icon

Požiadanie o ruku

natynka128
25. mar 2012

Baby, kedy si myslíte, že je najvhodnejšie riešiť aspoň požiadanie o ruku? Nemyslím svadbu, ale aspoň ten medzikrok - zásnuby (ako som počula, vraj klasika je do roka a do dňa, ale pochybujem, že to ľudia takto striktne dodržujú), ktorý dá žene tak veľa pocítiť, že je milovaná, chcená a dotyčný chlap chce, aby bola len a len jeho a aby boli oficiálne rodinou. Mne to začalo vŕtať v hlave niečo po narodení našej dcérky, keď som si uvedomila, že vlastne sa nenarodila do "kompletnej" rodiny. Ja viem, že tu nejde len o to, ale samozrejme to závisí aj od uhla pohľadu a v tom momente mi to prišlo také, že veď to už malo dávno byť za nami. Keď si už totiž odmyslíme tú romantiku, čo je doménou žien, tak sa tam nájde aj veľa praktických vecí, prečo je lepšie byť vzatí predsa - štát chráni rodinu a nie jednotlivcov, keby sa nedajbože niekomu z nás niečo stalo, tak to nie je nijak právne ošetrené, ďalej priezviska a vysvetľovačky ako to všetko je atď... Ale to už len tak pomimo tie praktické veci, podstatné je to, že to tak trochu bolí, že som požiadaná nebola. Skoro rok sme plánovali bábätko, nosila som ho pod srdcom 9 mesiacov a teraz sa cítim ako taká posledná 😒 . Ktoré ste niečo podobné zažili, určite to pochopíte.

mandragora22
25. mar 2012

@petkave ja som presne rovnaka. vsetko, kde su masy ludi, mi lezie krkom, neznasam ako svatby, tak aj pohreby. ani na ne nechodim, byvam sice dalej od rodiny, ale dalo by sa, keby som tuzila ist na pohreb, ja radsej zapalim doma sviecocku a spomeniem si na rodinneho prislusnika, ktory umrel, nez sa tam kdesi tlacit nad hrobom a mat okolo seba dalsich 50 ludi.... tiez nemam rada vo vseobecnosti nielen teda tie ceremonie, ale vobec vsetko, okolo coho sa robi velky rozruch. a nastastie mi to nikto nevycita, jediny, kto by mi co vycital, je ten moj, keby som chcela svadbu v tichosti. preto to ani nespominam a uz ako som pisala, ani nechcem 😖 😀

petkave
25. mar 2012

@daniela1974 nie, ja som myslela na dieťa. Veď to som sa pýtala v príspevku vyššie, že aký daňový bonus mala na mysli @kvetinka211 ...

mandragora22
25. mar 2012

@daniela1974 aj moj priatel ma danovy bonus, ano! dnes uz naozaj nie su rozdiely ci si vydata alebo nie, takmer rovnake prava 😉

daniela1974
25. mar 2012

@amouramour fakt????????? ja som robila minuly tyzden muzovi (priatelovi - nie sme zobrati) danove a nedala som na seba nic uplatnit, lebo som si myslela, ze len na manzelku (rozumej pred zakonom 🙂 ) sa da.
Fakt? Ja som sa okradla? 🙄 🙄 🙄 🙄

daniela1974
25. mar 2012

@mandragora22 toto sa stve viac ako to, ze si ma nechce zobrat 😉 😉 😉 😉 ze som podala danove bez uplatnenia na seba 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠

petkave
25. mar 2012

@mandragora22 tak si počkáte ešte x rokov,kým to tvojho muža prejde, príp. nemaj mi to za zlé, kým sa pominie tvoja svokra a môžete sa vziať tak,ako chceš ty 😅

daniela1974
25. mar 2012

@petkave však na dieta je normalne, ze ma ulavu ale na manzelku moze mat tiez.
Inak uz som sa uplne zamotala v tom 😀 ,

petkave
25. mar 2012

@daniela1974 tak o tom, žeby si môj mladý uplatnil bonus aj na mňa, neviem nič. Iba na dieťa 😲

anieli_1
25. mar 2012

@petkave no pokial ma par na to ze si to platia sami alebo ich rodiny maju na to ze pol na pol tak tam yb nebolo az taky pruser.........u nas je to do vtedy pohroma bo zrazu su vsetci proti aby sme boli spolu(ako za ten cas sa uz udiali aj ine veci ale vsetko to prameni od tohoto) jeho rodina je proti mne a moja proti nemu........ja nochodim k jeho rodicom teda uz nechodim rok a mm rok nechodi k mojmu otcovi a tak jeho strana a moja mama aj ked ma svoj nazor tak aspon ta mi nechce robit viac straosti..........

petkave
25. mar 2012

@anieli_1 no vo vašom prípade je to možno aj jedno, či ste mali veľkú svadbu. Možno by sa to udialo bez ohľadu na ňu. Ja na veľkú svadbu nemám peniaze. Ale mám výhodu v tom, že som ju ani nikdy nechcela, tak ma aspoň nemá čo mrzieť.

