icon

Nesúhlasím s výberom krstného otca

18. okt 2021

Prosím poraďte mi. Vo februári čakáme naše prvé bábätko. Krstných rodičov už máme vybratých ( môj brat a švagriná) lenže pred týždňom tu nastal problém. Manžel má ešte jedného invalidného brata, stalo sa mu to pred rokmi vlastnou vinou keď šoféroval opitý. Pred týždňom sme boli u svokrovcov na návšteve a tam svokrovci začali s tým aby bol krstný otec práve ten invalidný brat lebo on už vraj svoje deti mať nebude. Hneď ich strana rodiny začala v tejto veci podporovať ale ja s tým vôbec nesúhlasím a to čo povedali mi nepríde ako dobrý dôvod keďže švagra nemám rada lebo keď prídeme na návštevu tak je opitý a má hlúpe a nepríjemné narážky. Manžel sa ma ale snaží presvedčiť ale ja chcem pre svoje prvé dieťa to najlepšie lebo tiež nevieme či nám bude dopriate mať viac detí. Prosím ako by ste sa zachovali v takejto situácií 🙁

autor
18. okt 2021

@juliet86 keď sme sa o tom s mužom hádali tak vraj brat mu povedal že on stále chcel deti a keby nejaké mal tak by prestal piť a fajčiť tak asi si jeho rodina myslí že toto ho zmení. Ale ja viem že nezmení lebo keby chcel tak by prestal piť už po tej nehode, a to už bude 8 rokov

mell27
18. okt 2021

Ja zase nerozumiem, prečo sa oni starajú, kto bude krstný otec, ... Ja byť tebou by som to dopredu nikomu nehovorila,iba sa možno mesiac pred pôrodom dotyčného opýtala či by chcel byť krstným otcom... To je všetko... Je to vaše dieťa, vaše rozhodnutie, vy viete najlepšie, koho si viete predstaviť ako možného rodiča vášho dieťaťa,.... komu by ste ho zverili do výchovy.... Nechaj nech to prehrmi.... Nerieš to viac,dohodni sa iba s mužom a nech si každý hovorí čo chce... 😊

mell27
18. okt 2021

Čistý manipulátor... 😊 Nech prestane piť kvôli sebe a svojmu zdraviu ....

cervenaruza123
18. okt 2021

Povedala by som, ze uz sme povedali bratovi a svagrinej, ze budu krstni rodicia a nepatri sa to menit. Celkovo to funguje tak, ze ked uz raz ponuknes rolu krstneho rodicia, je neslusne to potom vziat spat, aj sa vravi, ze je neslusne rolu krstneho rodicia odmietnut. Tak povedz muzovi, ze ti to je blbe, uz ste boli dohodnuti, tak to nebudete menit. Neviem ci si veriaca, ale ak ano, rola krstneho rodica nie je len pro forma, ale ma svoju ulohu a mal by to byt clovek, ktory zije spravne ako krestan a bude dieta viest k viere, resp. vam v tom napomahat, tak mu vysvetli pripadne takto, ze pre teba rola krstneho rodicia nie len taka, aby bola, ale chces naozajstneho krstneho, na ktoreho sa da spolahnut a o ktorom vies, ze bude dieta viest k viere, resp. aspon k spravnemu zivotnemu stylu, kto bude dietatu na blizku, na koho sa dieta bude moct s doverou obratit. Je to rola na dlhe roky, zaujimal by sa on ten jeho brat? Pochybujem, krstny otec ma svoju ulohu v mnohych situaciach v zivote, na svadbe napriklad ma dost dolezitu ulohu. Moji krstni rodicia sa s nami prestali bavit a niezeby ma to extra trapilo, ale predsa len ma mrzelo, ked som ich ani na vlastnej svadbe nemala, ani gratulaciu neposlali ani nic. Tak nech manzel mysli aj na dobro vasich deti a nie len na dobro svojho brata. Taky krstny, to je skoro jak ziadny krstny.

beatik3
18. okt 2021

kdeze, cez to nejde vlak, pokial sa nezhodneme jednohlasne na krstnych rodicoch, radsej nech nema ziadneho.

