"Nechcené" dary od rodiny pre dieťa
Ahojte,
som takého názoru aj s manželom, že deťom by sa nemalo kupovať veľa zbytočných hračiek, oblečenia a hlavne sladkostí. Naše deti by sme chceli vychovávať alternatívne. Hlavne im venovať veľa-veľa času, vyrábať a kupovať im hračky, ktoré ich rozvíjajú (viď. Montessori pedagogika) a sú bezpečné, kvalitné.
Nevieme však, ako to presadíme v našej rodine, keď sa nám narodí dieťa. Bývame ďaleko od rodičov a viem si predstaviť, že keď pôjdeme domov cca raz za 2 mesiace, každý sa bude snažiť ukázať, ako to dieťa ľúbi a dať mu všeličo možné.
Hlavne moja svokra je ťažký prípad - ona aj nám dáva stále aj to, čo nepotrebujeme, lebo si myslí, že keby nedávala, tak sa nestará... Som tehotná, sedím doma a mám kopec času a aj tak nám po švagrovi posiela zamrazené hotové jedlo, a keď poviem, že by som potrebovala z domu kilo zemiakov, tak pošle 5 kíl atď.).
Má niekto z vás podobný problém? Ako to riešite? Pochopili vaši rodičia, svokrovci, že v súvislosti s dieťaťom máte hlavné slovo vy a oni sa tomu musia prispôsobiť? (Ja som vďačná za ich pomoc, ale všetko má svoje hranice...)
@meluela tiez si myslim ze je zbytocne mat vela hraciek a nie je to ani kam davat. Preto sa snazim na sviatok ci vianoce aby dcera dostala od kazdeho max.2 hracky, prip.peniazky a my kupime za ne nieco vhodne.Kedysi dostali deti 1 babiku, konika ci knizku, hrali sa s tym par rokov a dobre bolo. Dnesne deti si hracky potom nevazia ked ich maju tolko 😒
Treba sa tesit ze:
- deti maju vobec strakych (mnohi nemaju)
- ze ti starki sa vobec zaujimaju (su taki co vobec nie)
vymenili by ste za takych co sa nezaujimaju? (trochu rozmlsanost - musia byt podla predstav)
- chapem mierne sklamanie, ale jednotni vo vychove musia byt iba rodicia navzajom, vramci sirsej rodiny je prave obohacujuce ked dieta zazije pestre styly a pristupy - nevadi mu to, prave naopak tato pestrost mu pomaha chapat rozne nahlady, nezije v jednostrannej bubline
- starki tu nebudu nastalo, neskor dieta s nostalgiou spomina aj na zalepene karamelky od babicky, ci aj zbytocne zahrnanie platovymi vyliskami treba si uvedomit pominutelnost a nestalost a to ze oni to myslia dobre, najlepsie ako su schopni, vidiet za tym ten umysel
- vacsina rodicov pri prvom dietati v zaciatkoch je prilis zasadovych co sa tyka okolia, cim su rodicia skusenejsi tym viac prehonocuju tieto striktne postoje - mozno nie je na skodu si to uvedomit , okolie sa ma pravo chovat ako poklada za najlepsie
@oblivian poznam. Doslova vo vsetkom, aj s tym jedlom 😀 nepomaha nic, ani rozumna argumentacia typu: nechceme deti rozmaznavat… darceky treba davat len k sviatkom a nie hocikedy …babiky (plysaci, kociariky, a pod.) su tu uz tri a nehraju sa s tym, tak strvta babika (plysak, kociarik,…) je takisto zbytocna…
Nehrozi ani dohoda typu: OK, tak ti poviem co treba kupit a ty to teda vyber a kup - ano, kupi (samozrejme, ja by som take nevybrala, pretoze zbytocne hovorim: rolaky neznasaju, pyzamko musi byt len tenke, pancusky nepouzivame, atd., atd.) a k tomu kupi xy dalsich veci pretoze: "sa mi to pacilo". A to ani nehovorim o tom"rozkosnom" obleceni, co sa ani neda obliect, iba zeby som dietatu ruku vyklbila aby som ho do toho narvala. Jedina rada: treba sa s tym co najskor zmierit, nic ine nepomoze. Budme radi, ze babky a dedkov mame…ja som nemala ☹
A najvacsia sranda je ked starsia dcerka povie: a na co nam to babka kupila, ved to nepotrebujeme😀
@oblivian No, zena mojho brata a moja mama vychadzaju spolu super, a ked si tak predstavim ako by si oni to povedali, tak normalne, prosim Vas, nekupujte im take a take hracky, nechceme ich zvykat na to... ked dojde s dalsimi dvomi-tromi zbytocnymi hrackami - povedat zase... raz sa jej to nalepi, ked jej to povies na pekny sposob a ona sa urazi, tak je to je potom jej problem, ze nema respekt voci tomu ako si svoje deti chcete vychovavat...