mandragora22
25. mar 2012

@petkave 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ty mi citas z duse? presne toto mam v hlave, ze momentalne som uz davno psychicky vo faze nenavratnej, a to je taka, ze kym ona neumrie (slusne napisane), tak o svadbe ani neuvazujem, co by ma ako on na rukach nosil 😀 😀 😀 😀 😀

anieli_1
25. mar 2012

@petkave ja ako som pisala v prvom som enchcela ziadnu 😀 😀 moja mama je dva krat rozvedena a aj otec takze nevidela som v tom nejaku perspektivu a hla prva z triedy soms a vydala teda zatial aj jedina a to som neni jedina s dietatom.........a no neviem ako by to bolo lebo vsetko co sa dialo vsetko prameni od tej svadby len sa proste to vsetko akobyututlalo a vyse roka ze vsetci sa tvarili ze je vsetko ok a nic sa nestalo a potom sa proste akoby vsetky emocie vyvrcholili z tadial a uz to islo ten tomu za to ten zato atd.....takze neviem asi by sme sa doteraz tvarili ze je vsetko ok...........

natynka128
autor
25. mar 2012

uf, akosi sa to rozbehlo, ani nestíham reagovať 😀 . V každom prípade vidím, že názory sú aj také aj také, že snáď nie som "iná" 🙂 . Len som taká romantická konzerva, ktorá chcela mať veci "na poriadku" a hlavne zažiť ten krásny pocit. Aj tak cítim, že teraz už by to pre mňa nemalo takú váhu, ako keby sa bol dokopal skor, no ale nejako to prežijem, veď mám aj pre koho žiť 🙂

maca_p
25. mar 2012

ze aky bonus? vdovsky dochodok 😎
ja hovorim, ze ak by som sa vydala, tak uz len kvoli nemu.... 😝

maca_p
25. mar 2012

@amouramour totok nam vysvetli prosim ta, ako je to s partnerkami a danovym zvyhodnenim?

kvetinka211
25. mar 2012

@petkave oki, poplietla som to s odpocitalenou polozkou na manzelku, ale neviem ci sa aj to nahodou nemenilo ..

amouramour
25. mar 2012

@maca_p asi si to tu vela ludi pletie s odpocitatelnou polozkou, ano ta sa uplatnit neda ak nie ste manzelia, ale danovy bonus, co je cca 20 eur mesacne ano🙂

kvetinka211
25. mar 2012

@natynka128 neboj, nie si romanticka konzerva, myslim ze kebyze nemam to stastie ze sme sa s muzom nazorovo zhodli na casovej postupnosti svadba-deti, tak tiez stale ako ty cakam kedy ma poziada o ruku ...
tak drzim palce aby to urobil sam od seba
a hlavne ked uz mate babo tak uz je jedno ci o rok alebo o dva, hlavne aby ste si kvoli tomu nepokazili vztah nejakymi nedorozumeniami a nespravnymi dohadmi ...

vv88
25. mar 2012

@petkave My sme sa brali tiez len s dvomi svedkami, z toho jeden prisiel v roztrhanych trojstvrtovych gatiach a podobnej koseli, lebo mu moj mily na otazku v com ma prist odpovedal, ze nech sa oblecie normalne, ako ked ide do krcmy 🙂 Vziat sme sa chceli, mame sa radi, planovali sme rodinu, je to v nasich kulturospolocenskych podmienkach bezne, tak preco nie, ale ceremonie su mi velmi proti srsti, a keby som sa mala navliest do svadobnych siat, asi by som dostala anafylakticky sok. Nastastie milemu to bolo uplne jedno.

A pre @natynka128 :podla mojich pozorovani cim viac nieco vo vztahu chce jeden, tym menej po tom zial tuzi druhy. Takze asi by som netlacila, tvarila sa veselo, ze naco svadba, aspon budem mat ako slobodna vacsiu sancu u potencialnych napadnikov 🙂 Dzim palce a zelam krasnu svadbu a spokojne manzelstvo.

baklik
25. mar 2012

mne by sa pacila svadba pocas letnej dovolenky na ambasade 😉
moji kamarati to tak aj urobili - z Rima poslali znamym specialne pohladnice s oznamenim o svadbe 😵
uz davno o niecom takom uvazujem, akurat, ze rodina mojho draheho by to s najvacsou pravdepodobnostou nepredychala 😀 ale co tam po nich....

irriss
25. mar 2012

@baklik
to je tak jednoduche?

Ja si brala Itala v Praze a resili jsme to nekolika mesici a jen samotne oznameni muselo viset na uradu 2 mesice. 😨 😨 😨

baklik
25. mar 2012

@irriss nuz tak podrobnosti o tom neviem... 😨

irriss
25. mar 2012

@baklik
no ja jen, ze svatba "Italsko - ceska" neni sranda a urcite na ni nestaci "vylet" 😉