mamka_janka710
18. okt 2021

Dieta je v prvom rade VAŠE. jednoducho im povedzte, ze nic sa menit nebude.... Krstni rodicia, su od toho aby sa v pripade vasej smrti mal kto o dieta postarat. A on toho nebude schopny.... Nie koli invalidite, ale alkoholu

stevvvka
18. okt 2021

Krstny rodic ma byt prikladom. Takyto prikla chce pre svoje dieta tvoj mantel? To sa ho opýtaj. Alkoholom zabija vlastne telo... Porusuje 5.prikazanie. To je vzor?
Krstny otec nema byt z lutosti, uz ste raz rozhodli. Nech bude tvoj brat krstny a muz ak chce silou mocou brata, tak nech da svojho brata namiesto svojej sestry.

autor
18. okt 2021

@mell27 bohužiaľ u nich je to tak že všetko a všetci sa musia jemu prispôsobovať lebo inak by bol nervózny a jeho obľúbená fráza je že "radšej mal pri tej nehode zomrieť lebo nič nemôže robiť" a potom mu svokrovci dajú všetko čo chce. Ja som to zistila keď som si raz musela zobrať v práci voľno aby som ho odviezla k lekárovi a zabudla som si doma peniaze tak on mi zaplatil nákup. Potom kvôli tomu som s ním ešte musela lietať po všelijakých obchodoch lebo "veď on mi zaplatil nákup tak mám aj ja preňho niečo urobiť". A ten nákup mi potom vyhadzoval na oči poriadne dlho hoci som mu peniaze vrátila. Preto nechcem aby bol formálne on zapísaný ako krstný lebo by si mohol robiť všelijaké nároky

janka1011
18. okt 2021

@guiseppinka presne, tiež ma udivuje ako niektorí píšu, že v prípade nedajbože smrti rodičov preberajú starostlivosť o dieťa krstní rodičia. Krstní rodičia vedú dieťa vo viere, usmerňujú , ale o tom, kto sa v prípade potreby postará o dieťa rozhoduje súd a vôbec sa neprihliada na to, kto je krstný rodic.

sisa_s
18. okt 2021

A manzelovi pride fer, aby obaja krstni boli z jeho strany? Nedala by som sa...kludne by som aj splechla svokrovcom do tvare, ze "no tak bohuzial, krst nebude ziadny" a ked su veriaci, tak hadam ustupia..ked nie, smola, daj brata a neries, co ostatni

danieladeley
18. okt 2021

"dieta budeme krstit, lebo svokrovci su veriaci"....no stacilo mi, mala by si si ty ako rodic hlavne zistit preco sa deti krstia ....nechapem preco toto vobec so svokrovcami riesite

mell27
18. okt 2021

To je problém jeho rodičov, že sa nechávajú ním manipulovať, nikto ti nemá do toho čo hovoriť,ale chápem, nie je to iba o tebe, ale o vás dvoch - tebe a partnerovi/manželovi... Vy sa musíte dohodnúť, pri najhoršom nech je druhý krstný, aj keď je podľa mňa trapas si takto vynucovať rolu... V každom prípade, utekajte čo najďalej od takýchto individuí, môžu vám raz zničiť vzťah...

dori92
18. okt 2021

Doriti ja keď toto čítam až zle mi je. To si ako matka dieťaťa nevieš dupnut a hotovo? Žiješ niekde v Iraku že za teba rozhodne svokra? Kristepane toto by ma ani nenapadlo riešiť. Ze alkoholik s nevhodnými poznámkami, za krstného otca. To sa úplne vylučuje.
Daj si brata a hotovo.🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

autor
18. okt 2021

@danieladeley je tam iba odpoveď na otázku či sú svokrovci veriaci. Krst bude lebo aj ja som veriaca a tiež som pokrstená

lucia147852
18. okt 2021

Neustúpila som. Tiež mám švagra schyzofrenika a alkoholika a nikdy v živote by som nedovolila aby bol krstný otec. Muž s tým ale našťastie až taký problém nemal, aké aj keby má tudy cesta nevedie. A pokial už je krstna jeho sestra tak na 100% má byt tvoj brat a nie jeho.Už ste sa tak dohodli, ani by som sa o tom nebavila

sense
18. okt 2021

Tak dieťa nech ma 2 krstných, jeden krstný tvoj a druhy krstný manželov brat a nech teda on oznámi sestre že krstnou nebude, keď už tak veriaca rodina nepozná význam krstu a chcu niekoho z ľútosti

lienka9
18. okt 2021

Treba mysliet aj na to,ze krstni rodicia preberaju aj urcite moralne zavazky.aspon u nas v rodine je to tak,ze sa o dieta aj viac zaujimaju,v pripade ak sa nieco stane na seba preberu starostlivost o dieta alebo aspon ciastocne..toto by asi svagor zabezpecit nevedel,skus ci by takyto argument nepresiel u muza..a tiez by som ostala pri povodnom plane.ved svagrina je asi jeho sestra,tak budu mat zastupenie ich rodiny ci?

