Meno Frantíšek pre dieťa
Caute babi.prosim poradte mi. Za dva dni mam termin a nemam meno pre mojho syna. Ja chcem dat mneo Jakub a otecko trva na meno po seba a to je Frantisek. Prosim vyjadrte sa na meno frantisek ci v dobrom aj v zlom. Chcem vediet nazory ludi na toto memo v dnesnej dobe. A prosim rychlo nech to stihneme 🙂 . Dakujem vam.
@jarmilka86 ak ste obaja spokojni, tak nie je co riesit 😉. Ja som len reagovala na to, ze to robis z lasky k manzelovi lebo pre NEHO je to meno dolezite, tak si to napisala. To si dost odporuje s tym, co si napisala v poslednom prispevku, ze muz zvazoval aj ine mena 😕 .... A jasne, ze vztah je aj o ustupovani, ale su situacie, ako tato, kde by sa ten kompromis mal urobit, kedze nejde o nejaku kupu televizora, ze ano 😀. Meno dietata je vazne rozhodnutie, to meno bude mat na cely zivot a vy ho nim budete cely zivot oslovovat, takze rozhodne by som nerobila ustupky z lasky, ale hladala kompromis. Ale to som ja 😉
@aliza u nás to bolo tak, že najprv som povedala, že v žiadnom prípade sa nebude volať po ňom. Tak sme začali zvažovať iné mená, ale nevedeli sme sa zhodnúť, tak sa opäť vrátil s svojmu a ja som mu ustúpila, že z lásky 🙂
@jarmilka86 ved ok, je to tvoja volba, tvoj zivot, tvoje dietatko...ja som len povedala svoj nazor.... prajem vsetko dobre 😉
mne sa to meno nepáči a ani by som nedala a nepáči sa mi ani keď rodičia dávaju podľa seba mená nechcem sa nikoho dotknúť ale je to príšerne môj názor ....moja polovička sa volá po otcovi a mal s tým stále problem vkuse nadaval aj do nás stale hučalo okolie prečo ste nedali po tatovi (Paľo) no nedali a koniec ...... ale ked tvoj manzel na teba tak velmi tlači silou mocou tak by som zvolila obe mena ako ti tu uz radili ....lepšie ako keby si mala dat meno ktore sa ti vobec nepaci láska neláska to dieta budem volat tak celý život určite by som nedala niečo s čím nie som 100% spokojná
Ja premyslam, ze preco Frantisek s dlznom.
@heiny dala by som jakub ale uz by som o tom nediskutovala pred porodom a ked ho manzel po porode uvidi povedz ze maly je cisty jakub a on by bol vol keby sa hnewal ....hlavne bude ze budete mat zdraveho a krasneho syna a hotovo nebude dovod na hnev iba na radost z babatka - jakubka ;D...
Urcite jakub na dnesnu dobu je frantisek nie moc pekne meno,mne by sa nepacilo ani pred 30rpkmi ani teraz,ani o 30rokov😀moj je lubomir a tiez by som take meno uz nedala a aj keby som mala dievca nedam meno po sebe.ale je to vase mimi,mysite zvazit vy dvaja.alebo urobte kompromis a vyberte uplne ine meno😀
ja by som len pripomenula maminkam, ktore riesia fakt, ze meno Frantisek nie je vhodne pre male dieta resp. ze mama ma prednostne pravo vyberat meno dietatu, lebo s nim bude travit najviac casu....nie, nemate pravdu, dieta, ktoremu meno vyberate, prezije snad vacsinu svojho zivota ako dospele a od mamy sa snad do tiez odputa....takze skuste vybrat meno DOSPELEMU cloveku a pre male dieta si vymyslite skor nejaku prezyvku...akukolvek, vobec s menom nemusi suvisiet...napr. kamaratka ma sestru Mariu a vsetci v rodine jej hovoria Ajka...pre inych je samozrejme Maria 😉
podla mna krasne meno.. a este ak je po tatovi, tak ozaj nieco znamena..
