icon

Rodinné rituály a tradície

2. apr 2025

Ahojte, podeľte sa o tradície alebo rituály, ktoré ste si zaviedli vo vaŠej rodine alebo ste si ich priniesli z vašej pôvodnej rodiny a dodržiavate ich aj vo vašej novej rodine s vašimi manželmi a deťmi. Myslím mimo sviatkov ako sú vianoce, také bežné každodenné rituály ako spoločná večera, nedeľný obed, raňajky cez víkendy, prechádzky, túry, čokoľvek. 🙂

Strana
z2
minenkaa
2. apr 2025

Zatrhla som spoločne jedenie,nenavidim s niekým jesť

autor
2. apr 2025

@minenkaa Ak sa mozem opytat, preco to nenavidis? Deti a manzel, partner to vnimaju ako? Oni napriklad nechcu spolu jest? A ty im to zakazujes? Zvlastny zvyk. 🙂 Co mate specificke pre Vasu rodinu okrem spolocneho nejedenia?

minenkaa
2. apr 2025

Chodime na výlety ,nenavidim zvuky pri jedle,celá rodina to vie,športujeme ,všetci milujeme filmi

heln
2. apr 2025

nie je to tradicia, ani ritual, ale dobry zvyk, spolocne vecere, spolu si sadneme k veceri, kazdy porozprava aky mal den, co ho trapilo, co zazil.

autor
2. apr 2025

@minenkaa A oni možu spolu jesť, keď to chcú a ty máš problém so zvukmi?

autor
2. apr 2025

@heln skvelé, presne takéto niečo som myslela, spoločné stolovanie a rozhovor 🙂

ivanakal
2. apr 2025

Cez víkendy máme spoločný obed vždy o 12.00. Aj keby traktory padali. 😀 (teda pokiaľ sme doma a nie sme niekde na výlete) Toto sa mi vždy páčilo, mama zakričala "obedovať!" a všetci sme utekali k stolu. Zaviedli sme, že aspoň (minimálne) 1 za mesiac, resp. jeden víkend strávime na takej celodennej turistike.

minenkaa
2. apr 2025

Áno prečo by spolu nemohli jesť

olga_hurajova
2. apr 2025

Mám ešte malé deti tak pekne spoločný obed bez plaču a vzdoru je stale len môj sen ale - snažíme sa aj s manželom o to😂

autor
2. apr 2025

@minenkaa lebo si napisala, ze si to zatrhla 🙂

autor
2. apr 2025

@olga_hurajova my stolujeme s dcerkou spolu, ale hej, je tam vzdor, spina, bordel, ale za mna pekny zvyk..manzel vela pracuje, tak nie vzdy nam to vyjde spolu a hlavne ked sa chceme plnohodnotne najest tak sa pri nej striedame, ale pracuje sa na tom :D

autor
2. apr 2025

@ivanakal na turistiku sme chodievali, este kym sme nemali dceru, tak snad raz aj s nou, ked podrastie 🙂 tiez velmi pekne travenie spolocneho casu

mamamasama
2. apr 2025

Nedeľa je náš deň. Žiadne návštevy. Buď ideme na výlet, hráme spoločenské hry, jeme popcorn a sledujeme spoločnú rozprávku, opekáme, alebo robíme spolu nejaký šport.

biba_18
2. apr 2025

- my sme večerali počas týždňa spolu a cez víkend aj obedovali ... to robíme doteraz
- s dieťaťom sme pozerali rozprávky a neskôr aj s mužom filmy na pravidelnej báze
- na narodeniny a meniny a vysvečko sme chodili do reštaurácie - do tej ktorú vybral oslávenec (teda aj do mekáča ak bola požiadavka) - aj to robíme doteraz
- vždy sme chodili na návštevu aj k mojej starej mame keď sme šli k svokrovcom
- dlho sme mali s dieťaťom večerné rozhovory pred zaspávaním, raz do týždňa sme aj išli spať, v podstate až do puberty ...
- chodili sme s dieťaťom keď bolo väčšie spoločne na hrázdu - on na biku a ja na korčuliach a pretekali sme
- s mužom syn trávil veľa času, chodili spolu na nákupy pravidelne

minenkaa
2. apr 2025

My máme na rozhovorí prechádzky,vtedy preberieme všetko

biba_18
2. apr 2025

a keď sme mali psa a manžel ho nemohol večer venčiť z nejakého dôvodu - vždy sme išli s dieťaťom, nenechal ma samú ísť von 🙂

caar_oliine
Autor odpoveď zmazal
ivanakal
2. apr 2025

@autorka My sme deti k tomu viedli od malicka, tak ako moji rodicia nas. A teraz to velmi ocenujem. 🙂 Mam rada, ked napr. ideme po lese a ukazujeme deckam, ze toto je taky strom, toto taky a bavime sa o prirode a pod. Ze sa snazime, aby kazdy vylet bol aj naucny.