didi2102
18. okt 2021

Argument by bol že už sme krstných vybrali,už som im to oznámila, švagor bude mať v živote nášho dieťaťa tiež dôležitú úlohu,bude jeho ujo ktorý mu môže byť naj parťák,ďalej by som nediskutoval a určite by som na to nepridtala,hlavne čím menej to rozoberatt

zuzuliennka1
18. okt 2021

@janka1011 samozrejme, ze ide v prvom rade o vieru, nie o postaranie sa o dieta v najhorsom, ale z podobnych diskusii tu na mk ohladom krstu mam pocit, ze krst z presvedcenia chcu tak max. 2 z 10 ludi, ostatni skor pre efekt, lebo sa patri,… tak pre nich tento “argument” so starostlivostou.. a tyka sa to podla vsetkeho aj tejto rodiny, nakolko asi jediny clovek, ktory odmieta krstneho rodica kvoli alkoholizmu a tomu, ako zije, je len autorka - matka, ostatnym v rodine je to asi jedno, resp. totalne nechapu podstatu krstu

danulicek
18. okt 2021

@zuzuliennka1 ano, presne takto to vnimam aj ja. krst je pre mnohych povinna jazda, lebo sa patri, lebo v rodine su dobre vztahy, tak dam toho alebo toho. a potom pride realita a "skutek utek", ako sa hovori 🙂

danieladeley
18. okt 2021

Aha ok. Ale to tiez nie je dovod na krst dietata, ale nevadi.

zuzuliennka1
18. okt 2021

@danulicek to fakt potom nech krstit radsej nedavaju… dieta nepojde automaticky do pekla ani nebude prekliate, ked nebude pokrstene…
horsie je, ked sa pokrsti, a ani sa poriadne nevie, preco a tym to aj hasne… krst je velka sviatost a krstenec dostava Bozie milosti

sejan
18. okt 2021

Dávať niekoho za krstného z ľútosti a možno ani o to nemá zaujem,nieje moc šťastné riešenie.Mimochodom krstný rodič má ovela dôležitejšiu rolu ako len kúpiť darček na sviatok...a to asi Svokrovci nevedia.
A tiež má byť vzorom a neviem či zrovna alkoholik je vhodný príklad.Urcite si stoj za svojím👍👍👍

henka123123
18. okt 2021

Normalne povec vsetkym ze ty mas len 1 brata a chcws aby bol krstny a hotovo..krsna moze byt manzelova sestra a ked sa im nepaci krtnu najdes nejaku kamosku hotovo

