icon

Môže byť krstná mama rozvedená?

molu12
31. mar 2025

Ahojte mám otázku, môže byť krstná mama rozvedená? Staršie dieťa nám už krstila, ale potom sa roviedla (nevera z jej strany v už nefungujúcom manželstve). Teraz neviem ako u mladšieho dieťaťa, či sa to môže, alebo máme požiadať niekoho iného?

zuzkaa1991
31. mar 2025

@molu12 v kostole sa nikde neeviduje vzťah aky ma mozno sa mylim tam da dodava niecco z farnosti ci ma birmovku

janinah
31. mar 2025

Ak teraz zije s partnerom a prvy sobas bol v kostole,tak z cirk.hĺadiska zije v hriechu.
Ak nie,tak je to ok.
Nemyslim,ze ju ci vas bude niekto vypočuvat.Ak vies o com je krst a aky clovek ma pomahat rodicom vychovavat dieťa vo viere,tak vies,ci je pani pre vas vhodny clovek.
Lebo xrejme vieš,ze krstnovstvo nie je o darcekoch.

simona20201309
31. mar 2025

@janinah ty môj bože!!! Teraz si ma presvedčila o mojom názore.
Či je pre nich vhodná lebo je rozvedená????
Až mi dvihlo žalúdok.
Prečo by nemala byť pre nich vhodná? Ak je to ich známa a poznajú ju roky, čo ak je aj veriaca len je proste rozvedená, je nevhodná?
Ani sa mi nechce toto viac rozoberať, ani sa k tomu viac vyjadrovať, ale presne kvôli týmto názorom ta vaša cirkev stráca ovečky.....

ukulela
31. mar 2025

@simona20201309 ci je vhodna z pohladu cirkvi, o to sa jedna ... lebo tam su nejake pravidla, krstny rodic ma dieta aktivne viest k viere. a ak je rodic rozvedeny, zije v hriechu s dalsim partnerom, tak vzor vo viere z pohladu cirkvi to teda nie je ....
mne je divne, ze rodicia na jednej strane chcu dieta krstit, vyzaduju si to, na strane druhej nechcu prijat pravidla, ake cirkev vyzaduje. nehovoriac o tom, ze casto sa krsti, lebo "sa to patri/"/darceky//atd... ale tam aktivna praktizujuca viera konci. plus pristup cirkvi a fararov, jeden nepokrsti dieta ani nezosobasenych rodicov - a vo vedlajsej dedine ano.
ano, cirkev straca ovecky, mozeme diskutovat o potrebe jej obnovy. alebo vseobecne o potrebe cirkvi. ja som neveriaca, deti nekrstene, ja som tieto problemy riesit nemusela.
@molu12 autorka - stale je moznost krstnu zapisat ako "svedok krstu" - a uz ako sa budete volat vy navzajom je na vas ... aj to je moznost, ked ju chcete.

pribinak
31. mar 2025

Krstny rodič nesmie byt rozvedený ! Čiže vo vašom prípade musíte hľadať novú krstnú mamu či krstného otca

Tá vami vybraná môže byt zapísaná ako svedok krstu. Nič viac

plamienka555
31. mar 2025

Ak je to dobrá, láskyplná a spoľahlivá žena, chcela by som ju za krstnú. Pretože ak žila s tyranom, povaľačom alebo hazardérom alebo.... je povinná uchrániť seba a to hoc aj cestou rozvodu.

janinah
31. mar 2025

@simona20201309 co tak citat s porozumenim? A ani mne sa nechce rozoberat...

pribinak
31. mar 2025

@plamienka555 aj keď žila s týranom a rozvodom si možno zachránila život tak rozvedená už nemôže byt krstnou mamou, len svedok krstu

To je take, že vrah olizuje svoj hriech a na prijímanie ost môže, rozvedená žena či muž nie
Nechápem prečo to tak je

pribinak
31. mar 2025

@pribinak 😳😳😳😳oľutuje svoj hriech ….tento mobil si píše čo sa mu zachce

vorkola
31. mar 2025

@simona20201309 No,co ti je nejasne,ak prve manzelstvo bolo v kostole,a si sa rozviedla,tak ako pise janinah,zijes v hriechu.Ak by si bola zosobasena len civilne a rozvedena, tak na krst mozes niest

mamiatko
1. apr 2025

rozvedená žena ci muž môže ísť na prijímanie, no nesmie s nikým iným žiť v spoločnej domácnosti ( rozumej - s novým partnerom)

nevenka
1. apr 2025

@mamiatko ale tam to tiez nie je automaticky, posudzuje sa to a aapon co poznam jednu zenu takto, tak si pockala na moznost chpdit na prijimanie a spoved a vsetko...musela dostat dispenz od biskupa, ale presny proces neviem.
@autorka my mame pre deti krstnych a moja sestra je len svedok krstu, lebo je evanjelicka, takze oficialbe nenohla byt ako krstna mama, ale deti ju tak volaju. Az stvrte dieta ma inu krstnu mamu, lebo mojej sestre sa v tom case nedalo prist. Takze da sa aj tak, ze budete mat krstneho, co ma vsetko "na poriadku" a ju zapisete len ako svedka krstu. Hotovo.