terezka1947
2. apr 2025

Kým máme malé deti,neskôr uvidíme....nedeľa je u nás rodinná. Čiže doobeda kostol,spoločný obed klasický dvojchodovy,koláčik a poobede spoločný výlet,nejaká spoločenská hra,či spoločný film,návšteva rodiny.
Vylúčila som akékoľvek nedeľné aktivity jednotlivcov.
A potom máme ešte svoje rodinné rituály,ale tie si nechám pre seba 😊

kiki68
2. apr 2025

Ze vecera je vzdy varena a cela rodina bez. mobilcom pri stole, mame aj prechadzky spolocne. U nas je toho viac. Rovnako varenie je take, ze nieco iba ja a nieco muz a nieco spolu

tiezjedna
2. apr 2025

my sme zaviedli tradíciu bojkotovania Veľkej noci, ktorú ja z duše neznášam a vždy v tom termíne odlietame na Maurícius👍🌴

martul
2. apr 2025

Cez týždeň spoločne veceriame, trvá to strašne dlhow, pretože medzitým debstujeme čo sme celý deň robili, zažili. Milujem to.
Cez víkend spoločný obed, večera, raňajky nie, to len ja s mužom decká ešte spia.
Neviem si predstaviť jesť keď aj len v nedeľu každý zvlášť, hocikedy.

martul
2. apr 2025

A ešte nedeľa, to je pre nás sviatok. Ráno omša, potom raňajky, ja idem variť obed, decká sa učia, poobede si oddýchneme, alebo spoločná prechádzka, bajky, neskôr+-16.00 ideme pozrieť rodičov.

luccija
2. apr 2025

Spoločná večera, cez víkend spoločný obed, ranajky..Ked má niekto sviatok ideme na výlet, najesť sa, malý darček.Vela vonku so psom, les, turistika..vždy v piatok sa dohodneme čo budeme robit cez víkend.Zastavit sa u mojich rodicov raz týždenne...cez sviatky nepecieme, nevyvarame, ale snažíme sa chodiť von.Celkovo sa snažíme v tom stereotype vždy vybočiť aspoň plaváreň, návšteva, bicykle niečo kde neriešime kto poupratuje, vyvenci psa také tie bežné veci v domacnosti

lucia13022023
2. apr 2025

-každý víkend ideme na výlet mimo naše mesto
-s mužom mame minimálne 4x do mesiaca rande kde sme bez maleho
-na veľkonočné sviatky ideme vždy do naseho milovaného Omanu
-celý august sme v Taliansku
-minimálne 2x do týždňa vykonávame športovú aktivitu spolu s dietatom
-jeden deň v týždni mame "chill day" kedy sme v pyžame celý deň, jeme, tulime sa, pozeráme rozprávky
To sú také veci co mi napadli ako prvé, ktoré dodržiavame už niekoľko rokov, len sa o tomu pridal malý partak 🙂

terezka1947
2. apr 2025

Inak doplním.....ja všetky sviatky robím sviatočné.
Je to síce pre ženu väčšia záťaž,ale rozumne sa to dá pár dní do roka vytvoriť sviatočnú atmosféru,či Vianoce,či VN,či narodeniny, meniny.
Vždy je to najkrajšie v kruhu rodiny-za mňa,aspoň kým sú ešte deti s nami. Keď ostaneme s manželom sami,potom ti možno zmeníme a možno ani nie😊

deninka233
2. apr 2025

My okrem spomenutých máme s manželom zvyk, že vždy v sobotu večer sadneme do auta a tri hodiny sa vozíme kade tade po Slovensku. Počúvame našu obľúbenú Radioshow (a predtým dávnejšie dáke mixy našich pesničiek) a rozprávame sa. Je to také naše, rodina si klepe na čelo z toho a myslím, že to ani nikto iný nerobí, čo viem…

autor
2. apr 2025

@terezka1947 ja napriklad milujem vianoce, chcem ich vzdy travit s mojou novovytvorenou rodinou, tj ja manzel, dieta, ale manzelovi rodicia maju vzdy tendenciu nas volat na vianoce a ja ich takto travit nechcem. Manzelova sestra tam chodi, oni si vzorni a nie a nie im vysvetlit, ze my chceme mat svoje vianoce a svoje tradicie. Vzdy dodrziavame ich zvyky ako modlenie sa, pritom ja nie som veriaca ale z ucty sa postavim. Ich mama to tak chce a manzel so sestrou nechodia ani do kostola, ani svokor, len svokra, no proste to chcem inak a oni to nechapu. To iste aj vikendy. Kazdy vikend chcu aby sme tam chodili a manzel vela pracuje, je fakt vynimka ked ma cez vikend volno, je podnikatel a moja predstava volneho vikendu je nas spolocne straveny cas bez zvysku rodiny, kedze na seba nemame vela casu, co sa tiez nestretava s pochopenim. Svagrinej manzel ma pracu od pondelku do piatku, konci poobede a oni maju viac oriestoeu travit spolu cas tak vikebdy si predstavuju u rodicov, ale len manzelovych, svagrinej. Preto aj tato tema. Ja bapriklad milujem vianoce, velka noc u mna nehrozi, tu nemam rada od detstva co sa tyka beznych sviatkov ale milujem prichod jari, prechadzky cez tieto sviatky a milujem dlhe ranne spolocne ranajky.

autor
2. apr 2025

@deninka233 nahodou, krasne. Take specialne co som fakt u nikoho ineho nevidela, nepocula. Vidite kus lsovenska a mate spolocne straveny cas a priestor na rozhovor. Je to uzasne. Presne taketo specialne zvyky ma zaujimali. 😊

miroslavaa31
2. apr 2025

My sme si zaviedli kakavkovicu v sobotu ráno v posteli,každý má hrnček s kakavkom v ruke a plánujeme vikend

Strana
z2