Sklamanie z vianočného darčeka
Zdravím všetkých,
potrebujem sa po týchto sviatkoch vyrozprávať. Mám 24r, s rodičmi dlhodobo fungujeme tak, že si povieme, čo chceme nájsť pod stromčekom a k tomu pridáme nejakú drobnosť ako prekvapenie. Keďže som si začala už minulý rok platiť okrem bytu (165€) všetko sama, nemala som im čo nadiktovať. Nakoniec som vybrala tri veci, ktoré by mi urobili radosť a najmä o tej knihe som sa s rodičmi opakovane rozprávala a zdôrazňovala som, že tá mi pod stromček stačí. Povedali, že ju objednajú, že im mám poslať odkaz. Ten dostali opakovane, dokonca sme sa k tomu necelý mesiac pred Vianocami vrátili a zistila som, že na tú knihu zabudli. Tak som stále dúfala, že ju tam doplnia, pod stromčekom som ju však nenašla. Aby ste mali úplný obrázok, sestra ešte verí na Ježiška a Vianoce sú u nás preto veľká sláva a rodičia darčeky kupovali ešte 22.12. len aby bola istota, že je tam všetko, čo si prosila. Na malú nežiarlim, sama som jej tam darčeky pridala. Nejde mi ani o to, že by som dostala málo vecí, aj polovicu z toho čo som dostala som nepotrebovala. Skôr ma mrzí to, že mali čas a energiu hľadať nedostupné hračky, ale nenašli si 5 minút na vyplnenie online objednávky na knihu za 20€. Skrátka nebudem klamať, sklamalo ma to. Knižku si plánujem po výplate objednať, tých 20€ mi ani ako brigádničke chýbať nebude, ako to ale povedať rodičom, aby sa necítili zle za to, že na ňu (opäť) zabudli? Knižku chcem, ale nechcem im tým ublížiť a na to aby som im klamala si ich až moc vážim. Som kvôli tomu hrozný človek? Pretože sa tak rozhodne cítim. Čo by ste urobili na mojom mieste?
@annez Prikláňam sa k názoru iných. Si dávno dospelá a snáď také prežiješ a kúpiš si ju sama.Ved Vianoce sú predovšetkým o deťoch o rodine .
Pochop aj ty trochu rodičov nemajú toho dosť? Každý rodič má pred Vianocami toho dosť a je rád, keď prekvapí a poteší deti. Ja mám deti jedno v tvojom veku, druhé v puberte. Darčeky si kúpili samé a od nás iba peniaze. To bola dohoda. Pretože tých nepotrebných veci má každý dosť. A obaja si zarábajú a počas roka kupujú čo chcú..dokonca mi vyslovene povedali, že nepotrebujú ani kozmetiku, že oni vedia najlepšie čo sa im páči. Tiež ma to mrzelo a predsa som vymyslela obom aspoň drobnosti a už či sa im páči či nie,tvárili sa,že potešilo. A i nás máme vzťahy, že si povieme všetko aj zlé aj dobré. Kľudne im povedz. Vždy sú lepšie úprimne vzťahy ako raz skôr čo neskôr to vyhodiť v hádke na oči.
Generácia, ktorá žije v blahobyte, dostala všetko a ešte aj čosi navyše a v detstve nezažila nedostatok, či sklamanie a je zvyknutá mať všetko na čo si prstom ukáže.
Rútiť sa z toho, že nedostala knihu a ešte žiarliť na malého súrodenca? Predpokladam, že je to tá istá, čo nechcela s malou sestrou tráviť čas, lebo ju to nebaví a nebude sa predsa prekonávať.
A čo by som robila ja? Išla a kúpila si tú knihu sama. Nie je nič lepšie ako byť nezávislý a nebyť odkázaný na druhých.
Keby som sa mala rúcať zakaždým, keď som niečo chcela a nedostala, tak som na psychiatrii. Je otázka času, kedy ťa život naučí, že nedostať nejakú knihu, ktorú si si želala, je tá najmenšia nepríjemnosť aká sa ti mohla stať.
