icon

Poraďte svadobný dar pre sestru. Koľko peňazí je primerané?

gabriela2023
Dnes o 16:18

Ahojte, prosím o váš názor a radu.

Moja staršia sestra bude mať svadbu na úrade a následne obed v reštaurácii. Premýšľam, čo jej dať ako svadobný dar. Pýtala som sa jej, ale povedala, že nič nechce.

Rozmýšľam nad tým, že by som jej dala 200 až 300 € a kyticu. Je to podľa vás veľa alebo málo? Máme spolu veľmi pekný vzťah.

Moja finančná situácia je taká, že som čiastočná invalidná dôchodkyňa. V septembri dostanem poslednú výplatu, pretože mi nepredĺžili pracovnú zmluvu. Mám síce niečo našetrené a dostala som aj spätné vyplatenie peňazí, ale aj tak zvažujem, aká suma by bola primeraná.

Prípadne budem rada aj za tipy na pekný darček pre novomanželov. Kamarát kupuje vstupenky do termálneho parku.

Ďakujem za každý názor a skúsenosť.

anonym_496971
Dnes o 16:34

Ved povedala ze nechce, a navyse si ciastocna ID. Naco to silis? Byt moja sestra a Ti to poviem, myslim to vazne. Ja som mala pred par rokmi svadbu a vsetkym surodencom som povedala, ze si vyslovene od nich nezelame ziadne penazne dary ani nic velke, dohodli sme sa tak s muzom. Ze ked chcu nieco mile na pamiatku, alebo pomoct so svadbou, OK. Mysleli sme to vazne a nie zo slusnosti, kazdy to respektoval a bolo to mile, ze sme sa vzajomne na svadbach neohadzovali peniazmi 🙄

anonym_73a2bb
Dnes o 16:43

@gabriela2023 Daj presne kolko mozes, aby ti nechybalo. 200-300 eur v tvojom pripade je krasny dar.

anonym_366186
Dnes o 17:02

@gabriela2023 Myslím, že vzhľadom na okolnosti dávaš sestre veľmi hodnotný dar a zároveň aj praktický, lebo peniaze využije na to, čo potrebuje.

13uzivatelka11
Dnes o 17:43

A tebe nebudú tie peniaze chýbať? 300€ by som nedala zrejme ani ja a to sme na tom lepšie, ale v dnešnej dobe je to fakt dosť peňazí. A chces teda dať peniaze a k tomu ešte aj darček? To je dnes už zbytočne, na svadbu sa už veľmi dary nedávajú, každý už všetko väčšinou má. Na tvojom mieste by som dala 50€ do obálky a malý kvietok do 20€, keď už veľmi chces. Nejde o lakomost, ale nie si v takej situácii, že by si mohla toľko rozhadzovať a keď prídeš o prácu, ešte sa ti tých 300€ môže veľmi hodiť. Píšeš že máte pekný vzťah, ale ten sa fakt peniazmi nemeria a tvoja sestra by sa ešte mohla na teba nahnevať a necítila by sa príjemne kebyže jej dáš veľa peňazí. Peniaze si odlož a ak plánujú možno po svadbe bábätko, kúpiš im z nich radšej niečo pre dieťa, ak už budeš mať prácu, čo ti teda prajem, aby si si našla niečo dobré.

anonym_16b06b
Dnes o 17:55

ja kebyze mam svadbu a moja sestra ma id a poviem jej, ze nic nechcem a ona by mi aj tak dala, tak by som jej to pri najblizsej priezitosti vratila 🙂 ale daj, co ti nebude chybat

minenkaa
Dnes o 18:02

Kvety načo a sumu daj tak ,aby ti to neublížilo

anonym_45b7e8
Dnes o 18:05

200 e je v tvojom prípade luxus. viac určite nedávaj.

anonym_45b7e8
Dnes o 18:06
@anonym_16b06b

ja kebyze mam svadbu a moja sestra ma id a poviem jej, ze nic nechcem a ona by mi aj tak dala, tak by som jej to pri najblizsej priezitosti vratila 🙂 ale daj, co ti nebude chybat

@anonym_16b06b to je urážka vrátiť dar.

minenkaa
Dnes o 18:07
@anonym_45b7e8

@anonym_16b06b to je urážka vrátiť dar.

@anonym_45b7e8 ale prosim ta ,aká urážka ,v tomto prípade absolutne rozumná vec

anonym_45b7e8
Dnes o 18:11
@minenkaa

@anonym_45b7e8 ale prosim ta ,aká urážka ,v tomto prípade absolutne rozumná vec

@minenkaa keď niečo darujem, dávam s láskou a už s tým nepočítam pre svoj život.

minenkaa
Dnes o 18:12
@anonym_45b7e8

@minenkaa keď niečo darujem, dávam s láskou a už s tým nepočítam pre svoj život.

