Meno pre dievčatko - Chloe alebo Aylin
Ahojte, celé dni hľadám na nete tieto mená, či sú v našom kalendári a nič také som nenašla. Myslíte, že môžeme jedno z týchto mien by sme radi vybrali ako druhé krstné meno, len nevieme či je to možné a či nám to naše úrady povolia. Ďakujem
@oli18
Edgara bezne volam Edi /cita sa tvrdo/, Edinko, obcas mu poviem aj Edgar.. Elmu volame Elma, Elmuška, alebo Elmi..
mne sa vzdy pacilo ked je oficialne meno, ktore sa pouziva len obcas a castejsie sa pouziva domaca obmena.. napr. mna doma volaju Dobruška, manzelova rodina Mirka..
Za meno prveho dietata sme museli zaplatit tusim 200,- eur a mat papier z velvyslanectva, ze existuje...odvtedy sa tak vola kazde druhe dieta, co by aj nie, oni to uz mali zadarmo. Pri druhom dietati to bolo jednoduchsie, vtedy uz stacilo preukazat, ze to meno existuje.....(kalendar, net....).
@jana_eyre bol to len príklad preboha 😀 O tom, ako sa niekedy zámery skrížia. Ale naozaj posledné, čo by ma na svete trápilo je to, aké meno kto dá svojmu dietku. Opísala som úplne jednoduché pozorovanie zo života, ktoré na mňa proste občas zapôsobí komicky...to som si ale hodne dovolila, že? 😀
@alaguema preco hodne, ved ja som len odpovedala tvojim prikladom..
to, ze neviem pochopit ako trapia ludi rozhodnutia inych - to som skor narazala na celu tuto diskusiu, nie priamo na teba.. aj preto som to davala do posledneho odstavca, ale uznavam, mala som to dat samostatne..
to druhé meno je pekné..... Chloe - otrepané, to letelo pred 9 rokmi, pamatám sa, mám rovnako starú dcéru.
@oli18 no a? naozaj nechapem o co ti ide.. je snad niekde zakazane zdrobnovat cudzie meno? myslis, ze vsetky tie nase krasne mena su naozaj nase a su vymyslene na slovensku a vsetky boli vymyselene so zdrobnelinou? nie, nie su zrejme vies o menach velmi malo..
mozeme si zobrat napr. take meno Olivia /predpokladajme, ze tvoj nick je zdrobnelinou tohto mena/ pochadza z latinciny.. myslis, ze v Rimskej risi poznali zdrobneliny? myslis, ze opacne - ked su uz udomacnene mena na nasom uzemi tak uz zdrobnelina z mena je povolena?
skus si vygooglit akekolvek irecite meno a nenajdes ani jedno typicky slovenske.. vsetci nasi palkovia, zuzanky, katky, hanky a jankovia maju povod mena v inych reciach.. takze slaby argument pre davanie "nasich" mien..
@bonaqa2013 myslis zse je chloe otrepane? ja mam ako som pisala vyssiie a v 2012 boli registrovane dve ...V uk je posldednych 10 rokov medzi top 10 , a aj naprik tomu ze robim vidim vela ludi aj s menami zase az tak casto chloe nevidim...V skolke je jedina , naokoli tu som ani na ihrisku nepocula ...
co sa tyka zdrobnenin - mala si aj sama pekne povie Kloinka ((ma 3 haha ) to ju naucili na svk ...mne to vobec neprekaza....ja ju tak volam len sem tam....
@katie555 ja mam dceru Malvinku, slovenske meno a nic nerobim iba : ako? a to je slovenske?
