icon

Platenie svadby: Kto by mal niesť náklady?

pe_mi
15. dec 2023

Ahojte,10 rokov dozadu našu svadbu nám platili rodičia, celú.
Počúvam,že v dnešnej dobe to tak není.ze si mladí platia sami alebo nejak s príspevkom od rodičov.
Zaujíma ma,či si odkladáte na svadby pre svoje decká alebo to nechávate úplne na nich?
My máme malé deti,ale odkladáme aj na toto.
Či ste tím 1. platia si deti sami?
2.platíte vy rodičia?

Strana
z2
rebrambora
15. dec 2023

Uz pred 10 rokmi sme si svadbu platili komplet sami. Ak rodicia maju peniaze, tak v tomto dodrziavani tradicie nevidim problem, mne by to ako dospelemu cloveku bolo maximalne blbe.

lija22
15. dec 2023

waw to ozaj niekto riesi ci treba detom sporit na ich svadbu. Hm nam rodicia neplatili, ani by sme neprijali. Nevidim dovod. Nevidim dovod ani sporit detom na svadby. To si musia, ako kazdy svojpravny dospely zmanazovat sami.
Ale mame uz investicne nehnutelnosti pre dve z troch. Mozu kludne potom predat byt a urobit si za to veselicu, to uz bude ich rozhodnutie

tiezjedna
15. dec 2023

my sme si svadbu platili kompletne sami, ale brali sme sa v 34, relatívne slušne zabezpečení, dve deti doma😂 My sme si to urobili trochu inak než je bežné, rodičia s tým nemali problém. Naši potom prišli so "svadobným darom" 3 000 €, vraj to mali našetrené už dávno. My sme si to vziať nechceli, ale trvali na tom. Podobne svokrovci, od nich bola suma o niečo nižšia. Všetky peniaze sme dali deťom na investície.

januska12323
15. dec 2023

Kedysi platili rodičia svadbu lebo sa brali 18 ročné "deti" so žiadnymi úsporami a bola to veselica pre celú dedinu. Svadba bola niečo ako svadobný dar a mladí už potom nič nedostali. Teraz keď na svadbu nemáš tak ju nerob. Ja si teda neviem predstaviť minúť tisíce len aby sa mne cudzí ľudia najedli a neohovorili ma.

oblecenie99
15. dec 2023

@pe_mi Nie, určite nie. My sme si svadbu platili sami, rodičia mierne prispeli, a toto bol ich dar - týmto myslím napr. príspevok v zmysle, že zaplatili alkohol, či nealko, už sa ani nepamätám. Na druhej strane, mohla som v kľude študovať na VŠ, nebola som odkázaná na brigády, a pod., celé štúdium od internát, vreckové a náklady na učebnice a spol. zaplatili oni. Pre nás to bolo takto prirodzené. Na svadbu sme s mužom šetrili 2 roky.

zaphyra
15. dec 2023

My sme si svadbu platili sami a cítila by som sa neskutočne trápne, keby nám ju platia rodičia. Naša je ešte mala na to aby sme to riešili, no vidím zmysel skôr v tom investovat do vzdelania a zaujmov, pripadne poskytnut startovaci zaklad, no nie vyhodit to na jednu žúrku.

tykat
15. dec 2023

@pe_mi nejakych 26r dozadu, vsetko platili rodicia, my s muzom sme akurat vysli zo skoly 23rocni vyhukani 😀 muz este po svadbe supajdil na vojnu... boze to boli casy ❤ Ale nam sa vela penazi vratilo, v daroch, v redovom tanci viem ze cca 60-70tis Sk to bolo. Rodicia to vsetko dali nam, toho sme kupovali prve spotrebice, nabytok....

Teraz nase decka sa este vobec nechystaju do svadby, maju 23 a 17, a ako sa dohodneme tak bude, mozno zaplatime my, mozno oni, mozno spolu. Vobec nad tym nerozmyslam.

bolarazjedna
15. dec 2023

My sme sa brali pred 4 rokmi, mamina nám šetrila od malička, vždy vravela, že na časy, keby nezvládla platiť naše štúdium, keďže človek si nemôže byť istý, ako bude na to zdravotné o 5-10-15 rokov...a ze keď nebude musieť sa dotknúť tých peňazí, tak ich dostaneme ako svadobný dar. Tak aj bolo. Svadbu sme platili sami z našich usetrenych peňazí, a co sme dostali od rodičov do vienka, sa použilo neskôr pri kúpe nehnuteľnosti.
Ja mam 1,5rocneho syna, ešte nemá sporia i účet, ale plánujeme, a plánujem rovnako postupovať, ako moja mamina.

ivangeline
15. dec 2023

Neodkladam. Svadbu sme financovali sami. Rodicia velmi chceli...tak myslim,ze dali na alkohol (kt som ja nechcela) a ine nepamatam..

ibatanecnica
15. dec 2023

ja odkladám, jasné, ale nie konkrétne na svadbu. Bude na to, čo bude potrebné. Či to už bude erazmus, bývanie, svadba, uvidíme.