@anonym_975c72 Píšeš mi z duše. Áno zuje3sa v blahobyte a nevieme už čo od dobroty veru.
Nekaz si vzťahy s rodičmi pre knihu za 20 eur. Objednaj si ju sama a hotovo
@pribinak ale tu nejde o to aby si nekazila vzťahy s rodičmi! Práve kvôli tomu by im to normálne mala povedať. Prečo by sme nemali hovoriť o tom čo nás sklamalo. Áno,mate svojim spôsobom aj Vy pravdu ale ona im to ešte pripomínala. Prečo to takto vyriešili? Našťastie u nás to je inak. Ak sa niečo niekomu nepáči tak nemám problém slušne povedať mame a bratovi co sa deje. Normálne im to povedz tak keď sa Ťa budú pýtať na darčeky tak povedz, ze hm ale ta kniha viete no ta,tak tam nebola. A bodka.
Ano, mas pravo byt sklamana.
Nejde o to, ze by si inak okrem toho nedostala nic. Mysleli na teba, dali ti inw darceky. Skor ide o ten postup.
Spytali sa, dostali odpoved a link na darcek.
Spytali sa potom este niekolkokrat, dostali opakovane ten isty link.
Je to akoby niekto potvrdzoval dohodu. Ze sa mozes spolahnut. A ze mu zalezi, aby ti dal nieco, o com vie, ze tebe na tom zalezi. Aj ked je to len drobnost. Ale ide mu o to, urobit ti radost. Takze malickost-nemalickost, zozenie ti ju.
A potom pridu Vianoce a je tam vsetko mozne, ale ta jedna vec nie. A nie preto, ze by bola nedostupna.
Clovek sa automaticky potom sam seba spyta, co sa stalo. Alebo, preco sa tolkokrat spytali, ked nakoniec to bolo pre nich vlastne vedlajsie?
A vela zien by to tu pochopilo, keby im toto urobil ich muz. Ze sa spyta, oni mu povedia drobnost, ktoru ale chcu. Potesila by ich.
A tesia sa, ze mu zalezi.
Spyta sa postupne viackrat (uz pri tretom raze by pozerali divne, ci si to fakt nepamata a co tym chce povedat, ale dobre, ma povinnosti, muzi su zabudlivi, dako by sa to ospravedlnilo.).
A pod stromcekom kludne draha parfumova sada, cokolvek pekne, hodnotne, no ta jedna drobna vec nie.
Rozhodne by sa zamysleli, co sa stalo. Naco sa pytal prvy raz, naco tolkokrat potom opakovane, ked vlastne to bolo pre neho cely cas irelevantne.
A jasne by chapali, ze v takychto malych gestach je prava podstata. Ktore ukazu - poznam ta, myslim na teba.
Ze si zapamata, co ona chce, aj ked je to drobnost, lebo mu na nej zalezi. A nie, ze by na nu kaslal, ved ju obdaroval inymi drahymi vecami. Ale on ju vlastne nepocuva, nevnima, nepamata si, na com zalezi jej. Ma ju rad, ale …
A ty ako dospela, si uz tiez vypadla rodicom z rodicovskeho hladacika. Lubia ta nadalej, to urcite. Len uz ti prestavaju tak nacuvat.
Ale je to u rodicov prirodzeny proces, ze sa pozornost sustredi na tie zvysne deti, co su este detmi.
Nemaj im to za zle.
Na svoje pocity mas pravo, ale asi by som to neriesila s nimi. Skor skusila pochopit. Lebo je dost mizne, ze o nejake desatrocie sa ocitnes v poodbnej situacii so svojimi detmi, ze sa sustredis na tie mladsie, ked starsie uz dospeju a vyletia z hniezda.
Alebo naopak, budes o kusok lepsi rodic, ze poucena svojimi pocitmi, budes doslednejsie detom nacuvat a naucis byt takymi aj ich. Takze budes vytvarat taku pozitivnu rodinnu retaz. Kazda generacia bude este o trochu lepsimi rodicmi.