@oblivian moji aj manzelovi rodicia sa pred kazdym sviatkom ci vianocami pytaju, co by deti chceli, potrebovali.. takze im dame bud zoznam toho, co presne maju kupit alebo to kupime sami a oni im to daju.. tym predchadzame tomu, aby sa kupovali zbytocnosti a aj tomu, aby sa kupil 2-3 veci rovnake.. 😉 jasne, ze obcas donesu nejake tricko, pyzamko alebo nieco, co deckam netreba.. ale tak znosia to. 🙂 Skuste si s nimi dohodnut podobny styl fungovania a budu vsetky strany spokojne. Vam sa nebudu po dome povalovat zbytocnosti a oni budu moct kupit darcek. A ak kupia nieco, co sa vam nepaci, mate stale moznost to bud predat alebo darovat socialne slabsim rodinam.. 😉 Pochybujem, ze by si robila svorka fotodokumentaciu kazdej veci, ktoru kupi a pravidelne to u vas kontrolovala.. 😉 Rodicia nastastie prijali aj nase zasady stravovania deti, takze kym sme "nepovolili", tak deti nekrmili brumikmi, pribinacikmi a inymi dobrotkami 😝 Neviem, z mojej skusenosti mozem povedat, ze ak sme im to kludne povedali a poziadali v dobrom, tak oni to v dobrom aj prijali... cize nie nejake direktivne chovanie a nechcem toto a nechcem tamto.. skuste sa s nimi dopredu dohodnut na pravidlach a na tom, ze mate urcite predstavy a ak chcu nieco babatku kupit, tak ich poziadajte, ci by vam nekupili nieco urcite alebo radsej nedali peniazky a kupite si sami, co sa vam hodi.. 😉
Tak co sa tyka jedla, bud rada, este to mozno ocenis, ked sa male narosi, ze obcas nieco prinesie, mne moja svokra nikdy nic neda, ked dostane, tak len manzel do kelimka jednu davku, nech ma do roboty na obed, aj to len 1,2 krat za rok, este aj po porode prisli pozrietmaleho, priniesla sliepku so slovami 'uvar si polievku, nebudem ti azda ja va rit', a to je na dochodku, a co sa tyka oblecenia, tak deticky dostanu nejaku fakt malickost na meniny, narodeniny, raz bola vesticka malej uzka, tak som sa opytala, ci nemoze vymeni za vacsiu, a potom maza chrbtom ohovaravala za mi nieje dobreco kupili, tak od vtedy nikdy uz nehovorim ze je nieco nedobre, a ak kupia uz male, tak jednoducho je to odlozene, takze si myslim, ze budte zienky rady, ak vam svokry pomahaju, ja to nepoznam, nikdy som nezazila, a mozno to este niekedy ocenite
aj ja som voľakedy všetko riešila ešte predtým,než sa vôbec niečo stalo,muž ma volá scenáristka. Áno,znamená to,že som stále taká a nezmenilo sa nič,ani po 2deťoch. Ale trošku iná predsa som. Začala som všetkých brať takých,akí sú. HLAVNE starých rodičov. Či z jednej,či z druhej strany. Tiež som mala v pláne všelijaké veci a dopredu pripravené slová,ako niečo slušne odmietnem,ako vysvetlím,....nech sa to týka oblečenia,sladkostí,alebo darčekov k rôznym príležitostiam. ALE- vôbec to nie je také,ako som si myslela že bude. Žijeme vo veľkej rodine,kde su prevažne starší ludia a ked sa stretneme,tak nepreberame témy ako detské handry,ale iné veci.