@anonym_45b7e8 alebo je to naučené a treba

eternity24
Dnes o 18:16

Ja si tiež myslím, že v tvojom prípade je 300€ pekná suma. Môžeš aj kyticu, ale ja by som nedávala nejakú extra drahu, aj tak za pár dni zvädne…

procrastique
Dnes o 18:28
@13uzivatelka11

A tebe nebudú tie peniaze chýbať? 300€ by som nedala zrejme ani ja a to sme na tom lepšie, ale v dnešnej dobe je to fakt dosť peňazí. A chces teda dať peniaze a k tomu ešte aj darček? To je dnes už zbytočne, na svadbu sa už veľmi dary nedávajú, každý už všetko väčšinou má. Na tvojom mieste by som dala 50€ do obálky a malý kvietok do 20€, keď už veľmi chces. Nejde o lakomost, ale nie si v takej situácii, že by si mohla toľko rozhadzovať a keď prídeš o prácu, ešte sa ti tých 300€ môže veľmi hodiť. Píšeš že máte pekný vzťah, ale ten sa fakt peniazmi nemeria a tvoja sestra by sa ešte mohla na teba nahnevať a necítila by sa príjemne kebyže jej dáš veľa peňazí. Peniaze si odlož a ak plánujú možno po svadbe bábätko, kúpiš im z nich radšej niečo pre dieťa, ak už budeš mať prácu, čo ti teda prajem, aby si si našla niečo dobré.

@13uzivatelka11 V dnešnej dobe je 300 fakt malý peniaz.

Ale čo sa autorky týka, tak v jej prípade je to značná suma a nedala by som toľko na jej mieste.
Keď mala svadbu moja sestra pred dvoma rokmi, dávala som im dar dovolenku, kam chceli ísť, stálo to cez 3000e avšak ja som v inej finančnej situácií.

13uzivatelka11
Dnes o 18:32
@procrastique

@13uzivatelka11 V dnešnej dobe je 300 fakt malý peniaz.

Ale čo sa autorky týka, tak v jej prípade je to značná suma a nedala by som toľko na jej mieste.
Keď mala svadbu moja sestra pred dvoma rokmi, dávala som im dar dovolenku, kam chceli ísť, stálo to cez 3000e avšak ja som v inej finančnej situácií.

@procrastique hej, pre teba je to víkendové vreckové, pre autorku možno nákupy na celý mesiac

procrastique
Dnes o 18:38
@13uzivatelka11

@procrastique hej, pre teba je to víkendové vreckové, pre autorku možno nákupy na celý mesiac

@13uzivatelka11 Preto hovorím, že nech toľko nedáva ale tvrdiť, že v dnešnej dobe je to veľký peniaz je fakt nepravdivé tvrdenie. Najobyčajnejší nákup v kauflande stojí 80e.

zuzana2910
Dnes o 19:51

Autorka píše, že má niečo našetrené, to môže byť pár 100tisic, no aj 500 eur. Ze poberá invalidný, z toho sa tiež posúdiť nedá, že je na mizine, nie každý dostáva invalidný napr 189 eur/mesiac. Je to sestra, mate dobré vzťahy ako píšeš, sestra povedala , že nič nechce, teda kľudne by som dala tých 300 eur ako píšeš s venovaním, kyticu. Dary neporadím, bo každý má iné hlúposti rád a doma si nimi zapratáva dom. Ak by som sa vydávala, od sestry by som vážne nechcela nič, aj keď viem, že aj moja sestra by mi niečo určite podarovala.

anonym_dd8933
Dnes o 22:13

Moja mama ani surodenci nam nedali ziadny financny dar, od sestry som dostala drobnost na pamiatku. Mamina sa stara o invalidneho brata, tym este ja pomaham a mladsia sestra setrila na byt. Doslovne som im zakazala nam nieco davat. Svadba nie je o daroch. Mna napr. aj velmi mrzelo, ze neprisla jedna kamaratka len preto, ze in to financne nevychadzalo. Brali sme sa, lebo sme chceli byt zosobaseni a oslavu sme robili, lebo sme si ten den chceli uzit s rodinou a kamaratmi, byt vsetci pokope.
Z muzovej strany boli vyssie financne dary, ale vztahy nie su take vrucne, skor si dokazovali, ze mozu.