Kloinka je hmmm dost husty level na mna 😀 no a hlavne netreba riesit ci Chloe alebo Ailyn ale hlavne sa treba odpichnut od priezviska .
ked sa volam napr kandráčova tak taka Kloinka Kandracova, je fakt do placu 😖
@eeffka haha to mi je jasne ..ale tak ona si sama tak povie ...mne to pride mile ale tu v uk to nepouzivame ...
ale inak sa tu vsetky odklonili od temy , autorka as tusim pytala na druhe meno kde je to prevazne jedno pochybujem ze bude zdrobnovat to
ale nie podla mna osobne kazdeho vec - su mena co ja niekedy fakt dviham obocie ked pocujem (napr moj drahy ma krsna s menom Fallon, v praci som sa nedavno stretla s menom KIT, mala ma v skolke dievcatko s menom Juniper) Ale kazdeho osobna vec co si vyberie ..nemam pocit ze niekoho ineho nieco je do toho ...a na MK vecne hadky
@katie555 ďakujem presne to som potrebovala vedieť, či je zapísané v matrike nakoľko som sa k tomu nemohla vôbec dopátrať
presne aj anglictina pozna skomoleniny mien, napr. amanda - mandy, james - jim, jimmy, alexandra - lexie, lex a pod.
Takže nerátala som až s takou odozvou. Ďakujem. Každý máme nejaký názor a to či snáď bude mať niekedy naša dcérka nejaký problém s tým menom je snáď naša vec. Dôležitým bolo či bude problém na úradoch s týmito menami alebo nie. Za odpovede ktoré boli k téme ešte raz veľmi pekne ďakujem.
@bleskovka3 no ja neviem nam nerobili problem , ale my sme zahranicny rodny list uz mali ..jedine co mi robili problem (ale to je ina kapitola ) zapis mena bez koncovky -ova (potrebovali moj uradne overeny podpis) To som uz len potom niekde videla statistiky ze v 2012 boli dve zapisane na svk (vyslo to ako tie netradicne mena ) Ale pokial chces to dat ako druhe nemyslim ze tm by to riesili...Ake mate vybrane prve?
Nasa kubanska ucitelka baletu a tanca sa vola Ailyn("i" a "y" naopak, ale vyslovuje sa rovnako), preto sa mi to meno vzdy bude spajat s nou, mne sa to meno velmi paci, nie je na Slovensku velmi zname, ale je lespsie vyslovovatelne a zapametatelne ako Chloe. Je uplne jedno, ci je alebo nie je v kalendari, na matrike ti zapisu hocijake meno, ktore nie je hanlive ci smiesne, a meniny mozete oslavovat podla nejakeho zahranicneho kalendara
@tenerifka, nie celkom, na matrike zapisu len meno, ktore uz je niekde ako meno registrovane, takze pri velmi zvlastnych menach musis mat "dokaz", ze je to meno kdesi v inom state (staci vytlaceny z netu). Nemyslim si, ze by to bol pripad Chloe alebo Aylin, su mozno menej caste ale nie nezname. Mne sa z tych dvoch pozdava skor Aylin.
@anega79 je rozdiel skomolenina mena a zdrobnenina mena. Ked niekto vola chlapca s menom James aj Jimmy pouziva jeho zdrobneninu, ak mu bude hovorit Jamesko bude to skomolenina a to je ta slovenska specialitka s Nathankami, Jessinkami, Sarinkami .... ze zahranicne meno zhovadia tym, ze sa ho snazia gramaticky priblizit slovencine.
I ked mozu mat zahranicne mena nejaku zdrobnenu podobu, jej pouzivanie nie je velmi caste. Ak totizto chce mat niekto doma chlapca s menom Jimmy tak mu da meno Jimmy do rodneho listu a nie James. Ak chce mat dievcatko Amy, tak ju nenazve Amelia ....
takze ak by niketo chcel volat dieta Edi, tak ho tak nazve a neda mu meno Edgar, ktore potom pouziva len vynimocne, tak ako pise @jana_eyre . To jednoducho nedava zmysel a preto v zahranici davaju rodicia mena take, akymi chcu deti skutocne oslovovat (aspon v tych anglicky hovoriacich)
Moja dcéra má druhé meno Chloe a nikde s tým nemali problém. Horšie skôr je, že to tu nikto nevie správne vysloviť 😀
@bleskovka3 druhe krstne meno nemusi ani pouzivat, to je take nepodstatne pre mna. Tak kludne to moze byt aj nieco, co ludia komolia. To je jedno. Stale bude mat to prve krstne meno,ktore je pri stasti aj v kalendari, takze bude mat aj meniny ako ostatne deti a bude ho pouzivat bezne...ci?
