Môžem byť birmovná mama?

zazalienka
8. máj 2012

Ahojte, chcem sa spýtať na jednu vec - môj krstný syn má onedlho birmovku - môžem byť birmovná mama, aj keď nie sme s manželom sobášení v kostole? Máme len civilný sobáš. Vopred ďakujem za odpoveď.

omnia23
10. máj 2012

zalezi od knaza.Ja mam birmovku,mala som byt birmovna mama sestre,avsak knaz povedal,ze ma nepripusti,nakolko nechodim do kostola 😅 To,ze som z dediny odstahovana,zijem v BA ho nejak nezaujimalo 😉

maznacik007
10. máj 2012

nie nemozes... podla cirkevneho prava musis mat sviatostny sobas... ak chces byt birmovna mama... akurat to u nas vysvetloval minulu nedelu...
rodicia nemusia mat ani sviatosti ak chce ist dieta na birmovku ci ho chcu dat okrstit... ale krstny a birmovny rodicia musia mat ... lebo tych si vyberame a oni su zarukou pred Bohom ze budu dieta viest k sviatostnemu zivotu..

zuzkalenka
15. máj 2012

u nášho farára by si nepochodila. On je na toto citlivý. Jednoznačne podľaneho musíš mať sobáš v kostole a chdiť pravidelne na omše.
Veľa záleží na kňazovi.

d296
3. okt 2013

moje dieťa má birmovnú mamu, ktorá nie je s partnerom zosobášená vôbec.....žijeme v 21. storočí....

zuzmag
13. mar 2014

ahojte a možem byt dvakrat birmovnou mamou???? už raz som bola sestre a teraz ma požiadala sesternica 🙂

jarus1
13. mar 2014

ahojte 🙂 otázka: môže mať dievča iba birmovného otca? 😝

margarita
13. mar 2014

zuzmag mozes, kludne aj celemu futbalovemu druzstvu 😉
sviatost sa da prijat iba raz, ale ak Ta poziada zase niekto iny, pokojne chod.
ved aj krstna mozes byt polke rodiny, tak preco nie birmovna?

ja som tiez bola za birmovnu uz 2x, a nie je to prekazka

annazozelenehodomu1
15. mar 2014

jarus1, Áno. Dievča môže mať birmovného otca .Birmovný rodič je len jeden , buď birmovná mama alebo birmovný otec.

lenka278
21. apr 2014

ja zatial nemam problem s birmoukou ale u krstu je to podobne....ak chces mas krstneho musi mat aj krst, prijimanie aj birmovku....akurat sa nasmu knazovi moc nepozdavalo ze brat zije dlhodobo v zahranici ze ako bude duchovne vychovavat maleho....hehe...ale nakoniec je moj brat krsny malemu....

billam
21. apr 2014

@zazalienka ja mám skor otázku, akým zázrakom si sa stala krstnou mamou, ked nemáš sviatok manželstva?

bronia13
21. apr 2014

uplne zalezi od knaza niektory su striktny niektory nie,mna na SK nechceli pokrstit dceru co zomierala 😔 a bol to mlady knaz,tu nam pokrstili obe deti a nie sme v kostole sobaseny,mame krst,prve sv.primanie aj birmovku - tu nebol absolutne ziadny problem a byt krstnou mamou tiez si myslim ze mozes preco nie?

evkapen
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stano4000
21. apr 2014

ja sa opytam na tvoju otazku inac?

co ta vedie ist tvojmu krstnemu dietatu za birmovnu mamu? ide iba o rodinnu tradiciu? alebo ibe o ziadost niekoho z rodiny?

birmovna mama ma ulohu viest dieta k viere ale inym sposobom ako krstna mama, krstna mama ma dozerat na duchovnu vychovu v ramci krestanskych hodnot. birmovny rodic ma ulohu doviest birmovanca do "dospeleho" zivota krestana. a pri vsetkej ucte ku tebe a tvojmu zivotu (ja nesudim a nehodnotim tvoj zivot), ale nesplnas jednu vec - neprijala si sviatost manzelstva a zijes so svojim manzelom bez tejto sviatosti. nepristupujes urcite ku spovedi a ani ku primaniu, cize asi rozpravat o ulohe birmovneho rodica je zbytocne...

ritter
30. jan 2017

Ahojte, chcem sa spýtať može byť birmovný otec- otec synovi?
Otec odvedie syna k birmovke.

salima66
30. jan 2017

@ritter U nás v rodine bol taký prípad, ale to už bolo dávno.

ritter
30. jan 2017

@salima66 ďakujem za odpoveď, a podľa teba je to prípustné teraz. Pýtam sa lebo manžel včera navrhol že syna odvedie on a máme problém vyriešený.
mne sa to nejako veľmi nepozdáva, nakoľko sme malá dedinka, kde sa všetci poznáme,
aby nás neohovárali.

marfikchov
30. jan 2017

@ritter no neviem, potom by bol ten štatút, úloha, birmovného rodiča zbytočná, otec nech je otcom, birmovným dajte trebárs, uja, strýka... ja mám napr sestru, neteri som bola ja

nimika
30. jan 2017

@billam mohla byť v tom čase ešte slobodná 😉

salima66
30. jan 2017

@ritter Neviem, či je to teraz prípustné,najlepšie opýtať sa na fare.

stanulienkat
30. jan 2017

@d296 to nema vobec nic spolocne s 21. storocim (ako napokon cela cirkev). Bud su urcite pravidla, alebo nie su. Bud sa riadis cirkevnym poriadkom a prikazaniami, alebo nie. Ked maju zosobaseni v kostole, tak to tak ma byt. O com to potom inac je????? Potom nech sa ludia nehraju na katolikov.

lenkornelia
14. jún 2022

@zazalienka ahojte. Môjho priateľa sestra bude mať birmovku a chcem ma za birmovnú mamu. Lenže je tu jedna otazka... Keby sa chcem v budúcnosti s mojím priateľom (jej bratom) zosobášiť, bude to mať nejaký vplyv na sobáš alebo nie. Ďakujem za odpovede.:D

zuzinka888
15. jún 2022

@billam uplne normale. Bola slobodna bez zaväzkov. A ziaden zazrak sa nekona.( nabuduce bez tej ironie)

lilke
15. jún 2022

@d296 Aj v 21.st. kňaz dôveruje, že birmovanec si vyberie a privedie vhodného birmovneho rodiča. Veď birmovanec absolvoval 1-2-r.pripravu, kde sa v rámci sviatostí aj organizačných vecí aj takato nemoderna požiadavka spomenie. A kňaz nemá páky všetkých neznámych lustrovať.
@evkapen mohol byť svedok krstu, a reálnou krstnou je tam prítomná druhá žena. Alebo, ak bol jediný krstný rodič, mohli kňazovi povedať, že papier dodajú dodatočne, že samozrejme je všetko ok.

lilke
15. jún 2022

@ritter otec nie. Starý otec už áno.