Prečo si dajú ľudia krstiť deti, keď ich následne nevedú k viere?
Viete mi niekto odpovedat na tuto otazku? Preco ludia daju pokrstit svoje deti, ked ich potom nevedu ku krestanskym hodnotam, nechodia do kostola, atd.? Proste aky to ma zmysel? Nie je v takom pripade lepsie dieta nepokrstit a nedat ho do viery, o ktorej ani rodicia nic netusia? Ci to je taky „syndrom ovce”, ze daju pokrstit ini, tak aj my? Ja som totizto pokrstena do krestanskej cirkvy, ale teda rodicia ma nikdy k takemu zivotu neviedli, ani sme nikdy nechodili do kostola, neriesili sme Boha, modlenie… tak k comu je to potom dobre? Ak ste tu taki rodicia, rada si precitam vase postoje, kedze ked sa spytam svojich, tak odpovedat sami nevedia.
Autorka, zamienas si pojem cirkev s pojmom viera. O mnohych ludoch by si povedala, ze su skveli veriaci. V nedelu su v kostole medzi prvymi, odrapotat ti vedia celu omsu lepsie ako knaz, cirkevne dogmy su ich dennym chlebom, o viere a prikazaniach vedia vyborne poucovat a aj keby urobili cokolvek zle, oni sa z toho predsa vyspovedaju… takze bez problemov za rohom kostola ohovaraju, klaju, atd. Ved tych 20 zdravasov nejako preziju 🙂. To je asi podla teba veriaci clovek. Ten, kto do kostola nechodi asi veriaci nie je. Nuz, prekvapim ta. Mnohym veriacim nemusi vyhovovat cirkev, mnoho ludi nepotrebuje hladat Boha v kostole, ani nepotrebuju prijimat rady od knazov a ak urobili nieco nespravne, svedomie ich trapi ovela viac a aj svoje ciny lutuju. Vieru teda clovek moze mat aj vtedy, ked do kostola nechodi. A v duchu toho celeho mozes potom aj krst vnimat zrazu inak.
A ja nechapem ze toto vobec niekoho trapi. Ja som pokrstena, mam aj konfirmaciu, do kostola nechodim. Moje deti som dala pokrstit, pojdu aj na konfirmaciu, a chodia aj na nabozenstvo. A preco? Pretoze som chcela, alebo potrebujem mat na to nejaky realny dovod? To ze clovek chodi do kostola kazdu boziu nedelu, 300 krat na spoved z nich nerobi lepsich ludi. Chcem aby si moji chalani urobili vlastny obraz o tom co budu pocut na nabozenstve, a pokial budu chciet, mozeme ist do kostola. Momentalne si viem predstavit lepsie straveny cas, ako 2 hodiny sa tlacit s niekym v lavici. Namiesto toho travime spolu cas, hrame sa, varime, rozpravame sa, a ucim ich slusnosti, a spravaniu voci ostatnym 🙂
Ja som nechcela krstiť manžel chcel. Pre pokoj v rodine sa to spravilo. Za mňa je to bohužiaľ zbytočnosť🤷
Ani prijímanie nechápem. Môjho pozorovania sa to robí pre peniaze nie pre nejakú vieru 🤷
Okrem uz spomenutych dovodov je tu aj taky neidentifikovatelny strach - pre "istotu"dam pokrstit, aj ked prilis neverim, ale snad mi to Boh zapocita keby nieco....
Lebo krstia kvoli tomu ze sa to ma.
@deniseee 👍
nadherne , nieco v podobnom zmysle som chcela aj ja napisat - ale ty si to napisala super, uz to lepsie nejde.
@autorka - Jana Brejchova raz davno v jedom rozhovore povedala, ked nam v zivote najhorsie, tak volame Boha, ci v neho verime alebo nie a matku, ci ju lubime alebo nie.
Ci je to tak, necham na uvazeni kazdeho.
Lebo sa chcem vydavat v kostole nie na úrade 🫠😂
Pretoze, su do toho často tlaceni svojimi katolickymi pribuznymi. Nepoznám ludi, ktori to robia pre tortu a darceky, pretoze to si vedia zabezpecit aj oo uvitani do zivota (netvrdim, ze taki nie su). Ale poznam vela takých, ktorych do toho tlacila veriaca rodina (cize tu si za to mozu samotni prislusnici cirkvi). A aj par takych, ktorym sa prostredie kostola na krst a svadbu pacilo viac ako urad. Na tom nevidim nic zle, oni to tak chcu, je to legalne, platia dane, z ktorych cast ide na cirkev... Ich rozhodnutie.
@ninusa221 To sa predsa dá aj tak (rizne kostoly, ktoré slúžia i ako pamiatky a sobášne siene). Len sobáši civilný sobášnik.
Dôvod krstu deti u niektorých neveriacich rodičov je "Pokrstime pre každý prípad" Čo ak predsa len Boh existuje. Taký dôvod mi povedala kolegyňa.
Aby svokra nevystrajala....lebo bola ako vysinuta....takze sme pokrstili aby ju nahodou neporazilo, lebo ona je fanaticka. Teraz chodi dcera na etiku.
Som pokrstený ateista. Keby som bola jediným rodičom svojich detí, ostanú nepokrstene. Ale majú aj otca a ten považoval ich krst za tradične nutný. Tak sú pokrstení. K viere ich nevediem, lebo neverím a ich otec je na totalku agnostik, čiže ich nevedie k viere tiež. Ale uznávam, že odpoveď, že moje deti sú pokrstene, lebo ich otec nutne chcel učiniť tradícií zadosť, asi nebude patriť medzi tie najtvrdšie argumenty. Napriek tomu je jediná, ktorú mam.
Lebo širšia rodina. Lebo jednoduchší sobáš v kostole o x rokov neskôr. Dokonca aj prijímanie budú deti mať. Mne sa tie obrady páčia a dcéra sa na prijímanie tešila, lebo bude oslava a torta a aj darček dostala. A zas len lebo širšia rodina... Tak preto. Samé prízemné veci u nás...😄🤷
@pribinak Ved moze to byt aj bez tych 5 bodov, co si vymenovala,Moja mala sestricka,ked zomerala ,zavolala knaza ,aby ju pokrstil,a neroboli sme nic,A mama hoci srdce jej od zialu pukalo,, ked sa dozvedela ze zla dg tak krst..A to,ju tak nakopol,ze pochopila ze to tak malo byt, a potom dostala taky vnutorny pokoj, ze jej dietatko odislo tiez spokojom na tvaricke.Ale aj keby bola moja sestricka zdrava aj tak by ju mama dala pokrstit,a oslava minimalma,lebo v tom case, za byvaleho rezimu, sme boli dost chudobni.Do skoly sme chodili v teplakoch, a to cela trieda, a desita omasteny chlieb.
To mas ako svadba v kostole ked do kostola nechodia... kostol ma vacsiu kapacitu 😂😂😂

Absolutne nechapem...ale zjavne strasne svetske a sebecke a hlupe dovody. ;)