Prečo si ateisti dávajú darčeky?
Táto otázka je skôr na vás, ktoré sa tu prezentujete ako ateistky.Na druhej strane dom osvetlený od komina až po pivnicu a mnoho darcekov pod stromčekom.Prečo???
Veď vy neveríte.Kresťania tým, že zasvietia stromček vyjadrujú symboliku.Ježiš svetlo prišlo do tmy.Darčeky tiež symbolika. Mudrci priniesli Ježiškovi dary.Či ste si vzali od kresťanov to čo vám vyhovuje??Mnohí majú aj štedrú večeru.Za mňa zvláštne.Ved keď neverím, tak neoslavujem.
@anonym_autor som veriaca ale... Vyrástla som c rodine ateistov ako ateistka a nikdy ma nenapadlo takto nad tým rozmýšľať...Vianoce boli pre nás sviatky mali sme tradície a veľmi dlho som ani nevedela že to má niečo s kresťanstvom spoločné...a napriek tomu to boli sviatky ktoré mali pre mňa význam a osobitné čaro... Apropo oslavy narodenia Krista sa spojili s pohanskym sviatkom vianoc úmyselne a ten tu bol dávno pred tým aj keď mohol mať úplne iné tradície... Aj teraz je to tak že v každom dome je to trochu inak ..načo rýpať 😘
Mňa tiež zaujíma prečo ateisti a nekresťania oslavujú Vianoce a dávajú si darčeky. Darčeky si my kresťania dávame pretože my sme v Ježišovi dostali najväčší dar a tým si to symbolicky pripomíname a Vianoce sú oslavou narodenia nášho Pána a Spasiteľa. Takže tieto sviatky pre niekoho, kto v Ježiša neverí, absolútne nemajú význam. Áno, môžu predsa oslavovať v tieto dni čokoľvek, ale Vianoce sú Vianoce, tam je jednoznačne určené čo sa oslavuje. Ak oslavujú niektorý z pohanských sviatkov, tak prečo to volajú Vianoce a oslavujú ako Vianoce? Veď keď oslavujem napr. zimný Slnovrat, tak oslavujem Slnovrat a bodka.
@anonym_3be32a a tera mi odpovedz Su Taliani horsi kresania ako slovenski, ktorym nosi darceky Jezisko, ked darceky im nosi nejaka jezibaba na metle? Su Francuzi horsi krestania ked im darceky nosi Papa Noel? Su Spanieli horsi krestania, ked im nosi darceky vianocne poleno. A co taki Iri s ich Santom co chodi cez komin? Oslavuju oni vobec narodenie Spasitela?
Ono uplne stacilo polozit otazku inac, napr.: “ahojte, ja som sice veriaca, ale velmi by ma zaujimalo, ze ako to mate vy, ateisti. Co pre vas znamenaju vianoce? Preco ich oslavujete?”
Snad kazdy vidi ten do oci bijuci rozdiel oproti uvodnemu prispevku, ze?
Potom by aj diskusia vyzerala uplne inak… preroze aj na kontroverzne temy sa da diskutovat slusne, ale o to autorovi tejto diskusie absolutne neslo. Bohuzial (dufam, ze mozem pouzit toto slovo)
@anonym_3be32a po 100x - neoslavujeme narodenie Ježiša. Inak prečítala si si poriadne ako je napísaný príspevok autorky? To ti príde normálne? Predstav si že by takto niekto pohrdlivo písal o krestanoch.
@mizoko nie, vo formulácii aká je v úvodnom príspevku autorky mi to nepríde normálne. Ja som mala vždy veľa známych akéhokoľvek vierovyznania, aj ateistov a nemali sme problém sa baviť na akúkoľvek tému, aj viery, ale nikdy mi nenapadlo nijako ich zhadzovať, ani nič podobné. Len nás navzájom zaujímali rozdiely vo vnímaní, prežívaní, cítení ... o tom všetkom sa dá s rešpektom a toleranciou. A vtedy je to prínosom pre obe strany.
o necelu hodinu je koniec Vianoc, dufam, ze kazdy ich stravil tak ako chcel a najlepsie ako mohol, bez ohladu na vierovynanie. Ja doprajem kazdemu aby mohol povedat, ze boli pokojne a uzil si ich. A je uplne a celkom jedno preco ich oslavoval a ako ich oslavoval.
@mizoko nie, vo formulácii aká je v úvodnom príspevku autorky mi to nepríde normálne. Ja som mala vždy veľa známych akéhokoľvek vierovyznania, aj ateistov a nemali sme problém sa baviť na akúkoľvek tému, aj viery, ale nikdy mi nenapadlo nijako ich zhadzovať, ani nič podobné. Len nás navzájom zaujímali rozdiely vo vnímaní, prežívaní, cítení ... o tom všetkom sa dá s rešpektom a toleranciou. A vtedy je to prínosom pre obe strany.
