Môže žena bez cirkevného sobáša byť krstná mama?
Dobry den
Mozem byt krstna mama aj ked nemam zatial svadbu v kostole? Mame v plane az o rok svadbu ..zatial mame iba civilny sobas a 2 pokrstene deti. Dakujem
Neporadím, som evanjelicka. Ale zaujíma ma ci teda slobodne ženy u katolíkov nemôžu byť krstné mamy, keďže sú slobodne, de facto bez akejkoľvek svadby? Ja som slobodná a som krstná mama, v kostole
@chiarisimo Podla toho,kto sa rozviedol.Akju manzel nechal, tak ona za to nemoze.
@venusa85 slobodná môže byť. Tak ako aj slobodný muž môže byť.
Ale ak žijú "v hriechu", teda s partnerom na divoko bez svadby alebo majú len úradný sobáš (nie pred Bohom), tak vtedy podľa pravidiel by nemali mať možnosť byť krstní.
Ale keďže vieme, že príliš veľa ľudí tak žije, mnoho kňazov prižmúri oči, len aby dieťa malo krst. A je to potom dosť pokrytecké aj od krstných, aj od rodičov a samozrejme aj od kňazov, čo to dovolia. Idem pred Bohom prisahať, že budem dieťa vychovávať v kresťanských zásadách, ale sám žijem proti nim.
@sylvester1 prečo? Sú nejaké pravidlá...ktoré treba dodržiavať .
A
@akbara77 Ano su ale u nas to tak nieje , musis mat iba krst a konfirmaciu , moze byt slobodny rozvedeny vdovec , je to jedno
@lilope Ano vela ludi tu anonimne pise take hluposti ze iba hlavu krutim , ze sa v dnesnej dobe mozu zaoberat takymi hlupostami,
Každý farar si to dáva podľa seba a samozrejme aj za prachy. Čo fara, to ide podmienky nielen pri krste, ale aj pri prvom svätom, birmovku, svadbe
@vkatush vďaka. Ale ako píšeš, čo farár to iné pravidlá, nechcem nikoho uraziť. Ako som písala, naša rodina je evanjelická. Môj bratranec ma manželku, katolícku. Sobáš mali v našom, evanjelickom, kostole a deti chceli krstiť v katolíckom. Farár jej povedal, že jej deti okrsti, ale bude "vedena"ako slobodná matka, lebo sa vydávala v evanjelickom kostole. 🤦♀️
Ďalší kňaz ich okrstil bez problémov
Ľudia, neraďte keď nemáte sajnu. Nie, oficiálne byt nemôžeš. Podľa cirkevného práva je katlik povinný uzatvárať manželstvo pred tvárou Cirkvi, takže pred jej očami žijete v hriechu. Tvoje deti ti pokrstia, ale ako krstná matka máš záväzok viesť deti vo viere a preto nesmieš žiť v hriechu. Ty teraz ani nemôžeš prijímať sviatosti. Áno, ak zatajite/oklsmete a nebude kňaz zisťovať, tak pokrstí. Alebo ak nájdete takého, čo obchádza sám pravidla. Ale keď sa bavíme o oficiálnych pravidlách RKC tak nie.
@venusa85 áno samozrejme, že môže. Aj mníška, či kňaz. Len nesmie žiť v stave hriechu ( konkubinát, civilný sobáš).
Ja som není vydatá a mam 4 krsniatka
@venusa85 slobodná žena, ktorá je ozaj slobodná a nežije v jednej domácnosti “s priateľom” môže pristupovať ku svistostiam a aj byť krstnou mamou, podobne muž. Ten prípad manželstva evanjelika s katolíčkou sobášených u evanjelikov nie je v katolíckej cirkvi platný, lebo u evanjelikov sa to nevysluhuje ako sviatosť, pričom pre katolíka je záväzné uzatvárať manželstvo sviatostným spôsobom.
Ja mam tri krstnata. Dve som mala ako slobodná a tretie som mala už s vtedajsim snubencom ako tehotná , vtedy uz aj on bol vedeny ako krstny otec. Svadbu sme mali o rok a kňaz to neriešil (rímskokatolícky) Normálne vedel o všetkom.
@14petulka88 a vedel to kňaz?
