icon

Miesto pri stole navyše

15. dec 2022

Ahojte,
Chcem sa opýtať tých z vás ktoré ste prišli o niekoho blízkeho z rodiny, ci na štedrý deň pre neho prestierate na stol.
Tieto Vianoce budu moje prvé bez otca. Príde na večeru mama aj brat. A ja neviem ci to urobiť ci nie. Beztak mi je zle uz len pri myslienke na to, ze je to o par dni.

viestta
15. dec 2022

Tanier navyše nie je pre tých co nás opustili ale pre "náhodného okoloidúceho"

fem
15. dec 2022

stale mame miesto navyse, ak by niekto prisiel, alebo pre tych , ktori tu nie su, rozhodni sa v ten den

aduskatt
15. dec 2022

neprestieram navyše

petulda333
15. dec 2022

U nas sa nechava pre pocestneho. Potom sa zo stola neodklada a ostava to pre zosnulych

anomois
15. dec 2022

Urob ako to citis 🙂 ono je pravda ze sa to nerobi pre zosnulych podla tradicie ale ak to tak chces mozes to urobit...Ja osobne by som to nerobila, je to zvbytocne trapenie pre zvysok sediacej rodiny pri stole a ten clovek bude s nami uz aj tak navzdy - pri stole, na gauci ale len v nasich spomienkach a myslienkach, nepotrebuje tanier ani stolicku 🙂

autor
15. dec 2022

@anomois ďakujem. Máš pravdu

abbey1
15. dec 2022

Keď som bola dieťa, mama vždy prestrela i tanier pre môjho malého brata. Dlho som to robila i ja. Teraz však bohužiaľ pri stole nemáme toľko miesta, aby som prestrela pre všetkých najbližších, ktorých už nemôžeme objať a stráviť s nimi krásne chvíle.
Tak už prestieram iba osobám, ktoré reálne pri stole budú sedieť.

ankare
15. dec 2022

Ano, prestri navyše.❤️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mircalla
16. dec 2022

Nie. Rodicia mi obaja zomreli v priebehu 9 dni. Nerobim to, uctievam si ich inak

jaskolka
16. dec 2022

Neprestierali sme tak nikdy, ani pre "pocestneho" ani po smrti otca, mamy, babky.

dadka128
16. dec 2022

My tiež nechávame pre pocestneho ... Ale keď nam umrel dedko tak sa daval tanier aj stolička navyše

ahooooj
17. dec 2022

Tanier navyše nič nepokazí

zafir01
17. dec 2022

Nechávali sme pre pocestného. Zosnulých 8ba vieme spomenúť pri stole pri príhovore. Minule s nami jedol aj švagor aj svokor. Teda sme boli šiesti. Tanier naviac by sa nezmestil. Teraz budme tiež šiesti, možno siedmi neviem. No nezmesti na stôl ten tanier

saxana000
17. dec 2022

@petulda333 to som este nepocula..a co potom s tym zvyskom?davate na ten prazdny tanier?

petulda333
17. dec 2022

@saxana000 napr kapustnica v hrnci sa odlozi,ide skor o tie nedojedene jedla na tanieroch. To sa upratuje vsetko az rano.

mikadooo
17. dec 2022

Dohodni sa s mamou a bratom najlepšie. My neprestierame navyše, aj tak to bolo smutné, všetci sme vedeli, že takto pred rokom tu ešte bola s nami a už nie je. Bez ohľadu na to, že nemala prestreté.

nikha2809
17. dec 2022

Neprestieram navyše, nemám kde.Zomreli mi rodičia, aj všetci starý rodičia, miesto pre nich mám navždy v mojom srdci.

elalala
17. dec 2022

My prestierame navyše pre pocestného, taká je tradícia, ale ak to ty takto cítiš, že pre ocina, urob tak 🙂 viem, aké sú prvé sviatky bez blízkeho človeka... stále sa riaď svojimi pocitmi, ak to tak cítiš, že sa budeš cítiť pri stole lepšie, keď pozrieš na to miesto a spomenieš si na svojho ocka, určite urobíš dobre 🙂

trojnasobnamama
17. dec 2022

Sestra prestiera ,lebo rodicia byvali pri nej v dome .Ale ja nie .Byvam inde.Ale aj tak to budu premňa veľmi smutne vianoce kedze ocko mi zomrel len v auguste😔

saxana000
17. dec 2022

@petulda333 aha takze do rana to tam nechavate...to som myslela ze ked nespratavate stol ako to robite.zaujimave este som sa s takym zvykom nestretla.

petulda333
17. dec 2022

@saxana000 tiez neviem o nikom,teda len tu z najblizsieho okolia to ludia robia

vroni
19. dec 2022

Neprestieram navyše, paci sa mi ten zvyk, ale na stôl už ďalší tanier nevojde. A nechávať nedojedene jedlo na stole by síce určite nadchlo naše mačky, ale zrejme spôsobilo škody na životoch (ci už mojim infarktom alebo dorazenim tých dvoch bestii)

btus
20. dec 2024

áno, prestierame navyše. My vravíme doma, že pre rodičov, ale vraví sa, že aj pre pocestného.
@vroni - my len dáme tanier s príborom, nič do neho nedávame. Je prázdny.

vroni
20. dec 2024

@btus, narážala som na to nechávanie jedla do druhého dňa. Ale máme medzičasom menší stôl a je nas od tohto roku o jedného viac, takže ďalší tanier by nevošiel ani prazdny

zeldia
20. dec 2024

To je pekne že pre “pocestného”. Mňa by celkom zaujímalo že keby tak pocestny vandrak u vás zazvonil či by ste ho reálne pustili aj dnu a dali mu najest.

btus
21. dec 2024

@vroni my sme ale nikdy nedávali aj jedlo. To o takomto zvyku čítam tu na MK prvý krát. 🙂 A popravde, ani by ma to nenapadlo. 🙂