čiže ked donesu oblecenie,vacsinou mi ho baby nechcu nosit. Je to škoda,niekedy aj pekné veci dostanú,ale čo z toho,ked nechcu úzke veci nosit. Alebo svetrík čo trochu pichá... a ako im to poviem...radsej sa pekne podakujem,pochválim ze pekné kúpili a hotovo. Sladkosti,ktorých v tejto rodine je požehnane,lebo tu všetci lúbia sladke,najcastejsie cokoláda,topím na koláče a zákusky!potom núkam,nosím komu môžem. Mužovi do práce napr. Peniaze beriem len ked vážne nalieha druhá strana,po polhodinovom apelovani na moju osobu,lebo nemam rada brat od niekoho peniaze ( od muža beriem rada 😉 😀 ) najnovsie som raz pred vianocami babke povedala že puzzle baby lubia skladat,tak sme dostali asi 5nových puzzzle,od babky,švgrinej,druhej babky,tety.... poviem vám,ked sa pomiešaju puzzle z dvoch krabíc dokopy,aj hrdlicky od popolušky by mali problém triediť 🙂 ale je to vážne vec,ktorú dokážu robiť baby aj pol dna. Skladať puzzle. takto som spomenula aj nadšenie báb pri čítaní knižiek,takže máme prísun z rodiny aj do detskej knižnice. Najlepšie je nevtieravo rozprávať o záujmoch dieťaťa,ľudia to pochopia. budú vedieť že čo majú kúpiť,ešte budú mať aj radosť ked niečo objavia v obchode,napr pri detoch so záujmom v plastelíne kúpia novú hraciu stanicu playdooh alebo nový balíček svietiacej plastelíny... To len ako príklad.Poznám starých rodičov aj takých,ktprí sa staraju,aj takých čo s nestarajú,aj takých čo sa viac staraju len o jednu vnučku či vnuka ako o druhých 5 vnúčat,v každom treba hľadať to pozitívne,lebo inak sa zničíte,poznám aj také mamičky,ktoré sa cítia byť psychicky týrané zo záujmu starých rodičov,aj z nezáujmu starých rodičov,stačí slušnosť,vymedzenie hraníc hned na začiatku-toto treba vo všetkom hned na začiatku 😉 a myslím že nebude čo riešiť. Za seba hovorím,že som prijala povahy babičiek aj dedkov,ktoré sa naplno ukázali až ked som sa ja stala mamou 😉 netreba všetko vidieť tak,že ako im budete zakazovať,odmietať,vysvetlovať....inteligentni ludia sa vzdy dohodnú. sikovna vynaliezava mamička najde cestu.a ked sa nedá po dobrom,tak už ozaj neviem 🙂
@oblivian prepac, ale trochu som sa pousmiala, ale neber to v zlom. Chapem ta, co myslis, ale rataj s tym, ze aj ty budes musiet trosicku skorigovat svoje predstavy. Ja mam jednu malu fintu, ktoru pouzivam pred nadmernym zavalenim mojej domacnosti vsakovakym "somarinkami". Ked sa ich dieta nabazi, zbalim ich do tasky a odnesiem k starym rodicom, kde ma moje dieta druhe hrackarstvo. Stari rodicia si aj uvedomili, ze fakt toho kupuju vela,lebo sa im to doma kopi a kupuju uz menej. Oni si to inak mozno ani neuvedomia 😉
dalej mozes "nechcene" hracky posuvat dalej, venovat, predat a ziskat peniaze na to, co chces.
Ty maj doma kludne centrum pedagogiky marie montessori, ale netrvaj na tom, aby rodina kupovala iba urcite vybrate pomocky. Samozrejme, mozes im podsuvat svoje predstavy, ale nechaj trochu slobodneho priestoru aj pre nich. Mame totizto podobny pripad v rodine a uprimne, niekedy do zachadza do bizardnych situacii - najma, ked niektore alternativne hracky su fakt drahe - pricom plastova verzia je pre mnohych dostupnejsia a splni rovnaky ucel.
A to, ze v niektorych rodinach su rozmaznane deti zavalene hrackami - to nie je vina starych rodicov, ktori su s nimi kratkodobo. To si jednoducho neustrazili rodicia - mohli hracky pretriedit alebo spolu s detmi rozhodnut, ako s nimi nalozia dalej, lebo dom ci byt nie su nafukovacie. 😉
čo by som ja dala za to, keby moja svokra kupila malému aspon autíčko...
@nikuska744 😒 je mi to ľúto...
