Narodeniny a meniny: Má význam si spomínať?
Ahojte,patrím medzi ľudi ktorí si spomenú najbližšich ľudi,kedy majú meniny a narodeniny. Popripade kúpim na meniny nejakú pozornost ako vino,cokoládu atd..Avšak v poslednej dobe si všímam ,že moje meniny majú na haku ostatní vrátane niektorých prislušnikov mojej rodiny. Proste že buď nenapišu alebo vôbec nič nedajú. Nejde mi o tu čokoladu alebo víno ale o to že si ani nespomenú.Prečo sme my niektorí takí že si dáme zaležať a niekto to nerieši vôbec ? Ako to máte vy? Viete sa cez to preniesť alebo vás to sklame?
@anonym_autor moja.. treba sa len odosobniť, nesnaž sa a nerob to ani ty, uplne jednoduché... pišem len tým, ktorí píšu mne, gratulujem len tým, ktorí gratulujú aj mne, ostantych mam v paži ..
Minule tu tiež bola debata, nevesta gratuluje svokre, ale svokra jej nie.. negratulovala by som ani ja, snaď sa berieme rovnako nie? Taky isty clovek je ta svokra ako aj nevesta... preco mame robit s niekoho niečo viac ? Nikdy
@anonym_autor preco? No lebo neni kazdy ako ty. Pre niekoho je priorita gratulovat ku vsetkym moznym aj nemoznym sviatkom a pre niekoho je to absolutne nepodstatne.
Narodeniny sa snazim pamatat ale meniny absolutne nie. Pride mi to ako zbytocny sviatok, ktory sa vo vacsine sveta neslavi. V minulosti mozno to bolo jednoduchsie ked vacsina domacnosti mala papierovy kalendar a tam boli vypisane meniny tak clovek si hned vsimol ale z mojho okolia - mojej generacie nikto taky kalendar nema, radio nepocuvam mam svoj playlist alebo si pustim podcast takze absolutne netusim kto kedy ma meniny. Ja pouzivam ako kalendar ten v mobile a papierovy diar a ani v jednom mena nie su. A kazdy den to googlit sa mi nechce. Rovnako mne na meniny zvykne zablahozelat len starsia generacia.
Ja to.vnimam tak, že mne vôbec nezáleží na Tom, či mi niekto zablahožela na akýkoľvek sviatok. Nie je to proste pre mňa podstatné. A preto málokedy ja dakomu zablahoželam. Ty, to máš zjavne vysoko vo svojich prioritách a preto čakáš že aj ostatní to tak budú mať a čakáš, že ti budú blahoželat. Takže, ja by som vôbec neurcovala hodnotu toho, či niekomu na tebe záleží na základe nejakého blahoželania. Skôr, či sa máš o koho oprieť, o skutky toho človeka keď príde nejaký problém. A ak nie, prehodnot, komu ty budeš blahol a komu nie. .
@anonym_autor ja som raz vyskúšala, že na Vianoce nenapíšem nikomu, písala som asi 10 ľuďom ....nikto z nich mi nenapísal, roky som im písala vždy ja...to znamená, že ľudia sú už tak hnili, že všetko im robí ťažobu
@anonym_autor nepíšem nikomu okrem blízkej rodiny, absolútne neriešim keď na môj sviatok niekto zabudne. Ľudia majú toľko povinností že beriem ako úplne normálne že zabudnú. Nemám 5 rokov aby som sa odúvala, že mi niekto nepoprial. Iné veci sú dôležité v živote.
@anonym_autor mňa to sklame, ak zabudne niekto nie až taký blízky, tak ma to veľmi nesklame. Teraz v auguste zabudol môj muž na moje narodeniny, blahoželal mi, až keď mu to moja sestra pripomenula a keď prišiel domov, už si nespomenul, nedostala som vôbec nič. Ani kvetinu. A to ma teda fakt sklamalo. Kašlem na neho, budúci rok mu nekúpim ani ja nič, zablahoželal mu, a to bude všetko
Mne sa tie maličkosti ako zablahoželať k sviatkom páčia, prečo nie?nič to človeka nestojí napísať krátky text,či dať čokoládu v práci. Mne napr.vadi zdieľanie niečo ho na FB 100ludom,to je také neosobné. Preferujem adresné slová.
Pripomínas mi trochu moju svokru v tomto …. Je potrebné si uvedomiť že meniny nie každý rieši …. Ja osobne neviem kto ich kedy ma, doma nemám ani kalendár a pokiaľ na mna niekde nevyletí alebo nepočujem v rádiu kto ma dnes meniny tak to ani neviem…… (samozrejme viem kedy ma syn, muž, otec či súrodenci ale zvyšok rodiny neriesim)
V práci sme boli roky zvyknutí, že nám vedenie občas, nás manažér vždy poslal správu k sviatku. Stačilo to.
Teraz máme mladú manažérky, ktorá povie,že blahoželania k sviatkom už nie sú moderné......takto už začala vyzerať aj celá naša firma. Smutné 😔
Ja zabudam aj na vlastne neniny a narodeniny, ale aspon na tych uplne najblizsich sa snazim nezabudnut. Ale to je naozaj velmi uzky okruh ludi. A vobec ma netrapi ked niekto zabudne. Ludia maju svojich starosti dost, nie to este striehnut v kalendari aby sa niekto necitil dotknuty, lebo im vypadlo z hlavy, ze ma meniny, narodeniny
@anonym_autor ja neviem prečo ale ja neznášam ak niekto oslavuje meniny v štýle narodenín. Narodeniny neriešim to pochopím a plne chápem ale meniny oslavovať vo veľkom? Ako keby šlo o nejaký významný extra deň. Načo?
