icon

Nechcem mať veľkú svadbu

30. jan 2022

Dobrý večer. Dievcata a zienky idem sa vám “zdôveriť,”
Tento rok mame mat svadbu v júni cca 120 ľudí. Svadba bola 2x preložená. Idem k pointe. Už asi mesiac na mna prichádzajú každý deň myšlienky, že nechcem veľkú svadbu a najradšej by som sa vydala len so svedkami a aby tam boli moji a mužovi rodičia. Ja neviem, čo sa stalo ale nechcem veľkú svadbu, nechcem veľa ľudí. Bojím sa to povedať snúbencovi a preto pisem tu, či mi viete poradiť, čo by ste robili vy, či ste sa s tým stretli…
Moja mamina a budúca svokra sa tešia na svadbu ako keby to bola ich vlastná. ALE. Ako pisem asi mesiac, čo mám každý deň myšlienky, že NECHCEM veľkú svadbu :( prosím poradte mi.

Strana
z2
ladycat2021
31. jan 2022

@polamanelego prepac a preco ako by nemala byt svojpravna ? to co je za blba otazka ? 😒

janetinka27
31. jan 2022

svadba o hostoch podla mna uz davno nie je.mozno kedysi na dedine, ked sa patrilo pozvat kopec ludi. teraz neziju ludia komunitne, ale za svojim plotom alebo dverami bytu.
vztahy s rodinou treba budovat a udrziavat cely zivot a nie to stavat na jednom svadobnom dni. ked ta maju "tetky a ujcovia" radi, tak sa nebudu zduvat ak ich nepozves. bola som na velkych svadbach v rodine a vzdy sa nasli ludia (aj mladi), ktori frflali a kazili radost. jedlo nechutilo, zakusky rozpustene, dokonca si bratranci pustali vlastnu hudbu, lebo vraj trapny DJ (DJ bol bratranec nevesty). moj svokor doteraz neodpustil neteri (140 ludi na svadbe), vraj povedali, ze na svadbe bude nejake jedlo a nebolo...
my sme s muzom z rodin, ktore neziju v nasom meste, okrem mojich rodicov boli vsetci zdaleka a vsetci by museli byt ubytovani. chceli sme, aby nas s muzom svadba spojila, chceli sme zit konecne spolu a a nie aby bola brzdou v nasom spoluziti. a nie setrit na jeden den tisice, aby sa vsetci po tanci vyspali. svadba bola doobeda, vecer kto musel (opatrovat babky) odisiel a ostatni sa vyspali. dokopy 30 ludi. nelutujem.
bol to nas den a verim,ze kazdy nam to prial.

janinah
31. jan 2022

@kayyaa čo si to dovoľuješ má tu posudzovať ako matku? Vôbec ma nepoznáš...moje dcéry mali svadby presne podľa svojich predstáv.jedna bola na druhom konci zemegule a ani som tam nebola.druha klasická Veľká slovenska svadba a dcéra bola šťastná....
Vnucujem? Píšem svoj názor.lebo už mám dáky nadhľad a životné skúsenosti...nedrzim jej revolver pri hlave.ze musíš.Ak sa ty nevieš prispôsobiť okolnostiam a si spokojná s malou svadbou tak je to tvoja vec.autorke píšem aby to prehodnotila.nic iné.A platenie svadby má len zaujímalo.ja som svadbu platila a 99 percent bolo podľa dcerinych plánov.takze čítaj s porozumením a neuražaj ľudí o ktorých vieš prd makový...

elizabet173
31. jan 2022

predpokladám, že keď je svadba v júni, máte už takmer všetko zaistené, asi aj nejaké zálohy zaplatené, nie? Nebudete stratoví? Ja by som tiež urobila kompromis, len najbližšia rodina - rodičia a súrodenci, k tomu pár dobrých priateľov. Ale dôležitý je samozrejme názor snúbenca. Obávam sa ale, že ti to neprejde u rodičov a budúcich svokrovcov, ak oni budú financovať celú svadbu. Ak by ste si ju zafinancovali vy dvaja, tak si ju urobíte takú, akú chcete vy, takto vás rodičia asi do veľkej dotlačia

elizabet173
31. jan 2022

@oli18 ja som asi výnimka, ja teda netúžim vystrájať svadbu svojmu dieťaťu ani náhodou. Svadby nemusím.