lenka_da
1. apr 2025

V pohode moze byt rozvedena, nas pan farar s tym nemal ziadny problem.

taktotedanie
1. apr 2025

@molu12 neriesi sa status
Zase neberme to vsetko tragicky, normalnemu fararovi nic nevadi

maryetta
1. apr 2025

@janinah podla mna ale moze byt svedok krstu?
A tiez zalezi ci mala predtym sobas v kostole alebo uradny sobas.

simona20201309
1. apr 2025

@vorkola tvoja hlava žije v hriechu...

beronsche
1. apr 2025

@simona20201309 tebe sa to páčiť nemusí, ale ano, je to tak.
Z pohľadu cirkvi má byť krstný rodič praktizujuci katolík, ktorý nežije s partnerom bez sviatosti manželskej, pretože to je považované za hriech. Čiže rozvedená osoba len v prípade, že s ďalším partnerom nežije.

@taktotedanie to nie je o "normálnom" farárovi.
Takto je to nastavené. Nejaké pravidlá existujú. To, že ich niekto dodržiava a iný nie, je iná vec... Ber alebo nechaj...

Ja síce nie som praktizujúca veriaca, ale chápem, že sú veci, ktoré sa vyžadujú a je na nas, či je to pre nás akceptovateľné a podvolime sa, alebo nie....

zuzuliennka1
1. apr 2025

@taktotedanie cirkev nie je holubnik. Platia pravidla. A ked chcem od cirkvi krst pre dieta - tak aj s pravidlami, ake k tomu prinalezia. Moze byt svedok krstu myslim, ale krstny rodic nie

simona20201309
1. apr 2025

@beronsche áno nepáči sa mi to, a našťastie sú sem tam aj normálni kňazi.
Ak sa žena rozvedie lebo je muž chuj tak ma ostať do konca života sama, alebo radšej s tým chujom vydržať celý život lebo ,,prisahala".... áno typické fanaticke názory...
A krstné rodičovstvo je hlavne o rodinných vzťahoch a rozhodnutie, koho chcem po celý život po boku pri mojom dieťati. Nie je to len okrste a svadbe!
Krstná mama znamená oveľa viac ako to že MUSI žiť s mužom.
A taky dementny výraz že,,žije v hriechu", k tomu sa už ani nevyjadrujem. Akoby to bola nejaká špinavá handra, ktorá už má len niekde za dverami čušať a hanbiť sa.
Chorá drbnuta cirkev aj tie vaše sialene názory.
Teraz budem utekať za susedkou panenkou Marienkou lebo ta ma 5 deti, každý deň v kostole tak ta bude tutofka krstná, ukážková....
Nežije v hriechu.
Koľko je takých krstných co , nežijú v hriechu" a videli svoje krsňa naposledy na krstinach?

weleda123
1. apr 2025

Záleží asi od farára. Ten náš mal problém ešte aj s tým, že naša krstná nemala birmovku, len prijímanie a odmietol ju dokonca zapísať aj ako svedka krstu, aj keď je 20 rokov šťastne vydatá, sobáš mala v kostole a jej deti majú všetky sviatosti. Jednoducho, nebol ochotný diskutovať. Má si dorobiť birmovku a potom bude ochotný s ňou niečo riešiť. To bola jeho reakcia. Takže máme oficiálne na papieri len krstného otca zapísaného.

taktotedanie
1. apr 2025

@zuzuliennka1 blbost prave som sa pytala meszi recou nasho knaza

taktotedanie
1. apr 2025

@beronsche dnes som sa to medzi recou pytala nasho farara
Bez problemov

janinah
1. apr 2025

@taktotedanie oi presne si sa pytala.ak to uz teda riešime...