baklik
25. mar 2012

@irriss hm, hm, hmmm... tak to budem musiet prezistit 😉

dahra
25. mar 2012

@natynka128 - no ja som ziadne oficialne ci neoficialne poziadanie o ruku nemala. Absolvovala som zásnuby svojej sesterky aj s mojim teraz uz manzelom. To bolo krasne - romanticke s ruzami, klakol si na kolena pred vsetkymi cca 20 ludmi. No a my... Moj chlap a romantika a zvyky a tradicie, to nejde dokopy. Sesterka planovali svadbu a ja som potom zacala pustat hlasky typu, kedy sa my vezmeme. Takto nejako sme sa dopracovali k terminu svadby. Mala som vyhodu, ze on chcel deti a ja som chcela vzdy najprv svadbu, potom deti. Tak sme to vyriesili uplne pragmaticky. Keby som mala nechat veci nanho, dodnes by som bola slobodna a bezdetna 🙂

amouramour
25. mar 2012

ja si myslim, ze autorke o tu svadbu ako taku nejde🙂skor ten pocit, ze jej niekto koho lubi da najavo, ze ano chcem byt len s tebou, pre teba som sa rozhodol...ono ja celkom dobre chapem tie otazky v hlave, preco to nespravil...snad pochybuje?nelubi ma dostatocne?preco ma s tym problem?
a celkom chapem aj tvoj pocit natynka, ze si sa troska zatala, ze ak sa aj spyta povies mu nie, ono clovek ma potom ak to nepride v tom spravnom case pocit, ze je to troska z donutenia....hlavne ked sam musi na to upozornit, ze halo trapi ma to....

natynka128
autor
26. mar 2012

@amouramour úplne presne si to vystihla, je to tak a super pocit, že ma chápeš amouramour 🙂)))

sparocka
26. mar 2012

Ja som vždy túžila vydať sa a mat krásnu svadbu. Ale ked som pred 5 rokmi ostala slobodna mamička,lebo otec malého ma nechal pre inú pipku s deckom,tak som si povedala,ze uz nikdy nechcem chlapa a uz duplom nechcem svadbu a ďalšie dieťa. no pred rokom a pol som spoznala jedného úžasneho chlapa. minulý rok na valentína ma požiadal o ruku.dal mi krasny prstienok pri vinku a o mesiac na to som otehotnela.bábätko sme velmi chceli.teraz ma malý Saimon 3 mesiace a 21.aprila máme svadbu. mojho staršieho syna si chce osvojiť aby sme mali všetci štyria rovnaké priezvisko. Myslím si,ze neexistuje krajšia svadba ako svadba kde máte svadobné fotky so svojimi detickami.Myslím si,ze všetko potrebuje svoj čas. tak ako ja som uz nechcela svadbu a deti,tak dnes mam na to uplne iny pohľad 🙂

zuzkabeno
26. mar 2012

@natynka128 Ja to úplne chápem, ja som asi veľmi konzervatívna, pre mňa je poradie: svadba a potom dieťa. Najradšej by som napísala svadba a až po nej sex, ale ja sama som toto nezažila, my sme mali najskôr sex, potom svadbu a potom deti, no pre moju dcéru by som to chcela, lebo mám dojem že muž si ženu vtedy viac váži keď si ju najskôr zoberie, ale nechcem ťa sklamať, lebo veľa mužov je skeptických k manželstvu preto, že je teraz toľko rozvodov. A hneváš sa preto na neho, že nechce svadbu? Keď už máte dieťa, tak už by mal chcieť, niektorí muži nechcú svadbu dokiaľ žena nie je tehotná, že čo keby nemohli mať spolu deti, že potom by sa chceli rozviesť, poznám aj taký prípad čo sa kvôli tomu rozviedol. No manželský sľub je v dobrom i v zlom.

bets
26. mar 2012

pocas chodenia s manzelom sme sa vela rozpravali, aj o tom ako si predstavujeme rodinu, o vztahu k detom, o predstavach buduceho zivota. bolo to cele nezavazne, len sme spoznavali svoje nazory na zivot. musela som to vediet, v pripade ze by doslo k neplanovanemu tehotenstvu, chcela som mat istotu, ze je ten spravny a zodpovedny partner. bavili sme sa o vyhodach spoluzitia a ja som coraz viac citila, ze toto nie je pre mna, ze ja potrebujem ukoncit milujuci vztah manzelstvom a potom az mysliet na rodinu. teraz uz viem, ze manzel nad tym vela rozmyslal, hoci nase rozhovory boli nezavazne a ja ako studentka som nemyslela, ze by som sa mala vydavat. skor som myslela, ze casom mozno ja budem ta, co budem musiet nas vztah posunut, ale zatial som to neriesila. vdaka mnohym rozhovorom aj muz dospel k vnutornemu presvedceniu, ze manzelstvo je to najlepsie pre nas a necakane ma poziadal o ruku. nebola to ziadna romantika, len mi jedneho dna zahlasil, ze volal domov a ze im oznamil, ze sa ide zenit. a moja otazka, ze koho si ide brat? potom sme sa dohodli, ze to specatime aj prstenom a vecerou vo dvojici.
myslim si, ze vo vztahu je potrebne hovorit o svojich pocitoch, a ked to @natynka128 citis, ako citis, treba to povedat aj partnerovi. povedat tak, aby si ho netlacila k poziadaniu o ruku, ale ukazala mu, ze je to pre teba dolezite a ze budes respektovat aj jeho pohlad a potom nechala na nom, ci ten krok spravi.