Predmanželská príprava

nhispvm
15. sep 2022

Zdravím, chcel by som sa opýtať, či poznáte niekoho "dobrého" na tu predmanžeslkú prípravu z Prešova / Košíc a blízkeho okolia v týchto mestách. Najideálnejšie by bolo, ak by nám dal rovno to potvrdenie, alebo aby aspoň toho bolo čo najmenej (napr. 1 - 2 sedenia max, nie celodenné). Dôvod prečo nechcem chodiť na tie predmanžeské prípravy je ten, že ja som ateista, nemám ani 1 sväté prijímanie. Priateľka chce svadbu v kostole. Ja som súhlasil, aj kňaz (teda nie je problém so mnou) potrebujeme len to potvrdenie... Mne osobne to príde ako obrovská strata času (mám 2 práce) K tomu ešte ako som vravel som ateista a s priateľkou máme takmer 10 ročný vzťah. Preto si myslím, že mi nemusí niekto cudzí vravieť ako mám žiť so ženou a ako máme spolu spať, keďže to už máme dávno zvládnute a nič nové nám nepovie :D Poznám od kamarátov, ktorí tam chodili aj 10x a strašne hlúposti tam vraveli (ako zistiť, že je žena pripravená) atď. všetko sa to točilo iba okolo toho, ako keby boli v stredoveku. Taktiež aj to správanie k ženám tam bolo také, aby iba rodili a obskakovali okolo manželovej riti, lebo iba vtedy to je podľa toho pána zo stredoveku správna žena. Ja by som tam také reči nevydržal, vybehol by som, niečo by som povedal a už by bolo zlé... Tak preto radšej zháňam niekoho, kto to bude brať iba ako formalitu... A prosím nepíšte mi tu poučky o tom, že nemáme mať svadbu v kostole, atď. Robím to kvôli priateľke

dudos
15. sep 2022

@nhispvm no neviem, naša predmanželská príprava takto nevyzerala. Áno, v dnešnej dobe by sa mali zamerať aj na iný aspekt manželstva a priznal to aj náš sám pán kaplán. Inak mladý chalan. Čo mne osobne vadilo, bolo poučenie o rodine, kde vysvetľovali spoldenie dieťaťa, teda kedy oplodniť ženu. Ale to nebolo priamo na týchto prípravách. Mali sme tiež 10 sedení, po jednej hodine. Skús to zobrať ako psychohygienu. Tiež som súhlasila so svadbou v kostole pre to, že manžel je veriaci, ale zhodnotila som, že tá príprava mala niečo do seba. No my sme mali mladého pána kaplána, ktorý bol naozaj super. Aj nás oddával. Aj vďaka nemu sme mali úžasný obrad v kostole, kde do kázne zahrnul všetko o nás. Za ten čas nás stihol spoznať a nebola to len trápna kázeň.

lenkakravcova
15. sep 2022

@nhispvm No tak ako ateistovi bude treba aby kňaz vybavil dispenz (nie každému sa do toho chce). A tiež budeš musieť podpísať papierik, že nebudeš žene brániť vychovávať deti v RKC viere (predpokladám ze ide o RKC).
To, čo píšeš som nepočula zeby niekto na prípravách riešil. Každý druhý kňaz sa ti snaží skrátiť na 2-3, tiež sa im s tým nechce veľmi riešiť. Často sa tam rieši na prvom len také otázky či sú ozaj pripravení, berú manželstvo ako dozivotny zväzok a potom konkrétne veci okolo sobáša.
A ešte nemôžeš len tak chodiť k jednému na prípravu a svadbu mat u iného. Tam kde chcete svadbu musí byť aj príprava. Výnimka sú iba tie prípravné pobyty týždenne ci co to je, čo majú pečiatky.

alenah31
15. sep 2022

@lenkakravcova vôbec nemusela byť príprava tam kde prebehol sobáš. Dokonca to nebola ani rovnaká diecéza. Ale prehlásenie o výchove v RKC podpisoval tiež. @nhispvm my sme mali sedenie len 2x.....trvalo to 2x po cca 2 hodiny - rozhodne nič z toho čo ti kamaráti hovorili, že sa tam "učilo" nám prednášané nebolo.

