icon

Môžem sa vydať v kostole?

18. feb 2023

Keď mam dieta z predošlého vztahu a s ex sme neboli zobratí, mozem sa vydávať v kostole keď budem mat noveho partnera?

Strana
z3
dianka555
18. feb 2023

@janetinka27 takže keď cirkev považuje sobáš dvoch neveriacich za platný tak je to isté len nie je sobáš v kostole a nezosobasil ich farár. Tak by to malo byť žiadne výnimky. Už si mal sobáš a jedno kde žiadna druhá šanca iba keď patris do výnimky. Aj tak vstupujeme do manželstva hriešny aj keď bola svadba len na úrade. Sex už bol, samozrejme v bielom druhá svadba v kostole, si podľa cirkvi špinavý tak nad to učila mníška ale si veriaci tak môžeš. V podstate si v tej výnimke ale špinavý veriaci.

paulinam99
18. feb 2023

Pekný článok: https://dennikn.sk/3241233/rozhodla-sa-pre-zivo...

Každý by mal rešpektovať rozhodnutie príčetnej a svojprávnej ženy o tom, či sa rozhodne mať dieťa alebo nie.

napetra
18. feb 2023

@paulinam99 Vôbec nesúhlasím, že existuje viac indícií, že Boh neexistuje.
Skôr naopak, nejeden vedec povedal, že matematická presnosť fungovania vesmíru nie je náhoda.

janetinka27
18. feb 2023

@dianka555 a ake vynimky to myslis? Lebo nerozumiem.

paulinam99
18. feb 2023

@napetra Jasné, ani to, že sa magnetka pripne na magnetickú tabuľu, predsa nie je vecou náhody. Našli sme konečne toho Boha ? Kde ? V Magnetke ? V magnetickej tabuli ? Hmm, je to síce iba 50/50, ale už sme blííííízko. 😉

janetinka27
18. feb 2023

@paulinam99 potom ale by mal byt potrat povoleny az do porodu, suhlasis?

mamkabeika
18. feb 2023

@dianka555 Ale žiadne výnimky neplatia. Pri Svätej spovedi sa odpúšťajú aj smrteľné hriechy ako vraždy, týranie, prečo by sa neodpustil predmanželský sex?
Pre všetkých platia rovnaké podmienky, hriešnici musia úprimne ľutovať a po spovedi sa snažiť o nápravu. To, či človek na to kašle alebo to berie vážne kňaz nemá odkiaľ vedieť. Všetkým musí dať rovnakú šancu. Zvyšok je už na tom dotyčnom a na jeho svedomí.

paulinam99
18. feb 2023

@janetinka27 Môj názor je taký, že chrániť by sa mal iba plod v takom stave, ktorý je už schopný života za pomoci súčasnej medicíny - napr. inkubátorom. Dovtedy však ide iba o plod/embrio neschopné prežitia = nie je to človek ani na roveň postavená vec schopná prežitia mimo telo/maternicu ženy. Chápem, že legislatíva ide už dnes ďalej v prospech embria, t.j. ochranu nadobúda od nejakého čísla (neviem teraz z hlavy).

Myslím si, že žena by mala mať dostatok času sa rozhodnúť, či chce byť matkou alebo nie. Je to jej právo živej ženy, ktorej právo vzhľadom na vek (svojprávnosť) a stav (príčetnosť) zákon priznáva.

napetra
18. feb 2023

@paulinam99 Veľké vedecké kapacity nemajú tak jasno v hlave o neexistencii Boha ako ty.
No a tou magnetkou na magnetickej tabuli si to zabila.

zuzuliennka1
18. feb 2023

@paulinam99 ake napriklad? 🙂

paulinam99
18. feb 2023

@napetra Ale no tak, vesmír je podobný tej magnetke a magnetickej tabuli ... rovnako tak atómy atď. Ak chceš povedať, že vesmír stvoril Boh, tak stvoril aj magnetku s magnetickou tabuľou. Tak ?
OK, asi to nemá zmysel, máme rôzne názory na (ne)existenciu Boha. 😉
Tak snáď Boh nedopustí tým nedokonalým ľuďom, aby mu pokazili jeho hračku (planétu Zem). Alebo má Boh už v zálohe inú hračku, o ktorej tí nedokonalí ľudia nevedia, hoci Bohu slepo veria, že im neublíži ? Ja Ti neviem ....

dianka555
18. feb 2023

@mamkabeika tak paráda, môžem byť zlý, dookola budem chodiť na spovede a porušovať prikázania. Potom to oľutujem a všetko v poriadku.

dianka555
18. feb 2023

@mamkabeika napadla jedna veľmi zlá vec. Myslíte že keby Hitler bol tiež na takejto svätej spovedi tak by mu malo byť odpustené? Áno ak to oľutoval. V Izraeli by mal mať sochu s nápisom Odpúšťame ti.

maja22
18. feb 2023

@dianka555 protirecis si. Lutost predsa vyzaduje, ze sa chces zmenit. Lutujes, co si spravil a uz to nikdy robit nechces. Iba to je skutocna lutost. A iba vtedy je aj spoved platna. Ked nelutujes, chces dalej pokracovat v hriechu, spoved je neplatna. Ine je, ked hresit nechces, ale slabou volou sa to stane. Ako ked si fajciar povie, ze uz ziadna cigareta a nevydrzi, da si. Treba vsak zacat odznova. S novym odhodlanim. Takze nie, nie je to v poriadku ist na spoved a dokola porusovat prikazania, lebo sa mi chce...