@anonym_autor ja gratulujem len svojim detom, tam chystam prekvapko ku kazdemu sviatku, aj ich priatelke a priatelovi, lebo ich beriem ako nasich..kamaratke a kolegyni v jednom, lebo aj ona na mna vzdy mysli, ale nie len tak obycajne, ale vsima si a pocuva co mam rada...muzovi tak ako on mne, bohuzial, nevyvijam snahu...inak neriesim nikoho sviatky, ak sa dozviem, pogratulujem, dam coko, ale neocakavam nic spat...praveze nemam rada tu pozornost
Ja som sa vždy snažila gratulovať. Mňa celkom naštvalo, že mne bližšie osoby nezagratulovali k sviatku. Samozrejme to neplatí pri rodičoch, partnerovi, atď. Veď v dnešnej dobe to snáď nie je tam komplikované si hodiť každoročnú pripomienku, že niekto má narodeniny. A čuduj sa svete, každý rok. Dokonca aj v ten istý deň. Meniny som možno až tak neprežívala, ale tie narodeniny áno. Ale bohužiaľ, rokmi už fakt ľudia nato zabúdajú. Preto som to akosi obmedzila aj ja, aj keď si spomeniem. Nech to znie akokoľvek detinsky, možno aj je 🙂
@anonym_autor ja som raz vyskúšala, že na Vianoce nenapíšem nikomu, písala som asi 10 ľuďom ....nikto z nich mi nenapísal, roky som im písala vždy ja...to znamená, že ľudia sú už tak hnili, že všetko im robí ťažobu
@ivicatolic skor si vydychli, ze si im prestala pisat a nemusia ti odpisovat. Tie gycove vianocne priania s basnickou ala stromcek sa ligoce… 😀
@anonym_autor Podľa mňa má význam si spomenúť. Hoci občas tie meniny niekomu vypadnú lebo majú starosti rôzne a tak. Pokiaľ ide o narodeniny tak to je dobré poznačiť si napríklad do kalendára. Moja kamarátka má napríklad 26. septembra narodky tak som si poznačil. Je to také, že ti na tom človeku záleží.
V práci sme boli roky zvyknutí, že nám vedenie občas, nás manažér vždy poslal správu k sviatku. Stačilo to.
Teraz máme mladú manažérky, ktorá povie,že blahoželania k sviatkom už nie sú moderné......takto už začala vyzerať aj celá naša firma. Smutné 😔
@anonym_43f4d8 toto by som brala všetkými desiatimi...neznášam oslavy v práci, blahoželania...
meniny narodeniny súrodencov neriešim, na rodičov kým žili som nikdy nezabudla - teraz aspoň na cintorín zájdem, riešim len najbližšiu rodinu. Deti, manžela.
@anonym_autor meniny mám na háku aj ja, najmä moje vlastné. Ani narodeniny sa u nás neoslavuju vo veľkom štýle, akurát deti majú oslavu.
Širokej rodine a znamym nevypisujem, s úzkym okruhom ľudí mám blízke vzťahy, ale ani tam si nezvykneme posielať priania.
Ja si myslím, že odo mňa nebolo pekné zabúdať na ľudí, čiže sa učím blahoželať. Hlavne v rodine. Sama mám rada pohľadnicu na narodeniny a vianočné blahopriania od hocikoho. Vytvára to atmosféru. Ale neurazím sa, ak mi niekto neblahoželá, pretože sa teším z tých, ktorí nezabudli. Niekedy by som sa ale urazila🫣😆
osobne nechápem sviatok typu meniny, akože čím som si zaslúžila oslavu - tým, že je moje meno v niektorom z kalendárov, ktorých je na svete veľa? vo svete tento sviatok ani nepoznajú
ja osobne neoslavujem ani narodeniny, tiež nechápem čo na to treba sláviť
Ja som si zacala pri ludoch vsimat ine... spomenie si ns toho a na toho a na mna nie? Alebo je to clovek, ktory ledva vie kedy ma svoj sviatok. A podla toho sa zariadim. Za mna poslat aspon spravu je mile, spomenut si. Niektori ludia daju tymto jasne najavo kde v ich zivote clovek stoji. Nejde o oslavy, zurky a pod ale viditelne vela.ludi nema potrebu uz "riesit" s nikym nic. Ziadne oslavy, sviatky, vianoce, svadby, najlepsie nic.. 😂
Ja rada poblahozelam, aj oslavu pripravim, ale svoje meniny, narodeniny velmi neoslavujem. Samozrejme, muz, deti, rodicia, to kupim aj darcek a tak navzajom, ale inym-len beznym znamym nie. Blizkej rodine poslem gratulaciu a s kamaratkami, ideme na kavicku, vsak aspon prilezitost stretnut sa. Zamestnancom blahozelame a ako darcek dame odmenu, nemam rada zbytocne vymyslene darceky, nech si kupia, co chcu.
@ivicatolic skor si vydychli, ze si im prestala pisat a nemusia ti odpisovat. Tie gycove vianocne priania s basnickou ala stromcek sa ligoce… 😀
@anonym_3f08c2 tak to som im neposielala, ale je možné , že si vydýchli.... potom maj okruh " priateľov"😭

Ked chcem zagratulujem, ked nie, tak nie. A meniny slavit, to mate kolko rockov? Nepisem si do dennika, kto-co mi zagratuloval, a neoduvam sa, ked niekto zabudne.