icon

Napísali by ste rodine po prerušení kontaktu?

oblaacik
31. máj 2024

V rodine sme vyrastali dve dievcata, ja som nebola uplne najmilsie dieta, zatial co ona bola vzdy brana ako ta sikovnejsia, bola take milsie pritulne dieta. Bola viac obdivovana, viac jej verili, proste vo vsetkom bola “lepsia”, aj ked casto nie pravom. Casto za nu veci riesili rodicia, ked nieco dokazala tak to bolo wau aka je sikovna, teraz ma uz 5 rokov priatela vdaka ktoremu robi pracu na ktoru ani nema titul a ani by ju nemala robit, proste vzdy sa opierala o inych a zije v jednej velkej bubline, aka je sikovna. Ja pilne studujem a driem kazdy den na to, aby som raz mohla mat to, co dostala ona uplne zadarmo, a vlastne nie len teraz, stale nieco take bolo. Raz mi to aj sama povedala, ze ju obcas hryzie svedomie, ked vie ake ma ona v zivote stastie a iny sa za tie veci musia posnazit. Mozno mi sem zacnete pisat, ze som neprajna, ale je to fakt frustrujuce, ked vy sa snazite, naozaj sa pre svoje sny zapotite, a potom je tu niekto, kto nemusi nic a je a vlastne vzdy aj bol lepsi ako vy. Vzdy sme spolu vychadzali dobre aj napriek tomu ze sme sa porovnavali, ale uz som sa minule neudrzala a povedala som jej ci sa nahodou za seba nehanbi, ked sa ludom vychvaluje so svojim vzdelanim, pracou a vlastne vsetkym, ked bohuzial velmi dobre viem ako to dosiahla. Velmi sa ju to dotklo ale povedala mi, ze sa bude tvarit ze to ani nepocula. Ja som s nou prerusila kontakt. Zajtra ma narodeniny, premyslam, ci zablahozelat, alebo nie. Najradsej by som sa jej ani neozvala, pretoze som s nou kontakt prerusila, ale sme rodina, stale ju mam rada, ona kedysi na moje narodeniny robievala tie najlepsie oslavy…ale ked sa s nou porovnam, premkne ma frustracia. Napisali by ste?

Strana
z2
oblaacik
autor
31. máj 2024

@milanemila to nie. Len mi pride usmevne, ked je tam kde je, ludia na nu pozeraju ako na obrovsku autoritu, lebo aj ona sama sa tak prezentuje, a ja viem, aka je pravda. Ono clovek obcas tuzi po uznani, myslim ze je to prirodzene, hlavne vtedy ked je z toho drenia uz vycerpany, tak to doda silu, naopak ked vidi nieco take, je to riadne demotivujuce. A pisem ze to nie len teraz s tou pracou, ale aj ked sme boli male, bola velka sportovkyna, mne sporty nesli, zanecha to taky blby pocit ze aha, preco ju ucitelky v skolke/skole chvalia viac ako mna, preco jej pomahaju viac atd.

ruzovakrava
31. máj 2024

@oblaacik veď píšeš že ste si rozumeli aj spolu vychádzali. Tak nechápem načo si jej chrstla medzi oči to za čo v podstate nemôže, kto by odmietol dobrú prácu len preto aby to druhému nebolo náhodou ľúto? Ja byť na jej mieste, tak by som bola rada ak by si sa mi odpratala zo života. Takže napíš ak ti na tom vzťahu naozaj záleží. V opačnom prípade záviď aj naďalej, zožieraš samu seba. V živote sa deje veľa nefér vecí.

