Neoslavujeme Vianoce
Ahojte, temu som nazvala iba tak v skratke, ale je to teda "zlozitejsie" 🙃. Ja a partner sme spolu uz 13 rokov, spolu zijeme 7 rokov. Aktualne sme uz 2,5 roka manzelia a tento rok sa nam narodil maly chlapcek, ktory ma aktualne 5 mesiacov. Ja a partner absolutne neoslavujeme Vianoce, Mikulasa, Valentina, Velku noc ani nic podobne...nemame ani vianocny stromcek, nekupujeme si darceky. Mame na to rozne priciny, nikdy nam to nechybalo a sme spokojnejsi. No teraz ked mame maleho, tak mam taku dilemu, ci zaviest Vianoce, Mikulasa a pod...Ide mi skor o to, aby to na neho nemalo vplyv, co sa tyka neskor nejakej sikany rovesnikmi a aby z toho nemal nejaky "mismas" v hlavicke "preco je to u nas inak doma, ako u spoluziakov" a pod. Rozmyslam, ze by som kontaktovala detsku psychologicku, co ona navrhne a ci existuje nejake rozumne riesenie, totizto neviem si predstavit, ze by sme mali napr. take klasicke "gicove" Vianoce.
Len aby ste nas nebrali za nejakych uplne cudnych 🙊 my s manzelom, si velmi casto spravime spolocne rodinne posedenia, prekvapime navzajom aj darcekom uplne mimo akehokolvek sviatku, ale vobec nesilime ziadne tieto povinne sviatky a hlavne sa neviem stotoznit so ziadnymi svetielkami, koledami, ani pozeranim Popelky a Mrazika...😅. Najde sa tu niekto kto to ma rovnako/podobne? Resp. uvitam aj vase nazory/skusenosti, ako by ste to vy riesili.
Komentare tipu: "Ste divni" si prosim nechajte pre seba, pocuvame to casto od nasich rodicov a toto pomenovanie neznasam. Dakujem pekne!
Pokial by vase dovody neoslavovania vianoc boli cisto sebecke (zo slovo ale neber v zlom, vysvetlim nizsie) tak by som sa premohla a dietatu dala priestor aby si vytvorilo nazor na tieto sviatky same ked bude velkač.
Ak by to suviselo s vierou, tak by som sa nasilu nepretvarovala a nezavadzala ich ale vysvetlila, ze napr my v Boha neverime a teda neoslavujeme krestanske sviatky...
Tym "sebeckým" som mala na mysli to, ze napr v detstve som nikdy nedostala to co som chcela a bolo mi to vzdy luto, alebo ze vzdy to bol taky zhon a stres a preto to nechcem atd.. Chapes? Tak vtedy to je proste chyba vašich rodicov, ze vam nedopriali sviatky pokoja, mieru a prijemneho casu a rodinou.manzel to tak mal a teraz robi všetko aby jeho deti dostali pravy opak. Vtedy by som svoje predsudky dala bokom.
Ani my doma neoslavujeme Vianoce, lebo je to kresťanský sviatok (čo my nie sme). A ani tá ich zdobiteľská/darovacia/konzumná nás s mužom nejak neoslovila.
Tento rok sa nám narodil syn, tak to práve trochu prehodnocujem, lebo by som chcela, aby sme počas roka mali zopár takých spoločných rituálov, na ktoré bude môcť spomínať, keď bude starší.
Naše Vianoce budú asi také minimalistické - ozdobíme si spolu strom (ktorý začiatkom jari zasadíme vonku), uvarím niečo dobré, darujeme si ručne robené darčeky/zážitky, navštívime starkých a hotovo.
@barbora0308 hovorí sa ,,ži a nechaj žiť" q nech si každý robí ako chce, ale toto mi nedá. Svoje narodeniny oslavujete?
Neviem si predstaviť ochudobnit dieťa o niečo tak prekrásne, nádherné. Tá atmosféra, vôňa, svetielka, Tá radosť v detských očiach....
Z môjho pohľadu je to obrovské ochudobnenie dieťaťa o niečo čarovné, čo NIKDY pri NIČOM inom nezažije. Nič to čaro nenahradí. Ja dodnes milujem Vianoce a už teraz sa neviem dočkať.
Mne sa zas nepáči, keď dieťa dostáva kedykolvek počas roka darčeky.
No každý je iný, ale ak sa pýtaš na názor, tak určite to skúste kvôli malému. Teraz je ešte malý, ale o rok si to určite užije.
