icon

Prečo neveriaci ľudia oslavujú Vianoce?

18. dec 2022

Myslím si, ze ju tu dosť žien co sú neveriace.
Prečo takí ľudia oslavujú Vianoce/ Veľkú noc ?
Samozrejme ze môžu, nezakazujem 😂😂
Čisto zo zvedavosti. 😘

deedol
18. dec 2022

https://www.aktuality.sk/clanok/241930/kedy-sa-...
tiez celkom zaujimavy clanok aj s nejakymi odkazmi na historikov

viestta
18. dec 2022

ale do roboty sa 1. maja den netrepes, vsak? Aj nicnerobenie je oslava. Aj Vianoce nemusis oslavovat, ani Vleku noc, ani panenku Mariu Sastinsku a Novy rok. Vsak nie je to povinne. A nas ostanych nechaj nech sa zariadime ako chceme a vieme, ked uz je volno

gertrudaosem
18. dec 2022

A čo majú robiť na Vianoce? Ísť do práce?

autor
18. dec 2022

@viestta ale trepem sa do práce aj 1.1 aj 1.5. 🤷‍♀️

nelca84
18. dec 2022

@megan777 asi ta prekvapi, ze vas jezisko sa vobec nenarodil v decembri, ale odhaduje sa, ze v auguste, prip. na prelome augusta/septembra
Vianoce si pohanske sviatky oslav zimneho slnovratu.

kate_cs
18. dec 2022

Ja som ateista. Oslavujem advent, Vianoce, žiadneho Ježiša ani nič podobné. Cirkev si tieto sviatky privlastnila, nie sú žiadne dôkazy, že sa Ježiš narodil práve 24.decembra. Pre mňa sú to sviatky plné svetielok, hudby, vôní, pokoja a radosti. Pre mňa nemajú nič s náboženstvom a vierou. A tak ich oslavujem. Ako aj Veľkú noc-teda sviatky Jari.

zuzitko74
18. dec 2022

Vieš čo, ja som veriaca a doprajem tie Vianoce aj ateistom. Nepotrebujem si ich privlastňovať, že je to niečo exkluzívne, čo majú právo oslavovať iba kresťania. Nech ich oslavuje každý komu sa páčia a cíti sa počas nich dobre.

annm81
18. dec 2022

Ja ako neveriaca oslavujem Vianoce, lebo práve vtedy mám voľno, moja rodina má tiež voľno, aj priatelia majú voľno.
Vonku stoja stánky s klobásou, vonku sú kolotoče. Keďže Vianoce sú kultúrna zvyklosť v našich končinách, mám príležitosť dať detom darčeky, čo som kúpila od ich posledných narodenín.

Keď sú stánky pre mňa a kolotoče pre deti v lete, ideme tam rovnako "oslavovat", ako "oslavujeme" Vianoce. Keď sa štát rozhodne, že namiesto Vianoc bude niekoľko voľných dní v lete, som za a vtedy sa navštívim s rodinou a priateľmi a budeme sa navzájom pozývať na slávnostnú večeru.

Otázka skôr je, prečo oslavujú 24./25. december ľudia ktorých prorok sa narodil v úplne inom ročnom období. Prečo títo ľudia stávajú vianočné stromčeky, keď taký zvyk nemá v ich viere žiaden základ. Prečo sa veriaci na Vianoce obžierajú koláčmi a rezňami so šalátom a obdarúvajú sa drahými darmi, prečo celý ten konzum, keď Ježiš bol z chudobnej rodiny a narodil sa v maštali?

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
megan777
18. dec 2022

@zuzitko74 velmi pekne napisane svata pravda,ja som veriaca a doprajem ich tiez aj neveriacim a vsetkym dobrym ludom❤️❤️❤️

miskakyska
18. dec 2022

Ľudkovia a krampus sa tu kde vzal?🥴

megan777
18. dec 2022

Inak sranda je ze ja som veriaca,mam vsetky sviatosti ,ale tak normalne nechodim kazdy den do kostola, idem tam raz za rok,ked sme v Taliansku.A moj druh je neveriaci,je sice pokrsteny ,ale neveri ,ale ked sedime pri stedrovecernom stole a sa pomodlime on stoji a nemodli sa respektuje ma.

nelca84
18. dec 2022

Paci sa https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/ako-vysvetlujete-detom-vianoce-ked-nie-ste-veriaci-2/
To len veriacim este nikto nepovedal pravdu, lebo to cirkvi nevyhovuje.

gladys_07
18. dec 2022

Pre teba su to krestanske sviatky ale mozno pred stovkami rokov sa niekto podobne samonasieral ze mu niekto na sviatok zimneho slnovratu oslavuje nejakeho Krista co s tym nic nema 🤷‍♀️

Ja osobne „oslavujem“ ze mam okolo seba ludi, ktorych lubim a ktori lubia mna. Ze sme spolu, s jedlom, vyzdobenym domom, hudbou, rozpravkami, smiechom, sme zdravi a v bezpeci. Dost dovod na oslavu, nie?