0silvia0
31. máj 2024

@oblaacik nechapem tvoje pocity, ked si si vsetko tak tvrdo vydrela, ved bud na seba hrda, pysna, tes sa. Ona ma mozno vacsiu charizmu ako ty, ze sa jej uspechy sypu do lona same. No a co? Musi to mat kazdy narovnako?

andreatytler
1. jún 2024

@oblaacik Ty si na velkom omyle. Ona pracuje tak isto tazko ako ty, ale v uplne inej sfere.
Ty si vydries vsetko sama, lebo ludia naokolo su podla teba len konkurenicia Tvoje socialne schopnosti su asi velmi chabe ak vobec nejake su. Ty nie si schopna nadviazat s ludmi pozityvnu spolupracu ktora by ta niekam posunula. Preto musis na vsetkom trdo makat len ty sama.
Ona na druhej strane ma pravdepodobne velmi dobre socialne schopnosti. Vie ako s ludmi spolupracovat. Ludia sa s nou citia dobre a tak jej na oplatku radi pomozu. Toto vobec nie je vyuzivanie ludi. Nadviazat a udrzat dobre medziludske vztahy je tazka drina.
Nie, nepis jej kym si to v sebe nespracujes. Daj jej zatial pokoj, lebo ta ta ziarlivost zozerie, ked budes zase v jej spolocnosti.

aurora33
1. jún 2024

@oblaacik ufff tak týmto posledným komentárom si to zaklincovala. Jasne že jej zavidis.

smajlik323
1. jún 2024

@oblaacik ty jej závidís aj nos medzi očami. Hrozne co píšeš. Tvoj posledný komentár iba potvrdil tvoju závisť . Ty máš v sebe vybudovanú závisť a ja si aj myslím, ze to vôbec nie je tak ze všetko dostala len tak, len jednoducho ona aj šikovná, múdra a hlavne milá čo o tebe sa povedať nedá. Mala by si sa jej ospravedlnit a začať na sebe pracovať

dankanka
1. jún 2024

@oblaacik vsetko sa ukaze casom. Ukaze sa, ci sa dokaze o seba postarat, co vlastnr v skutocnosti dokaze aj sama, na co ma a na co nie. Ale to nie je Tvoja starost. Proste ma, dostala a bodka. Tak to v zivote je. Niekto dostane a ma, niekto sa nadrie a ma a niekto drie a ajtak sa mu nedari.. kazdy ma inu zivotnu cestu. Je zbytocne zavidiet, kazdy ma horsie, lepsie obdobie v zivote a kazdeho zivot sa moze v sekunde rosypat. Praj a bude Ti dopriate!

kepassa
1. jún 2024

To co tu prezentujes je iba tvoj pohlad pravdy, pravda ma ale tri strany...
Dopraj a bude ti dopriate...
Nie kazdy ma rovnake danosti, nadanie, moznosti, schopnosti a startovaciu ciaru. Nie kazdy stretne v svojom zivote partnera, ktory mu dopomoze v jeho vzraste. Ale to je uplne v poriadku. Tvoj problem nie je ona ale ty sama sebe si problemom, pretoze s nou od detstva superis. Lenze uz nie ste deti
Ste dospele. Tak skus porozmyslat ci je pre teba priatelne viest taketo vnutorne boje a nechat sa zozierat. To fakt chces byt takym clovekom? Ty kebyze mas deti, tak im nepomozes ak budes mat tak moznosti? Ty ich nebudes podporovat v športe, v štúdiu v kariernom postupe..? Ak stretnu partnera, ktory im k tomu dopomoze nakazes im aby sa rozisli?...vsak nech si to dosiahnu same lebo aj ty si musela????
Zmen pohlad a zmeni sa ti celý zivot. Konecne zacnes byt stastna a tym, ze budes vyzarovat inu energiu, budes do neho pritahovat aj inych ludi... Nie, fakt ona nemoze za to, ze si na tom takto. Ty jedina to mozes zmenit. A ano, mozes zacat kontaktom ale s uprimnym ospravedlnenim, ze si to prepiskla a zacni odznova...

bloger
1. jún 2024

@oblaacik Mala by si jej napísať k narodeninám. A určite sa aj ospravedlniť. Nie ste súperky ale sestry. Prajem všetko dobré. Hlavne aby ste sa dokázali zmieriť.

martul
1. jún 2024

@oblaacik tvoj posledný komentár vysvetľuje všetko. Tak ty jej závidíš ešte aj to, že jej išli športy a tebe nie? Aj to jej niekto vybavil? Ona nikoho nezneuzila, nikomu nepodrazila kolená, len proste mala šťastie na ľudí čo jej pomohli tak to využila. A?! Na to nie je nič zlé. Spravil by to každý, keď mi chce niekto pomôcť prečo by som to nemala využiť.
Strašná závisť z teba ide.
Tak buď hrdá na seba, že si všetko dosiahla sama svojou šikovnosťou, nezhadzuj samu seba nejakým ,,vykrikovaním" čo ona a čo ty.
A napíš jej vinš, tak ako každý slušný človek.

