Prečo si ateisti dávajú darčeky?
Táto otázka je skôr na vás, ktoré sa tu prezentujete ako ateistky.Na druhej strane dom osvetlený od komina až po pivnicu a mnoho darcekov pod stromčekom.Prečo???
Veď vy neveríte.Kresťania tým, že zasvietia stromček vyjadrujú symboliku.Ježiš svetlo prišlo do tmy.Darčeky tiež symbolika. Mudrci priniesli Ježiškovi dary.Či ste si vzali od kresťanov to čo vám vyhovuje??Mnohí majú aj štedrú večeru.Za mňa zvláštne.Ved keď neverím, tak neoslavujem.
@petamich tu sa neda normalne diskutovat, len utocit...
@anonym_autor jediná ktorá tu začala útočiť hlavným príspevkom si ty. Ľudia ti tu píšu aký je naozajstný význam tohto prebrateho sviatku ale ty sa cítiš dotknutá že ti to nezeru ani veriaci. Chcela si sa vyvesiť na atiestoch ale nejako ti to nevyšlo. My vieme čo oslavujeme. To čo tu bolo ešte pred kresťanstvom. Ty si tá čo je tu najviac nenávistna. Ale som si istá,že sa na to dá kúpiť nejaký odpustok v kostole.
@mircalla
@viestta vy dve ste v každej diskusii za tie najsprávnejšie. Vôbec sa nečudujem ,že je to tu rovnako. Keď vám niekto nie je pohodlný tak ho dourazate pod čiernu zem. Choďte si radšej počúvať tu sakralnu hudbu alebo mudrovat o pohanských sviatkoch ďalej. A nezabudne na Velku Noc tiež užívať ďalšie voľné kde budete veriacich mať za farizejov len preto ,že niektorí proste nezdieľame vaš názor ,ze si môžete dovoliť všetko bez úcty. Každý môj argument nechutne otočiť len aby ste urazili pre vas nepohodlného človeka.
@barbie2023 "uzivame" si volno lebo nas do toho tlaci prave katolicka cirkev a rovno celych 10dni v roku LEBO Vatikanska zmluva.
Inym nabozenstvam sa volno nedovoluje.
@barbie2023 nie, ja nepotrebujem nikoho urazat. Ani teba som neurazila. Jedine, ze iny pohlad na tu istu vec beries ako urazku, ale to uz nie je moj problem. Rovnako je tvoj problem to co si namyslas. Ked ucta, tak ucta ma by len k vam, veriacim? Dovolim si pripomenut, ze vasu vieru som neznevazovala. To len ty a niektori clenovia vasej partie znevazujete ateistov a nekresanov tym, ze si uzurpujete pravo na slavenie Vianoc. Akym pravom?
@viestta právom ,že pre mňa je kostol boží chrám a keď tam nejdem kvôli Bohu ,ale kvôli hudbe tak je to len kochanie sa zmyslov. Teraz si z toho robia ľudia tiež len takú krarochvilu , ale je to smutné.
@enmery ale áno, sú to neverci 🤦neverili v boha , robili si tam biznis. Čo ti mám akože zhrnúť ? Keby si sa ponamahala a prečítala o tom viac ako v nejakom článku bez zdrojov tak vieš ,že história nie je priamočiara a nedá sa zhrnúť do pár viet na koníku.
@barbie2023 Pozdravuje Ta môj kamarát z detstva. Je kňaz. Okrem iného, Ježiš prišiel vykupit nevercov, hriešnikov, zbludilych...nesudil ani prostitútky. V živote. Zato vy 2 tu splietate 5 cez 9 ako vám pasuje a teda z vášho prekrucania faktov a nenávisti by jezis jasal, ze oplatilo sa za tých ľudí zomrieť...
Končím v tejto téme. Zase o rok to tu niekto buchne, posplietane bludy a vyleje sa tu vedro nenávisti. Lži budú považované za jedinú pravdu a fakty za rúhanie.🙃🫠
@enmery ale áno, sú to neverci 🤦neverili v boha , robili si tam biznis. Čo ti mám akože zhrnúť ? Keby si sa ponamahala a prečítala o tom viac ako v nejakom článku bez zdrojov tak vieš ,že história nie je priamočiara a nedá sa zhrnúť do pár viet na koníku.