Podla mna to je všetko dosledkom detstva. Zrejme ani v detstve ste tieto sviatky neprezivali nejak extra. Vo mne to od detstva zanechalo tie Najkrajšie pocity, zážitky...
Vianoce nie sú o darčekoch. Ide o celú atmosféru- rodina je pokope, spoločne pečieme medovníky, vôňa, krásne svetielka, trhy, punč, ...proste ta zima a teply punč v ruke, okolo krásne svetielka, ...
A koledy, vianočné rozprávky...
@barbora0308 Vianoce vôbec nemusia byť gýčové. Spraviť stromček a štedrovečernú večeru snáď nikoho nezabije a za tú radosť v detských očiach to stojí. Na tom neni nič gýčové. Nemusíš ani napiecť 15 druhov zákuskov, ani hygienicky vyluxovať byt. Každý má také vianoce aké si sám spraví a ako si to nastaví v hlave. Ale úplne o vianoce obrať deti...to by som nerobila.
ahoj, my s manželom sme v našich pôvodných rodinách vianoce oslavovali, rodiny oslavujú ďalej, ale my sme sa rozhodli ich ďalej neoslavovať.. mám na to obdobie pekné spomienky, to je fakt, ale nemyslím si, že dieťa ukrátiš o pekné rodinné zážitky, ak by ste sviatky neoslavovali.. menšie problémy môžu nastať, ako už vyššie spomínali, v škôlke a škole - tým mi argumentovala aj moja mamka, keď som ju s touto informáciou ,,šokovala" 😅 ona totižto pracuje v malej dedinskej škôlke, ako kuchárka a je svedkom toho, že už aj takéto malé deti vedia byť kruté.. ale dieťaťu to stačí len primerane veku vysvetliť a ak rodina bude stáť pevne na svojich hodnotových pilieroch, dieťa to podľa mňa nebude nejak extra riešiť, jednoducho to preberie ako prirodzené.. snáď ma chápeš, ako to myslím.. 🙂 ja mám 4 deti, najstarší syn má 4 😅 rodinám sme ,,prikázali" aby sa o sviatkoch s deťmi nerozprávali, že im to vysvetlíme my s manželom, že žiadne darčeky v tomto období nech nekupujú a čo sa týka výzdoby, tak zatiaľ deti neriešia, akurát minulého roku sme najstaršiemu povedali, že babka má takú zimnú výzdobu, že chce mať doma pekne 🙂 do škôlky ešte nechodí, tak k tomu ti viac neviem poradiť 🙂
@lydiasabolova mňa by úprimne zaujímal aspoň jediný rozumný argument, čo vedie dospelých ľudí k takémuto rozhodnutiu?
Obzvlášť, keď ste vy ako detí o to ukratene neboli a máš pekne spomienky, tak prečo to robíš svojim vlastným deťom?
Fakt ma to zaujíma.
@oli18 Veď práve pre to... celý rok sme rozlietaní, minulý rok deň pred Vianocami som ešte robila a chodila od notára na súd, neviem si predstaviť, ako by som vykryla pečenie a mega prípravu, ktorú robila moja mama... vedela som, že to takto vyjde, malý bol ešte malý, aby to nejak vnímal, tak som sa dohodla s mužom, že variť bude on, vôbec som neupratovala v štýle "vyglancovať byt", ale štandardné udržiavanie poriadku a koláče som vopred objednala. Toho roku plánujem piecť, lebo teraz sa mi chce, ale naozaj štýlom iba čo sa určite zje a nie tak, že to budeme pchať do seba aj na Silvestra. 24. chcem mať svätý pokoj a kľud. Na budúci rok už naozaj zvažujem vianočný pobyt v horách, len mi to nejak nedá, práve kvôli synovi - vidím, ako sa teší už teraz, a spomínam si aj ja, ako sme to vnímali ako deti: stále cítim tie vône, tie chute, tú čarovnú atmosféru, ktoré je spojené aj s tým domovom na Vianoce, nechcem, aby o takéto niečo prišiel..
Ja vam fandim, ja tiez rozmyslam, ze Vianoce uz tento ani buduce roky oslavovat nebudem, spajaju sa mi s nimi skor smutne ako stastne spomienky. Ja by som sa na vasom mieste do ziadnych oslav nenutila, ale asi by som malemu, ked bude vacsi, aspon nejaky jeden darcek vzdy kupila, aby sa necitil ukrateny oproti rovesnikom.