moonlight1210
1. jún 2024

Ako ti uz povedali. Miesto toho, aby si sa pred nou uzavrela vo svojom ziarleni na jej uspech, si mala ostat s nou priatelka. Lebo komu ludia pomahaju? Priatelom. Tomu, koho maju radi.
Takze si mohla byt v milom srdecnom kontakte s ludmi okolo nej i ty. A cez nu by ta brali lepsie. Je to podvedome, lebo by ta mali spojenu s nou.
Takze i tebe by sa niektore dvere otvorili lahsie a rychlejsie.

Rozhodla si sa ale svetu ukazat, ze na to mas sama. Ok, na tom nie je nic zle. To je chvalyhodne.
No vobec ta to neuspokojuje. Takze niekde je chyba.
A hoci sa ti to nepaci, ta chyba je v tebe. Lebo svoj uspech neustale porovnavas s tym jej. Ked nic ine, tak aspon to, ako (ne)narocna ceste k nemu viedla.

Zrejme si si predstavovala, ze raz budes rovnako uznavana a oblubena ako ona. Ze si ta rodina (aj ini ludia) vsimne, oceni. Alebo uznaju, ako ti krivdili, ked ta viac prehliadali popri nej. Alebo si povedia, kde mali oci, ze nevideli, co v tebe je. Alebo ju dokonca preskocis. Neviem.

Kazdopadne, zda sa, ze tvoj vydrety uspech nie je dostatocne oceneny (z tvojho pohladu) a nepriniesol ti to, v co si dufala, kedze ho stale porovnavas s tym jej.
Pritom si tym uplne nezmyselne ukrajujes zo svojich pozitivnych pocitov, co mozes mat. Zahadzujes polovicu radosti a spokojnosti pre nezmysel. Zahadzujes v podstate polovicu driny, co si vynalozila. Ty osobne si ju necenis. Zbytocne straca hodnotu, ked hladis hlavne na jej uspech a porovnavas to.
Miesto toho dopraj a uzivaj si zaroven to svoje. Uzivaj si pritomnost. Zistis, ako malo ti staci, aby si sa citila stastnejsia, nez mnoho ludi okolo teba.

Btw. to, ze to (zrejme) nevidis, neznamena, ze nie su veci, ktore by ona chcela mat a nema. Alebo, ze v inej sfere za ten uspech neplati. Hoci niecim, co pre teba nemusi byt dolezite (a hovoris si, ze to je take trapne nic), ale pre nu ano a trapi ju to.
Nikto totiz nemame vsetko, co chceme.

Skus sa teda ospravedlnit (hoci aj, ze si mala zle obdobie) a skus vase vztahy obnovit.

Urcite nechces, aby ta raz ziarlenie na nu doviedlo az ku kusavym poznamkam na jej adresu pred druhymi. Urcite nechces vytvarat “priatelstva” zalozene na spolocnom neznasani “nezasluzenych” uspechov druhych a falosnom pocite, ze si v tom “rozumiete”. To su toxicke priatelstva.
Nehovoriac, ze nemusis tusit kolko dveri sa ti zabuchne len preto, ze z teba vyleti nejake negativne hodnotenie na nu, lebo ho netusiac vyslovis pred niekym, kto ju vnima pozitivne (alebo na teba niektory z toxickych kamaratov prezradi, co o nej hovoris za jej chrbtom). Takze ten posluchac z toho sice vykorculuje neutralne a bude sa zdat, ze sa tolko nestalo.
No vo chvili, ked ti moze poskytnut prilezitost, ti ju neposkytne. Lebo ta uz vidi negativne. Ani nebudes tusit, ze si bola krok od dalsieho uspechu, no niekto sa rozhodol ti radsej k nemu nepomoct kvoli tomu, ako sa odprezentovala. Ty budes vnimat len dalsiu krivdu.

