icon

Rozbaľujete si darčeky ráno alebo večer?

22. dec 2024

Ahojte rozbalujete si darčeky ráno ako v Amerike? Robíte to na štedrý deň alebo na prvý sviatok vianočný?

jana_eyre_2
23. dec 2024

Bože, niektoré ženy ide roztrhať ak sa spomenie Amerika 😵‍💫

My si rozbalujeme po večeri, lebo som od malička deti robila Vianoce tak ako si pamätám z detstva ja.. ale veru aj som premýšľala nad ránom, lebo mi to prišlo práveže vždy veľmi pekne a čarovné.. ako u nás Mikuláš 😉

Avšak ponechala som to nakoniec po starom, lebo som zhodnotila že čím budú deti staršie, tým ich bude ťažšie dostať do postele ak by mali až do rána čakať..

Ale keď bol korona cas a my sme nemohli ísť k babke, tak sme to spravili tak, že manžel bol pre darčeky od babky a ráno si ich našli ako prekvapenie pod stromčekom.. (všetky deti mali koronu, takže nemohli sme ísť k nim) veľmi sa tešili.. ale od nás dostali darčeky 24 ako vždy..

Ja si myslím že každý si ma robiť doma to, čo mu vyhovuje najviac a naozaj by si už mali ľudia uvedomiť, že sudenie este aj za to ako človek travi sviatky v súkromí, to už je naozaj cez..

jana_eyre_2
23. dec 2024

@barka1 zaujímave je, že vravíš o trpezlivosti ktoré "dnes už deti neučia" a zároveň vravíš že darčeky večer.. totiž logicky, keby museli čakať do 25 ráno, tak by trpezlivé byť museli o to viac..

milanemila
23. dec 2024

My rozbalujeme klasika po tom ako sa najeme s tym, ze po jedle ideme von zapalit prskavky (deti trochy vybehaju veceru) a ja dam zatial pod strom darceky. Keby tam boli uz pred vecerou, tak by deti urcite neobsedeli a nenajedli by sa normalne.
Kamoska napr rozbaluju 24 rano ked sa deti zobudia, podla mna tiez fajn alternativa, deti sa cely den vyhraju.
Zaraza ma ako tu viacere z vas maju postoj, ze iba jeden sposob je spravny 🙈 a este aj vianocne tradicie inej rodiny su nespravne 😂 lebo iba 24 sa ma zdobit stromcek a iba vecer 24 mozu byt darceky, vsetko ostatne je otras a z tej fuj fuj Ameriky (ako aj ten internet na kt si kazdodenne vylievate frustracie).

biba_18
23. dec 2024

@tetapetra no vidíš, ja som tú ameriku pochopila ako príklad - a keď si prejdeš túto diskusiu, nejaké tie mamičky čo otvárajú až ráno nájdeš 🙂

ktobytobolpovedal
23. dec 2024

24.12.po tom, ako sa naveceriame (veceriame uplne v klude)… deti sa pohraju, ideme k svokre este potom. Neriesim, ze jeden den v roku idu spat neskor. Ale tiez neriesim ako to maju ine rodiny. Kazdy ako mu vyhovuje. Pre mna za mna aj v marci 😄

svetlonos
23. dec 2024

@jana_eyre_2
presne tak! Véd je to len dátum a ľudia robia z toho taky humbuk. A zvlášť to posudzovanie niektorých koli tradíciám! Minule tu jedna pisala ako muz chudák 2 roky rybu musel jesť aj keď ju neznášam, lebo tradície!
Nech si veru kazdy urobi ako mu najviac vyhovuje, ved to susedu neovplyvní, kedy si deti od vedľa vybavia darčeky a ci maju rezeň alebo ryby 😀.

smejko47
23. dec 2024

U nás sa rozbaľujú 24. ráno, v noci chodí Ježiško 🤗 robíme to tak celá rodina z oboch strán mojích rodičov, sesternice bratranci aj mužová rodina 🤗 viem že pre dospelých to je praktické a pre deti magické (ja ako dieťa som nikdy nechápala ako si po večeri nemohli všimnúť že Ježiško dáva pod stromček darčeky🤣) ale určite je to pre tých čo rozbaľujú večer magické zas vtedy 🙂 je to o zvyku. Každý ako mu vyhovuje..