Nie som si ista ci si ozaj vdacna..odstahuj sa na mars ak ti vadi ked ti ma kto pomahat😢
@mamulibabuli pomoc je to, ak niekto pomôže druhému, ak je ten v nejakej núdzi. iné je, ak si nútená brať, aj keď nepotrebuješ a nemáš to ani kde skladovať + to aj veľmi pekne vysvetlíš, nielen raz! 🙂
vyuzi sluzby bazaru tu na mk..a mas poriesene
@oblivian to nie je len pomoc to je ZAUJEM ..... a to sa tiez ceni ... ak ti to tak vadi vezmi a daj bezdomovcom to jedlo ... a pod...
Ale asi zaujem aj ked nadmerny asi vedia ocenit len tie o ktore svokrovci roky ani nezakopnu ... ani o vnucata a pod... tak ako ja... 😀
ale teda ak nechces tak povedz na rovinu asertivne a mozno sa svokra urazi a nasmeruje svoj zaujem tam kde to ocenia.. 😉
@maznacik007 skoda, ze nemozem dat viac ako jeden lajk, lebo si to presne vystihla.
veci, ktore nechces, mozes predat, darovat, alebo este lepsie - mozes presne povedat rodine, co maju tebe a detom kupit. vysvetlit im - moja predstaa je taka a taka, chcem , aby sa moje deti hrali len s edukativnymi hrackami, to su take a take. ja mam napriklad s mamou dohodu, ze na vianoce ja nakupim pre moje deti viac darcekov a cast jej dam, ona mi da peniaze. ked maju sviatok, tiez jej dopredu poviem, co potrebuju, aj bratvoi davam typy, co by sa mojim detom pacilo.
keby mi niekto poslal 5 kil zemiakov namiesto jedneho kila, tesim sa. mne ich neposle nik, ani nekupi, ani neprinesie, sama si ich musim kupit, doviezt a aj dotrepat na 4. poschodie.
je to vec komunikacie. nehladaj prolblem, kde nie je.
aj ja dostavam od muzovej babky casto veci, tkore nepouzijeme. napriklad pred rokom nam dala na vianoce 5 kil udenin 🙂 dali sme ich socialne odkazanym ludom. uz mi poposielala vela kadejakych vaziciek a salociek, ktore sa mi do bytu nehodia. mam ich odlozene v pivnici....a neriesim. ale dala mi aj kopec starych kvalitnch este za socializmu vyrobenych utierok, ake dnes nikde nekupis. mne sa aj taky dar rata. nemusim kupit ...
a este nam dava stare historicke zavaraniny. no a co. vacsinu sice vyhodim, ale aj pri kontajneri si ich moze najst niekto, komu zazenu hlad 😉
viete co...a mne by tiez taky zaujem ako to volate nevadil, keby sa svokra tym neprezentovala akoze co ona pre nas robi a ako sa o nas stara a my by sme bez nej neprezili. lebo ona je najsikovnejsia pod slnkom...takze ked posle a nestara sa dalej, tak fajn...ale ked to robi z vypocitavosti, tak to uz uplne chapem, ze to
@oblivian vadi.
@fialkaa
@maznacik007 vy poviete ze vychod, posun, strc...ale su svokry, ktore si pridu skontrolovat, co sa s ich vzacnymi a nenahraditelnymi darmi stalo...
no musím povedať, že my sa v rodine vždy dopredu dohodneme, čo sa deťom kúpi, ja sa vždy pýtam sestier a keď má sviatok náš, tak sa pýtajú mňa. Čo sa konkrétne mňa týka, sestrám aj švagrinám navrhnem niečo, keď nechcú, rozkážu si to, čo chcú alebo potrebujú. Je to podľa mňa normálne, veď ty vieš, čo to bábo baví, s čím sa hrá a nebudem predsa nasilu natláčať... toť môj názor a skúsenosť..

@oblivian ukludnim ta, moja svokra je presne ako tvoja, vzdy donesie dvakrat tolko ako poviem a podobne ale dcere nedavaju tolko veci. Daju radsej peniaze a povedia ze nech jej my nieco vyberieme alebo nech jej z toho zaplatime plavanie/cvicenie a pod. Akurat teda kazdy vikend donesu ovocia ako pre 10clennu rodinu ale to zvladame zjest 😀