icon

Predmanželská príprava v kostole - čo mám očakávať?

miska7754
12. máj 2019

Chcem sa spytat co sa robi na predmanzelskej priprave ale normalne u farara lebo idemee utorok o 19tej a nevieme co mame. Ocakavat dakujem

Strana
z2
gir
12. máj 2019

@miska7754 neboj sa,nebude vás skúšať katechizmus. Bude rozprávať o manželstve ako o sviatosti, ktorú sa chystáte prijať.

arcticcode
12. máj 2019

V podstate len pocuvate. Pre priemerneho katolika je to nuda jak na nemcine. Zaklady viery, desatoro, sviatosti atd. To iste co na prijmanie, alebo birmovku

mogaa
12. máj 2019

@miska7754 záleží na akého farára natrafíte....môže vám len rozprávať, ale rovnako sa môže pýtať ako si predstavujete napr.výchovu detí v budúcnosti z hľadiska náboženstva alebo otázky čo pre vás znamená viera, manželstvo....určite sa bude pýtať aké máte sviatosti...

miska7754
autor
12. máj 2019

@mogaa no priatel je kstolik ale ja niesom. Nic takze mna sa nema. Co. Pytat

mogaa
12. máj 2019

@miska7754 no ale to ťa bude musieť pokrstiť a myslím že aj prijímanie budeš musieť mať

lucia147852
12. máj 2019

@mogaa nemusí mat nič ak nechce. Len treba požiadať na biskupstvo o dispenz. Neveriaci potom neprisaha na kríž.

miska7754
autor
12. máj 2019

@mogaa alenetaraj sak sme uz boli za fararom da sa to ved mame svadbu 20.7 nic nevrsvel pokrstit wobec... Uz almame aj ziadost tam unho vsetko je to uz odsuhlasene.. Ziadne krst ani prijimanie nemusim mat hlavma vec ze pristel. Ma vsetko tak js nemusim mat

mogaa
12. máj 2019

@miska7754 je rozdiel či je aj grékokatolík alebo rímskokatolík, sú to 2 rozdielne viery, každá cirkev má svoje pravidlá...

miska7754
autor
12. máj 2019

@mogaa rimsko katolik

katren
12. máj 2019

@mogaa nemusi mat nic...

ivkazba
12. máj 2019

@mogaa nemusí mať nič, kamarátka mala svadbu v rimskokatolíckom kostole, brala si moslima a za svedka som bola ja - ateistka. Nemal s tým farár žiadny problém.

arcticcode
12. máj 2019

Dristate piate cez deviate a prd o tom viete. Rozdielnosť viery je v teoretickej rovine manželska prekážka. Ale je dišpenzovateľná a dišpenzuje ju miestny biskup. Dišpenz biskup udelí na základe toho, že neveriaci/inoverec sa zaviaže (písomne), že nebude brániť katolikovi vo viere a tiež nebude brániť vyhhovávať deti vo viere. Z tohto pohľadu môže byť inoverec hoc aj satanista, moslim, budhista, žid, ateista, hocikto. Ak sa zaviaže, že nebude brániť vo viere manželskému partnerovi a deťom, biskup zpravidla dišpenz udelí.
Svedkovia sú viacmenej pre potrebu svetskú a pre potrebu zápisnice z matriky, preto svedok sobáša môže byť taktiež ktokoľvek.
Iný je krstný rodič, ten musí byť katolík a žiť správne (nežiť s niekym mimo manželstva a pod.)
Ak sa berie katolík s inovercom/nevercom, nielen že sa NEMUSÍ pokrstiť, ale dokonca sa ani NEMôŽE, lebo krst musí chcieť človek z vlastnej vôle, takže nič také, ako prestup na katolícku vieru pri svadbe neexistuje a ak niekto hovorí, že áno, bolo by mu lepšie, keby sa vôbec nebol narodil.
Grekokatolík a rímokatolík sa z tohto pohľadu pokladajú za jednu vieru (katolícku, ale s odlišným obradom) a preto manželstvo grekokatolíka a rímokatolíka nepotrebuje od biskupa dišpenz. Akákoľvek iná odnož kresťanstva áno (evanjelici, baptisti, kalvini, husiti...)