@barbie2023 Ježiš vyhnal aj kupujúcich, kto kupoval v chráme holuby, obce a dobytok? Neboli to veriaci židia ktorý prišli obetovať bohu?
A obchodníci im predávali predražené zvieratá, zdierali ľudí.
@anonym_autor Toto je dobrá téma a mňa by to zaujímalo tiež. Prečo ateisti oslavujú narodenie niekoho, koho učenie popierajú.
@pr85 mňa zaujíma prečo ateisti oslavujú narodenie a narodeniny niekoho kto pre nich a podľa nich neexistuje 😄
Mňa tiež zaujíma prečo ateisti a nekresťania oslavujú Vianoce a dávajú si darčeky. Darčeky si my kresťania dávame pretože my sme v Ježišovi dostali najväčší dar a tým si to symbolicky pripomíname a Vianoce sú oslavou narodenia nášho Pána a Spasiteľa. Takže tieto sviatky pre niekoho, kto v Ježiša neverí, absolútne nemajú význam. Áno, môžu predsa oslavovať v tieto dni čokoľvek, ale Vianoce sú Vianoce, tam je jednoznačne určené čo sa oslavuje. Ak oslavujú niektorý z pohanských sviatkov, tak prečo to volajú Vianoce a oslavujú ako Vianoce? Veď keď oslavujem napr. zimný Slnovrat, tak oslavujem Slnovrat a bodka.
@anonym_3be32a to bude tým,že nič také neoslavuju 😜
@mizoko a čo oslavujú, keď neoslavujú Vianoce?
Mňa tiež zaujíma prečo ateisti a nekresťania oslavujú Vianoce a dávajú si darčeky. Darčeky si my kresťania dávame pretože my sme v Ježišovi dostali najväčší dar a tým si to symbolicky pripomíname a Vianoce sú oslavou narodenia nášho Pána a Spasiteľa. Takže tieto sviatky pre niekoho, kto v Ježiša neverí, absolútne nemajú význam. Áno, môžu predsa oslavovať v tieto dni čokoľvek, ale Vianoce sú Vianoce, tam je jednoznačne určené čo sa oslavuje. Ak oslavujú niektorý z pohanských sviatkov, tak prečo to volajú Vianoce a oslavujú ako Vianoce? Veď keď oslavujem napr. zimný Slnovrat, tak oslavujem Slnovrat a bodka.
@anonym_3be32a a prečo si kresťania vybrali práve tento dátum na oslavu keď pohania oslavovali v tento čas dávno pred nimi? ISaturnalie sa oslavovali od 17.-30. decembra,Slnovrat 21.12 a sviatok Sol Invictus 25.12. zaujímavé že?
@anonym_3be32a a odkedy je u vas ta tradicia obdaruvania? A kde je jednoznacne napisane, ze Vianoce su Vianoce a co su vlastne Vianoce? Kde v svatom pisme? Chod na juls.savba.sk, napis do policka vyhladavanie Vianoce, precitaj si, co je tam napisane a pridi sem potom napisat prispevok, ako si to tak nemyslela, ale myslela inak. Potom si nieco precitaj o obdobi adventu, z coho pramenia tradicie. Dohladaj si, odkedy sa zdobia vianocne stromceky a odkedy sa davaju darceky. Povodne bolo darom slovo - vins, preto chodili kolednici. Takze moja zlata, vy sa neobdaruvavate preto, ze v Jezisovi ste dostali dar, pre vas ma byt darom prave on.
@anonym_3be32a a prečo si kresťania vybrali práve tento dátum na oslavu keď pohania oslavovali v tento čas dávno pred nimi? ISaturnalie sa oslavovali od 17.-30. decembra,Slnovrat 21.12 a sviatok Sol Invictus 25.12. zaujímavé že?