Velku Noc ignorujeme, max vypadneme dakam na predlzeny vikend ale kraslice ani baburiatka sa u nas nekonaju.

sunyrose
18. dec 2022

@nelca84 Pravdepodobné je, že sa narodil na prelome septembra/októbra..., keďže zomrel 14. nisana podľa židovského kalendára, čo väčšinou pripadá na náš marec/apríl. Zomrel ako 33,5 ročný, teda, ak odrátame tých 6 mesiacov späť, vychádza to na koniec septembra, či začiatok októbra..., ale rozhodne nie na august a december už vôbec nie.

beata_k
18. dec 2022

Neoslavujem. Na ozdobeny stromcek nie je patent. Ked mozu mat ludia lapace snov a sosky budhov ako dekoraciu, tak ja mozem mat v obyvacke strom.

estrella5
18. dec 2022

Ako to už bolo spomenuté - pôvodne to nemalo nič spoločné s kresťanstvom 😉 Pre mňa osobne je to čarovné rozprávkové obdobie.. Páči sa mi myšlienka okolo santu, lietajúcich saní so sobmi 😊 - aj keď nikdy sme to nebrali tak, že nám darčeky nosí santa 🙂 Len mi to príde milé 🥰... Obdobie útulných svetielok, teplých ponožiek, horúcich čajov, punčov a varených vín, vianočných filmov a rozprávok.. Obdobie vône práve napečených medovníkov a škorice... Neoslavujem nič, len si to celé obdobie veľmi užívam 😊

nikto2234
Odpoveď bola odstránená
nelca84
18. dec 2022

@sunyrose ja som to citala inak, ale nehadam sa

ariannazara
18. dec 2022

Som veriaca ale toho roku idú vianoce mimo mňa. Ideme od piatka na predĺžení víkend do krakova a vobec neriešim Vianoce.

jana_eyre_2
18. dec 2022

Nevyrastala som v kresťanskej rodine, moja mama nikdy nebola vedená vo viere, otec mal síce veľmi poboznych rodičov, avšak si s nimi dosť nerozumel a keď sa spoznali s mojou mamou, tak boli obaja mladí ľudia čo si užívali život.. keď sa im narodili deti tak sa dohodli že ich nepokrstia lebo neboli presvedčeni že to je jediná správna cesta a nechali to na našom neskoršom rozhodnutí.. ale Vianoce, to čarovné obdobie normálne patrilo ku každoročnemu životu, tradíciam.. Vianoce v detstve som mala veľmi rada.. bol to nadherny spoločný cas.. vždy bol u nás ježiško vedela som o čom to je ale nikdy sme sa tomu bližšie nevenovali, proste ježiško pre nas boli Vianoce, hoci starenku z toho predpokladám porazalo, nemala rada moju mamu lebo podľa nej asi za to mohla ona že môj otec už nebol praktizujuci kresťan a každé prázdniny nás učila motlidby.. takže tak sme slávili Vianoce ako deti.. kym otec nedostal mozgovú porážku boli sme bežná milujúca veľká rodina aspoň z môjho pohľadu..

Ako dospelá stále nie som kresťan, moji súrodenci sa ku kresťanstvu otočili viac, (moji súrodenci sú asi ovplyvnení aj svojimi partnermi a životnými zážitkami, ja tiež - môj manžel má rovnaký pohľad ako ja) ja som ostala verná tomu že verím v čosi ale NIE v cirkev.. a tak moje deti tiež nie sú pokrstene ani ich nevediem ku kresťanstvu, ale vo všeobecnom rozhlade vedia o všetkých vierach o ktorých som ich mohla poučiť ak o niečom čosi viem.. ak neviem a zaujíma ich to tak zistujem.. keďže som liberál, tak sa bavíme o všetkom možnom a nechávam na nich rozhodnutia.. vianoce však tak ako bolo v mojom detstve sú krásny, rozprávkový čas a preto ich slávime.. vklude môžeme oslavovať aj slnovrat ako to bolo pôvodne, pretože na to boli kedysi vymyslené, ale kresťanstvo si to upravilo.. tak naša rodina si z vianoc urobila také zmiešané tradície, k čomu patrí pekne predvianočné obdobie a potom príjemné tri dni.. sú to vlastne len vymyslené tradície, ale ja ich milujem, mám zväčša pekne spomienky a tak ich vytváram aj mojim deťom.. nie som kresťan, nie som ani ateista, ale Vianoce slavim rada, lebo je to ako rozprávka.. proste pekne obdobie v realite, ktorá je často blba... Snáď je zrozumiteľné moje vysvetlenie..

