Nechcú mi pokrstiť dieťa, lebo jeho krstní nemajú birmovku

dada13288
24. feb 2021

Dobrý deň,
Poznate nejaky kostol v Ke kde by nam pokrstili babatko a prizmurili ocko ze krstni nemaju birmovky. Odmietli nas vo viacerych kostoloch. Bohuzial je doba aka je a v mojom okoli nepoznam nikoho kto by mal birmovku. A ked maju, je to vzdialenejsia rodina, ani sa nestretavame, cize jasne ze nebudu mat o maleho zaujem. Chcem aby mal za krsnych niekoho kto ho realne ma rad a aj si plni funkciu krsneho od kedy sa maly narodil. Je to hrozne ked maleho chcem prihlasit k viere, viem ze bude tak vychovany a nemozem :( dakujem

zooeynka
24. feb 2021

Asi na to ides zle. Fararovi treba" prispiet na kostol" a vsetko pojde.

simsalabim
24. feb 2021

@dada13288 neporadim, len ti poviem jeden pribeh. Mojej mamy kolegyna mala problem, dieta jej nechceli pokrstit, lebo bolo nemanzelske. Farar nie a nie. Vselijake podmienky jej kladol. A ona hovori, pan farar, pozrite von oknom. Vidite ten evanjelicky kostol? Tam mi ho pokrstia hned. Idem teda tam. A farar hned cuvol... PS Obe cirkvi si krst navzajom uznavaju, takze aj pre buducu vychovu vo viere by to problem nemal byt.

viky_21
24. feb 2021

Ja som krstna 2 deti a nemam birmovku. Vraj staci ak jeden z krstnych ma vsetky sviatosti. 1 sme krstili v KE-Barca a druhe v PO.

baccio
24. feb 2021

@dada13288 no ono je to jedna z podmienok .....nieje dobre ich obchádzať. Ani jeden z nich nemá birmovku? Lebo stačí len jeden krstný a druhý môže byť svedok krstu.

cookie29
24. feb 2021

@viky_21 oficialne krstna urcite nie si, si svedok krstu. V praxi je to niekedy ovela viac ako byt krstny a o dieta sa nezaujimat...

@dada13288 prikladam vyber z kodexu kanonickeho prava. Pozri si najma poslednu vetu... a skus to fararovi ukazat. Eventualne si zavolaj na biskupstvo...

( Katechizmus Katolíckej cirkvi [KKC]; Kódex kánonického práva [KKP] )

a) Krstní rodičia

Aby sa krstná milosť mohla rozvíjať, je dôležitá pomoc rodičov. To je aj úloha krstného otca alebo krstnej matky, ktorí majú byť presvedčenými veriacimi, schopnými a ochotnými pomáhať novopokrstenému, dieťaťu alebo dospelému, na jeho ceste kresťanského života. Ich úloha je skutočnou cirkevnou službou (KKC, 1255).

Krstencovi sa podľa možnosti má dať krstný rodič, ktorého úlohou je:
- dospelému krstencovi pomáhať pri uvedení do kresťanského života;
- dieťa, ktoré má byť pokrstené, spolu s rodičmi priniesť na krst;
- usilovať sa, aby pokrstený viedol kresťanský život, primeraný krstu, a aby verne plnil povinnosti, ktoré s touto sviatosťou súvisia (KKP, kán. 872).

Môže byť iba jeden krstný otec, alebo iba jedna krstná matka, alebo jeden krstný otec a jedna krstná matka (KKP, kán. 873).

Aby niekto mohol prijať úlohu krstného rodiča, je potrebné:

aby ho určil sám krstenec alebo jeho rodičia, a aby bol schopný a mal úmysel plniť túto úlohu;
aby zavŕšil 16. rok života;
aby bol katolík, pobirmovaný a ktorý už prijal najsvätejšiu Eucharistiu, a viedol život primeraný viere a úlohe, ktorú má prijať;
aby nebol postihnutý kánonickým trestom;
aby nebol otcom alebo matkou krstenca.

Pokrstený nekatolík môže byť pri krste jedine spolu s katolíckym krstným rodičom, a to iba ako svedok krstu (KKP, kán. 874).

Zvlášť v prípade nedostatkov v oblasti viery a náboženskej praxe rodičov dieťaťa treba dbať na to, aby krstní rodičia boli ľuďmi živej viery. V prípade, že krstní rodičia túto podmienku nespĺňajú a rodičia ich nechcú vymeniť, treba krst odložiť alebo dieťa pokrstiť bez krstných rodičov (partikulárna norma).