@anonym_3be32a tak skús aj vnímať kto ti čo píše. Už po xy krát sa tu píše čo oslavujú ateisti v tomto období - a keď chces vedieť prečo oslavujú 24.12 ( ja nie,ja oslavujem ako sa má 21.12) tak je to pre to,že na tento deň a ďalšie dva po ňom je voľno! Ak by bolo voľno v iný deň oslavovala by väčšina v iný deň.
@anonym_3be32a a keď sama uznávas,že formulácia autorku bola dosť nevhodná tak zjavne chápeš,prečo to vyvoláva také reakcie. A tiež to,že 100x odpovedas na rovnakú otázku ktorá už bola zodpovedná a stále sa veriaci točia v kruhu lebo asi majú problém pochopiť to vysvetlenie. A to nerypem,ale vážne si prečítaj že stále sa pýtate na to isté čo už bolo dávno zodpovedané.
@viestta Bola by si ochotná oslavovať napr. Eid al Adha tým, že by si si vytvorila nejake neislamske tradície spojené s týmto sviatkom? Oslavovala by si napr. židovský sviatok Tu BiShvat len zasadením nejakého stromu bez jeho nabozenskeho významu? Asi nie, však. Či sa ti to páči alebo nie, Vianoce sú náboženským sviatkom kresťanov (toto pochopili aj napr. moslimovia vo Francúzsku, ktorí zakazujú svojim deťom hocijakú oslavu vianoc, lebo pre nich je prípustné oslavovať narodeniny proroka Mohameda -Mawlid al Nabi, ale nie Ježiša - v moslimskom chápaní prorok Isa).
@pr85 ale ty si nevytváras tradície možno ich trochu obmienas generáciami ale inak sú to tradície.. nevymýšľaš si teraz nieco... len tak môže to do tvojej rodiny prísť...že napríklad sa vytvorí rodina z dvoch odlišných kultúrnych prostredí alebo sa môžeš prisťahovat do novej krajiny a tam sa pridať k oslavám niečoho (skôr nie náboženského charakteru...napríklad Valentín a iné sviatky v danej krajine...ale pokojne aj náboženského charakteru ak sa ti myšlienka páči -vela náboženstiev vyznáva kladne morálne hodnoty s ktorými predsa môžeš súhlasiť..) ale Vianoce v neveriacich rodinách sú tradíciou ešte od starších generácií ktoré buď boli veriaci alebo aj neboli...nezáleží na tom lebo Vianoce majú viac rozmerov ..aspoň pre mňa určite aj keď ako veriaca oslavujem narodenie Ježiša a aj tak to učím moje deti zároveň manžel je ateista a sama som vyrástla v rodine neveriacich a teda ukazujeme deťom aj iný rozmer vianoc ten ktorý mne dali rodičia ktorý bol naozaj 100 percentne oddelený od akejkoľvek viery takže nám darčeky nenosil Ježiško a neoslavovali sme jeho narodenie a nechodili sme na polnocnu omšu a ja som naozaj súvislosti ako dieťa nepoznala a zároveň Vianoce boli pre mňa úžasné a výnimočne a mali priam duchovný rozmer...vrala som to ako krásne tradičné sviatky ...ale nie kresťanský sviatok...a naozaj mi žiadny iný rozmer v nich nechýbal..... Žiadne farizejstvo že užijeme si kresťanské sviatky keď už žijeme v krajine kde je veľa kresťanov..a že zrazu raz za rok si spomenieme na Ježiša...neverím že si nejaký veriaci to takto prestavuje že to je v rodine ateistov...
@viestta Bola by si ochotná oslavovať napr. Eid al Adha tým, že by si si vytvorila nejake neislamske tradície spojené s týmto sviatkom? Oslavovala by si napr. židovský sviatok Tu BiShvat len zasadením nejakého stromu bez jeho nabozenskeho významu? Asi nie, však. Či sa ti to páči alebo nie, Vianoce sú náboženským sviatkom kresťanov (toto pochopili aj napr. moslimovia vo Francúzsku, ktorí zakazujú svojim deťom hocijakú oslavu vianoc, lebo pre nich je prípustné oslavovať narodeniny proroka Mohameda -Mawlid al Nabi, ale nie Ježiša - v moslimskom chápaní prorok Isa).
@pr85 nie nie su
@pr85 Keby som odišla žiť do krajiny, kde sa tieto sviatky oslavujú alebo som vytvorila rodinu s človekom, ktorý ich oslavuje, určite by som bola ochotná ich spoznať, naučiť sa niečo o nich a nejakou formou zakomponovať do svojho života. 🙂 Teraz to pre mňa výžnam nemá, keďže to nie je tradíciou v našich geografických šírkach a teda ma ku tomu nikto neviedol.