katica06
15. sep 2022

@nhispvm môj muž tiež nemá sviatosti, absolvovali sme predmanželskú prípravu pred viac ako 15 rokmi. S ničím tebou opísaným som sa nestretla. Aj mm sa tie sedenia páčili, ja by som to prirovnala k teambuildingu.

solange7
15. sep 2022

@nhispvm to je mile, ze to robis kvoli partnerke. A nezavidim ti, lebo tie omacky by som nemohla pocuvat ani ja. 😀 Tak snad ked dotycnemu objasnite, ze ste 10 rokov spolu a mate spolocnu domacnost, nebude vam take veci hovorit a prejde si to s vami proforma len zbezne.

elizabet173
15. sep 2022

@nhispvm asi to závisí od konkrétnej farnosti, možno by som sa popýtala v okolí párov, ktoré sa v kostole sobášili, ako to mali oni

ivangeline
15. sep 2022

xD ....som zvedava,ako dlho vam vztah vydrzi... Napis potom.

nhispvm
autor
15. sep 2022

@dudos a na akých prípravach vám to potom vravel, ak nie na tých ? Tomu sa presne chcem vyhnúť 10 sedení mi príde jednoducho veľa. Taktiež neviem ako to môžem brať ako psychohygienu, keď sa tam len rozčúlim :D

@lenkakravcova áno, o tom nás už informoval kňaz... To viem, a nemám problém to podpísať, ak im na tom tak záleží. čo mne osobne vadí je ta príprava no. Hlavne ak by mi niekto, kto má kratší vzťah, alebo žiadny bude vysvetľovať ako spať so ženou... A čo sa týka toho vraj nemusí. Pýtali sme sa nato, môžeme si to spraviť u nich, alebo aj hocikde inde, len že máme im doniesť aspoň 3 mesiace pred sobášom nejaké potvrdenie o absolvovaní...

@alenah31 a kde si bola ? Pýtal som sa viacerých kamarátov a všetci mali buď tých sedení veľa, alebo tie blbé reči, alebo oboje

@solange7 ďakujem. Veď toto :D
@katica06 Tak to máš potom dobre, ja s mojím šťastím isto natrafím na niekoho premotivovaného čo to bude veľmi prežívať...

@elizabet173 Čo som sa pýtal, tak mali také skúsenosti ako popisujem. Na druhu stranu nepoznám nikoho, kto by mal v tom kostole, preto aj píšem tu. My budeme mať v tom kostole v Prešove čo je v centre. Svetého mikuláša, či aký...

@ivangeline nezáviď 🙂 Už teraz môj vzťah vydržal dlhšie ako niektoré manželstvá...

alenah31
15. sep 2022

@nhispvm priamo Trenčín

janinah
15. sep 2022

Ak máš frajerku ozaj rád,tak by si mohol trochu zmeniť prístup,keďže ona veriaca je a vidím tam problémy aj v buducnosti aj vo výchove detí.Raz si s tým sobášom v kostole súhlasil,tak je problém si odsedieť zopár hodín na náuke? Ani si tam nebol a už to odsudzuješ,lebo kamaráti narozprávali...v živote ešte toľko času premárniš a toto strata času nebude ani náhodou,ak len 10% z počutého si zoberieš k srdcu,aj to bude stačiť,aby si trochu spoznal to,čomu verí žena tvojho života.
Nik z kňazov to neberie ako formalitu,takže asi nepochodíš s tou formalitou.Existujú aj víkendové náuky,"obetuješ" jeden víkend na to,spoznáš aj iných snúbencov,debatujete,nič zlé podla mňa.
Keď chceš niečo posudzovať,kritizovať,najprv by si to mal spoznať,tak robia múdri ľudia...tak už ako myslíš.

lenkakravcova
15. sep 2022

@nhispvm U ani jedného človeka čo poznám, sa neriešilo ako s kým spať.
Ak by si na takého náhodou natrafil, môžeš proste dat proti argument, že či vie, že to tak je najlepšie, z vlastných skúseností? 😉 (tipujem, že jedine to spomenie, že v RKC je zakázaná interupcia, HAK, iná umelá antikoncepcia, styk cez menštruáciu, análny styk, styk s viacerými osobami, mimo manželský styk. Pytvať sa v tom asi nebude).