@mizoko a nemusí ti byť jedno kedy čo oslavujeme? To zohráva aký úlohu? Veď ateisti môžu oslavovať tie Saturnalie, Slnovrat, čokoľvek, ale Vianoce sú Vianoce, či aj pohania vtedy oslavovali narodenie Ježiša?
@mizoko a nemusí ti byť jedno kedy čo oslavujeme? To zohráva aký úlohu? Veď ateisti môžu oslavovať tie Saturnalie, Slnovrat, čokoľvek, ale Vianoce sú Vianoce, či aj pohania vtedy oslavovali narodenie Ježiša?
@anonym_3be32a len tak pomimo, vies ze sa 25.12.ziaden jezis nenarodil ze?
Inak pri niektorych mam pocit, ze doba inkvizicii este neskoncila…
Ald dobre teda, ked podla vas nemame pravo oslavovat vianoce, velku noc, ci akykolvek cirkevny sviatok, nemame dokonca pravo ani vstupit do kostola, mozno ani bibliu nemame pravo co i len v ruke drzat, tak odmietam z mojich dani na cirkev prispievat a ziadam odluku statu od cirkv
@anonym_3be32a len tak pomimo, vies ze sa 25.12.ziaden jezis nenarodil ze?
@anonym_d6de30 žeby symbolika? Reálny dátum nie je pre význam absolútne podstatný.
Inak, ja vôbec nechápem prečo sa tu ateisti takto srdia. Veď tu zaznela normálna otázka, ktorá sa dá so všetkou slušnosťou vysvetliť. Nikto nikomu nezakazuje oslavovať nič, len viacerých zaujíma dôvod, ktorý v tom vidia. Lebo napríklad ja, ani moja rodina nevidíme absolútne význam v oslavovaní sviatku nejakého hindustického boha, keďže v neho neveríme.
@anonym_3be32a u kresťanov nie sú podstatné stromčeky, ani nič iné, jediné podstatné a majúce význam a zmysel Vianoc je to, čo je na obrázku. A otázka diskusie je prečo oslavujú ateisti niečo v čoho existenciu neveria. To je všetko.
@anonym_3be32a ked si taka krestanka, tak by si vedela, ze to co je na obrazku pre vas nema taky vyznam, aky mu pripisujes. Najvacsi cirkevny sviatok je Velka noc. Pre krestanov nikdy nebolo vyznamne narodenie Jezisa, ale prave jeho smrt a nasledne zmrtvychvstanie. Aku symboliku vidis v tom, ze cirkev urcila ako datum oslav jeho narodenia do obdobia ineho sviatku? Ked teda tvrdis, ze realny datum nie je podstatny?
@anonym_d6de30 žeby symbolika? Reálny dátum nie je pre význam absolútne podstatný.
@anonym_3be32a aka symbolika prosim ta.. uplne normalna tvrda politika to bola…
A na margo toho, ze pre vas nie su stromceky teda podstatne, naco ich teda staviate? Naco vypekate, varite, naco si davate dary? Jaaj, to nie vy. To len ateisti, som zabudla.
A preco vas to tak tankuje? Pre nas to ma iny vyznam ako pre vas? A teraz co? Upalit nas na hranici?
Ja nerozumiem preco vam to tak vadi, ze aj my staviame stromceky (pre vas nepotrebne), aj my si sadneme k stedrovecernemj stolu, spomalime, stretneme sa, obdarujeme. Ved pre vas to ma nabozensky vyznam, pre nas iny. A to je akoze zle?
@viestta právom ,že pre mňa je kostol boží chrám a keď tam nejdem kvôli Bohu ,ale kvôli hudbe tak je to len kochanie sa zmyslov. Teraz si z toho robia ľudia tiež len takú krarochvilu , ale je to smutné.
@barbie2023 a ako narusa moje suznenie s Bachovou Tocatou a fugou tvoje spojenie s Bohom? Ako teba rusi ak si tam vypocujem Ave Maria? Mozem vobec vojst do kostola a obdivovat umenie gotickych stavitelov hlavou obratenou ku krizovym klembam. Mozem upriet zrak a obdivovat krasu prace majstra Pavla z Levoce?