@anonym_cf1b70 áno? A prečo to robíte akurát v ten istý deň ako kresťania? Keďže tomu ani neveríte? To nejak nesedí.
@anonym_4212ea lebo Saturnalie boli od 17.12 do 30.12 a Sol Invictus 25.12. A tiež pre to,lebo na dni 24.12-26.12 je štátny sviatok a teda je prikazane voľno. Už chápeme? Navyše vy ste si prispôsobili vás sviatok tým,ktoré už existovali a privlasnili ste si dane dátumy.
Ja oslavujem 21.12 aj keď vtedy voľno nie je.
@anonym_3be32a a keď sama uznávas,že formulácia autorku bola dosť nevhodná tak zjavne chápeš,prečo to vyvoláva také reakcie. A tiež to,že 100x odpovedas na rovnakú otázku ktorá už bola zodpovedná a stále sa veriaci točia v kruhu lebo asi majú problém pochopiť to vysvetlenie. A to nerypem,ale vážne si prečítaj že stále sa pýtate na to isté čo už bolo dávno zodpovedané.
@mizoko vidíš a toto (tvoj predchádzajúci príspevok ) je tiež mimo moje chápanie. Nie každý má kapacitu čítať všetkých komentáre 10stranovej diskusie a keď sem napíšem otázku, kde nikoho neoznačím so žiadosťou o odpoveď, tak očakávam, že mi napíšu ľudia v úplnej slobode, ktorí chcú. Nikto predsa k tomu nie je nútený, veľakrát som do nejakej diskusie napísala jeden príspevok a dosť a veľakrát som, ak bolo potrebné a chcela som, písala aj mnohokrát to isté, ak to niekto potreboval. Ale nechápem načo by som písala niekde nasrdená ako býk pred červeným súknom s tým, že som sa to tam už veľakrát písalo a že nech si to dotyčný prečíta a pod. Veď keď nechcem reagovať, tak nereagujem, myslieť si môžem čokoľvek.
@anonym_4212ea lebo Saturnalie boli od 17.12 do 30.12 a Sol Invictus 25.12. A tiež pre to,lebo na dni 24.12-26.12 je štátny sviatok a teda je prikazane voľno. Už chápeme? Navyše vy ste si prispôsobili vás sviatok tým,ktoré už existovali a privlasnili ste si dane dátumy.
@mizoko privlastnili dátumy? To vážne?
@senta_sofia to o tom slnovrate co slávite na vianoce, ste sa učili v škole? Lebo ja som sa to nikdy v škole neučil.
@anonym_4212ea a? Že ty si driemal na hodinách neznamená že sme driemali aj my. Navyše kto chce vedieť podstatu takýchto veci zisti si ich aj mimo školskú lavicu
@senta_sofia to o tom slnovrate co slávite na vianoce, ste sa učili v škole? Lebo ja som sa to nikdy v škole neučil.
@mizoko inak, to napríklad ja obdivujem a dáva mi to zmysel, že oslavuješ niečo niekedy, ty vieš čo a ty vieš prečo a bodka. Nejdeš s davom, lebo to tak robia všetci, robíš to čo tebe dáva zmysel.
@anonym_3be32a áno,privlasnili ste si dátumy. Písala som to vyššie. A rozpisovať to znovu nebudem
@mizoko dátumy sa nedajú privlastniť, uznaj, ale už nie je dôvod to rozoberať, rešpektujem tvoj názor. Príjemný večer ti želám.
@mizoko dátumy sa nedajú privlastniť, uznaj, ale už nie je dôvod to rozoberať, rešpektujem tvoj názor. Príjemný večer ti želám.
@anonym_3be32a pozri ako sa tu rozohnujete nad tým,že si dovolia ateisti oslavovať niečo v rovnaký dátum. No len ono je to aj "nás" dátum kt ste si privlastnil a dali mu inu podstatu a teraz sa tu mnohí idú urvat z toho,že čo si to dovoľujeme 😅 mne je z toho smiešno popravde.b
Tak ako krestan môže byt totálne na prd človek, tak môže byt ateista človek milujúci ľudí a pomahajúci.
Do školy teda treba okrem financií, psychológie, sexuálnej výchovy zaradiť aj niečo navyše. A tým by sme to mohli uzavrieť😉
@anonym_3be32a pozri ako sa tu rozohnujete nad tým,že si dovolia ateisti oslavovať niečo v rovnaký dátum. No len ono je to aj "nás" dátum kt ste si privlastnil a dali mu inu podstatu a teraz sa tu mnohí idú urvat z toho,že čo si to dovoľujeme 😅 mne je z toho smiešno popravde.b
@anonym_3be32a To by mě zajímalo, jaký má smysl, aby ateista oslavoval zrovna zimní slunovrat? Co ho k tomu vede, že zrovna právě slunovrat? Jen tak?))) Aby měl důvod si dát sváteční véču, rozdat dárečky a pojmenovat to jinak než ,,Vánoce" (když to už mají tedy křesťané)? Jsem si ani nevšimla, že by ateisté třeba nějak oslavovali letní slunovrat (často ani nevědí přesné datum), tak proč zrovna ten zimní ano? Ať si každý oslavuje pochopitelně co chce a kdy chce, ale tohle by mě fakt zajímalo.))