vorkola
15. sep 2022

@nhispvm Prosim ta, aspon neklam ,ako je to na manzelskej priprave, ked, este si ju nkdy nazivo ani nevidel.A aky bude z teba manzel,ked uz presadzas len svoj nazor a strata casu?Ja buda tvojej snubenky by som zbystila,zrak,lebo z teba manzel pochybujem aky bude, lebo ide z teba arogancia .Ja len banujem ,ze som tu manzelsku pripravu neabsolvovala,lebo az neskor som pochopila, o com je krasne ,idealne manzelstvo, samozrejme ze vkazdom manzelstve problemy su, aj budu Nebola som poucena, vydala som sa za takeho trola,ze on ja ako Boh,on najmudrejsi na svete,Badala som to uz pred svatbou, ale myslela som si ze to ho prejde.,ale figu este horsie ,ostal z neho diktator ,manipolator,Kto nezdiela jeho nazory ,tak je uz nepriatel.keby som bola na priprave, tak rusim svatbu

sedinahoj123
15. sep 2022

@nhispvm môj muž je tiež ateista ale brali sme sa v kostole lebo mi na Tom záležalo. My sme boli u nás v okrese na takej víkendovke. Začalo to tuším v piatok o 16 do cca 20:00. Potom v sobotu celý deň od 8:00 do asi 18:00 ale mali sme pauzu na obed, a v nedeľu zase o 8:00 do obeda. Platili sme, ale mali sme tam aj občerstvenie, ktoré bolo super. A na moje prekvapenie sa páčilo aj mužovi a doteraz na to spomíname v dobrom.

https://www.domanzelstva.sk/

Tu sme sa prihlásili. Verím, že som pomohla.

kate211
15. sep 2022

Ja som z toho textu debil a vobec neviem o co ide. Nejak som nepochopila kto by mal organizovat nejake predmanzelske pripravy. Toma ma byt nejaka predmanzelska terapia organizovana kym? To je nejaka novinka?

jaskolka
15. sep 2022

@kate211 nie je to vôbec novinka. Ide o to, že sobáši v kostole (cerkvi) predchádza vždy aj pred manželská príprava, alebo náuka.Je to podmienka sobáša v cirkvi.
Robí to bud farnosť, alebo spolupracuju s inou farnosťou ci rekolekcnym domom.
Robia ju väčšinou manželské páry, ktoré spolupracujú s kňazom, ak ide o rímskokatolícku prípravu, alebo aj kňazi samotni s manželkami v gréckokatolíckej cirkvi. Okrem toho môžu tam byt prítomni psychológ, gynekológ, my sme mali aj sexuológa pri náuke, mam dve skutočne zaujímavé prednášky.
Je to individuálne, či aj s nimi spolupracuje ta ktorá farnosť.

oli18
15. sep 2022

Teraz nauku vedu knazi? Ked moja dcera pred 15 rokmi chodila, tak to boli nejaki manzelia, ktori tu nauku viedli. Ja som stara, ale som proti takym blbostiam. Je to prezitok, ako mnoho veci v cirkvi. A to hovirim, ako veriaca. Pre kazdeho je najlepsim prikladom vlastna rodina. Nie nejaky mlady fararko, bez skusenosti vo vztahoch, ma kazat mladym, ktori uz x rokov zdielaju spolocnu domacnost, ako zit v manzelstve. A kazdy mlady, s aspon trocha inteligencie vie, co zakazuje cirkev. Ale len nejake promile sa tym aj v zivote riadi.

kate211
15. sep 2022

@jaskolka Dakujem za vysvetlenie.

danielkka
15. sep 2022

@lenkakravcova prečo im zakazujú styk cez menštruáciu?

janetinka27
15. sep 2022

@nhispvm nevymyslaj si ty vsadebol🙂
predmanzelska priprava boli krasne a pozehnane dni, absolvovali sme ju 2 tyzdne pred svadbou a cerpame z nej doteraz.
ano a problem je v tebe, myslis si aky si macher a rozhodujes sa podla toho, co povedal jozka ferka bratrancov kon😂

janetinka27
15. sep 2022

@danielkka nezakazuju

terezka1947
15. sep 2022

@nhispvm ja by som na tu prípravu išla.
Lebo nie je zďaleka o tom,či si veriaci. Rozoberajú sa tam často veľmi zaujímavé vzťahové otázky,kt.clovek nechce riešiť,lebo veď načo a potom v manželstve je problém.

