Problém s krstom
Ahojte dnes ma nastval nas knaz predstavte si zajtr sesternica krsti dnes si ju zavolal na faru aj s kamoskou co ma ist za krsnu oznamil I'm ze kamoska s manzelom nemozu ist za krstnych lebo nemaju cirkevny sobas ked sa krstilo prve babo vsetko bolo ok predosli knaz chcel len krstne listy viete si predstavit ten sok vsetko je prichistane kde zohnat na rychlo krstnych rodicov tak potom knaz navrhol abi kamoskina dcera drzala maleho pri krste a do papierov sa napisu mena kamosky s manzelom je to normalne to zalezi natom kto drzi babo v kostole ved to nedava aspon mne zmysel a abi som nezabudla kamoska je veriaca a chodi pravidelne do kostola co vy na to
@qidko Chceme tiež krstiť naše dieta a tiež sme namohli nájsť krsnú kôli tomuto. Je to tak je to prísne. Nás sa tiež pýtali aj pri prvom dietati na jej stav. Napr. slobodná mamička môže ísť za krstnú viem že musí mať Birmovku aj všetký sviatosti krst a prijímanie a pokiaľ sú zobratý musia byť zobratý aj v kostole. To sú také podmienky. Ale nakoniec sme našli krstnú takže dúfam že to bude v poriadku.
Sa mi zdá, že niektorí farári nevedia čo od dobroty vymyslieť. Ak človek žije čestne a nechodí do kostola, je podľa nich niečo hrozne nemorálne, na druhej strane ten, ktorý derie denne kolená v kostole a pritom robí zle - hlavne, že sa vyspovedá, je správny kresťan.
Všetko je o ľuďoch.
Len tak na okraj, dcéru som dala pokrstiť farárovi, ktorý bol o 12 rokov trestne stíhaný pre pedofíliu.
Ja pokrstena nie som, manzel ano.Svadbu sme mali "len" na urade.Sme spolu uz kopec rokov a moja, dnes uz neboha, svokra mi raz povedala /mimochodom bola veriaca/, ze keby kazdy zil tak ako my, deti vychovaval tak ako my, tak by bolo na svete len dobre.
A deti sme pokrstit nedali.Rozhodli sa same, ci to chcu, alebo nie.Dcera sa dala pokrstit v 24 rokoch, syn v 29 .Treti syn je zenaty, ma dve deti /pokrstene/, sobas mal v kostole a..stale sa nedal pokrstit.
Tym chcem len povedat,ze krst by sa mal nechat na detoch.Nech sa ony rozhodnu.
Koniec koncov, aj Jezis bol pokrsteny ako dospely muz.
@dana_l nemáš pravdu, ak sa dvaja pokrstený zosobášia na úrade a potom sa rozvedú, tak ďalšiu svadbu môžu mať v kostole, lebo ich svadba nebola nikdy uznaná cirkvou, ale ak sa dvaja nepokrstení zosobášia na úrade a potom sa rozvedú, pred cirkvou sú stále manželia a ak by sa jeden chcel oženiť, resp. vydať a mať sobáš v kostole s pokrstenou , tak nemôže. Ak by sa dal pokrstiť, mohol by sa sobášiť. Slobodný nepokrstený môže mať svadbu v kostole s pokrstenou polovičkou, ale ich manželstvo nie je sviatostné, keď sa dá pokrstiť po svadbe /musí absolvovať náuku/, manželstvo sa automaticky stáva sviatostným.§ sú pokrútené a preto sa dajú rôzne poprekrúcať, ale je to tak ako píšem. Pravo je moja srdcovka.
@michaela1711 Ja viem ze je to tak len proste preco to nepovedal ked tam chodili na nauku 2-3x tam boli papiere dala sesternica na zaciatku preco cakal do dnesneho rana ja nechcem nikoho urazat ani zosmiesnovat co sa tyka cirkvi ale urcite veci mi neidu do hlavy tak sa: nadtym zamyslam napr.knaz odmietol pokrstit slobodnej matke dieta lebo je hriesna tak sa opytala ci bi nebol horsi hriech keby sla na potrat tak jej povedal ze radsej sa nemalo narodit chore ak knaz dokaze nieco take vypustit z ust ale to bi bolo na dalsiu diskusiu
Jaaaaaaj dievcata, povzdychla som si pri citani komentov. Nie je dolezite ci ta ma tam alebo ta tam znameho vystudovaneho v Rime.... Ci v tramtarii. Ano mozu byt krstny rodicia aj rozvodeny aj bez sviatosti AVSAK nie su v dokladoch zapisany ako krstny rodicia ale ako svedok krstu. A to, ze kto drzi dieta pri krste nie je dolezite. Ano, dnes uz robia knazi obstrukcie, hm za komunistov boli radi ze sa vobec dietatko pokrstilo. Ale vzdy sa da najst cesta. Verim, ze dietatko bude pokrstene a prajem mu vela zdravia. Krasny vecer.