Môžeš ak máš birmovku cirkev tá vníma ako slobodnú podľa mňa keď nie si cirkevné zosobášený tak to pre ňu neplatí a slobodná krstná moze byt
Ja som krstná a to som slobodná, krstný otec je rozvedený chlap- najlepši kamarat rodičov nášho krstného syna- ono záleží od toho aký dôležity chce byt pán farár
@lujziana prepáč, ale ak chce cirkev veriacich tak treba prist z minulých stororoči do dnešnych dni, greckokatolicky farár to neriešil- pokrstil 3 deti nezosobášenym rodičom- že ked bude chcieť tak sa vezmu, ale deti sú krstené v kostole pred Bohom sú pre neho už viac ako keby sa vzali len tak lebo to chcu pravidla
@ella2015 mne je len velmi zvlastne, ze rodicia chcu pre deti krst.a sami sa nezosobasia, tak bude akceptujem pravidla, a zijem podla nich. Ci si len vyberám tie, ktore mi pasujú a vyhovujú? Áno krstia, su knazi aj rimo aj greko co deti pokrstia, ale aspon krsni musia zit podla pravidiel viery. Ci o čom je samotny krst?
Zavisi od farara.. my mame civilny a bola to prva vec za co ma farar dodzubal ako male decko, ked sme synovi riesili prijimanie. Ako keby som posledna slapka z ulice… kedze mladsieho ideme krstit, druha otazka bola ci su krstni zosobaseni v kostole, ak nie, tak neexistuje..
Takze zavisi od farara, niektori povolia viac, niektori menej. U nas je celkom bezny tento “turizmus”, aj svagrina bude hladat kostol, kde budeme moct byt krstni jej prvorodenemu, niekde za stanglu salamy, niekde za peknu obalku su ochotni ustupit a privriet (a mozno aj uplne zavriet 🙃) oci
@glorikarebeka
Ja som krstná a mám len krst, prijímanie, sobáš v kostole..birmovka mi chýba
@lujziana samozrejme vsetko mal zaznacene
Pre mna je vrcholne nepochopitelne, ak niekto na jednej strane poukazuje na - udajne - nezmyselne cirkevne pravidla, na druhej strane davate deti krstit. na co? lebo sa to patri? chcete oslavu a darceky? ak som sa rozhodla, ze moje dieta bude krestanom, tak akceptujem podmienky a pravidla a nehladam si cesticky ako to ofajcit. a ak mi tie pravidla nevyhovuju, tak dieta krstit nedam. jednoduche. krstny rodic sa zavazuje pri krste, ze dieta bude viest k viere. a ako ho bude viest k viere, ked sam zije v hriechu - uradny sobas je pre krestana nic. a nerozumiem, preco sa akoze krestan sobasi na urade.
A k veci- mam krstene 2 deti, pri oboch chcel knaz od oboch krstnych roficov potvrdenie o vsetkych sviatostiach, vratane cirkevneho sobasa. ja som krstna 2 detom- pri prvom som bola slobodna, tak som dokladovala krst, psp a birmovku. pri druhom som uz bola vydata, dokladovala som aj sobasny list.
@tetapetra ja by som sa len pre zaujímavosť chcela opýtať . Komu sa platí , za to, že Vás bude viesť ako krstného rodiča . Osobne máte s tým skúsenosť ?
@rebekakotulka farárovi, komu inému. Osobne áno, ale kvôli nauke ako rodič. Ako krstný rodič, osobne nie, ale išlo o švagrinú a bratranca.
Toto sú "top" diskusie, kde autorka založí tému, ale viac sa už nevyjadrí. Doteraz nie je jasné o akú cirkev/vierovyznanie sa jedná a od toho by sa asi mali odvíjať odpovede, lebo je to zrejme rôzne.

@pl2y to neviem, tie pravidlá sú všeliake...brali sme sa v roku 2010, mne bolo povedané toto... moja kolegyňa podobne.... boli zobratí na úrade, chcela ísť za krstnú, vyprosila si od muža sobáš v kostole, celé 3 dni ich mordovali na diecéznom centre, stala sa krstnou a do roka sa rozviedli...ale však je krstná mama a že už je rozvedená to cirkvi nevadí?