tomikejt
31. jan 2022

@elizabet173 som na tom podobne

kormino
31. jan 2022

Ja som mala pred skoro 30 rokmi malú komornú svadbu len obrad v kostole večera v reštaurácii cca 40 ľud bez hudby len posedenie.Neslo o peniaze otec by ju celú zaplatil,nechceli sme.Teraz pred dvoma rokmi sme vydávali dcéru,mala normálnu svadbu 70 ľudí ,v hoteli do rána do všetkým čo k tomu patrí.Teraz mi prišlo tak trochu ľúto o čo som prišla.Bola to krásna svadba,ktorú sme mimochodom celú platili napoly so ženichovymi rodičmi.Nestarali sme sa im do ničoho,všetko bolo tak,ako chceli mladí.

autor
31. jan 2022

@kayyaa vystihla si to Dakujem
@loliki my sa nikde nebavíme, že nechcem pozvať mojich rodičov 🤦‍♀️ Už pretáčaš slova
@tulipanicek pozvánky sme ešte neposielali a ani sme nikoho ešte nepozyvali.

autor
31. jan 2022

@loliki vrátim sa čo si napísala včera. Úplne ale úplne odveci tvoja reakcia, prišla som sem napísať ako a vo cítim a ty mi hneď napíšeš o egoizme. Aj keď ma nepoznáš. Ako prepáč, nie som z tých, ktorá sa za každú cenu potrebuje ukazovať, pretrčať len aby ma každý videl. Čiže ešte raz sa pýtam, o akom egoizme si to písala? svadba ma byt o neveste a ženíchovi. A nie o nejakých hosťoch preboha!!!

