Nejasná účasť na krstinách nás zaskočila
Plánujeme krstiny s cca 15 hosťami. Klasika - obed v reštaurácii a potom malé posedenie pri káve a torte. Okrem krstnych rodičov pozývame ešte svojich rodičov a súrodencov. Švagrine majú deti, ktoré už majú 23 a viac rokov, ktoré sme nepozyvali. Dnes som sa ale dozvedela, že jedna švagriná pozvala svoju dcéru bez nášho vedomia. Tá dcéra je po liečbe drogovej závislosti a je veľmi nespoľahliva. Svorka nám to dnes oznámila, že je teda táto slečna pozvaná, ale že vlastne nie je isté, či príde. Po predychani prvého šoku som svokre vysvetlila, že počet hostí sa nahlasuje cca týždeň vopred a teda prístup, že nevieme, či sa slečna rozhodne dostaviť nie je možný. Priznám sa, totálne mi to pokazilo náladu a aj tesenie sa na krstiny. Lebo čo už s ňou, je to rodina a treba ju tolerovať podľa svokry. Asi s tým nemá zmysel bojovať, manžel sestre nechce oponovať.
Pre tie, ktore pisali o krestanskej laske - ako som uz pisala vyssie - ak by svagrina zdvihla telefon a pobavila sa so mnou alebo s muzom a vysvetlila to tak, ako predpokladame, ze to je, tak - ako som pisala - by som nemala to srdce jej povedat, ze nie, nechceme ju tam. Ale robit to takto poza nas chrbat, vlastne sme sa to dozvedeli vdaka tomu, ze prisla svokra k nam na navstevu... neviem, ci neter zachrani jedna rodinna oslava, ked doma so svagrinou byvat neostala. Svokra neteri neustale dohovara, neteri to ide na nervy. Ona s nimi nebola poslednych niekolko Vianoc, bola radsej s kamaratmi. Preto pouzivat prave tuto udalost na reset vztahu a pomoc neteri mi nepride ako realisticke. Je to len snaha tvarit sa, ze uz su v pohode, tak pridu pekne na oslavu.
A je tu aj ta stranka, ze brat ma dospele nevlastne deti - bude teraz na nas jeho priatelka zazerat, ze ci jej deti su menejcenne, lebo su nevlastne? Ci mam nastavit aj druhe lice, ked mi niekto da facku? A co dcery druhej svagrinej? A zrazu budeme mat na oslave namiesto 15 ludi ludi 25?
@dota6 to ci zavisla bola, este nevieme. To ze presla liecenim neznamena, ze sa k tomu nevratila. Po mesiaci odisla spat do BA, byva vraj u nejakych kamaratov. Ona ale inych ako fetakov nema. Neviem v com som hrozba ja? Povedala som svokre, ze to nie je vhodne ju tam volat, ale vidim, ze sa cela rodina urazi. Tak co - mam ist aj cez mrtvoly?
@mamina7070 moze to byt v tom, ze svagrina chce, aby rodina videla, ze je jej dcera uz v poriadku.
@autorka riešenie je jediné, zdvihnúť telefón a porozprávať sa, ako dospelé ženy. Ver, že neter je v tom nevinne a určite sa netrasie na vaše krstiny :D
A k tým kresťanským hodnotám. Ja som vyrástla vo veľmi silnej kresťanskej rodine a moja mama je pre mňa vzor. Ona prijala každého. Aj keby sa vyskytol bez pozvania, len tak sa zjavil. Dala by prvé posledné aby sa cítil šťastný v našej rodine. Preto rada skúmam ostatné kresťanské rodiny.
Samozrejme, tvoja švagriná je mimo, no skúste ju osloviť a povedať, že si neter neprivedie a basta.
Mám brata po liečení, fakt bol hnusná troska. Sľuboval všetko aj nemožné. Ale vyliečil sa. Mne nemusíš hovoriť nič, poznám to.😇 hrozba si v tom, že nemáš gule konať. Urazia sa? Tak nech. Sú to krstiny tvojho dieťaťa.
Problém je, že sa jedná o švagrinú a jej dcéru. Véééľmi pochybujem, že by si takto vystrájala, keby sa jednalo o dcéru Tvojej sestry. Vzťah "ja a švagriná" sa tu rieši v každej druhej diskusii. 🤔
Ale poradím Ti - si dospelá, máš ústa, tak ich používaj. 😉
Inak ... Miluj svojho bližného ako seba samého alebo aj Hosť do domu, Boh do domu. To sú tak pekné kresťanské heslá. Drž sa ich a bude Ti lepšie.
