Môže byť moja sestra krstná mama, keď nemá prvé sväté prijímanie?
Ahoj chcela by som sa opýtať neviete mi poradiť môže byť moja sestra krstná mama mojej dcérke keď nemá prvé sväté prijímanie Ďakujem
@alojzova rodny list urcite nikde nepytaju, to je vec sr ako statu, nie cirkvi. Mozu pytat odpis z matriky (cirkevnej) tj krstny list rodicov a/alebo krstnych rodičov (odpis automaticky obsahuhe info aj o birmovke ci cirkevnom sobasi). To ale vsetko upresnia na vasej fare. Ak to nemaju na stranke, pokojne im brnknite
@zuzuliennka1 ono je dost mozne, ze sa na to farar ani nepytal, keďže to je automaticke a veriaci, ktory si ide dat pokrstit dieta o tom musi vediet. Ani mna sa na to nepytal, sama som to povedala, ze mam vsetky sviatosti.
@glenna co je automaticke? praveze ani zdaleka, ludia by chceli mat za krstnych rodicov kadekoho a aj tu je milion diskusii s rovn. otazkou: musia mat krstni rodicia sviatosti?
ano… krst a birmovku… a ak niekde nie - tak to je potom farnost s nejakym fararom, co ani neovlada zakladne veci
@zuzuliennka1 krstili sme 2 nase deti v nedavnom case a ani raz tie odpisy z matriky o sviazostiach farar nepytal. Pri vypisovani krstneho listka sa na to spytal (ci ma krstna sviatosti atd) a len sme povedali. Sam vravel, ze sme predsa dospeli a robi to s uprimnym umyslom
@evkamotka takych uprimnych ludi zratas asi na prstoch dvoch ruk maximalne.
a zas na druhu stranu - clovek, ktory ide za krstneho rodica uprimne, asi nema problem s donesenim vlastneho krstneho listu so vsetkymi sviatostami 😉
@zuzuliennka1 sama som sa cudovala. Hovoril to hromadne a okrem nas tam vsetci popriznavali vsetko 🙂 narovinu vraveli, ci su cirkevne zosobaseni, ze slobodna mamicka, ze krstny evanjelik, ze tu nemaju trvaly pobyt... Bolo nas tam okolo 10 parov

@alojzova v nasej farnosti, kde sme davali krstit syna, museli krstni rodicia priniest krstne listy oboch a nesmeli byt starsie ako 3 mesiace, a museli obsahovat poznamku o birmovke, tak isto ja ako krstny rodic bratovej dcere som do ich farnosti taktiez priniesla krstny list. Odporucam pozriet web farnosti, kde budete krstit, je to tam uvedene. Ale vsade to plati rovnako.