@barbora0308 ja Vianoce vôbec nemusím, pre mňa je to v podstate len stres, nervy v obchodoch kvôli bežnému nákupu lebo ľudia si asi myslia že keď nevykupia obchod odrovna ich hlad, doťahovanie sa s večne nervóznymi kuriérmi (áno, chápem ich, nie som ani kuriér a nervy mám od novembra.. 🤣).. stromček mi príde ako dobrý lapač prachu už absolútne nezapadajúci do tradičných 10-15 stupňových upršaných vianočných dní 🤪 nepeciem, strom teda nejak nahodím vždy 24.12. ráno 😆 vlani sa ešte aj večera pobabrala tak boli klobásky so zemiakovým šalátom.. 🤣 ale áno, robíme Vianoce, pre deti 🙂 ono pre mňa celkovo Vianoce nejak stratili čaro odkedy ich nechystajú rodičia akoby pre mňa. Neviem to nejak tak ako to vedeli oni, škoda že nechcú aby sme oslavovali Vianoce spolu a držia sa rodinnej tradície že mladí majú oslavovať už sami so svojimi deťmi. Snažím sa pre deti, no aj tak nedokážem ich pripraviť tak ako to vedeli moji rodičia a muž hovorí to isté že aj preňho mali akúsi čarovnú atmosféru len keď bol dieťa. Asi sme divní 😁
Tiež suhlasim s názormi, že by som dieťa o sviatok neoberala. My Vianoce slávime u rodicov, ti všetko nachystaju od večere, po ozdoby, stromcek... Tiež som nemala rada Vianocne ozdobovanie, lebo vzdy sa mi spájali so smútkom, že vianoce rýchlo skončili a že ten čas až moc rýchlo leti, takze my sme si doma s mužom stromcek nerobili. Ale kvôli detom som začala robit aspoň stromcek a asi aj tých dekorácií bude ich vekom pribúdať. A určite aj Mikuláša by som u vás zaviedla. Pre deti to je veľké kúzlo, sa rano zobudit a mat prekvapenie v cizmickach a vás to nestojí ziadnu namahu.
Ale veď Vianoce nemusia byť len gýčové. Urobte si ich podľa seba. Možností sú stovky, len buďte kreatívni. Môžete mať stromček živý, drevený, umelý, ozdobený, neozdobený, papierový alebo žiadny a namiesto neho napríklad vetvičky. Jedlo si urobte podľa chuti, môžete variť aj každý rok iné z inej krajiny ako vašu vlastnú tradíciu. Darčeky buď áno alebo nie, ako chcete. Ale dieťa by som o to neukracovala. My napríklad nemáme telku, ale to predsa neznamená, že ak budem mať dieťa, bude povinné existovať bez telky, lebo jeho mama a oco na telku nemajú čas. Proste sa prispôsobím. Pamätám si, že naši susedia boli jehovisti. A ich prvé dieťa Vianoce nemalo. A potom o dosť neskôr mali druhé dieťa, keď už prvé odrastlo, a zrazu ich to prešlo a už im aj stromček pri okne svietil. Úprimne poviem, že tým prvým dieťaťom by som nechcela byť.
@lydiasabolova aký máš dôvod k tomu, že si doma zrušila Vianoce? Celkom ma to zaujíma, keďže vo vašich rodinách sa vianoce slávia. Fakt tomu nerozumiem, čo máš z toho že to deťom odopieraš, hoci tebe to odopreté nebolo? Ešte by som to pochopila z nejakého iného kresťanského presvedčenia, ale nič také nespomínaš. A vianoce ako sviatky lásky a pokoja slávia aj neveriaci.
Deti pred Vianocami " neochrániš" valí sa to z telky, z reklám, z obchodov, z námestí, skôlka, deti....až mi je tých tvojich ľúto.
@fadama máš pravdu, ale v dnešnej konzumnej dobe a v dobe - dieťa stredobod vesmíru - je všetko o deťoch a pre deti. Na podstatu Vianoc sa nejako zabudlo. Vianoce oslavuje každý ale od kresťana majú niektorí veľmi ďaleko. A nemyslím tým cirkev ale správanie sa človeka a hodnoty, ktoré uznáva.