Ja by som na tvojom mieste zdvihla telefón a zavolala švagrinej, že svokra povedala,že oni prídu aj s dcérou. Či je to naozaj tak lebo jedlo už máte objednané pre 15 ľudí a až sa vieš spýtať či viete doobjednať porciu alebo je to len nejaký šum. Že by si bola nerada, aby sa stalo, že niekto nebude mať miesto pri stole. Švagriná ti hádam potom povie či áno alebo nie.
ja som zas na druhej strane, v rodine sú krstiny. Bola som pozvaná ja, moje deti a môj muž nie ( exmanžel , ktorý s nami žije ), lebo ho na jar pustili z liečenia ( gembler). Nechcú ho tam . S deťmi sme sa dohodli že nejdeme, to mu neurobíme. Poďakovala som sa a slušne povedala že neprídeme. Svet sa točí ďalej .
Ani nečítam všetky príspevky. Stojím za autorkou. Ich oslava, ich pozvánky. Rozhodli sme pre najbližší okruh rodiny a bodka. Nevidím dôvod požívania bratrancov… buduje sa nová rodina, dieťa ma svojich krstných rodičov.. nevidím dôvod z toho robiť udalosť ako svadba. To, že ju švagriná pozvala je absolútne nevhodné. Nech ku pozýva na dvoje akcie! Alebo nech si ju pozve svokra. Ja by som trvala na svojim….
Len aby to nebolo celé iniciatíva svokry. Svagrine možno dohovarala, že treba neter zavolať, nech príde, nech ....A že určite ju radi uvidíte a ktovie čo...
A tebe zas, že neter pozvala švagriná a že treba to zariadiť s obedom (inak zaujimali by ma tie argumenty svokry, prečo tam neter má byť)
Zdvihni telefón, že chceš overiť info. A over si. Lebo možno iba babka chce využiť situáciu a dohovarat vnučke a nikto okrem nej o to nestojí.
Pre mňa by bolo podstatne aj o aké drogy išlo. Tvrdé? Na liečenie išla dobrovoľne?
Lebo zas tak akoby som nechcela alkoholika na oslave, ktorý síce je po liečení, ale absolútne mimo kontroly rodiny a teda napr.neviem či sa tam dokáže už držať, tak ani narkomana, ktorý je bez dozoru by som tam nechcela. A láska k blížnemu zas neznamená, že si má človek nechať všetko. Ja by som sa opýtala normálne v akom je stave neter, a ako to poriesša ak príde napr. nevhodne upravená, nebodaj pod vplyvom drogy.
Úprimne neviem si predstaviť, že sa človek po liečení len tak vráti do života, bez rodiny a ku starým kamošom, práve tie dni po liečení sú rozhodujúce, vymanit sa z pôvodného prostredia. Inak je tá recidiva viac než istá.
Podľa mňa to dievca nepríde. Ak vravíš že býva u kamarátov a to ma.len fetakov. Bohvie čo teda robia. Nemyslím si, že sa jej bude chcieť ísť z Bratislavy na sever Slovenska kvôli krstu dieťaťa ktoré jej je v podstate asi ukradnuté
Lenže keď si ticho a rozculujes sa len na MK, tak tvoja rodina nemá odkiaľ vedieť, že ich správanie ťa rozčuľuje a že ti to vadí. Veď buď asertivna, keď máš muža na draka tak povedz ty čo ti vadí. Ak nie, tak tento výlev je úplne od veci. Tvoja švagriná, svokra a vlastne nikto nevie čítať tvoje myšlienky. To čo ty považuješ za drzé, im môže prísť úplne normálne.
Nečítam diskusiu, ale tiež máme v širšej rodine dievča po liečbe drogovej závislosti. Tiež býva niekoľko km ďalej od nás všetkých, ale na každú oslavu ju voláme už len z princípu. Aby bola s nami a aby mala pocit, že k nám patrí, máme ju radi a záleží nám na nej. Ja ju stretávam raz za rok, ale vzdy jej napíšem aj keď ma oslavu moja dcéra. V 90% sa vyhovori. Ale beriem to tak, že je to to najmenej, čo pre ňu môžem urobiť.