@heiny jakub je v sucasnosti najpouzivanejsie meno u deti - myslim, ze aj zaminuly rok to vyhralo, cize o 3 roky budu v skolkach sami jakubkovia. frantisek je na dnesnu dobu mozno nezvycajne meno, ale je to normalne meno, pekne a podla mna s tym pocas zivota nebude mat dieta problem. ved preco by v skole medzi 10 jakubkami nemohol byt jeden ferko.
pekné meno,neotrepané a pritom tradičné...moja sestra má priateľa Františka,už sú gymnazisti a všetci ho volajú Frenky 🙂
@heiny ahoj, tak ja mam muza co sa vola Frantisek. mne sa osobne to meno nikdy nepacilo ale osud uzz chcel tak aby som si nasla polovicku s tymto menom. este sme deti nemali ale sme sa rozpravali samozrejme ze co ked jedneho dna. ja som povedala ze nechcem pre svoje dieta meno Frantisek. jednak sme byvali u svokrovcov a aj svokor bol Fero, a pred tym aj jeho dedo. takze moj muz bol uz 3. v poradi. tak som to rezolutne skrtla, ze to vobec nie je dobre, ani co sa tyka posty, a aj inych zalezistosti. nam stale chodila posta zo slsp a svokrovci nikdy nevedeli, ci im alebo nam, tak sme si navzajom museli liezt do posty. 😠 ale sme naprklad aj na poistovni zdoraznovali manzelov titul kvoli korespondencii a napriek tomu mu ho nepisala a tam bol potom tiez problem, lebo aj svokor mal na rovnakom mieste poistku. a ked nam zapojili na stavbe vodu, tak vodarne to nejak pripasovali k svokrovmu inkasu, len kvoli mneu. takze asi takto :-P ale taktiez pre dievcatko som nechcela svoje meno. ked som ostala tehulka, tak sme riesili meno a vyberali take aby sa pacilo nam obom, ved je to aj nase spolocne dieta a teda ho nebudem oslovovta menom, ktore sa nam obom nepaci. a to je podla mna zaklad. treba meno, ktore sa paci obom rodicom a netreba sa tu niekomu podriadovat a ptoom to dieta bude svojim menom stale pripominat, ze ste sa nezhodli. inac ked som cakala prve, tak svokor povedal, ze chlapec musi byt Fero, 😝 aby meno nevymrelo, tak som mu jasne povedala, ze oni nie su ziadny Habsburgovci a ze Fero bude len cez moju mrtvolu lebo mne sa to meno nepaci a hotovo. pri druhom tehu uz nechcel Ferka, ale chcel aspon chlapca... no mame este dalsie dve baby-dvojicky. mimochodom, aj tam sme vyberali mnea spolocne. napisali sme spolu ktore sa nam pacia a potm sme vyberali.a treba pozerat aj na priezvisko, ako k menu pasuje,teda opacne 😉 takze ak sa tebe to meno nepaci, urcite by som ho nedala. ine by bolo keby sa pacilo aj tebe, v tom pripade by som vobec neriesila ci je to menoo vhodne pre dieta alebo nie. ved jedneho dna z chlapceka bude dospely muz
🙂 mam otca jána, brata jána, otcov otec bol ján, mamin otec a brat su tiez jánovia a samozrejme aj moj bratranec. no hroza. aj ked je ján celkom pekne meno, hned som vedela, ze sa tak moje dieta volat nebude. v manzelovej rodine sa mena netraduju, takze v pohode. inak niektore mena su krasne, ale zdrobneliny ich nicia napr. dievcatko som zvazovala mariu, ale kedze by ju kazdy aj tak volal majka, tak som to zavrhla. a ked som vymyslela meno svetlana, tak tie reci typu ako ju budes volat. no ako, svetlana predsa, neviem preco ma kazdy potrebu zdrobnovat mena 🙂 inak aj ja som pred par rokmi chcela jakuba, ale teraz by som so rozhodla pre ferka (keby ze mam na vyber len tieto moznosti). ja si myslim, ze meno by sa malo obom rodicom aspon trosku pacit. ak sa ti frantisek vyslovene nepaci, mal by to manzel pochopit (na reci v rodine sa treba vykaslat, pretoze muova (mozno)prababka mala moznost vybrat meno svojmu dietatu a ze sa to zacalo dedit, by nemalo ubrat pravo tebe, aby si vybrala meno pre svoje dieta. kompromis je urcite na mieste a hladala by som tretie meno.