Ak nie je možné nájsť vhodných krstných rodičov, spĺňajúcich podmienky stanovené zákonom, možno krst udeliť bez krstných rodičov.

azurova99
24. feb 2021

musia mat birmovku aspon jeden z nich ten druhy bude len akoze svedok krstu, bez birmovky nikto nepokrsti nepokrsti aspon co poznam z okolia, tak nechceli pokrstit, niektori ani tych co nemali svadbu v kostole ( myslim tym krstnych rodičov-)

lija22
24. feb 2021

a keby si urobili najprv birmovku a potom sli podla pravidiel za krstnych?

petrisa213
24. feb 2021

@dada13288 ja som krstná obom deťom mojej sestry. Pri prvej v poriadku, pri druhej ma farár odmietol lebo som už mala 2 deti a neboli sme zosobášeni. Tak sestra povedala ze dobre, tak teda krstiť nebudú. Na to farár povedal, že takže môže to tak byt ale ze nebudem zapísaná v krstnom liste. Neviem dodnes, kto tam je zapísaný, lebo mala som byť iba ja sama krstná. Podobné sme mali my, keď sme krstili našu druhu dcérku. Priateľov brat mal byť krstný ale oni sú bez vierovyznania no jeho priateľka už manželka je grékokatolícka, tak ze ona môže byť a ona bude len svedok krstu.

mariet24
24. feb 2021

@dada13288 moja sesternica je tak krstná mama, ona ešte vtedy nemala birmovku tak v krstom liste sa podpísala okrem nej aj naša babka (ako svedok krstu)

elenka74
24. feb 2021

Syn je krstný otec, krstilo sa minulý rok, nemá ani sv. prijímanie a nebol problém.

diaalex
24. feb 2021

@dada13288 chceš mať katolíka? Ak na tom až tak nezáleží, tak mi napíš a poviem ti, kde ho pokrstia bez problémov. 🤗

gianna
24. feb 2021

Jaj, ženy, keď idete na úrad niečo vybavovať, tak si zistite, čo k tomu treba a ak spĺňate podmienky viete, že vybavíte, ak nesplnate nevybavite, nepôjde sa pýtať, kam máte ísť, aby ste vybavili bez splnenia podmienok 😉 áno, na to, aby mohol byť niekto krstnym rodičom, musí mať iniciacne sviatosti (krst, sv. prijímanie a birmovku). Ak ich vybraný krstný rodič nespĺňa, neznamená to, že ti nechcú pokrstiť dieťa, ale že vybraný človek nemôže byť krstnym rodičom. Môže byť však zapísaný ako svedok krstu.

dada13288
autor
24. feb 2021

@gianna ano chapem ale doba je aka je a bohuzial nepoznam nikoho kto by mal vsetky tieto sviatosti. A nedam za krsnych rodicov niekoho kto by snim nebol lebo nebyvaju v KE. Ja samotna s manzelom mame, aj mame krstna, ale to sme asi rarity :( neviem si predstavit o par rokov ako toto budu farari riesit lebo coraz menej a menej deti budu moct krstit.

baccio
24. feb 2021

@dada13288 krstiť môžu aj bez krstnych...no je smutné že to tak je že ľudia chcú len obrady ale nie sviatosti.

gianna
24. feb 2021

@dada13288 ono to nie je o dobe, ale úloha krstného rodiča je pomáhať rodičom viesť dieťa k viere. Preto je výber krstného rodiča dôležitý, lebo nemôže viesť k viere niekto, kto túto vieru sám nežije a nepovažuje sviatosti za podstatne.

dkethe
24. feb 2021

V ke sa to pomenilo, tam kde pri mojom prvom dietati problem nebol, s druhym uz bol. Tak sme si ju s kmotrou urobili, stravili sme nakoniec fajn poobedia s rodinami kazdy tyzden, obcas zbehli na vinko 🤣

gianna
24. feb 2021

@dada13288 a nejde o to, ako to chcú riešiť farári, ale skôr o to, ako to chcú riešiť ľudia. Na čo by bolo dobré dať pokrstiť dieťa, prihlásiť ho tým k cirkvi a dať mu za vzor krstnych rodičov, ktorí pohŕdajú cirkvou a sviatostami? Hľadáme, kto by spravil výnimku a pokrstil nám dieťa a súhlasil s výberom krstnych rodičov bez potrebných sviatosti a ak sa niekto taky nájde, už idú správy, že cirkev má v tom bordel a kňaz sa dal uplatit. Aké je teda správne riešenie?

qqqqqqqqq
25. feb 2021

@dada13288 jeeezisi,to co je.ja som krstna mama bez akychkolvek vybavovaciek a to nemam ani prijímanie ci ako sa to vola...