Prečo niektorí ľudia zdobia vianočný stromček už v novembri?
Hlava mi neberie, prečo, koho a čo núti v polovici novembra riešiť vianočnú výzdobu v domácnosti. Teda aj ozdobiť si vianočný strom a navyše to vycapiť na net a chváliť sa ním. Fakt tomu nerozumiem, ani argumentom typu je to moja vec, mne sa to páči a podobné táraniny. Existuje racionálna odpoveď?
Nemusis rozumiet vsetkemu a napriek tomu mozes spokojne spavat. Alebo nemozes?
(my zdobime stromcek az 24.12. a je mi uplne jedno kedy zdobia stromceky ostatni)
Aby sa take zatrpknute babky ako ty mohli rozculovat
@valria preco to teba trapi, ked sa ta to nijak netyka?
Odpoveď je veľmi jednoduchá. Lebo sa im chce. 😉
My teda staviame stromček vždy až 24.12., ale toto je čisto provokačná téma... prečo a ako toto môže niekoho tak strašne štvať? skús mi dať ty prvá na toto racionálnu odpoveď... každopádne to, že sa im to páči a že im to robí radosť je úplne normálny dôvod, prečo iné by to mali robiť?
@valria mne sa to tiež nepaci, nechápem to, a už vôbec nie napecene a naplnené teraz ale nevidím dôvod to riešiť...nech si ma niekto stromcek od júla do mája a starinu napecenu pol roka, je to každého osobná vec...mne by sa stratil zmysel Vianoc mat tieto veci tak skoro, ale niekomu sa do môže zdať prirodzene...a chce to tak mat...akceptuj- nerieš..
Ja môžem mať úplne racionálne doma vianočný stromček aj v júni a tebe to môže byt úplne racionálne šum a fuk 🙂
Ja som čítala pred nedávnom článok prečo to je teda racionalne". Vianoce su späte od detstva s pokojom, kľudom, rodinov, svetielka ukludnuju dušu. Ľudia su mozno majú aj jesenne depky, malo slnka, energie. A aspoň takto potešia dušu.
Poznam ludi, co maju vianocny stromcek celorocne
Je niekde napísané, ze stromcek sa musi stavať presne 6 decembra? Alebo iný dátum? Co koho do toho...môžeš si akurat tak pomyslieť. Ja mam adventný veniec uz dávno na stole a co si myslia ostatni o tom, mam vies kde....
@cyberk Takže prečo ho už máš vyzdobený?;)
@valria v spalni mame celorocne ozdobeny stromcek. Minuly rok som po roku menila ozdoby, ale tento rok to nechavam tak ako to je. Dalsi maly stromcek uz je v obyvacke pripraveny na zdobenie a zajtra pribudne k nemu velky stromcek. Zdobit sa bude v priebehu tyzdna.
@valria aby si ho dlhsie uzili 🤷🏻♀️ je to proste pekne, kusok prirody doma
Marketing a konzum - obchody sú už vyzdobené - logicky, aby to ľudia kupovali, keď to chcú mať na Vianoce doma. Influenceri - kvôli vianočným spoluprácam. Napr. tento rok mnohí propagujú aj vianočné stromčeky - logicky ich musia ozdobiť už teraz, aby si to zákazníci stihli objednať a bolo im to doručené na Vianoce. A nie je to len o stromčekoch. Proste vianočný marketing nie je len o 2-3 dňoch pred Vianocami. A keď to už ľudia všade vidia, tak si výzdobu urobia aj doma.
My napríklad zdobíme stromček na Mikuláša. Nastavili sme si to s mužom od začiatku nášho vzťahu a keď prišli deti, tak to vnímali, že Mikuláš sa u nás zastavil, doniesol balíček, stromček a zobral list pre Ježiška. A aj keď už vedia, že to tak nie je, tak proste je to naša rodinná tradícia a ten stromček spolu zdobíme. Milujeme Vianoce a najradšej by sme mali vyzdobený celý byt už teraz.
@valria ja to tiež považujem za nezmysel, aby v novembri si ľudia robili stromček a výzdobu, ale aj tak je to každého vec, nech si robí kto chce čo chce. Ľudia to robia preto, že sa im to páči a chcú to tak. Ja osobne mám radšej Halloween a to tiež nerobím žiadnu špeciálnu výzdobu.