oblecenie99
31. jan 2022

Ja ťa ináč celkom chápem, ja sama som mala menšiu svadbu (50 ľudí), do ktorej mi rodičia našťastie nekecali, aj sme si ju platili sami.. toto bol ináč aj jeden z dôvodov, prečo sme ju mali takú malú, jednoducho na väčšiu sme ani nemali peniaze (mimochodom, na svadobných daroch sa nám všetko vrátilo).
S manželom sme také typy, že síce na svadby chodíme veľmi radi, ale len ako hostia. Keď už máme byť stredobodom pozornosti, tak to už nie..
Ale dovolím si tu ešte napísať nejaké vlastné postrehy a skúsenosti z našej kompromisnej malej svadby, možno ti to pomôže v rozhodovaní ;) :
1. celý čas som dookola omieľala, že si ju platíme my, ostatní ústa môžu použiť tak max na jedenie, všetko mám pod kontrolou ja: čo na jednej strane rešpektované bolo (fajn) na strane druhej, keď už išlo do tuhého, tak ja som bola jediná, kto mal všeobecný prehľad o všetkom a jediný medzičlánok s hotelom, kostolom, DJ-om, fotografkou, kvetinárstvom akokoľvek sme to mali zo strany hotela perfektne zorganizované (mali sme od nich sálu, výzdobu, jedlo, zákusky, tortu) a manažér bol tip top, boli veci, ktoré bolo treba vyladiť, vytelefonať, a ten mobil zvonil aj v svadobný deň len a len mne - čiže, maj niekoho na pomoc, zapoj do príprav aj niekoho, komu dôveruješ (mam, svokra, sestra, švagriná, kamoška, to je jedno), len aby tam bol niekto viac zainteresovaný, kto bude mať prehľad, aby si nebola jediná vyťažovaná;
2. z dôvodu vyššie uvedeného som dookola omieľala, že je to len a len o nás, len o nás. Nebola to až tak celkom pravda. Po čase som sa totiž na jemný, ale za to účinný externý tlak, začala spúšťať zo svojich predstáv: napr. som nechcela redový tanec (svadba bola na východe). Zhodou okolností sme boli tesne predtým na takej komornejšej svadbe, kde hostia prešľapovali z jednej nohy na druhú, že čo s polnocou, čo teraz, nebude redový...?????!!!! a frflali okolo toho ešte dlho po tej svadbe. Ja som povaha, ktorá nedokáže byť nad vecou (neviem aká si ty) a tak som si povedala, že tak nás tu nikto ohovárať nebude, ja tú hodinku tanca s každým vydržím, aj keď s tým nie som úplne stotožnená, a napokon to bolo dobré. Alebo som silou mocou odmietala starejšieho, nepáčilo sa mi, ako to huláka na tých svadbách, a že aj tak budeme mať menšiu a bla bla.. Ibaže sa stalo, že po skončení obradu som cítila taký tlak, že teraz by to bolo fajn, keby tu niekto tých hostí trochu organizoval, takisto v sále.. lebo z rodiny sa na to nikto nepodujal a trvalo, kým sa všetci uvolnili a rozbehlo sa to nejak vlastným tempom, a toto aj teraz ľutujem, že som nedala na radu iných a nazadovážila si niekoho, kto by to trochu riadil;
3.hostia: jasné, nech sú tam len najbližší.. lenže... ja mám rodinu, muž má rodinu, ja mám kamošov a veľmi blízkych kolegov, muž detto.. a keď malá svadba, tak koho pozvať? Lebo dáte si hranicu max toľko ľudí, ale vždy to tak bude vychádzať, že tak keď už týchto, tak mala by som aj toho, lebo mne on síce až taký blízky nie je, ale zase on je presvedčený, že je a bude to faux pas, ak to zistí tak, že on pozvanie k stolu nedostane.. alebo: dve sestry, sesternice, každej jednej sme boli na svadbe, lebo mali veľkú, jedna je v zahraničí a skoro sa nevidíme, druhá je nám bližšia, tak pozveš len jednu zo sestier...? Nepatrí sa aj tú druhú...? Veď predsa len.. Áno, presne na to slovné spojenie "patrí sa" som bola alergická, ale vždy sme sa tam zasekli, lebo jednak nie som typ, čo mu nevadí, kto si čo pomysli, lebo by ma to trápilo, na druhej strane sme smerovali k tomu, že kvôli obmedzenému počtu hostí sme museli vyberať a vyzeralo to v konečnom dôsledku blbo.. najmä keď to nebolo vyvážené z dvoch strán a nechceli sme, aby svadba vyzerala tak, že z mužovej strany tam nebude pomaly nikto.. Ak si povaha typu "mám takéto blbosti nad vecou" tak potom, super, nič, toto samozrejme nemusíš riešiť;
4. spoznaj svojich hostí: i stalo sa nám, že sme si pekne nasúkali kompromisne našich najbližších 50 ľudí do sály, ale tá skladba hostí potom vyzerala tak, že v jednej miestnosti sa ocitla taká skladba rôznych ľudí, povyberaných z obidvoch strán v štýle "najbližší, z každého rožka troška, aby aj vlk bol sýty aj ovca celá" že nebudem klamať: chcelo to nejaké promile, aby sa to rozbehlo.. :D
Ďalej, ja som darmo mala vysnené miesto, a super menu, keď väčšina ľudí pod svadbou chápe jedlo na štýl plnená kapusta s rezňom a šalátom, alebo to je jedno, len nech sa dobre najedia.. Samozrejme, nevyhovieš každému, jeden frfloš sa vždy nájde, ale tu som išla tiež do kompromisu, hlavné chody boli na môj štýl, a na švédske stoly sme si už objednali tradičnejšie veci. Určite by som do toho nešla za iných okolností, ale vedela som, že viacerým hosťom to bude viac vyhovovať, ako "vyčačkané" jedlo - napokon, prišli tam kvôli nám, pre nás, priniesli svadobný dar;
Alebo taká hudba - zakázala som jede jede mašinku, aj hafanu, aj všetky senzi senzusy, a ľudovky, napokon sa tancovalo hádaj na čo najviac.. a to sme tam mali všetky ročníky, aj maďarov z HU, čo nevedeli ceknúť po slovensky, aj slovákov, čo nevedeli ceknúť po maďarsky, od právnikov, posunovačov a čašníkov snáď všetky profesie.. a všetci sa nahrnuli na parket, keď išli klasické svadobné odrhovačky" a na takého Berryho White-a sme tancovali tak akurát dvaja s mužom..