mne osobne sa viac paci jakub (aj ked je to otrepane). frantisek mi pride moc upäte, a fero znie hrozne 🙂 (kocky, neodstrelte ma za to). u nas sme sa dohodli, ze dieta nebude mat meno ani po jednom z nas a tradicne slovenske meno sa k nasmu priezvisku nehodi 🙂
Aj ja riesim podobnu dilemu. Prveho syna som si presadila, ze bude Matej. Manzel i svokor su Jozefovia a strasne by chceli, aby to meno nevymizlo. Avsak uz oni dvaja maju problem pri otvarani posty atd. takze ja absolutne nesuhlasim s dalsim Jozefom. Na druhej strane, ak by som suhlasila, tak by ho nikto nevolal Jozko, ale Jojko, Jojinko, Dodik ... Co neznasam a nezvladam. Aj pri starsom synovi kazdemu vysvetlujem, ze to nie je Matko, ale Matejko. Ja som urobila mensi kompromis v tom, ze druhy syn ma meniny na manzelove narodeniny a bude to Timotej. Moj muz nechcel dat synom dve krstne mena - to by som s Jozefom, ako s druhym menom suhlasila. Tak uvidime, ako to bude.
@meusicka tak toto je jeden jediny dovod, kedy uznavam, ze dieta ma meno svojho rodica -- ak je to uz tradicia a je to uz niekolko generacii.... akoze pretrhnut stvrtu generaciu aby sa nevolala Fero mi uz pride nasilne, ale tak ty mas baby.... takze si z obliga 😀 😀 😀
inak rovnake meno fakt neuznavam.... kamarat ma syna, ale ten je uz siedmym pokracovatelom 😀 tak to uz aj dycha inou atmosferou, taketo meno...
@heiny moj starsi syn je krsteny Frantisek. Vybral si to meno pri krste sam, jednak boli plne noviny papeza Frantiska -- a on vtedy chuda sledoval dost akurat rozpravku Pa a Pi a toto bol Pa a Pes -- vysvetlite 3 rocnemu dietatu, ze papez a pa a pi je uplne o niecom inom 😀 😀 😀 a kedze paapes je frantisek, dedo je frantisek, tak aj on chcel byt frantisek 🙂)) Inak je ondrej. Ale poslucha aj na Ferinka 🙂
mne osobne sa moc nepaci ked sa dava meno synovi po otcovi....... senior junior naco to zbytocne komplikovat........ ale Fero je zaujimave meno sice teraz moc nepouzivane zato je to klasika.....
ja ked budem mat syna tiez chcem mat maleho Ferka (otec je Jozef aj jeho otec atd.) takto by som ja porusila tradiciu? ale moj otec bol Frantisek aj jeho otec atd. takze asi nie.
@bajana ja napriklad s tebou nesuhlasim 😝 mne je vyslovene proti srsti ak dajú rodičia meno a potom vymyšlaju prezyvky, zdrobneliny a chomoleniny. Ak raz dám nejaké meno, tak chcem aby ho tak aj ludia volali a oslovovali.
Aký má význam pomenovať dieťa Mária a potom jej hovoriť Ajka? nechápem ...
@alica1980 prečo mu hovoria Frenky? lebo sa im meno Fero nepáči. A zrejme sa nepáči ani držitelovi, keďže sa tak nenechá oslovovať 😉
@kaktusik007 joj vies, ale je to take znasilnovanie, ked ti nieco vnucuju nasilu. ale potom by som asi aj svoje dievcatko mala volat Eva podla teba, ked uz babka je Eva, jej dcera tiez a moja svagrina tiez??? manzel ma az dvoch bratrancov Stefanov, a ma sestrenicu Zuzu a aj neter Zuzu. no proste pre mna desive ako sa len stale v jeho rodine tocia dokola tie iste mnea. preco?? aby som sa niekomu pchala do z... s prepacenim??? nie dakujem. ja som ja, som clovek sam o sebe original, ziadna napodobenina, a moje dieta ma pravo tiez kracat zivotom bez toho aby nieslo na cele bilag, ci uz v negativnom alebo pozitvnom zmysle. moje dieta bolo splodene pre radost nas rodicov a nie pre radost starych rodicov, ze bude niest ich meno. je to ine ked sa to meno paci, ale ked sa vobec nepaci, tak preco??? aby to bolo po rokoch dovodom na hadky??? a preco by malo byt jedno meno viac ako druhe??? to uz potom ajj druhy dedo ( lebo je tiez len dedo) mohol pozadovat aby sa male volalo po nom. jeeeej a este mi napadlo, ze som mala na vyske profesora co sa volal Svatoboj. nic proti nemu, ale ani to by som nedala aj ked by sa poskladali cela rodina, ked sa mi to meno nepaci.