konikkon
15. sep 2022

@nhispvm je super, že to robíš pre priateľku. Ale svadba v kostole má určité podmienky a ak si rozhodnutý ju tam mať, tak nechápem, prečo chces tie podmienky obijst. To je ako by si chcel vodičák, ale nechceš chodiť na jazdy. Proste to je podvod, ktorý ti očividne nie je cudzí. Skvelý štart do manželstva 🤷😂 priateľka je s tým ok? Či len silou mocou chce mať peknú svadbu? Neviem, kde sa také prípravy ako ty opisujes konajú, ale mne to pripadá trochu pritiahnute za vlasy čo píšeš. My sme mali prípravu 2 soboty doobeda ( cca 3 hodiny) a nikto nám tam také bludy nehovoril. Prednášali nam celkom v pohode ľudia a dalo sa to vydržať.

janetinka27
15. sep 2022

@nhispvm nadejny novomanzel po desatrocnom vztahu nechce pocuvat "mudrosti" na predmanzelskej priprave, ale pride sa poradit na "mudreho" konika 😂😂😂😂😂 vtip tyzdna

lenkakravcova
15. sep 2022

@danielkka Lebo podľa SZ sú ženy počas menštruácie nečisté (Leviticus a Deuteronomium). V NZ sa to už tak nerieši ale ten koncept sa tam preniesol. Pre porovnanie - v islame je tiež zakázaný styk počas menštruácie: pre zdravotné riziká pre ženu (možná rýchlejšia infekcia).
"Pýtajú sa ťa na menštruáciu, povedz: „Spôsobuje ublíženie (ženám), zdržte sa preto pohlavného styku so ženami po dobu menštruácie a nepribližujte sa k tomu, až kým nebudú čisté. Keď sa očistia, tak k nim pristúpte odtiaľ, odkiaľ vám to Boh prikázal. Veď Boh má rád tých, ktorí pokánie činia a má rád tých, ktorí sa očisťujú.“ (Korán, 2:222)

Čiže myslím ze hlavný dôvod by malo byt zdravie ženy.

janetinka27
15. sep 2022

@danielkka nezakazuju

blaazi
16. sep 2022

@nhispvm obavam sa, že 1-2 sedenia sa veľmi dnes už nedajú vybaviť. Naša príprava mala 10, ale bolo to fajn, o komunikácii, riešení problémov, rozdieloch medzi m a ž, predstavy o výchove detí, praktické veci. V tvojom prípade odporúčam tie vikendovky. Určite by si to prežil. Ovládať hnev je dobrá vlastnosť do manželstva, keď ťa naštve jedna príprava, tak ako to bude v horších situáciach, najmä keď je snúbenica veriaca? Tu je stránka kde si vygoogliš podľa lokality a termínu. https://www.domanzelstva.sk/

slavussik1
16. sep 2022

@nhispvm tak sa nezente v kostole. Na úrade potvrdenia netreba. Nemyslím to ironicky. Neviem či pochodite, oni sú dosť striktni.A v akom kostole? Rimokatolickom? My sme to absolvovali v greckokatolickom a nebolo to nič hrozné. Muž tiež nie je veriaci a zvládol to. My sme si to spojili s večerou za každým a mali sme rande.

mandarinka555
16. sep 2022

@nhispvm Je iróniou, že RK farár ide diktovať o tom, ako a kedy spať so ženou a ako sa k nej správať, keď nikdy žiadnu nemal, ani so žiadnou nežil....(to, že farári permanentne "zasúvajú" bokom je v tomto prípade na inú tému)

blaazi
16. sep 2022

@lenkakravcova styk cez ms určite nie je zakázaný podľa morálnej náuky RKC. V Starom zákone sa to uvádza - pravdepodobne z hygienických dôvodov, ale nie je to morálna norma katolíkov.

lenkakravcova
16. sep 2022

@blaazi No nám to tak pán farár vysvetľoval. Ze proste vtedy budú dní abstinencie. 😀