audrye
18. okt 2021

Absolutne nerozumiem tomu, preco by mal niekto iny (svokrovci, muzova cela rodina ci ktokolvek) rozhodovat o tom, kto bude krstny rodic dietatu, ktore je tvoje a tvojho manzela. Tvoj manzel sa nechal len zmanipulovat pod vplyvom rodiny. Je potrebne hned na zaciatku si urcit, ze o svojom dietati rozhodujete len vy dvaja a spolu a nik iny do toho nema pravo zasahovat. Ja tiez som mala tendencie vyhoviet druhym, aby som ich nenahnevala, neublizila a dlho mi trvalo, kym som sa prestavila na to, ze najdolezitejsie je, aby som konala podla seba a tak, aby to vo mne nesposobovalo vnutorny stres, ktory by sa prenasal na babatko a ze proste je to moje dieta o ktorom rozhodujem iba ja. Lebo toto bola zalezitost, ktora bola vo mne hlboko rokmi zakorenena, vyhoviet druhym, a zrazu, ked sa babatko narodilo, bolo dolezitejsie jeho blaho (alebo to, co si ja myslim, ze je pren dobre).... Ak mam naladu, druhych nazor si vypocujem, ale nik nech neocakava, ze sa zachovam tak, ako sa mi nepaci, len preto, ze to oni chcu. Okrem toho sa zbytocne hadate o niecom, co bude az o niekolko mesiacov. Treba sa sustredit na to, aby si babatko v klude donosila a narodilo sa zdrave. Treba to vysvetlit aj manzelovi a nabuduce rozhodnutia robit spolu za zavretymi dverami, nie pred celou rodinou, vy dvaja musite tahat vzdy za 1 povraz a manzel si bude musiet zvyknut, ze ma byt podporou v prvom rade tebe a dietatku, ako svojej novej rodine, a nie vyhoviet rodicom. Presne pre toto som si povedala, ze ak budeme mat dalsie babatko, poviem to rodine co najneskor a meno az, ked sa narodi, lebo mi to naposledy iba znechutili svojim zasahovanim do nasich rozhodnuti. Tak ako pisali vyssie, toto je len jedna vec z mnoha - zacne to tymito krstinami. Potom budes riesit a vysvetlovat preco nie medik na cumlik, preco neposadzovat, preco nie vodit za ruku atd atd. Najlepsie je si hned na zaciatku jasne vymedzit, ze je to tvoje dieta, ty si rodic a zakonny zastupca a stari rodicia a zbytok rodiny musia respektovat tvoje rozhodnutia a venovat sa babatku v sulade s nimi a uzivat si ho, nie suplovat rodica v rozhodnutiach. Drzim palce ❤️

wonder13
18. okt 2021

Ja som si predstavila situáciu keby nastala u mňa, a hneď akoby to len vyslovili by som odpovedala, že ,,možno'' pre ďalšie dieťa pretože už máme vybratych krstných rodičov.... Bodka. Inteligentným ľuďom snáď postačí slušná odpoveď. Držím vám palce aby ste si ako mama, kt. privedie to babo na svet presadila svoje.... Keď teraz povolite časom vám budú do všetkého rozprávať. A vôbec neriešme ci su to rodičia alebo svokrovci alebo iná rodina... Manželovi by som povedala medzi 4 očami, že pri všetkej úcte k bratovi, xcete aby mal 2 plnohodnotných krstných rodičov. A ze neustupis... Ochvilu sa stanete mamou a budete musieť rozhodovať aj za bábätko, niesť zodpovednosť, strach a kadečo to prináša. Musíte si stat za svojím.

mogaa
18. okt 2021

Krsného otca vyberajú dieťaťu rodičia - nie rodina....ty s mužom sa musíš dohodnúť a jeden z vás musí urobiť aj ústupok....veď dieťa môže mať aj krsnú aj krsného....ty sa musíš s mužom dohodnúť, MK to neurobí za teba🙂manželstvo je o kompromise, skús navrhnúť krsného/krsnú ty a dohodnúť sa o tom s mužom, nie s rodinou.....

tosomja
18. okt 2021

Priateľovi mama sa tiež urazila, lebo sme nedali zapísať ako krstného priateľovi brata, ...pritom sme rok odkladali krst kvôli korone. Teraz sme im povedali, že ideme krstiť, tak zrazu nech dáme jeho a nejakú ich sesternicu žijúcu v Anglicku. Jeho brat nebol doma 20 rokov. Keď som hovorila, že nech prídu domov, tak nemôžu, lebo oni si nemôžu dovoliť karanténu, ani dovolenku z práce 🤷 tak som rázne povedala, že mne takých krstných pre deti netreba. Farár to len potvrdil a viac som to s nimi neriešila. Tak teraz je farár ...ehm...podľa nej, lebo ako môže pokrstiť bez krstnych. Že deti sú pokrstene ako bezdomovci bez krstnych.
Vôbec nerieš, či sa niekto urazí, či nie, normálny pochopí, hlúpy hlúpym zostane. 😉

evica17
18. okt 2021

Ja by som povedala ze ste sa s muzom uz dohodli, a bude to tak. A nech sa nestaraju. A muzovi by som povedala, ze sa ti to.nepaci, ze sa.necha ovplyvnovat druhymi aj napriek vasej dohode a ani alkoholika za krsneho nechces.

evica17
18. okt 2021

@audrye pekne napisane. Suhlasim, jned sa postavit za svoj nazor, aby videli ze ty si rodic a ty rozhodujes o dietati. Inak to bude tazke