@maciatkolulu až budeš mat v rodine reálne závisleho či človeka s po drogách vyvolanym psychickým ochorením potom píš. Keď zažije reálne taký atak takého človeka. On je nevyspytateľný.
Dievčina je tesne po liečení, po mesiaci (co je nic) žije mimo rodiny u kamošov bez dozoru. V Bratislave (nie zeby sa k droge nedalo dostat aj inde, ale tam to bude ako ist kupit žuvačky) a teda sa vrátila do vysokorizikoveho prostredia.
Preto by som zavolala svagrinej či sa za ňu vedia zaručiť, že príde v poriadku. Ja by som nevolala ani alkoholika.
Kresťanská láska nie je, že si máš nechať všetko a nemáš mať hranice. A teda nie, netahala by som ani vlastneé dieťa o ktorom vôbec netuším, či je OK na oslavu, na ktorú nebolo pozvané a už vôbec nie bez toho, aby som sa opýtala hostiteľa.
Možno švagriná ani nepočíta s jedlom pre dcéru, len ju chce mať pod dohľadom. Mne to v takom prípade, aký opisuješ, príde normálne. Neviem čo proti dievčaťu alebo švagrinej máš, ale s takým prístupom neviem či prejdeš úspešne cez spoveď pred krstinami
@maciatkolulu a áno toho sa desim, že moje dieťa môže skončiť na drogách či alkohole. Lebo to nič nemá s inteligenciou, vzdelaním, náboženstvom. A viem aj aké je mať alkoholika na oslave a striehnuť a báť sa či vydrží a či nebude cirkus.
Či ty myslíš, že ti, ktorí sa rozhodnú, že takýchto príbuzných na oslave buď nechcú alebo chcú za určitých podmienok, na ktoré ale zas niekto musí dohliadnut, že sa dodrzia, sú horší ľudia?
Milujem také teoretizovanie, keď si v živote reálne nezažila,.
aké to je niečomu takému čeliť. A ze niekedy už nie je iná možnosť ako odstrihnut sa lebo inak to zničí aj teba.
Poznám rodiča čo museli vlastne dieťa odstrihnut, takých čo nerešpektoval lekárov a predčasne ukončili proces liečby a teraz sa trápia a úprimne keď sa pominú, skončí to dieťa pod mostom alebo v ústave.
Preto na autorkinom mieste zavolám švagriná a v prvom rade zistím stav. A potom sa rozhodnem či som ochotná akceptovať či nie a za akých podmienok.
A teda ja by som naozaj ani zdravé dieťa by som netahala na oslavu, kde nie sú deti pozvané. Respektovala by som to.
@lenkakravcova dievča sa mesiac po návrate z liečenia odstahovalo späť do BA, ku kamarátom. Nie je pod žiadnym dozorom rodičov. Ak sú kamaráti povodní,
šanca na recidivu obrovská.
ale rozumiete ze ostatne dospele deti surodencov
nepozyvaju ? a oni co teraz ? o tom to je a este o tom ze ak mala svagrina tento problem mala sa v prvom rade opytat ich a nie sama pozyvat
nehcala by som to tak a nech pride. Treba jej pomoct a podporit ju, aj rodinnymi akciami. Je dost mozne, ze ju nechceli nechat samu (?). Alebo ju chcu takymito aktivitami rozptylit.
@maciatkolulu tak ešte raz prečo by autorka mala svoju rodinu a svoje dieťa vystavovať možnosti, že neter príde pod vplyvom drogy, nevhodne upravená (spomínala zjav netere) atď.
Ak skúsenosť máš, zrejme nie dostatočnú lebo nikto normálny by nevystavil seba a svoju rodinu riziku, že sa niečo nepríjemné zomelie na udalosti, ktorá je pre neho extra dôležitá.
Či ty by si s tým bola v pohode? Už si volala sanitku rovno na rodinné posedenie lebo prišiel výstup, že dotyčný ohrozoval seba alebo prítomných? A to do ataku vyzeral úplne v pohode?
Ak neviem ci je baba čistá a OK nepozyvam a nenosím ju neohlasene na návštevu.

@koniarova presne tak. Tiež som to napísala, autorka je dospelá a situácia ai žiadá dospelácke/asertívne riešenie. Mňa prekvapil len fakt, ako autorka zdôrazňovala minulosť netere, ktorá je bezpredmetná. To, že neter bola závislá z nej nerobí obeť, ani hrozbu. Jediná hrozba je netaktná švagriná a nečinná autorka.