@zuzuliennka1 presne tak.ide o pravidla.nie o to .čo si my myslime,nie o to,či je kňaz normalny alebo nenormalny
Zaujimave,ze nevyžadujeme ist proti pravidlam na sude,na uradoch,u lekara...v cirkvi ano ...
Mne sa tiež vsetko nemusi páčit,ale respektujem to,ak patrim k istemu spoločenstvu,ale patriť tam nemusim,nik ma nenuti.Hanbila by som da sama pred sebou špekulovať a klamať a ešte sa vytešovať ako super.lebo mu to prešlo alebo,že kňaz bol normalny.Oni maju možnosť rozhodnuť ako sa zachovaju v každom konkretnom prîpade a za svoje rozhodnutia sa raz budú zodpovedať pred Bohom,toto si veľa ľudi neuvedomuje a tlači kňazov k " normalnosti“.
Lebo chcú tak a chcú ..a kňaz chce,aby dieťa bolo pokrstene pre Nebo,tak vyhovie...so vsetkymi nasledkami pre všetkych zúčastnenych.
Sme svojpravni.mame od Boha slobodnu vôľu ale aj rozum.

taktotedanie
1. apr 2025

@janinah “moze byt zena, ktora je rozvedena krstnou matkou dietatu? “- moze
Je jedno ci mala sobas v kostole alebo na matrike? - to nezistuju, je to jedno
Je mozne, aby taka zena bola krstna ak zije po rozvode s inym partnerom? - nezistuje sa, moze”

taktotedanie
1. apr 2025

@janinah akoze ja poznam aj farara co bol so zenou na ivf a mal to odsuhlasene z vyssich miest takze “pravidla” si urcuju veriaci a niekedy az prehanaju, samotni knazi naozaj z toho nestrielaju a teda vzdy sa najde kompromis- vzdy sa najde nejaka presmycka ci klucka aby nakoniec bolo “dobre” z oboch stran

rapunzel0
1. apr 2025

Aj rozvedený človek môže byt krstným rodičom. Treba len o tom mat správne informácie. V prípade, že je rozvedená a ma papier z biskupského úradu, že nežije s iným ( teda v hriechu) dodrziava cirkevné pravidla, môže ísť za krstnú oficiálne. Takze rozvedení ľudia nie si automaticky odpísaní.

beronsche
2. apr 2025

@simona20201309 mýliš sa. Pozeráš sa na to optikou človeka, ktorý nie je veriaci.
Krst je o viere.
To, ze u nás sa dávajú deti krstiť, lebo je to aj trochu taká kultúrna záležitosť, alebo preto, že sa to patrí, to je iná vec.
Byť krstným rodičom nie je o rodinnych vzťahoch. Je to o tom, vychovávať dieťa vo viere. Krstný rodič je duchovným sprievodcom dieťaťa.
A áno, podľa katolíckej viery, ak je muž chuj, žena má žiť v odlúčení. Bez iného partnera. Nejdem teraz polemizovať, či je to ok. Takto to proste je.
Počúvaj, ak je podľa teba cirkev taka drbnuta, verím, že deti si pokrstiť nedala.
To by bolo dosť pokrytecké, že?

@taktotedanie možno pre jednotlivca ok, ale nie je to podla pravidiel. 🙂
Áno, nič sa nezistuje, ono sa to totiž tak nejak očakáva, že kňazovi nebudem pred sviatostou krstu klamať.

Inak, o akej viere sa vlastne bavíme?
Došlo mi, že ja píšem o katolikoch, lebo to je viera, v ktorej vychovávali mna. Aj keď ja v tom uz nepokracujem, ani sa nepovažujem za veriacu.
Píšeš o fararovej žene. Katolíckí kňazi ženy nemajú. Možno poniektorí tajné milenky, ale určite nie ženy, aby im autority mohli čokoľvek povoľovať..
@janinah páči sa mi paralela s dodržiavaním pravidiel na iných miestach. Presne tak.

taktotedanie
2. apr 2025

@beronsche v greckokatolickej cirkvi( katolici) knazi manzelky maju pokial stihnu sobas pred vysviackou
Rimskokatolicke vyznanie nie je jedine na svete a nieje to ani pupok sveta

beronsche
2. apr 2025

@taktotedanie to nikde ani nepíšem a ani si to nemyslím.. 😉
Vysvetlila som, prečo som hneď "skočila" k záveru, že ide o Rím.kat, ustipacnost nie je na mieste.

kvetinka_2
6. apr 2025

@molu12 vy chcete, dať túto funkciu rozvedenej žene, ktorá bola neverná? už si myslím, že niektoré si tu už robia srandu.🤦Viete, čo má zastupovať krstná mama? Má, byť vzorom, príkladom a viesť svoje krstné dieťa k viere? Ako môže, byť vzorom rozvedená žena, ktorá bola neverná? Či, keď je jednému, musí automaticky aj druhému?🤷🫣