zdenkacu
12. máj 2019

@arcticcode ja len vo všeobecnosti nechámem ľudí, čo o viere nevedia ani za zrnko ani nechcú mať nič spoločné s tým, ale v kostole sa berú,, nedáva mi to zmysel a je to smiešne,,, podľa mňa je to už až výsmech že sa taky typ ľudí berie v kostole.

palica04
12. máj 2019

@arcticcode konecne niekto, kto správne opísal situáciu. Snáď si to niekto prečíta, a pochopí.

miska7754
autor
12. máj 2019

@zdenkacu takto ti powiem ja som. Chcela mat na uradee lenze pristel nechcel pretoze oni su silny katolici tak bud jeden alebo druhy sme sa museli priklonit lenze on s anechxel zenit na urade takze tsk. Ti to powiem

arcticcode
13. máj 2019

@miska7754 Tvoj prípad je normálny. Zdenkacu podľa mňa skôr myslí papierových kresťanov, ktorí sú síce pokrstení, majú birmovku, ale do kostola nepáchnu. Tiež nerozumiem, prečo tak silno potrebujú mať potom svadbu v kostole, ak tomu neveria.
Čo sa týka teba a tvojho nastavajúceho, tak pre katolíka je svadba platná len ak sa koná v katolíckom obrade. Ty si ateistka, takže tebe je to v podstate jedno, ale jemu nie. Ak by ste sa brali na úrade, on by z cirkevného hľadiska v podstate nemal uzavreté platné manželstvo (zo štátneho hej), preto by v podstate žil nonstop v smilstve a nemohol by chodiť na prijmanie a pod.

zdenkacu
13. máj 2019

@arcticcode ano presne tak som to myslela 😊 ale zase chápem aj jej pohľad na vec 😊 keďže sa priklonila na partnerovu stranu.

adrienka180
13. máj 2019

@miska7754 neviem kde budete chodiť, ale v PO v to bolo úplne inak. Chodili nám prednášať ľudia z praxe, mali sme tam psychologičku, gynekologičku- ktorá rozprávala o plánovaní rodičovstva, 2x manželské páry, ktoré už su spolu niekoľko rokov a cca 2 prednašky mal kňaz A CCA 6 párov a také prijímané, priateľte posedenie pri kávičke a kolačiku.

0martina0
13. máj 2019

@zdenkacu ani ja to nechapem,lebo sa chcem prispôsobyť,ved tam je celoživotna prisaha na križ,a u nas keby nebola pokrstena tak určite nedostane taky sobaš,to už aj ty knazi robia čo chcu,nerozumiem

zdenkacu
13. máj 2019

@0martina0 no každopádne je to zvláštne, ale aj také prípady sa asi dejú, čo my vieme 😂 ja len sa kúsok zamýšľam, či dostane aj prijímanie, akože vážne chápem ze chce urobiť aby dobre bolo jasné je to pekne, ale už keď tak aj z nejakého presvedčenia že áno lebo potom to nemá podľa mňa zmysel ako mi povedal včera môj muž, že nie pred Bohom sa ľudia berú už v dnešnej dobe, ale preto lebo, že je to kostol asi je na tom niečo pravdy.

adrienka180
13. máj 2019

@zdenkacu prijimanie nemusí dostať. Ja som ecav muž katolik, mali sme svadbu v katolickom a ja som nebrala iba on

markaterka
13. máj 2019

@zdenkacu vieš ale najlepšie na tom je to, že berú sa v kostole, podpisujú papier, že budú deti vychovávať vo viere, ale už dopredu vedia, že to tak nebude. Do kostola chodiť nebudú , nepokrstia atď. Čiže od začiatku klamú, celou prísahou.
Teraz nenarazam na autorku, myslela som to tak všeobecne.

lapaloma1987
13. máj 2019

Nechcem utocit ani byt zla ❤ale neda sa mi polozit otazka.... naco potom mate svadbu v kostole ked neverite? Ci len z lasky k partnerovi alebo peknym fotkam? Ak z lasky, tak ste ochotna aj sviatosti prijat,, ak to aj vas partner tak berie ze len z povinnosti svadba a aby rodina nehundrala tak to potom uz tomu naozaj nerozumiem... nehnevajte sa a ani na mna neutocte ja som len vyjadrila svoj nazor😘

arcticcode
13. máj 2019

@lapaloma1987 Nemôže byť ochotna prijať sviatosť. Sviatosť nie je žiadna sranda, ale "inštitúcia" ustanovená samotným Kristom, aj preto sú kritéria sviatosti také prísne. NEmôžeme si z toho robiť holubník. Cirkevné sväteniny už také prísne nie sú, lebo ich ustanovila cirkev (napr. pohreb, svätená voda, posvätenie jedál na veľkú noc, posvätenie domu na vianoce a pod.).

