne neprijatelne je skarede, ako nic proti ak sa niekomu paci ale mne nie. A uz vobec nesuhlasim s pomenovavanim deti po rodicoch mne to pride ako totalne neoriginalne a hlavne akoby to dieta ani nebolo jedinecne akoby len recyklovalo meno po niekom akoby nestalo zato mat vlastne meno...proste toto je moj nazor ak s aniekomu paci tak preco nie
@heiny skús ísť na muža tak, že keď sa , malý narodí a bude František, tým pádom on už automaticky bude starý František, lebo každý keď bude o nich hovoriť, tak povie mladý František a starý František....u nás zabralo to, keď muž chcel Jožka a ja som krútila nosom, tak som mu to takto vyhovárala.....a vtedy to bol zrovna Jakub, a pri ďalších synoch už sa o meno po sebe ani nepokúšal, no čo už, nechce byť hneď starý.... 😉
ako to vlastne dopadlo????
no my sme to vyriesili tak ze sme dali dve krstne mena- ale to druhe je kratke. nam sa ten napad velmi pacil a kedze mame v rodine vela Janov - dedkovia, manzel, prededkovia a aj sa mi to meno paci ale nechceli sme uz asi siesteho v rodine. A tak mame Samuela Jana a Daniela Jana.

co mate vacsina z vas proti Jakubovi?je to krasne meno a u nas ho nie je tak vela Vela je samkov Alexov Miskov v synovej triede je dokonc iba jeden Jakub a Samkovia su tam 4 Miskovia su tam 2