Ja tiež neoslavujem také ,,slovenské,, Vianoce - upratať, napiecť 30 druhov koláčov, mať doma výzdobu ešte aj na wc, kvantum darčekov. U mňa je to skôr o kľude, stretávaní sa s rodinou, priateľmi, vychutnám si dobré jedlo, atmosféru - sneh ak je, hudbu, vianočné filmy, teplý čaj, kniha v ruke. Oddych, pohoda, mimo nákupných stredísk, davu ľudí, hluku.
@barbora0308 nemusíš robiť s Vianoc veľké halo. Žiadne veľké upratovanie, pečenie, nákupy. Spravte si len pekný večer. Večeriate každý deň, tak aj na tento nachystaj večeru - čo máte radi. Upeč len nejakú tortu alebo zákusok ktorý máte radi a stromček stačí aj 20 cm niekde položiť. Pekne prestrieš stôl, najete sa. Časom vysvetlíš synovi podstatu Vianoc. Darček stačí 1 ks. Akože Ježiško necháva každému niečo po čom túži - určite ti povie čo by chcel. Pozriete si vianočnú rozprávku. Nemusíš z toho robiť cirkus a máš to bez naháňania sa. Synovi bude časom ľúto že on nezažíva Vianoce a ostatné deti áno. Nejde o tie darčeky ale aj atmosféru. Za to že tebe nebolo dopriate, nerob to aj jemu.
Teraz je ešte malý ale keď bude mať tak 2-3 roky, začne sa pýtať. Ja by som to asi takto riešila. Tiež Vianoce nemusím, celý ten humbuk okolo toho. Ale kvôli dcére vytvorím ako takú atmosféru - pečivo, večera, stromček. Aj keď je už dospelá, nech nemá nejakú traumu, že zrazu žaidne Vianoce.
Asi tak nejak. Nie kazdy berie vianoce rovnako a nemusi sa to s nimi ani nejak prehanat, ale ako detom by somnejak neuberala to caro vianoc a takychto sviatkov. Teraz je sice este malicky, ale ked pojde do skolky, tak aspon ako take vianoce by som zaviedla
@barbora0308 nie ste divní, ja by som to tiež najradšej neoslavovala....ale deti tieto sviatky priam milujú a vo veľkom očakávajú. Čiže u nás je to tiež kvôli malej...ale začínajú to vnímať až keď nemajú len pár mesiacov.
Ja len,ze bude vacsi,budes s nim pozerat aj vacsie gyce ako Mrazika ci Popelku😂 A deti si v skole na vianocnej besiedke rozdavaju darceky. Tvoje bude len tak sediet a pozerat na nich? Mame takeho spoluziaka a len tak pozera smutne,co si ini rozbaluju. Cez prazdniny sa nudi,lebo nic neoslavuju...Chapem to,ak su rodicia inej viery,ale len tak "lebo sa mi nechce nic oslavovat" mi pride voci detom trochu sebecke.
@simona20201309 jediný argument môže byť aj to že jednoducho ich niekto nemá rád a toto tvrdenie sa dá viac rozvinúť... Stačí sa zamyslite že prečo ich niekto nemá rád. Nájde sa veľmi veľa dôvodov. A padnych
@gertrudaosem keď ja nemám rada banány, nedám ich jest ani mojim deťom? Absolútne sebecký dôvod. Teraz nech sa celý svet točí okolo mňa, lebo JA nemám rada Vianoce. A nech ich nemajú radi ani moje deti...
Radšej sa ďalej nezamyslam, len ľutujem tie deti.
@barbora0308 zaujimava tema. Ja by som sa na vasom mieste asi premohla, kvoli detom. Tento rok je malicky ale nabuduci uz to bude vnimat. Mozete si vymysliet vlastne zvyky, nemusite mat klasicke vianoce. Stromcek by som ale zdobila, to sa detom paci 🙂
Mame kamaratov, ktory si robievaju vianoce vzdy podla zvykov nejakej inej krajiny vo svete. Je to velmi zaujimave a deti sa ucia o roznych kulturach.
Ja mam trosku dilemu napriklad, ci dcere rozpravat o jeziskovi. Ma skoro 3 a zatial to hovorime, ze co si prosi na vianoce a tak, ale nekonkretizujeme kto tie darceky nosi. Nepiseme list jeziskovi, prianie povedala nam rodicom.

Tiez by som o taketo sviatky deti neoberala. Je jedno, ze vy ich neuznavate, to vam nik neberie, ale deti by ich podla mna mali poznat a potom neskor sa same rozhodnu, ci ich budu nejak prezivat alebo nie