lalilla
15. dec 2023

Mne pride uplne trapne a odveci aby napr dospelej 30 rocnej zene a napr 35 rocnemu chlapovi zacvakali svadbu rodicia.
Beriem nech daju financny dar, alebo pokial svadba stoji neviem 1000€ ok, poskladaju sa obe strany. Ale ked vidim ze dnes chce mat kazdy luxus na ktory nema a este rata s tym ze to cvaknu rodicia sorry je to smiesne
Kolegyna tak zaplatila 29 rocnej dcere rozpravkovu svadbu este sa aj zadlzila, ale ved ona o takej snivala. Pre mna by bola taka dcera uboha, co neberie ohlad na maminu a pozrra na seba.
Deti nemam ked ich raz mat budem, dam im financny dar, ked chcu svadbu podla svojich snov na ktoru nemaju, musia ubrat z narokov alebo viac zamakat.

jaroe
15. dec 2023

@pe_mi nerátam s platením svadby deťom. V minulosti sa ľudia sobášili v 18.tich plus minus, tak to dávalo zmysel. Ale dnes, resp. v budúcnosti? Už mne pred 15 rokmi bolo divné, aby nám rodičia platili svadbu, dvom dospelým, dávno osamostatneným zarábajúcim ľuďom....

valeria_h
15. dec 2023

Nám zaplatili hostinu moji rodičia. Ale ako čítam,tak by som sa mala hanbiť, keďže mám 32 a som samostatná jednotka 🤭 A ešte aj finančný dar nám dali. Trápne sa necítim.

zorkahorka
15. dec 2023

Nie, na toto im teda neodkladame. Nam len rodicia pridpeli, uz sme zarabali

vyrovnanaosoba
15. dec 2023

@pe_mi moje deti majú 2 a 3r, šetríme im, ale či si z toho zaplatia svadbu, či pôjdu na cestu okolo sveta, je len na nich. Ak sa dožijem, a budem môcť, určite im prispejem. Niekedy rodičia platili, ale aj chceli mať slovo pri organizovaní, chceli tam mať svoje sesternice aj z piateho pokolenia. Teraz si mladí určujú sami koho chcú, ako chcú a aj podľa svojich finančných možností.
Minulý rok som bola na svadbe mojej kamarátke z detstva, mala 90 hostí, z toho polovicu priateľov, kolegov, z jej strany tam bolo asi 10 ľudí a zvyšok z manželovej strany. Platili si to všetko sami.
Mne pred 15r tiež nikto neprispel do svadby, ale urazila sa celá rodina, lebo mama počítala s tým, že príde celá perepuťa. Mali sme len 2 svedkov, rodičov a moja babka, krstná, a manželovi rodičia.

tundra
15. dec 2023

@pe_mi Je uplne jedno,ci bude stat svatba 25€ alebo 20 000€.Rozhodujuce je, ci zostanu spolu na ceste zivotom a to v dobrom a zlom.Poznam pary,ktore mali svatbu za tisice,len aby ukazali,ze na to maju a po par rokoch uz nie su spolu...Mame deti vo veku,ze to moze byt aktualne v priebehu mesiacov,ale rozhodnutie,je absolutne na nich a ked budu chciet,vieme ich podporit.

medda_beda
15. dec 2023

Platili sme si sami a mali sme len obrad.
Peniaze viem využiť aj inak ako na svadbu.

viky173
15. dec 2023

Pocula som uz teda vselijake hlody, ale aby rodicia setrili na svadbu 4 rocnemu decku veru nie 😂 zajtra to spomeniem na stretku co mame s babami, aspon sa trochu zasmejeme 😂 Ved trochu zvolni. Ked budes mat aspon priemerne sikovne decko, tak si isto zvladne aj same nasetrit tak ako 80% ostatnych zarabajucich ludi.

mikadooo
15. dec 2023

@pe_mi neodkladame ale máme rezervu, ktorá pomaličky rastie, plus aj hypo skončí, kým sa deti budú vydávať/ženiť. Rátam s tým, že svadbu budeme platiť my plus budúci svokrovci. Neviem odkiaľ by mladí ľudia nabrali toľko peňazí, alebo sa potom budú brať v 35tke, 40tke, potom to chápem, že si vedia svadbu zacálovať aj sami... Uvidíme, určite sa predtým budeme o tom baviť, trebárs, keď sa už začne dohadovať termín svadby 😉.

olimuc
15. dec 2023

Nie dostane byvanie .. mozno bude gay a zalezi z akej krajiny buduci zat bude, tak ani svadba mozna nebude … a ked sa bude chciet niekde v nejakej tramtarii zobrat, tak kto chce prist si kupi letenku sam 🤷🏻‍♀️

nerko
15. dec 2023

@pe_mi Ahoj. Peniaze investujeme, ale nie na konkretny ucel. Uvidime ci to bude na studium, prispevok na byvanie, alebo prispevok na svadbu. Pripadne nas dochodok. Za 20 rokov bude zas ina doba. Nam platili polovicu svadby rodicia a zvysok sme si zaplatili z penazi, ktore sme vyzbierali.

majka99999
15. dec 2023

My sme si podelili, tretinu moji rodicia tretinu ja a tretinu muz (lebo hostia boli 2:1) plus teda saty si kazdy sam zabezpecil, muz este kupil prstene. Setrime, nie konkretne na svadbu, ale tak vseobecne.

Strana
z2