Pri vybere mena by mala mat hlavne slovo matka. Ked ti to muzove nereze, mala by si to dat patricne najavo.
Inak ale Frantisek sa mi ako take paci, skoda ze ho budu najskor volat otrasnym Fero, co sa mi naopak nepaci vobec.
Je to vec vasej dohody, ale dieta cez matku a jej pocity obvykle ukazuje ake meno by chcelo mat, to by mal muz zohladnit.
tak jakub ano, frantisek nie, to sa minepaci...ale ze velmi nepaci.....meno treba vyberat tak, abz bolo aj dieta aj ty spokojne, to znamena nie podla ocka, mamky, ale proste nejake meno pre dieta aby bolo jedinecne, a nie §kopia§ svojho otca...ja by som nikdy nedala meno po mamke-tatovi..dalsia vec, vyber meno, ktore sa ti paci ako meno, napriklad ja mam Alexandru a Dominika a aj ich tak volam, celymi menami,lebo tie mena milujem.......nezdrobnujem, nekomolim a ak ano, tak iba na Alex...ale dominik je dominik....joj, ale Frantisek nie....neviem si predstavit abko na babtko/batola volam: Frantisek, ideme papat!
@horana "Pri vybere mena by mala mat hlavne slovo matka." a to na základe čoho?
jaj a niekde som pocula ze kazde meno ukryva v sebe nejake vlastnosti napriklad teraz aj meno Adam je dost caste a vsetkych ktorych poznam su velmi aktivne a na druhej strane su lahostajni.
aj môj manžel sa volá František aj jeho brat , ktorý zomrel po pôrode sa volal František 😅 , aj manželov otec sa volal František, ale ja by som nikdy nedala meno František. Mám dvoch synov a manžel nechcel to meno dať 🙂 Takže máme Alexa 😀 a Caleba 😀 Mali by ste si nájsť také meno , ktoré sa páči vám obom 🙂
@horana ja si naopak myslim, ze je to na dohode oboch rodicov, ake bude mat male meno. aj je jedno ci chlapec alebo dievca, neuznavam take ze prvemu vyberas ty a druhemu ja. preco??? splodili sme ich spolocne tak aj meno obom dajme take , ktore budeme vyslovovat s laskou a hlavne pri ktorom budeme mysliet hlavne na nase dieta a nie na to, ze aj dedko sa tak volal a pod. hlavne ak sa dedove meno nepaci. 😝
ale na druhej strane zase si myslim, ze ked dieta nosime 9 mesiacov, tak taku zavaznu otazku ake bude mat dieta meno, treba mat prediskutovanu skor a nenechavat na poslednu chvilu, hlavne ak su tu taketo problemy, ze jednemu to meno vobec nereze 😝
Ahoj ja mám muža tiež Františka, kedysi som mu povedala že to meno je ako za trest:D ale teraz odstupom času uvažujem nad tým že ak sa nám narodí chlapček asi mu dám meno František-ale to mu nepoviem bude to prekvapenie🙂 budem vedieť na 100% že v škôlke,škole na ihrisku to bude jediný František 🙂páči sa mi Ferino, Ferko,ja by som to meno dala🙂
ja len zo skusensti..moj manzel je jozef a svokor tiez a este aj manzelov krstny...ked sa bavime v rodine tak nevieme o koho sa jedna,moj manzel dostal prezyvku a tak ho zacali vsetci volat...co sa tyka posty no katastrofa,darmo ze ma nahlasene ml. aj tak to na obalku nenapisu a takto si otvaraju navzajom postu..ja osobne by som nedala meno po rodicoch aj ked sa mi velmi paci moje dievcenske meno ale nehrozi,ale kazdeho osobna vec

dala by som obidve mena, otazne je ktore by bolo prve, matka ale viac vyciti ako sa ma dieta volat a to je prvorade