Ano, ja ti napisem racionalnu odpoved - su zmanipulovane socialnymi sietami, influencerkami, ktore prirodzene musia zacat propagovat Vianoce s dostatocnym casovym predstihom, aby zabezpecili svojim obchodnym partnerom zisky. Ked im nejaka firma ponukne barter, dostatocnu financnu odmenu, nechaju sa zapredat a vianocny stromcek by mali pokojne aj od polky augusta. Ludia, ktori ich bezhlavo sleduju, im to veria, urobia trzby a tak su vsetci spokojni a v domacnostiach od zaciatku novembra vianocne stromceky🙂… po novom je uz trend mat vianocny stromcek v obyvacke, aj predsieni alebo inych miestnostiach domu..
Ano, ja ti napisem racionalnu odpoved - su zmanipulovane socialnymi sietami, influencerkami, ktore prirodzene musia zacat propagovat Vianoce s dostatocnym casovym predstihom, aby zabezpecili svojim obchodnym partnerom zisky. Ked im nejaka firma ponukne barter, dostatocnu financnu odmenu, nechaju sa zapredat a vianocny stromcek by mali pokojne aj od polky augusta. Ludia, ktori ich bezhlavo sleduju, im to veria, urobia trzby a tak su vsetci spokojni a v domacnostiach od zaciatku novembra vianocne stromceky🙂… po novom je uz trend mat vianocny stromcek v obyvacke, aj predsieni alebo inych miestnostiach domu..
@anonym_84ae7b preco musia byt ludia automaticky zmanipulovani? Myslis si ze vsetci co si dali stromcek su vymlete sliepky a urobili to preto lebo ma aj niekto iny?
dnes som zdobila malý stromček v práci, nakoľko zajtra je prvá adventná nedeľa a vždy to tak máme, doma zdobím 23.12. večer keď prídem konečne domov z práce, ale adventný veniec tiež bude od zajtra
@anonym_84ae7b preco musia byt ludia automaticky zmanipulovani? Myslis si ze vsetci co si dali stromcek su vymlete sliepky a urobili to preto lebo ma aj niekto iny?
@really8 vsetci asi nie, ale znacna cast podla mna ano, ved kedysi sa stromceky a celkovo vyzdoba takto skoro nedavali. Je to trend poslednych rokov, vnimam to ako taku davovu psychozu. Ja mam Vianoce rada, tiez rada zdobim a peciem, ale so vsetkym zacinam od prveho adventu, aj to je uz skoro.. stromcek max tyzden pred Stedrym dnom, ved keby ho uz mam od 1.11. ako niektori, bol by komplet zapraseny, uz by nam ani nebol vzacny..
A ista forma manipulacie zo strany obchodnych retazcov to isto je. Ved keby ten vianocny sortiment nemas od polky augusta v kazdom obchode, myslim, ze dobru 1/2 by ani nenapadlo tak skoro kupovat/zdobit.
Ale je to moj nazor, nemusis sa s nim stotoznovat.🤷🏼♀️Ja sa na takych ako ty nepozeram krivo, pisala som len a len za seba.
@valria tazko ti dat odpoved, ked v texte napises aj racionalnu odpoved na svoju otazku (“nerozumiem, ani argumentom typu je to moja vec, mne sa to páči”), a zaroven napises, ze taku odmietas.
Skor by to chcelo pre teba zamysliet sa a spytat sa, preco vobec na vyzdobeny stromcek v novembri reflektujes. Preco to ma u teba taky drazdivy uspech. Preco nedokazes tie pocity nechat odist a musis ich riesit.
My zdobime az 22.-24.12., ako kedy ktory rok. Obcas dokonca obrazne tahame zapalky, kto to pojde urobit, lebo sa nam do toho zo zaciatku nechce (ale pocas zdobenia postupne pride chut a zabava).
Nasledne potom niekedy stromcek stal pomaly az do konca marca (teda obcas az do Velkej noci), lebo sa nikomu zas nechcelo do balenia. Aj sme si ho vecer zasvecovali. Mne sa ta atmosfera svetielok nikdy neokuka.
Ale posledne roky jedno z deti trva na tom, aby sa nezobseobecnovala atmosfera Vianoc (teda, ze symboly Vinaoc maju byt specialne len na to obdobie), a tak ho bali uz koncom januara.
Co je fajn motivacia mat rychlo doma poriadok. Ocenujem to. 🙂
My stromcek este nemame ale keby mozem davam ho aj buduci tyzden 🤣 mna fascinuju tie svetielka 😀
Nech ma kazdy kedy chce stromcek. 😇
My mame male maciatko takze bude to vesele 🤣🤣🤣
@valria čo je teba do toho? Pre mňa za mňa nech si ho zdobia aj v júni vôbec ma to netrápi.

@valria Nepolozila si otazku. Aku odpoved pytas?