Zhrnutie: po vlastnej skúsenosti si preto myslím, že "malá svadba" je blbosť. Nemám na mysli komorné posedenie fakt len s naj najbližšou rodinou, alebo nejaké grill party, či romanticky na dovolenke, alebo len o dvoch svedkoch, ale taký mačkopes, že ani veľká ani malá, akú sme mali my... Bolo to dobré, ale naozaj stresujúce pri plánovaní a rozhodovaní, že kto sú tí najbližší 50, a aj nálada sa pomalšie rozbiehala... Čiže buď sa držať pôvodnej predstavy, t. j. skutočne malá svadba, alebo väčšia, lebo pri tej akože malej sa najťažšie ide do kompromisov a v konečnom dôsledku riešiš všetko tak, akoby to bola veľká. Ale toto je samozrejme iba môj názor, naša skúsenosť.

loliki
31. jan 2022

To je tvoj názor. Pre mňa svadba je radostná, slávnostná, rodinná udalosť. Napr. oslava narodenín je tiež oslava jednej osoby. Budeš oslavovať narodeniny vo svojej rodine vlastné, alebo manželove, alebo detí? Alebo si povieš: Veď sú to tvoje narodeniny, čo ma do toho? Vianoce? Veď sú to Ježišove narodeniny, načo darčeky pre každého? 50-ka .. načo robiť oslavu pre hostí? Možno je to prekrúcanie slov, ale je to hlavne pohľad z iného uhla. Nemusíš sa urážať, alebo sa rozčuľovať. Len treba myslieť aj na to, že aj v tvojom príbuzenstve to môžu jednotlivci vnímať odlišne a nemusia Ti dať za pravdu. Ja na Tvoju svadbu ísť nechcem. Tému si začala Ty. Ak si myslíš, že každý podporí Tvoj nápad, mýliš sa.

autor
31. jan 2022

@loliki necakam že ma každý bude podporovať ale napísala si, že ide o egoizmus, čiže mna urážaš a ani ma nepoznáš

loliki
31. jan 2022

Vygoogli si, čo to slovo znamená. Ak to považuješ za urážku, to svedčí len o Tvojej inteligencii a vzťahovačnosti.

didi2102
31. jan 2022

@loliki áno oslava narodenín je oslava 1osoby,ktorá si tú oslavu pripraví ak ju nechce tak nebude mať oslavu , nechápem , ja mám mať svadbu a prežiť ju lebo ostatní, toto je taká pomýlená predstava svadieb kde sa z toho stalo kto kde za koľko,kto ako vyzerá kto čo dal do obálky aby boli druhy spokojní a nepozerá sa čo chce nevesta a ženích 👎 ich šťastie ich predstava , som rada že mám mamu ktora si bola vedomá toho že ona svoju svadbu už mala a nesnažila sa mi ju organizovať a urobiť podľa svojich nesplnených túžob

loliki
31. jan 2022

@didi2102 Ak niekto pozerá na to, kto čo dal, kto ako vyzeral, je to úbohé. Ja sa na to pozerám z tej strany, že mám takú radostnú udalosť, ktorú chcem patrične osláviť a chcem sa o tú radosť podeliť, chcem aby sa tešili, radovali aj iní s nami. Veľké rodinné stretnutie, ktoré je len raz za život, pohostenie, zábava. Keď je to môj veľký deň a nechcem robiť oslavu, tak mi to príde čudné (hanbím sa, nemám na to, nechcem vás kŕmiť ani vidieť). Nehádam sa, je to môj názor.

raja95
Odpoveď bola odstránená
ladycat2021
31. jan 2022

Tiez nechcem mat velku svadbu. Ja sa desim tej chvile, ze budem musiet byt stredobodom pozornosti. Tancovanie je pre mna nocna mora .. Keby bolo na mne, tak mame svadbu s 2 svedkami a obed niekde v restike.