A bud k sebe uprimna - na jej mieste by si si rukav odtrhnut nedala. Brala by si vsetko, co jej bolo dopriate. Bez zavahania.

marianarem
1. jún 2024

@oblaacik Ja by som jej napisala a snazila sa nechat celu tu krivdu uz ist. Kazdy ma svoj zivot, svoju cestu. Clovek, ktoremu vsetko spadne z neba, to nema v zivote az take lahke, ako si myslis. Ty, ktora si si vsetko vybojovala, si za to ziskala pocit, ze dokazes veci zvladnut sama, ze si vies poradit a to je pre mna jeden z najcennejsich pocitov, zdroj skutocneho sebavedomia. Clovek, ktoremu je vsetko podane na zlatej tacke, tento pocit zo seba v hlbke duse nema. Vobec nevie, ci by si poradil aj sam a boji sa toho, ze by si musel. Ja myslim, ze aj preto sa jej to tak dotklo. Nie je tu co zavidiet, sustred sa prosim len na seba, zatrpknutost ti zbytocne kazi zivot, tu energiu mozes vyuzit inac. A bud vdacna za seba a za svoje schopnosti.

petrofka
1. jún 2024

Si úplne zaseknutá a tvoj život porovnávaš s jej. Strasne ta to serie a často na to myslíš. Prestaň to robiť. Na svete su miliardy ľudí a ty celý život riešiš či si lepšia alebo nie oproti nejakej jednej žene? Žiarliš a si neprajná. Čakáš, kedy jej to vesmír vráti a ty sa dostaneš na výslnie? Strašným spôsobom ju ideš potrestať tým, že jej nezablahozelas k sviatku 😂 Skús terapiu. Ale ozaj. Nech už môžeš začať žiť.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
klip0
1. jún 2024

Takže ty by si vlastne chcela aby ona odmietla dobrú prácu, len preto aby tebe nebolo ľúto ?
Život nieje fér, ona zato nemôže

domkakvet
1. jún 2024

@oblaacik tvoje spravanie k nej je falosne a neuprimne, ona ta berie inak, ak jej chces napisat, tak jej napis ak to myslis uprimne, inak nie.

anjelok
1. jún 2024

Uprimne, radsej jej nepis, takuto zavistlivu osobu jej v zivote netreba. Priatelky by si mali dopriat, tesit sa z uspechu tej druhej. Ked to tak necitis, nechaj to tak.

zuzanapjat
1. jún 2024

@oblaacik prezentuje sa ako autorita, pretože jej celé detstvo dodávali odvahu a pomáhali jej budovať sebadôveru a podporovali ju. Preto jej aj všetko ide akoby ľahšie. Ty si ako dieťa mala pocity nespravodlivosti, prehliadali ťa, nechválili a možno sem tam aj porovnávali s ňou. Tvoju zášť voči nej prakticky od detstva budovali učiteľky, rodičia, rodinní priatelia a ktovie kto ešte. Ona vôbec netuší, ako to ty cítiš. To, čo si ty zažívala v jej prítomnosti v detstve - tak sa formujú monštrá schopné ublížiť osobe, ktorú nenávidia. Nenechaj sa touto nenávisťou opantať a navštív možno aj psychológa. Pretože nie si vyrovnaná s tým, že si mala nedostatok lásky a podpory v detstve a tie pocity čo máš ti škodia.

mantilka
8. jún 2024

Tvoje šťastie nestojí na nešťastí alebo neúspechu iného. Vždy tu boli a budú ľudia, ktorí sa dopracujú k výsledkom neprávom....ale myslíš, že ich to tak teší ? Vždy vzadu vedia, že poctivo by to nešlo. Vždy budú s niečim nespokojní a nebudú vedieť prečo. Viem, je to frustrujúce...ale len dovtedy kým si neurcis cieľ, prečo si tu? Čo sú tvoje sny? Čo sa ti už podarilo? Porovnaj sa s ľuďmi, ktorým nebolo dopriate zdravie/financie/deti/rodičov a hneď budeš vdacnejsia. Tes sa z maličkostí.

oblaacik
autor
8. jún 2024

Dievcata, napisala som. Sice som sa musela prekonat, ale potesilo ju to…a aj mna, ze nepestujem v sebe hnev.

Strana
z2