Po koľko sa skladajú rodičia prvoprijímajúcich detí?
Ahojte, obraciam sa hlavne na maminy tých detí, čo už mali, alebo čo pristúpia tento rok k 1.sv. prijímaniu. Takže nás to čaká tento rok a po prvom stretnutí rodičov som bola trochu v šoku, keď nám jedna "skúsená mamina" oznámila sumu, ktorou majú rodičia každého dieťaťa prispieť k zorganizovaniu 1.sv. prijímania. Všetko čo sa týka výzdoby kostola, upratovania, obetných darov, fotografa... si zabezpečujú rodičia. To by som vedela pochopiť. Ale zdá sa mi príliš prehnané, keď v malej obci, kde momentálne pristupuje k 1.sv. prijímaniu asi 15 detí sa máme skladať po 50 eur /teda 15x50 eur/. Vraj je to na tie už horespomenuté záležitosti a zvyšok sa daruje farárovi. Veľmi by som Vás prosila o Vaše vyjadrenie a odpoveď ohľadom tej výšky sumy, ktorou vy prispievate na túto slávnosť vo Vašich jednotlivých farnostiach. Zdá sa to len mne prehnané, alebo je to normálna suma? V piatok máme ďalšie stretko a ja sa mám v pláne ozvať. Chcem mať však vačší rozhľad, aby som netárala len tak do vetra a vedela sa vyjadriť aj konkrétnejšie.
Srdečne Vám ďakujem za Vaše odpovede, zaiste mi veľa pomôžu.
Mariana
cim je menej deti tym je ta suma vyssia lebo su tam fixne naklady kvety a tak ... je to uplne normalna cena ...
Uplne normalna suma, skladaju sa aj viac...ale aj menej
U nás bude na prijímaní cca 39 detí, skladáme sa po 25 €, výzdoba, kytice, kamera, fotograf a podobné.....
My sme sa skladali vlani po 40eur +15 eur foto+dvd,ale potom nám vracali asi 5eur...je individuálne,ale ako hovorí @maznacik007,čím menej detí,tým vačšia suma.....
Ja sa nejak do veci nerozumiem, ale mna pripada, ze tuto cinnost ma farar v "popise prace", takze nechapem preco este sa ma konat nejaka platba faraovi. Kvety, fotograf chapem, prispevok na fungovanie kostola ale "zvysok sa daruje fararovi"...
U nas je 18 deti, skladame sa po 50, ale 20 je zaloha za rovnosaty, ktore ked rodicia vratia, tak sa im zaloha vrati spat. Takze v podstate budeme platit len 30 e - v tom je fotograf, cistiaren za saty a vyzdoba. Zbytok (to bude do 50 e) pojde knazovi ako dar.
Mne sa to prehnané nezdá, tým, že je ich tak málo sa musíte skladať viac ako vo farnostiach kde je 40 detí.
skladali sme sa po 40eur,tiez sa mi to zdalo vela-maxi tortu,dvd a fotky sme viacere nechceli,nakoniec museli, to dvd sme pozerali 1krat,aj to zrychlene-bolo to hrozne natocene,zdlhavo,zabery na deti neprofesionalne,zbytocne prehnane nielen naklady,ale aj ceremonie okolo toho-zabuda sa na pravu podstatu tej sviatosti
beriem to tak,že 1sv. prijímanie má dieťa len raz a 50 eur minieš v obchode na jeden víkendový väčší nákup..chcela som aj fotky,aj DVD ,aj kvety v kostole či kyticu pre kňaza,aj pohostenie pre našich po slávnosti,tak som s výdavkami rátala....treba si dať pozor kto bude fotograf či kameraman,aby to nebol niečí príbuzný neprofesionál za prehnanú cenu...
Prijimanie sme mali minuly rok a skladali sme sa po 8 € vyzdoba a dar pre knaza plus 8€ za fotky ( vyvolane plus CD, dostali aj zopar spomienkovych veci k tomu) inac nic. Oblecenie malo kazde dieta svoje. Deti bolo do cca 40 ( dve triedy).
moja dcéra ked bola tak sme sa skladali po vtedy ešte 1000 korún,na prijmanie šli len 4 deti!!!!ja som mala peniaze na starosti
kúpila sa kytica a dezert pre kňaza a rehoľnú sestru čo ich učila náboženstvo,inak žiadny dar,tak sme sa dohodli my rodičia,k tomu sme ešte kupovali kvetinovú výzdobu,na stretnutí rodičov si každý demokraticky povedal svoj názor,ktorý sme rešpektovali ,napr.1 s mamičiek nechcela DVD tak nemala,fotili sme si ich sami a 1 mamička dokázala lacnejšie kvety zohnať...
minullý rok sa mi sťažovala kolegyňa ,že niektoré "iniciatívne" mamičky už nevedia čo by od rozkoša vymysleli,ona osobne tiež nechcela dvd ani fotografa,chviľku na ňu kukali ako na čiernu ovcu ,ale potom jej vrátili peniaze...ved sa skuste dohodnuť ako my ,že z vyzbieranej sumy zaplatíte kvety,poprípade menší dar ked na tom nástoja a dvd a fotografa nech si zaplatií kto che mimo daneho rozpočtu priamo do ruky kameramanovi
a mne to teda pride prehnane.. . ako ja som deti iba krstila, takze prijimanie este nas len caka, ale ako dat 50 za jedneho - to odmietam uz teraz, nemam na to.
su veci, ktore byt musia, su veci, ktore su podla mna uplne zbytocne - dvd a profesionalne predrazeny fotograf. a tiez aj ta vyzdoba kvetinova -- no neviem, asi mam na to iny nazor, ale podla mna rozpocet 750 eur na jedno dedinske prijimanie je brutalne nadhodnoteny --- a fakt ze brutalne!!!
ako do 500 eur sa to musi dat spravit aj s velkou rezervou, skor odhadujem 350 ako OK sumu.
My sme mali príjimanie minulý rok, spolu bolo 90-100 detí, bolo to rozdelené na dva termíny, dva víkendy po sebe, boli to deti z dvoch škôl. Celkovo sme sa skladali tuším po 20 - 25 €, bola v tom výzdoba kostola + kvety, malý darček pre každé dieťa,niečo farárovi, CD s fotkami. Takže keď tú sumu vynásobíš, bolo to dosť. Potom sme ešte platili za požičanie tuník 2 al 3 €

no my tiez organizujeme prijimanie a taktiez sa skladame po 50uer, to sa rozpocita na foto, kvety , dar..aby sme dolozili ak by bolo treba ale snad to bude stacit.,.nieco tiez riesia rodicia co mozu zabezpecit, je to dost ale asi taka bezna suma, my mame 21 deti...