Sviatosť je vážna vec a možno ju prijať len z vlastnej vôle a vlastného presvedčenia. Žiadna ochota kvôli partnerovi

fokuska
13. máj 2019

@markaterka Tak pozri sa aj ja som s manzelom v rovnakej situacii. Ja nie som pokrstena, on je a ma vsetky sviatosti. Isli sme na faru a pytali sme sa ake mame moznosti - vysvetlili nam, ze pre mna je platny civilny sobas, lebo je to to "najvyssie" co mozem mat. Ale manzel by bol po civilnom sobasi pred svojou cirkvou stale slobodny muz.
Povedali nam, ze by ma ani nepokrstili, keby som to robila len kvoli sobasu - ma to byt moje rozhdonutie a presvedcenie, cize povedali, ze take nieco urcite nemam robit nasilu.
Poziadali sme biskupa o dispenz, bolo nam vyhovene, ja som podpisala vyhlasenie, ze manzelovi nebudem branit vo viere a tiez detom nie. Manzel podpisal, ze kvoli mne sa neodkloni od viery.
Uzavreli sme platne cirkevne manzelstvo (nie sviatostne, kedze ja sviatosti nemam), manzel mal prisahu na kriz, ja nie.
Manzel chodi do kostola, ja nie. Deti pokrstime a dalej sa rozhodnu ked uz na to budu mat vek - manzel ich bude podporovat v tom aby do kostola chodili s nim, ja im branit nebudem.

Zivotne hodnoty a principy im budeme vstepovat rovnake - je predsa jedno ci ucis dieta konat dobro, lebo to ucil Jezis, alebo preto, ze je to ludske a patri sa to.

markaterka
13. máj 2019

@fokuska také ako ty som nemyslela, ty si sama napísala, že "manželovi nebudem brániť vo viere a tiež deťom nie". Vidím, že ty máš v tom jasno a celé si to dobre pochopila. Myslela som iba tých, čo už dopredu vedia, že to čo sľúbili nedodržia.

zdenkacu
13. máj 2019

@adrienka180 ja všetkému rozmumiam nikoho neodsudzujem ale podľa mňa to potom nemá význam

zdenkacu
13. máj 2019

@markaterka ani ja nenarazam na autorku ani nijak neuticim len sa proste nás tým celým zamýšľam, že je to cele podvod a nechám ako sa môžu sobášit a ze toto ešte cirkev dovoľuje, vážne to myslím všeobecne nic proti kocke co sa nato pýtala ale je to prinajmenšom veľmi divne

fokuska
13. máj 2019

@markaterka Tak vies, su aj taki ludia, aj taki... my sme mali tieto veci vyriesene. Ja osobne suhlasim s podstatou nabozenstva, prikazaniami a pod., len si myslim, ze na vieru nie je nevyhnutne nutna cela ta institucia okolo.
Ale zaujimave je, ze na naukach ked sa opytali kto vysluhuje sviatost manzelstva, tak sme tam boli asi 10-12 parov a vsetci ticho. Ja som z nich jedina bola nepokrstena a jedina som vedela odpovedat, ze sviatok manzelstva si vysluhuju snubenci navzajom.
Ja som sa uprimne zaujimala o veci, ktore sme na naukach preberali a ked si "odmyslis" to, ze to bolo vedena v tom cirkevnom duchu, tak to boli vsetko cenne rady, veci, nad ktorymi sa mnohe pary ani nezamyslia a neuvazuju co vlastne manzelstvo znamena.
A myslim si, ze nauky by sa zisli aj ludom, co uzatvaraju civilne manzelstvo, mnohi ani len netusia ake vsetky pravne dosledky to ma a nielen ake prava ale aj povinnosti im z toho vyplyvaju.

abbey1
13. máj 2019

@arcticcode Bolo by mu lepsie, keby sa vôbec nebol narodí?! Ty veríš v Boha, keď takéto niečo vyhlasiš?

Strana
z2