mamkabeika
18. feb 2023

@dianka555 Kto povedal, že je všetko v poriadku? Treba sa naučiť nielen čítať, ale aj pri tom rozmýšľať. Len je náročné, keď to človek NEchce pochopiť, však? 😀
Po spovedi musíš robiť nápravu, inak Ti je tá spoveď na dve veci.

mamkabeika
18. feb 2023

@dianka555 A keď spomínaš Hitlera, keby ľutoval a robil nápravu, bolo by mu odpustené. Ale odpustením to ešte nekončí. Každý z nás si musí ešte odpykať následky svojich činov, cirkev učí, že na to je očistec. V očistci si duše odpykávajú každý jeden hriech, aj keď už je pri spovedi odpustený.
Ale to je pre vás náročné pochopiť, keď neveríte, zbytočne sa tu budem rozpisovať.

dianka555
Autor odpoveď zmazal
dianka555
18. feb 2023

@mamkabeika ok, to je tvoja viera. Na pochopenie to tažké nie je, toto tvrdí cirkev. Je na výber čomu budeš verit: Scientologia, Mormoni, Jehovisti, Moslimska viera a ostatné viery. Každa si obhahuje svoje.

maja22
18. feb 2023

@dianka555 prepac, ale nie, nepochopil si. Kazdy hriech, ktory uprimne lutujes, ti je odpusteny. Znamena to, ze dostavas sancu prist do neba. Ale kazdy jeden hriech, ci je to ohovaranie, klamstvo alebo aj zabitie ma svoje nasledky - aj to utrpenie inych ludi. To vsetko spozname po smrti, vtedy sa uvidime, aki naozaj sme, co sme vsetko zapricinili. A dusa si to odtrpi. Vsetko. Kazdu myslienku, kazdy skutok, ktorym sme urazili Boha. To, ze nam to bolo za zivota odpustene, nam otvorilo brany neba, ale prejdeme nou, az odcinime svoje skutky. K tomu patri aj odpustenie inym. Lebo Boh nam odpusta tak, ako i my odpustame... Neodpustenie je cesta do pekla.

terezka1947
18. feb 2023

@paulinam99 inak,vieš,čo?
Práve z takých "nevercov" ako ty,bývajú často najuprimnejsi veriaci.....čiže....

dianka555
18. feb 2023

@maja22 toto je tvoj názor? Toto ti povedal farár kde? V kostole na omši? Toto učí cirkev.

maja22
18. feb 2023

@dianka555 ano, je to moj nazor. Uci to cirkev. A citala som o ludoch, za ktorymi chodili duse z ocistca prosit o modlitby. Verim tomu, ze je to tak.

dianka555
Autor odpoveď zmazal
paulinam99
18. feb 2023

@terezka1947 Zaujímavé, že tento "argument" počúvam vždy vtedy, keď už protistrana stráca pôdu pod nohami a nemá nič lepšie na argumentáciu.
Ale OK, v duchu sloganu "Nikdy nehovor nikdy" ani ja dnes neviem vylúčiť, že moje nové poznatky a životné skúsenosti niekedy v budúcnosti zmenia moje uvažovanie. Zatiaľ tam však nie som. 😉

dianka555
18. feb 2023

@maja22 tvoj názor, v pohode. Ktorá cirkev je tá pravá a správna? Katolícka, Evanjelická, Moslimská, Pravoslávna , Budhizmus , Bahaismus ,.... Každý verí tomu čo ho konkrétna cirkev naučila, či bol tak vychovaný, alebo sa narodil v konkrétnej krajine, alebo si sám vybral.

maja22
18. feb 2023

@dianka555 ano, mame rozmanite svetonazory, vieru... Avsak len jedna jedina cirkev ponuka ziveho Boha - katolicka. Len katolici veria, ze Boh je pritomny medzi nimi ako zivy chlieb, ze on ako Boh prichadza k cloveku, aby ho prijal. Jedine Jezis povedal, aby sme jedli jeho Telo a pili jeho Krv, jedine On lamal chlieb a povedal - toto je moje Telo, toto robte na moju pamiatku, zobral kalich s vinom a daval ho so slovami - toto je moja Krv... Cize plnost kontaktu s Bohom dava len tato cirkev. A ja nemam dovod neverit. Boh je Bohom zazrakov. Ked vedel nasytit pattisic ludi s dvoma chlebmi a piatimi rybami, ked vedel kriesit z mrtvych, ked ho more i vietor posluchli, ked vstal z mrtvych, verim, ze v chlebe a vo vine sa po slovach premenenia ocita samotny Jezis. Potvrdeny viacerymi eucharistickymi zazrakmi. Takyto kontakt Boha s clovekom neponuka ziadne nabozenstvo. Druha vec, ze som tento Bozi dotyk zazila osobne. Takze moja skusenost ma presvedcila, ze to, comu verim, je pravda. Dopriala by som tu skusenost kazdemu 🙂.

napetra
18. feb 2023

@paulinam99 Nikto ti tvoje presvedčenie, že Boh neexistuje neberie, ja už vôbec nemám záujem presviedčať ťa o inom.
No ja isté, že tolerancia a pokora pred ľudstvom nepoznanym vesmírom ti tak trochu chýba.
Možno by ti mohol niečo povedať Sokratov výrok: Viem, že nič neviem.

Strana
z3