icon

Nejasná účasť na krstinách nás zaskočila

23. jún 2024

Plánujeme krstiny s cca 15 hosťami. Klasika - obed v reštaurácii a potom malé posedenie pri káve a torte. Okrem krstnych rodičov pozývame ešte svojich rodičov a súrodencov. Švagrine majú deti, ktoré už majú 23 a viac rokov, ktoré sme nepozyvali. Dnes som sa ale dozvedela, že jedna švagriná pozvala svoju dcéru bez nášho vedomia. Tá dcéra je po liečbe drogovej závislosti a je veľmi nespoľahliva. Svorka nám to dnes oznámila, že je teda táto slečna pozvaná, ale že vlastne nie je isté, či príde. Po predychani prvého šoku som svokre vysvetlila, že počet hostí sa nahlasuje cca týždeň vopred a teda prístup, že nevieme, či sa slečna rozhodne dostaviť nie je možný. Priznám sa, totálne mi to pokazilo náladu a aj tesenie sa na krstiny. Lebo čo už s ňou, je to rodina a treba ju tolerovať podľa svokry. Asi s tým nemá zmysel bojovať, manžel sestre nechce oponovať.

kamatopo
23. jún 2024

Určite sa hanbí za to čo sa jej deje. A ťažko sa jej o tom hovorí. Chce mať dcéru pod dohľadom. Nerozculuj sa, určite sa raz o tom porozprávať keď si to švagriná všetko uprace v hlave a neter sa dá na normálnu cestu.

autor
23. jún 2024

@beata_k Ako hostitelka snáď mám právo povedať názor na to, koho pozveme na oslavu a koho nie. Nevlastné deti môjho brata tiež nepozyvame, pretože sme chceli pozývať len najbližšiu rodinu. Teraz ich mám tiež volať, keď mužova neter ASI príde? To sú citlivé veci v rodine a preto o hosťoch majú rozhodovať hostitelia.

belbel
23. jún 2024

@prasiatko30 presne takéto niečo som chcela podotknúť... Pekne si to napísala, s citom

koniarova
23. jún 2024

Veď áno. Tak rozhodni. Si hostiteľ.

maryetta
23. jún 2024

Je sice nepozvany host. Takto sa to nerobi. Mozno to tak malo byt a nech je tam. Nech vidi zmysel zivota. Nech sa tesi spolu s vami.
Zase ale chapem ze je to “nefer” voci tym co nepridu.

Pripadne ak by si zavolala svagrine a opytala sa na to? Ze potrebujes zajednat porciu. Mozno sama nieco povie preco “automaticky berie a pozyva” aj dceru.

beata_k
23. jún 2024

Ale ved ti pisem, ze poriadky si rob so svokrou, ktora ju tam pozvala. Ale zaroven mysli, ze tym zrejme pomozes tej slecne.

autor
23. jún 2024

@maryetta vieš čo, ona je brutálny introvert, ona sa ani s mamou nebaví o svojich rozhodnutiach. Ak by som jej zavolala, ona by to brala ako výčitku a neprišla by ani ona. Nechce sa mi do toho. Urazí sa celá mužova strana rodiny. Ja sa podľa nich zachovám nevhodne, ich dcéra sa správa v pohode,...

autor
23. jún 2024

@beata_k pozvala ju švagriná, svokra mi to dnes oznámila a obhajovala

evkamotka
23. jún 2024

Autorka, uplne ti rozumiem. Na tvojom mieste zdvihni telefon a zavolaj svagrinej. Milo a asertivne, bez hnevu sa jej popytaj, ze ti svokra spominala ako ma prist ta neter a uvidis, co ti povie. Svagrina sa ti k tomu vyjadri. Vzdy jej vies nasledne slusne zopakovat, ze nevolate nikoho z rovnakej urovne vztahov, bolo by to nefer voci ostatnym a nerobilo by to dobrotu v rodine, ze chcete zostat spravodlivi voci všetkým atd

maryetta
23. jún 2024

Na druhej strane mozes byt rada ze ta svokra na to upozornila. A pripravila. Ze nie az v den krstin.
Nemyslim aby si volala neteri. Ale svagrine. Ze ti svokra povedala ze tam ide aj ona a ze teda potrebujes objednat.

beata_k
23. jún 2024

Dobre, tak si rob poriadky s bratovou sestrou. Len mysli na to, ze s tym nik nema problem iba ty. To nie je velmi v kestanskom duchu. Dupkat nohami a nepomoct jej. No, ale ved rob ako chces.

prasiatko30
23. jún 2024

No a co ti povedal tvoj muz, rozpraval sa so sestrou, povedala mu ze preco to tak spravila?

koniarova
23. jún 2024

@prasiatko30 myslím, že mužovi je to srdečne jedno. To len my ženy riešime takéto veci.

som_realistka
23. jún 2024

Neviem ako je kde zvykom, ale napríklad u nas sa na krstiny pozývajú iba krstni rodiacia a starýy rodicia. A ďalšia vec, ako už napísali vyššie, je drzé na oslavu kde je niekto pozvaný na obed, ktorý bude v reštaurácii, a teda sa asi pripravuje nejaký stôl, pozvať niekoho navyše. Keby to autorke nepovedala svokra, tak čo. Zjaví sa tam len tak? Alebo si každý zmyslei pozvat ešte niekoho, ved co bude sranda.

luccija
23. jún 2024

Nemôžeš vedieť či to nespiskala svokra a povie, že švagriná ju volala.Ale je to nevhodné je to vaša oslava vy rozhodnete kto tam bude...ako k tomu prídu ostatné deti ti sa urazia, že ich ste nepozvali?