loliki
31. jan 2022

@raja95 Jeden deň na výslní prežije každý. Potom zapadnú prachom všedných dní a nikto sa o nich nebude zaujímať. Len jeden deň prídu príbuzní blahoželať. Toľko ľudia nariekajú, kedy môžu do obchodov, kedy na návštevy. Raz majú možnosť pozvať rodinu, príbuzných a nie, chcú byť sami. Veď vo dvojici budú celý život. Možno.
@ladycat2021 A čo budeš robiť, keď budeš rodiť? Ujdeš do lesa? Veď na pôrodnej sále bude viac ľudí ako na takom sobáši. To ani svadbou nenazvem, svadba je oslava, hostina.

ladycat2021
31. jan 2022

@loliki ja žijem v zahraničí, takze ak bude možné, tak budem rodit doma. Nie každý má rád veľké svadby .. škoda peňazí.

didi2102
31. jan 2022

@loliki ja to chápem ,ja som mala svadbu o 2svedkoch za 5min,nemám rada oslavy,svadby,zábavy , nerobili sme veľkú svadbu lebo by to bolo pre mňa utrpenie a pretvárka, nechcela by som takto prežiť ten deň , ale keď niekto chce veľkú svadbu je to super keď si ju užije

evkamotka
2. feb 2022

Ahoj, ja som mala nechtiac velku svadbu, lebo manzel ma velku rodinu a ja som necakala,ze bude volat aj vsetkych surodencov svojich starých rodicov s manzelkami/mi.....a bolo to v pohode. Totiz nakoniec sme neboli ani tak na vyslni ako by som čakala :D cez zabavu si kazdy nasiel svoj okruh a vykecaval, akosi sa to rozptylilo. Ani program vsetci nesledovali ako vojacikovia prikazom, mnohi netanvovali. Niekto sa zapojil, niekto nie a kedze sme mali priestranné priestory, pocitovo to bolo fajn.
Svadba je aj tvoja aj jeho. Ak vyslovne nechces 120 ludi, ja by som snubenca netlacila do 25tich. Pokuste sa najst kompromis aj v tom pocte. Ked budete mat primerane priestory, 60 hosti nie je vela

bluehorsee
5. feb 2022

Tak urobte kompromis a zavolajte len cca 40 najbližších ľudí. Na tom nie je nič strašné a väčšina hostí to pochopí keďže je doba taká aká je. Manželstvo a vzťahy vôbec sú o kompromisov ktoré treba hľadať. Ale v prvom rade treba o svojich pochybnostiach povedať snúbencovi tak, ako ti rádia ostatné žienky.

jana_eyre_2
5. feb 2022

Komu inému už môžeš úprimne povedať ak nie tomu koho si berieš? Porozprávajte sa a ak nebude súhlasiť, urobte nejaky kompromis aby sa necítil zle on, ani ty..

Ja som bola dotlacena do svadby s oslavou pre viac ľudí, hoci som to nechcela, ale to svokra nevedela prežiť a stále každý tvrdil ako budem v budúcnosti ľutovať.. nemali sme ani z ďaleká 120ludi, bolo ich o dosť menej, ale aj tak ma mrzí že som nešla na úrad v rifliach so svedkami a potom by som zavolala najblizsich na obed.. už to bude 9rokov čo sme sa vzali a keď si na to spomeniem hnevá má to.. dnes so svojím dnešným rozumom by som už nešla do takej svadby, nikto by o nej ani nevedel.. keď chcú mať ostatní nejakú rodinnu udalosť, vklude ju mať môžu, ale nie na úkor môjho premahania.. nikdy som nemala rada svadby..

linda117
6. feb 2022

My sme mali malu svadbu, len najblizsia rodina a priatelia a nelutuje to ani jeden z nas. Bol to krasny den, po obrade sme mali veceru, posedenie v restike a vecer sme sli domov. Rodicia nam prispeli a my sme si z toho radsej zaplatili zariadenie bytu ako velku svadbu 🙂 Ak to tak citis, zdover sa priatelovi, mozno najdete kompromis

Strana
z2