Môžem si zvoliť birmovné meno opačného pohlavia?
Dobrý deň, chcem sa opýtať či je možné si zvoliť birmovné meno aj keď nie je svätec (patrón) rovnakého pohlavia ako ja? Máte s tým nejaké skúsenosti? Ďakujem.
@idk73225 Dôležité je, aby si birmovanec vybral svätca, ktorého život a činy ho inšpirujú a ktorého chce mať za svojho ochrancu a vzor vo viere.
Výber patróna nie je viazaný na pohlavie, takže aj ženy si môžu zvoliť mužských svätcov, ak cítia osobitné duchovné spojenie s ich životom a poslaním. Podobne aj muži si môžu zvoliť ženské svätice za svoje patrónky.
Ano samozrejme, je to tvoj patron, je uplne irelevantne, ake ma pohlavie.
@mamamasama Čiže si môžem dať za patrónku a birmovné meno Zdenka, keď nie som dievča?
@idk73225 Hypoteticky. Kedže takú svätú nepoznám. Ale ak je nejaká sv. Zdenka, tak áno. Hlavne to musí byť svätec.
@mamamasama Je to blahoslavená Zdenka Shelingová z Oravy.
@idk73225 ak k nej a k jej zivotu mas vztah a je pre teba inspiraciou, tak smelo do toho.
@anjelicek26 Nie je problém ani to, že je blahoslavená, čiže nie je svätá?😶
Mne sa to stalo omylom. Farár mi vypísal mužské meno a už muselo tak byť. No čo narobím. Inak Zdenka Schellingova, dobrý výber.
@idk73225 neviem ako sa k blahoslaveným stavia kanonické právo, ale myslím, že je to ako píše
@anjelicek26. Opýtaj sa pre istotu vášho kňaza, ale myslím, že s tým nebude žiaden problém 😉
@mamamasama @tatiana149 @anjelicek26 ďakujem🤍
@mamamasama nebude problém. Šak ja som dôkaz. Chcela som Michaela. A farár že dobre dobre meno si vybrala. A nie. Michaela nieje svätá.....a tak mi napísal Michal. Deň pred birmovkou. A už tak muselo zostať. Ale nejak tým netrpim. Naštudovala som si o michalovi hodne a celkom som s tým ok. Až na to, že sme dostávali birmovku list a tam pekne napísané.....Tatiana Michal.....no super. Ale nejak to vobec zle neberiem.
@idk73225 Moje birmovné meno je Emerenciána…
u nás bolo na príprave na birmovku povedané, že nemôže
@idk73225 mne pri príprave na birmovku (2009) kňaz povedal, že by mi dali ženský ekvivalent toho mena, v mojom prípade Jana Pavlína... Nakoniec som si vybrala patrónku ženu, tiež s dvoma menami, tak som Mária Magdaléna, a som spokojná nadmieru. 🙂

Jasné. Vyberáš si predsa patróna. 🥰