oblecenie99
23. jún 2024

Neviem, či to tu odznelo, ale nemôže byť, že rodičia radšej chcú mať pri sebe dcéru, keďže píšeš, že je ešte nestabilná, tak aby bola takto pod dohľadom..? Toto bolo prvé čo mi napadlo, keď som si prečítala tvoju tému. Moja kamoška mala tiež problémy, tam išlo o chorobu, ani sme netušili a ani netušili, že nemôže byť sama.. vyzerala už v pohode, rodičov presvedčila, že OK, išli od nej iba na cca pol hodinu preč a dovtedy sa stihla obesiť.. či to nebude niečo podobné, alebo chcú, aby prišla na iné myšlienky, bola medzi ľuďmi.. ja viem, pre vás blbé, len.. 🫤 Ja by som na to asi prikývla, že teda dobre, plus jedna osoba, prežijeme.

ivana11155
23. jún 2024

Ta neterka co teraz vysla z liecenia sa mozno potrebuje socializovat, mozno ju chcu viac zatiahnut medzi ludi, mozno stratila kamosky a chcu to urobit aspon takto, nikdy nevies. Keby mala nieco lepsie urcite by nesla s mamou na krtiny kde budu sami starsi ludia. Ja ked som mala babatka rozmyslala som rovnako ako ty, teraz ked mam velke deti,vela veci vidim inak. To co teraz sudis, sa ti moze vratit pri vlastnom dietati a to nemyslim ze by malo prave drogovat.

mamina7070
23. jún 2024

@oblecenie99 uz pisala ze neter zije v BA a svagrina na strednom slovensku tak v tomto to nebude

som_realistka
23. jún 2024

@beata_k prepáč o akej pomoci sa tu bavíme, keby sa svokra neprekecla, tak ani nevie. A ak chce švagriná zaclenovat dcéru do rodiny po prekonanej závislosti, Tak nech robí dejchanek doma.

dota6
23. jún 2024

Ja len skúmam pohnútky kresťansky veriacich osôb. Podľa toho čo píšete je zjavné, že vám vyslovene vadí jej minulosť. Drogová minulosť závislého.
A naozaj je dosť zlé, že si pozvala dcéru ale vy ste dospelá. Stačí dvihnúť telefón a povedať, dcéra nie je pozvaná. Nech nechodí. Nemusíte sa nikomu prispôsobovať. Verte mi, hovorím to ako osoba, ktorá ma brata abstinenta, ktorý bol nechutná prepitá troska, ale v živote by ma nenapadlo ho vracať do života stretnutím s rodinou, ktorá o to nestojí. Možno by to trebalo vysvetliť švagrinej. Možno ste naozaj poslední ľudia na svete, ktorých chce slečna stretnúť.

prasiatko30
23. jún 2024

@koniarova ono je tiez otazne ci sa neter nakoniec dostavi. Mozno svagrina dcere povedala, ze by mohla prist ale nevieme co odpovedala dcera.

beata_k
23. jún 2024

@som_realistka Vidim, ze tebe sa nic zleho s dietatom nestalo. A ani ti to neprajem. Ale jedna porcia naviac nikomu neublizi. Naopak, zrejme pomoze dievcine.

som_realistka
23. jún 2024

Autorka., každopádne to dories, najprv s mužom, aby ste boli zajedno, a potom so švagrinou. Môže sa stať aj to, že ustúpis pre pokoj v rodine a druha strana sa môže cítiť dotknutá, že si nepozvala ostatné netere a synovcov.

som_realistka
23. jún 2024

@beata_k nejde o porciu naviac, ide o prístup švagrinej

beata_k
23. jún 2024

@som_realistka A teraz co? Postavit si hlavu pred celou rodinou? Mimochodom. Jej muz je s tym OK To len autorka dupka nohami.

deti95060810
23. jún 2024

kvôli jednému obedu robíš zbytočne halóóó...
To ta láska k blížnemu že...😉

dota6
23. jún 2024

@som_realistka tiež si myslím, že švagriná to robí pre dcéru. Ale dcéra podľa mňa vôbec netúži byť v takej spoločnosti, ako je rodina autorky. Nepoznajú sa, nestretávajú. Vyšla z jednej "sračky" a mama ju ťahá na krstiny nejakého cudzieho dieťaťa, medzi cudzích, ktorí si ju tam ani neželajú. Fakt super riešenie. Neter sa bude cítiť "perfektne" a autorka tiež z toho výjde ako necitlivá osoba. 🥲

som_realistka
23. jún 2024

Dámy, švagriná to možno robí pre dcéru. Ale dosť nevhodným spôsobom. A teraz co, švagriná si urobí po svojom teraz, aj nabudúce a budú všetci v rodine skákať ako švagriná si zmysli, mimochodom bez toho aby kohokoľvek upozornila, ved vo. Ona to robí pre dcéru. Žiadny problém by nenastal, keby draha švagriná zdvihla telefón a povedal, Anča počuj, môžem zavolať Zuzku na krstiny, bolo by dobre, keby sa stretla s rodinou. Miesto toho je autorka ta zla. Rozpráva sa tu o dobrom skutku a slušnosti, a prvý kto urobil prešľap je švagriná.

koniarova
23. jún 2024

@som_realistka veď to tu nikto nepopiera,že švagriná urobila nevhodný krok. Len autorka nemá žiadnu inú možnosť ako to riešiť, jedine otvoriť ústa. Lebo v tom ostala sama. Mužovi neter nevadí.

zana147
23. jún 2024

ja tak rozmýšlam ,určitemá autorka aj nejaký rozpočet,teraz je to jeden hosť ,alečo keďsi ešte niekto povie , však " Mara berie Zuzu na oslavu ,tak ja zoberiem aj Fera " a namiesto jedného hosťa naviac ich bude mať desať.