@qidko čo sa týka toho že nechcú pokrstiť slobodnej tiež nechápem tomu. čo to dieťa za čo môže a podľa mňa aj slobodná môže vychovať vo viere dieťa 🙂
@janulik2008 Niektore slobodne mamicky maju lepsie vychovane deti ako z uplnych rodin a to klobuk dole pretoze sami vieme ake je to tazke aj ked na vychovu su dvaja
@ilaryja zle som sa asi vyjadrila, asi nie manželmi pred Bohom, ale cirkev naďalej uznáva ich manželstvo, t.j. len v tom prípade, ak dvaja nepokrstení sa sobášili na úrade, rozvedú sa, katolická cirkev uznáva naďalej ich manželstvo a preto sa pred krstom nemôžu sobášiť v kostole, lebo sú akoby naďalej manželia. Ak by bol jeden pokrstený a druhý nie, tak by mohli po rozvode aj v kostole. To je tak ako keď sa zoberie v kostole jeden krstený a druhý nepokrstený, ich manželstvo nie je sviatostné a keď sa rozídu nemajú hriech, lebo neprijali sviatosť manželstva, dostanú v kostole iba akoby požehnanie
@qidko No to áno veď ani knazi nemusia byť vždy každý správny. To je smutné keď niečo také dokáže knaz povedať.
Ja nechapem nazory typu: naco Robia farari take ceremonie, vsak pokrstim a hotovo.... ti dnesni knazi furt len vymyslau....
Ja sa pytam- naco vlastne chcete pokrstit dieta? Krst je jednou zzo sviatosti a mali by sme si to vazit, a krstni rodicia ho predsa maju vychovavat vo viere... ja napriklad ako krestan by som si nezvolila za krstnych rodicov nezozobaseny par. Ano, mozu to byt dobri ludia a lepsi ako niektori krestania. Ale ked raz chcem dieta krstit a vychovavat ho vo viere, tak mu predsa ukazem, co ta viera znamena, ze to znamena aj zavazok ze ked chcem s niekym zit, tak si to slubime pred Bohom a zoberieme sa v kostole...
vsetci farari si to vykladaju po svojom, je to nejake divne ak tu pisete ze tento knaz je "dobry - on dovolil taky a taky krst" a tento knaz je "zly-on nam bez cirkevneho sobasa toto zakazal".. nechcem sa ruhat. ale su to farizeji. mali by mat na take situacie vsetci zhodny jednotny nazor a vyklad ako sa vam napr.stalo. tu len vidno, ze ak by ste im supla daco viac do zvonceka! tak by snad privolil. kaslat takeho knaza z principu.
@barla5 maju a nemaju. taky clovek co bol neveriaci a mal civilny sobas a rozviedol sa, moze poziadat o ziadost o zrusenie toho manzelstva a potom moze mat sobas znova v kostole. podmienkou je ze ten clovek prijal neskor krst (po uzavreti prveho manzelstva)
A) Nesviatostné manželstvá
Pokiaľ ide o nesviatostné manželstvá, Cirkev dáva prednosť živému sviatostnému vzťahu pred nesviatostným, a preto využíva svoje právo rozviazať nesviatostné manželstvo v prospech nového vzťahu. K tomu má dva inštitúty:
Pavlovské privilégium (Privilegium Paulinum), ktoré vychádza z rozhodnutia sv. Pavla, že ak manžel, ktorý žije v nesviatostnom manželstve dvoch nepokrstených, prijal krst, a z toho dôvodu jeho nepokrstený partner s ním odmieta žiť pokojne a bez urážania Stvoriteľa, nemôže byť týmto zväzkom viazaný a smie uzavrieť nové manželstvo.