@bleskovka3 osobne mi lepšie jemnejšie a ženskejšie znie aylin .. Len si zvážte , či sa hodí k prvému menu a priezvisku , v matrike to zapísať určite nebude problém ........ Osobne som stará škola a považovala by som to za zbytočnosť , ale ak sa Vám to páči a chcete to , tak ostatných do toho nič nie je . Ja mám mladú susedku, čo dala dcérke meno Chanel a absolútne ju nezaujímala reakcia okolia, chcela to tak ......
@bleskovka3 ozaj a ked uz mame vybrat jedno z nich, tak by bolo treba poznat to prve a priezvisko, aby to nejak ladilo dokopy 😉
samozrejme, že môžeš...mne osobne sa páči meno Aylin... ale závisí aké máte prezvisko a prvé meno...ja mám napríklad tiež dva mená a oslovujú ma vždy prvým...oficiálne som Slávka a druhé mám Helena...po mame a starkej...ale o druhom mene som sa dozvedela až v puberte keď som natrafila na rodný list...a s prvým menom som tiež zažila vtipné situácie...pár ľudí žilo v tom, že som Slavomíra a neverili mi, že meno Slávka existuje, tak som im nalistovala v kalendári, že také meno je a naozaj oslavujem 18. decembra...ale bolo milé dostávať meninové gratulácie 2x do roka...🙂
@oli18 aka skuska z historie? to, ze spomeniem latincinu a rimsku risu znamena ze pisem nejaku siahodlhu historiu? /nesuvisi snad historia s menami?/
vies, ja mam taku blbu vlastnost, ze pouzivam argumenty, ktore sa nedaju vtesnat do jednej vety.. odpoved tvojho typu mi pride ako pokus o posledne slovo..
na slovensku je vsetko ine zle.. moze sa ti pacit co chces, ale nesmies to dat najavo verejne, pretoze ta uz polovicka naroda poklada za niekoho, kto chce trcat z radu a byt zaujimavy.. a to sa tu nenosi..
nejedna sa iba o mena, ale o ucesy, oblecenie, nazory, domy a vsetko.. tu sa jednoducho riesi vsetko.. este stale v nas zije komunizmus, kde sme sa vsetci museli vtesnat do nejakej sablony stastneho robotnika bez nazoru..
@jana_eyre Keď píšeš o účesoch a názoroch, alebo celkovo inakosti, tak nechápem, čo s tým má výber mena. Akékoľvek vyjadrenie individuality je mi vrcholne sympatické. Ale zásadne v prvej osobe. Vyjadrujem seba, svoju osobnosť v názoroch, oblečení, v tom, čo podporujem a čo odmietam. Toto plus ďalšie iné zložky, tvoria moju individualitu. Ale vôbec som nemala potrebu vyjadrovať svoju osobnosť cez výber mena pre dieťa 😉 Dieťa je tiež budúca osobnosť, ktorá sa ešte len vyprofiluje. A presne o tom som trochu s nadsázkou písala pred tým.

@alaguema viem si predstavit situaciu, kde "ambiciozna" mamicka, ktora ma tvar ako jablcko ma muza francuza s typickymi crtami.. vyberu pre svoju dceru francuzke meno a ona pre zial okolia nezdedi z francuzkej strany nic, ma iba tvar ako jablcko a je to mala gulicka.. a uz bude okolie mamicku sudit ako niekoho, kto chce iba zaujat..
tym chcem povedat, ze pri vybere mena mozes brat do uvahy sice aj takuto skutocnost, nikto ti ale nezaruci ako bude dieta vyzerat o par rokov..
ak ine dievcatko menom Zuzka zdedila geny po greckej prababicke, to uz nevadi ze sa jej meno "nehodi"?
a ak existuju ludia, ktori vyberaju mena podla toho, aby boli in - nech, je to ich vec a absolutne ma to nevzrusuje.. neviem pochopit, preco sa najde tolko ludi, ktorych trapia rozhodnutia inych..