vroni
18. dec 2022

Keď toľko na 1. mája pracuješ, dúfam, že aspoň hrdo odmietas príplatky za pracu vo sviatok.

sunyrose
18. dec 2022

@nelca84 Kľúčom k porozumeniu je Písmo. 14. nisan podľa židovského kalendára sa dá ľahko pretransformovať do nášho dnes používaného kalendára. 1. nisan sa začína vtedy, keď je nov mesiaca najbližší k jarnej rovnodennosti /začiatku jari na severnej pologuli/ pozorovateľný pri západe slnka v Jeruzaleme. Ak od tohto momentu počítame 14 dní, dostaneme sa k 14. nisanu, dňu, kedy Rimania popravili Ježiša. A spätný výpočet nám dá približný dátum jeho narodenia. Pravdou je, že v decembri Rimania oslavovali saturnálie a kresťanský svet si začal v tento čas oslavovať jeho narodeniny....,avšak, v nie správny deň. Ak by jeho dátum narodenia mal byť pre kresťanov dôležitý, bol by v Písme zachytený, neverím, že by na to bol Boh zabudol..... Kresťania dostali príkaz pripomínať si jeho smrť, nie narodenie. Škoda, že ľudia neskúmajú to, čomu vlastne veria a čo oslavujú a či je to v súlade s tým, čo od nás Boh naozaj chce. Ja osobne si neviem predstaviť, že človek, ktorému záleží veľmi na tom, aby si jeho najbližší spomenuli na jeho narodenie a oslávili ho s ním, by vybrali preňho úplne iný deň, než v ktorý sa narodil....

niksiy
18. dec 2022

Nech si robí každý čo chce. Môj názor je že keď je niekto silný ateista nemá čo sláviť tieto sviatky. Môže sa oháňať aj tým, že pôvodne to nie je kresťanský sviatok, alebo že slávi to že je s rodinou (to môže byť aj v iné dni alebo sviatky), po pravde každému vyhovujú tieto výhody sviatkov, nemusia byť v práci, atď.. Poznám ateistov, čo už začiatkom decembra majú stromčeky, počuvajú koledy (ktoré sú krešťasnké)Ja osobne keby som neveriaca, tak tieto sviatky neslávim vôbec. Ale ako vravím je to môj názor.

nelca84
18. dec 2022

@sunyrose okej, vdaka za objasnenie
Zda sa, ze samotni krestania netusia, co vlastne oslavuju, jednoducho sa drzia toho, co ich naucili na hodinach nabozenstva a ze fakty hovoria o niecom uplne inom ich vobec nezaujima. Ale o tom to vlastne je, ucia ich verit, tak veria. Pre mna nepochopitelne, ale neberiem im to.

jana_eyre_2
18. dec 2022

@niksiy to je aké protichodné najprv povieš nech si každý robí čo chce a potom rázne že nemá čo sláviť ak je niekto ateista.. 😏 trocha zmätočné.. ja mám zase taký názor že človek nemá čo druhým nariadovat čo majú robiť pokiaľ sa ich osobné nijako nedotýka. A či nejaky ateista slávi akékoľvek sviatky kresťanov nijako neovplyvňuje, aspoň pokiaľ viem..

niksiy
18. dec 2022

@jana_eyre_2 To je môj názor ja nikomu nenariaďujem že to nemá robiť a v tom je ten rozdiela. 😂 A nejdem sa tu kvôli tomu hádať, v poriadku. 🙂

michaelanovotna22
18. dec 2022

Pretože Vianoce sú len náhrada pohanského sviatku zimných saturnálii... Slovania túto tradíciu oslavovali ešte predtým ako sa k nám dostalo kresťanstvo, ba dokonca je tento sviatok starší ako kresťanstvo samotné

vulka
18. dec 2022

Ale ve'd Vianoce nie sú kresťanský sviatok. Ten váš Pán Boh, či Ježiš Kristus, vám nekázal, že máte oslavovať jeho narodenie on hovoril čosi o jeho zmřtvychvstaní.

lindusss2016
18. dec 2022

A preco Vianoce oslavuju veriaci ludia? 😂 Ved su to povodom pohanske sviatky, ktore boli umelo oznacene za narodenie Jezisa Krista, len kvoli tomu, aby cisar Konstantin upokojil obcianske nepokoje v Konstantinopole. Trosku si dostuduj historiu a nebudes sa musiet pytat hluposti.