V praxi to znamená, že pokiaľ sa rozpadlo manželstvo dvoch nepokrstených a jeden z nich prijal krst (hoci aj po civilnom rozvode), môže pokrstený požiadať ordinára o dovolenie využiť privilegium paulinum. Ordinár sa spýta nepokrstenej stránky, či naozaj nechce s pokrsteným ďalej žiť, a pokiaľ táto odpovie, že nie, alebo pre zrejmú bezúčelnosť otázky (napr. nepokrstená stránka už má novú rodinu) biskup od skúmania dišpenzuje, môže pokrstený uzatvoriť nové manželstvo v Katolíckej cirkvi. Pôvodné manželstvo zanikne vyslovením nového manželského súhlasu. (Zaniká aj pre nepokrstenú stránku.)
Dišpenz „favor fidei" (tzv. „Privilegium Petrinum"), čiže dišpenz, ktorý môže udeliť pápež „z moci kľúčov", ktorým sa rozväzuje nesviatostné manželstvo v prospech viery katolíckej stránky. Týka sa manželstiev, v ktorých sú splnené tieto podmienky:
Manželstvo bolo po celú dobu trvania nesviatostné, t.zn. aspoň jeden z manželov nebol pokrstený (ak neskôr krst prijal, po jeho krste už nedošlo medzi manželmi k manželskému životu); nerozpadlo sa vinou katolíckej stránky; z udelenia dišpenzu nevznikne pohoršenie alebo údiv a v novom manželstve skutočne dôjde k prospechu viery pre katolícku stránku (t.j. buď katolícka stránka uzatvára manželstvo s rozvedeným z takého zväzku, ktorý síce sám nehodlá prijať krst, ale ona chce žiť v cirkevne platnom manželstve a pristupovať ku sviatostiam; alebo rozvedený katolík z takéhoto manželstva chce uzatvoriť nové manželstvo s osobou pokrstenou, hoci aj v nekatolíckej cirkvi; alebo pokrstený nekatolík z takéhoto manželstva chce uzatvoriť manželstvo s katolíkom).
Žiadosť sa adresuje Svätému Otcovi, ale posiela sa prostredníctvom ordinára, ktorý predtým, než ju postúpi pápežovi so svojím odporúčaním, preskúma, či sú splnené podmienky pre jej kladné vybavenie.
Žiadosť sa podáva kvôli rozviazaniu prvého manželstva vzhľadom k novému zamýšľanému manželstvu, preto sa uvádza, s kým sa žiadateľ hodlá zosobášiť.

@katrin21 Prepáč, ja som myslela, že diskutujeme. Ale pri tvojom prístupe to nemá zmysel. Len ti prepošlem, čo mi teraz poslal dlhoročný kamarát cirkevný právnik vyštudovaný a pôsobiaci v Ríme:
Kódex v kánone 1059 nehovorí o “civilnom manželstve”, ale o čiste civilných účinkoch kanonického manželstva. Totiž civilné manželstvo nie je predmetom kanonickej normatívy, ale je predmetom normatívy civilných právnych systémov. Potrebujeme si ho však definovať z toho dôvodu, že sa
tento termín dosť často používa aj v kanonickej normatíve, a preto treba poznať jeho obsah. Prof. Castańo uvádza, že termín “civilné manželstvo” sa chápe ako manželstvo uzavreté pred zákonitou občianskou autoritou. Lenže tu môžu nastať v súvislosti s kanonickou formou dve odlišné situácie:
1. pred občianskou autoritou uzatvárajú manželstvo tí, ktorí nie sú viazaní kanonickou formou,
čiže ich manželstvo je prirodzene platné;
2. iná situácia nastane vtedy, ak pred občianskou autoritou uzatvárajú manželstvo tí, ktorí
sú viazaní kanonickou formou; takéto manželstvo pred Cirkvou platné nie je.
Len na vysvetlenie, tí, čo nie sú viazaní kanonickou formou, ako sa píše v bode 1, sú tí, čo nie sú pokrstení, ani jeden! Vtedy je civilné manželstvo aj pre cirkev prirodzene platné. Ale predpokladám, že teba nepresvedčí ani doslovný citát z kódexu kanonického práva, takže tiež s touto diskusiou končím 🙂