@mizoko
@mizoko už si naozaj idem ľahnúť, ale len ešte k tomuto. My sa "nerozohňujeme" že niekto neveriaci oslavuje niečo 24.12. Je predsa milión vecí, ktoré sa môžu oslavovať. My len nechápem čo vlastne oslavujete, keďže to nazývate Vianoce, čo je čisto a číro kresťanský sviatok. Jasné, že keby sa oslavoval ja neviem čo - Slnovrat, deň amerických plyšových medvedíkov, čokoľvek, tak je to úplne jedno, ale to je akoby v deň, keď má meniny Sylvia, oslavovali meniny Sylvie a aj ostatní s inými menami. Keby oslavovali narodeniny, medzinárodný deň ... voľačoho, čokoľvek iné tak je to úplne pochopiteľné. A pokiaľ oslavujú meniny tak by predsa mali byť schopní to normálne vysvetliť, že aký to má pre ne význam, zmysel. Alebo ako keby moslimovia oslavovali Veľkú Noc. Alebo židia ramadán. Prepáč, nenašla som adekvátnejšie prirovnanie, len som ti chcela vysvetliť, že tu vôbec nejde o dátum, ale o podstatu, ale to tu už točím dookola. Pekné sny.
@anonym_3be32a To by mě zajímalo, jaký má smysl, aby ateista oslavoval zrovna zimní slunovrat? Co ho k tomu vede, že zrovna právě slunovrat? Jen tak?))) Aby měl důvod si dát sváteční véču, rozdat dárečky a pojmenovat to jinak než ,,Vánoce" (když to už mají tedy křesťané)? Jsem si ani nevšimla, že by ateisté třeba nějak oslavovali letní slunovrat (často ani nevědí přesné datum), tak proč zrovna ten zimní ano? Ať si každý oslavuje pochopitelně co chce a kdy chce, ale tohle by mě fakt zajímalo.))
@mizoko
@dahliaa No niekto slnovrat a niekto je fanatik do 50ročneho dedka, ktorý rád sprznil 9 ročnú...oproti tomu je slnovrat nič. 😉
@dahliaa No niekto slnovrat a niekto je fanatik do 50ročneho dedka, ktorý rád sprznil 9 ročnú...oproti tomu je slnovrat nič. 😉
@enmery Hehe, a víš, že mě tahle odpověď ani nepřekvapila? 😅 Ono se taky na nic jinýho mnozí ateisté nezmůžou než jen trapně a uboze kopat kolem sebe (hlavně když jim dojdou argumenty), ale aby dokázali na něco logicky odpovědět, tak to už ne. 😁 To už nám tu předvedla i jiná uživatelka. 😅 🤦🏻♀️Tak krásný slunovrat. 🌞 Alespoň je co oslavovat, že? 😁
@enmery Hehe, a víš, že mě tahle odpověď ani nepřekvapila? 😅 Ono se taky na nic jinýho mnozí ateisté nezmůžou než jen trapně a uboze kopat kolem sebe (hlavně když jim dojdou argumenty), ale aby dokázali na něco logicky odpovědět, tak to už ne. 😁 To už nám tu předvedla i jiná uživatelka. 😅 🤦🏻♀️Tak krásný slunovrat. 🌞 Alespoň je co oslavovat, že? 😁
@dahliaa Zabudla si dať tvoje obľúbené:🤮🤮🤮
Nemáš za čo😉
@mizoko
@dahliaa za takéto správanie ani náhodou nejdeš do neba ;)

Inak, ja vôbec nechápem prečo sa tu ateisti takto srdia. Veď tu zaznela normálna otázka, ktorá sa dá so všetkou slušnosťou vysvetliť. Nikto nikomu nezakazuje oslavovať nič, len viacerých zaujíma dôvod, ktorý v tom vidia. Lebo napríklad ja, ani moja rodina nevidíme absolútne význam v oslavovaní sviatku nejakého hindustického boha, keďže v neho neveríme.
@anonym_3be32a po 100x - neoslavujeme narodenie Ježiša. Inak prečítala si si poriadne ako je napísaný príspevok autorky? To ti príde normálne? Predstav si že by takto niekto pohrdlivo písal o krestanoch.