sense
23. dec 2024

Darčeky dávame 24 večer po večeri, veceriame o 17.00 najneskôr 17.30....o 21.00ide k otcovi
Ale jeden rok tuším prvý keď viac vnímala sme rozbalili darčeky po poobednom spánku a olovrante čiže cca 16.00 aby sme dodržali režim a o 19.00 bola v posteli.

biba_18
23. dec 2024

@barka1 generácie pred nami to zvládali ľahko - darčeky dostávali iba deti a darčeky boli skôr symbolické ... až generácie našich starých otcov to postupne zmenili a naši povojnoví rodičia to preniesli na nás, moja generácia to posunula na vyšší level a naše deti to už total preháňajú...

natalka13
23. dec 2024

@svokrinjazykmonika tie darceky jej chudatku potom vezmete? 2h a co? Vratite ich do obchodu?

ivik4
23. dec 2024

Mne je fakt uplne jedno ktore deti si otvaraju dary z praktickych casovych dovodov az rano, no pride mi to fakt smiesne aby sa nestihli chvilu pohrat, pripadne ist spat trosku neskor
Strasnu vedu zo vsetkeho robia niektori rodicia. Bez netu a nazoru inych nic

majka99999
23. dec 2024

My klasika, vecer, volakedy, ked verili na Jeziska, vzal muz deti von, ja rychlo darceky a fujazdila som za nimi. Teraz to tiez tak robime, len uz vedia. Mali sme raz 24.12. rano, ked muz nebol doma, nevedela som, ako to urobit, tak v noci som dala. Ked boli mensi, bolo tazke cakat cely den, ale trpezlivost v zivote sa zide. Vecrtali sme okolo 16.30, uz bola skoro tma, od siedmej sa pohrali dost, sli spat trebars o deviatej, teraz pojdu aj odesiatej v pohode, vecera je cca o 17ej.
PS Tu dvojrocnu by som dala tiez troska neskor, ak vydrzi.

kavasmliekom
23. dec 2024

24.12. Presne o 19tej. Po 18tej začíname večerať.

katica06
23. dec 2024

Na štedrý deň , po večeri. Prečo by som mala čakať na prvý sviatok vianočný? V sedemdesiatych, či osemdesiatych rokoch minulého storočia sme rozbaľovalo 24.12 a to som ani len netušilla čo sa robí v USA

sissy27
23. dec 2024

U nas teda vzdy 24 vecer - ale v dalsom zivote to spravim inak 😃 lebo presne ako decko som veceru len dorypala, nechutilo mi 😂 a kedze sme byvali v byte, tak vzdy nasi museli vymyslat psie kusy ako tajne dostat darceky pod stromcek. To iste sa zopakovalo s mojou dcerou.
Za mna je to skvely napad rozbalovat darceky 25.rano a nie preto, lebo “amerikanci” to tak robia. Jednoducho je to praktickejsie. Inak nechapem, kde sa berie tolko pohrdania inym narodom, hlavne ked ako slovaci sme v peknej prdeli po kazdej stranke 😂
A koniec-koncov, nechodi predsa ziadna “darcekova policia”, ktora by kontrolovala kto si kedy rozbalil darceky a netresta tych, ktori to spravia inokedy ako 24. vecer, takze kazdy nech si spravi ako jemu vyhovuje. Neexistuje ziadne pravidlo, kedy sa to musi robit.

smiling89
23. dec 2024

My sme skusili aj rano 25.12.a aj vecer 24.12....to zobudenie 25.12. a najdenie darcekov bolo pre nas ovela carovnejsie a celkovo to tie Vianoce tak spomalilo 🙂 zvazujeme to aj tento rok.

pehavcek
23. dec 2024

Ked bol syn malicky (1 rok, 2 roky) tak sme to nechali na rano.Lebo bol pri vecery strasne unaveny. Potom uz normalne vecer.