🙄 oni uz netusia o knihe
Ja by som sa určite opýtala: Mami, tu knihu ste mi prečo neobjednali? Stalo sa niečo? Niektoré tu komentare sú mimo - najmä pre to, že sú hlavne od ludi, ktorí sami nevedia druhému spraviť radosť. Tu predsa nejde o to materiálne. Ale o to, že druhého chcem potešiť..najmä keď ide o niekoho, na kom mi záleží..
Máš 24 haló 24 správaš sa ako keby si mala 12 aj to by dieťa viac pochopilo prečo nedostalo darček, proste si tu knihu kúp a hotovo, Vianoce majú byť o čase strávenom s rodinou, ktorý ti nik nenahradí, darček je len bonus, robíš vedu z ničoho
Je mi veľmi ľúto tvojej situácie. Máš plne právo cítiť to co cítiš. Tie komentáre že ako dospelá nemáš právo cítiť smútok a sklamanie. Chápem tvoje rozpoloženie, že nechceš ublížiť rodičom. Ale myslím, že by si im mala povedať pravdu, že ako si sa cítila pri tom stromčeku, že ťa to mrzí. Nie vyčítavo, len sa porozprávať o pocitoch. To co sa snažíme aj my staršie ženy co sme tu s našimi detmi. Len žasnem nad tými komentármi. Ako deťom.nepotlacat emócie a dospelej sa už môžu. Posielam objatie.
Napriek tomu všetkému, čo sa tu popísalo, mňa by to veru zamrzelo, a to mám o dosť viac rokov.
@annez ahoj, moja dcéra má 19, knihy ako darček pod stromček si objednala sama a ja som ich zaplatila...máš 24, tak si tú knihu kúp sama a už nerieš ...ale pre istotu by som hodila reč s rodičmi, aby ti ju náhodou nekúpili k nejakému sviatku
@annez Kazdy rok dostavam niekolko parov ponoziek a old spice sprchovy gel a deodorant. Kazdy rok tu kozmetiku dam niekomu kto to pouziva,lebo ja to nepouzijem. Ponozky stoja za hovno,lebo sa v nich potia nohy. Tak zakazdym len poviem vdaka jezisko zas si bol originalny. Kupim si behom roka co potrebujem a nepindam. Nabuduce si to kup sama,zabal si to a rodicom daj blocek))
To naozaj 24 rocna zena je zufala, a musi zalozit diskusiu, ze nedostala knihu za 20 eur? Napis sem cislo uctu a posleme ti peniaze. Ako pises dali ti ine darceky. V 12tich este by som pochopila, keby sa rucas kvoli darceku co si nedostala. V 24 si mas sama kupit co potrebujes aj z brigad sa da.
@annez máš 24. Uvedom sa a nebuď rozmaznané decko čo musí dostať všetko čo chce 😀
@anonym_843919 Praco by bola rozmaznane decko??? Chcela len jednu jedinu knihu! Podla mna je skromna a uplne normalna. Nerozumiem, preco je tu tolko protivnych zenskych, ktore na nu okamzite utocia! Autoka, ja ta chapem. Aj mne by bolo luto, keby som si vypytala jeden darcek a aj na ten by rodina zabudla. Tak si ju kupis sama.😊
@anonym_843919 Praco by bola rozmaznane decko??? Chcela len jednu jedinu knihu! Podla mna je skromna a uplne normalna. Nerozumiem, preco je tu tolko protivnych zenskych, ktore na nu okamzite utocia! Autoka, ja ta chapem. Aj mne by bolo luto, keby som si vypytala jeden darcek a aj na ten by rodina zabudla. Tak si ju kupis sama.😊
@majoranka24 ide o princíp.. aby 24 ročná ženská vyplakavala že niečo nedostala pod stromček
Tragédia je, keď rodič zabudne na svoje dieťa v rozpálenom uzavretom aute.
Nie, keď zabudne dospelému samostatnému dieťaťu kúpiť knihu.