@anonym_3be32a ked si taka krestanka, tak by si vedela, ze to co je na obrazku pre vas nema taky vyznam, aky mu pripisujes. Najvacsi cirkevny sviatok je Velka noc. Pre krestanov nikdy nebolo vyznamne narodenie Jezisa, ale prave jeho smrt a nasledne zmrtvychvstanie. Aku symboliku vidis v tom, ze cirkev urcila ako datum oslav jeho narodenia do obdobia ineho sviatku? Ked teda tvrdis, ze realny datum nie je podstatny?
@senta_sofia to čo je na obrázku má obrovský význam, rovnako ako to čo sa stalo na Veľkú Noc. Keď si Boh nevzal telo a nenarodil sa ako dieťatkom, tak by nás nemohol spasiť. Symbolika je v určení dátumu, kedy to je je pre nás ako cirkev idúc v dejinách úplne nepodstatné.
@anonym_3be32a tak mne to má byť jedno ale ty sa navazas do ateistov prečo niečo oslavujú v rovnaký čas a dávno pred kresťanmi? Inak si v poriadku? Ja som odpovedala na tvoj komentar ohľadom toho čo ateisti oslavujú v daný čas lebo TEBE to očividne nedava spat a máš potrebu rýpať.
Inak, ja vôbec nechápem prečo sa tu ateisti takto srdia. Veď tu zaznela normálna otázka, ktorá sa dá so všetkou slušnosťou vysvetliť. Nikto nikomu nezakazuje oslavovať nič, len viacerých zaujíma dôvod, ktorý v tom vidia. Lebo napríklad ja, ani moja rodina nevidíme absolútne význam v oslavovaní sviatku nejakého hindustického boha, keďže v neho neveríme.
@anonym_3be32a niekolkokrat to tu bolo vysvetlene. Ja som tu dokonca pridala niekolko zdrojov, co pre ateistov znamenaju vianoce a preco ich slavia… ale napisem to xy krat: pre nas su to sviatky kedy spomalime, sviatky pokoja, sviatky kedy sa (mozno) stretne cela rodina, sviatky mieru a lasky, zacina cas bilancovania. Mna skor udivuje preco to veriacich tak poburuje… my vam tym nejak ublizijeme? Ze si dovolime na konci roku spomalit a postavit stromcek? Ci vyzdobit dom?
@anonym_3be32a u kresťanov nie sú podstatné stromčeky, ani nič iné, jediné podstatné a majúce význam a zmysel Vianoc je to, čo je na obrázku. A otázka diskusie je prečo oslavujú ateisti niečo v čoho existenciu neveria. To je všetko.
@anonym_3be32a na to som odpovedala. Neoslavujeme narodenie Ježiša. Ty fakt nerozumieš pisanemu textu?
@senta_sofia to čo je na obrázku má obrovský význam, rovnako ako to čo sa stalo na Veľkú Noc. Keď si Boh nevzal telo a nenarodil sa ako dieťatkom, tak by nás nemohol spasiť. Symbolika je v určení dátumu, kedy to je je pre nás ako cirkev idúc v dejinách úplne nepodstatné.
@anonym_3be32a dostuduj, mas medzery a nepresviedcaj nas o tom, ze si davate dary preto, lebo Jezis. Mozno keby si postla ako prvy ten obrazok a nie tarala o daroch, tak by som ti tu tvoju “uprimnu” vieru mozno aj verila. Jezis je pre vas zhmotnenim Svetla sveta, zosobnuje lasku, lasku k bliznemu. To vsetko sa ale preplieta aj nenabozenskymi tradiciami Vianoc.
@anonym_3be32a "Nikto nikomu nezakazuje oslavovať nič, len viacerých zaujíma dôvod..." srandujes? Vsak uz mi zakazuju aj do kostola nos strcit, nie to oslavovat Vianoce. Neoslavujem narodenie Krista, mam doma sediet potme a cusat aby som nenarusala oslavy tych vyvolenych.

@anonym_autor súhlasím a tiež nechápem prečo oslavuje Vianoce ten kto neverí v Ježiša Krista
@hopsas a čítať s porozumením vieš? Skús to