tetapetra
23. dec 2024

@biba_18 písala som osobne nepoznám. Ty si to pochopila tak a ja tak. V Amerike nemajú ani štedrovečernú večeru. Pre nich je naj sviatok deň vďakyvzdania

katica06
23. dec 2024

Dávam darčeky pod stromček v noci 24.12 keď dokončím upratovanie po pečení to je cca o jeden či druhej v noci a robila som to tak aj keď boli deti mali, deti mohli zabalené vidieť celý deň, len sa toho nesmeli dotknúť. Samozrejme každé dieťa je netrpezlivé, nedočkavé, ale žeby nejedli to nie, tak nejde od stola. Netreba dať deťom všetko hneď, aj k trpezlivosti ich treba učiť

oslo1
23. dec 2024

Este ked manzel zil, tak sme si davali 24 po veceri.
Dvoje vianoce po jeho smrti som robila, 25-26. Tak syn dostal darceky 24 ráno, aby sa s nimi stihol odhrat, lebo potom uz nebolo doma.
Tieto Vianoce mam prvykrat v zivote dovolenku.
Vianoce budeme oslavovat 25, lebo sme v UK. Syn vie, ze na Slovensku SA oslavuju 24.
Darcey dostane 25 ráno. Tiez si myslim, ze je to praktickejsie.

marca12
23. dec 2024

A co tak sa na to pozriet z ineho uhla pohladu? Naucit,ze musia cakat,uzit si to caro nedockavosti. My sme boli ini? Taki isti a rodicia to prezili.

anketkarka
23. dec 2024

Robíme si ako chceme a nedodržujeme tradície. Zladíme podľa programu cez sviatky. Bolo tak, že ráno, bolo tak že večer. Dôležité je, aby bol pohoda a radosť. 25.12. väčšinou niekam ideme, a keď som chcela, aby sa pohrali a s radosťou isli, tak rozbalovali 24 ráno.

nevenka
23. dec 2024

Rozbalujeme vecer po veceri na Stedry vecer a rano 25.12. ideme na svatu omsu, toto si neviem predstavit, ak by sme darceky rozbalovali rano.

guudy
23. dec 2024

My sme si pred takmer 20 rokmi spravili vlastnu tradiciu s ohladom na deti. Darceky sa rozbalovali 24. po poobednom spanku. A hoci su uz deti velke, stale sa rovnako tesia na poobedie.
U nas malo vzdy zmysel vyhradit detom vela casu na hranie, lebo vzdy dostali nejake lego a spolocenske hry. Spolocensku hru bolo treba precitat pravidla a pochopitelne si aj zahrat 🙂
A mne vyhovuje, ze ma nikdy nikto nenahanal s vecerou😀

Argument o cakani mi pride scestny, pretoze kedykolvek sa rozdavaju darceky, vzdy na ne treba cakat. Je uplne jedno, ci sa rozbaluje rano, poobede alebo vecer…

ayato
23. dec 2024

Zatiaľ večer, ale už som uvažovala, že to zmeníme a budeme rozbaľovť ráno. Deti sa chcú s darčekmi večer hrať a nie a nie ich dostať do postele od hračiek. A toho času na hranie je večer málo, keď si vezmem, že len hodinu staviame so starším nejakú stavebnicu, ktorú treba najskôr postaviť aby sa s ňou dalo hrať tak sa ani pohrať nestihne.

dudos
23. dec 2024

Rozbaľujeme večer. Ale škoda, že tradícia nie je ako v niektorých iných krajinách, že ráno 25. A nechcem deťom meniť tradíciu alebo v tom čo žije celá spoločnosť. Bolo by im ľúto ak by si nerozbalili už večer. A deťom posúvame večierku. Idú spať o trošku neskôr. Nech sa potešia.

ukgirls
23. dec 2024

kedze nezijem na sk ale v uk tak 25 rano a v ponozke ma male darceky 24 vecer-nieco z sk a nieco z uk tradicie... keby sme na sk slavim podla sk

rorino
23. dec 2024

@svokrinjazykmonika dvojročnú za dve hodiny bude najviac baviť škatuľa😆.pekne sviatky

cimage
23. dec 2024

My ako deti sme vzdy dostali az po veceri 24teho. Moje deti su schopne nejest a znervoznovat nas pri stole, lebo sa nevedia dockat. Tak uz bolo aj tak, ze dostali darceky, hrali sa a my sme sa vtedy v klude najedli.

zuzubb007
23. dec 2024

Nechápem čo nemáte z večera nič? tie deti sa aj tak nebudú s hračkami hrať 10 hodín, jasné, že na štedrý deň večer treba rozbaliť neopicila by som sa po Amerike, ráno zase vstanú a pokračujú sa hrať s novými hrackami neviem ako máš staré deti ale teda moje deti sa vydržali vždy chvíľku hrať, pre malé deti bude zaujímavejšia krabica ako ten darček