@annez nenechaj sa prevalcovať urážlivými komentármi...áno, aj ty ako 24 ročná máš právo sa cítiť sklamaná,keď ste sa s rodičmi dohodli a a zabudli na to...neviem ako im to citlivo povedať... možno ,,maminka môžem si z tvojho účtu objednať tú knihu,čo som si priala na Vianoce?"...možno naozaj len zabudli 😉
Je smutne kolko sa tu zase stretlo zadubencov ktori sa dokazu vysmievat a zhadzovat druhych preto ze su smutni ze nedostali to co si priali. Vy svetci ste asi tie typy ze ked vas niekto posle do zadku idete s radostou a este donesiete magnetky. Ste nauceni ze ostatni prdia na to co chcete?
Je smutne kolko sa tu zase stretlo zadubencov ktori sa dokazu vysmievat a zhadzovat druhych preto ze su smutni ze nedostali to co si priali. Vy svetci ste asi tie typy ze ked vas niekto posle do zadku idete s radostou a este donesiete magnetky. Ste nauceni ze ostatni prdia na to co chcete?
@really8 Ale ona darčeky dostala!Halo!Nikto na ňu nezabudol. Prečo jej nedali rodicia knihu k tomu ešte môže byt aj prakticky dôvod, že ju nestihli kúpiť, bola vypredaná atď. Keby nanu úplne zabudli a vyprdli sa=nepoviem ani slovo.
@really8 Ale ona darčeky dostala!Halo!Nikto na ňu nezabudol. Prečo jej nedali rodicia knihu k tomu ešte môže byt aj prakticky dôvod, že ju nestihli kúpiť, bola vypredaná atď. Keby nanu úplne zabudli a vyprdli sa=nepoviem ani slovo.
@enmery a co? Ma byt stastna ze dostala darceky co nechcela? Ked mas chut na pizzu potesis sa aj karfiolu?
Ok, nedostala si knihu. A čo ti teda rodičia kúpili?
Vieš, aj moja dcéra chcela knihu. A nejak sa stalo, že sme ju nekúpili. Manžel myslel, že ja, ja že manžel a až keď som balila darčeky, zistila som, že ju nemáme. Avšak okrem iného dostala všetko, čo si priala - Red.Mi hodinky, šaty a topánky na stužkovú (čo nie je lacná položka), k tomu zopár drobností. A odula sa ako ty, lebo kniha. Poviem ti úprimne, veľmi ma to sklamalo a ostala som zaskočená jej nevďačnou reakciou. Jej to potom doplo, ospravedlnila sa. A to je o čosi mladšia ako ty. Tiež máme mladšieho syna, prvostupniara a poviem ti, že dostal darčeky v nižšej hodnote ako dcéra, hoc na pohľad ich mal viac. Naozaj to chceš rodičom vyčítať?
@anonym_843919 vieš čo znamená: trafená hus zagága? Som rád že si sa v mojom komentári našlo. Blbeček ťa mal vytrepať do žihľavy, svet by bol ušetrený od tvojich dristov. Nabudúce naber odvahu ty posero a o blbečkoch nepíš anonymne.
@annez wtf? Ignoruj tie ženy čo tu píšu že si rozmaznaná. To ako keď už dieťa svojich rodičov nie je máloleté, nemá nárok na žiadne emócie, na žiadny effort? Darčeky majú byt o tom- že ukážeš že človek poznáš a kúpiš mu to, čo vieš že ho poteší. Áno máš právo byt trochu sklamana.

Generácia, ktorá žije v blahobyte, dostala všetko a ešte aj čosi navyše a v detstve nezažila nedostatok, či sklamanie a je zvyknutá mať všetko na čo si prstom ukáže.
Rútiť sa z toho, že nedostala knihu a ešte žiarliť na malého súrodenca? Predpokladam, že je to tá istá, čo nechcela s malou sestrou tráviť čas, lebo ju to nebaví a nebude sa predsa prekonávať.
A čo by som robila ja? Išla a kúpila si tú knihu sama. Nie je nič lepšie ako byť nezávislý a nebyť odkázaný na druhých.
Keby som sa mala rúcať zakaždým, keď som niečo chcela a nedostala, tak som na psychiatrii. Je otázka času, kedy ťa život naučí, že nedostať nejakú knihu, ktorú si si želala, je tá najmenšia nepríjemnosť aká sa ti mohla stať.